Categories
OCCITÀNIA

26. Carcassonne

Carcassonne era un dels destins que hi teníem més ganes, per tot el què s’ha escrit i publicat i tot lo què hem sentit, per tant estàvem a punt per visitar les diferents parts de Carcassonne:

  • La Cité Medieval: 2500 anys d’història. Situada a la ribera dreta de l’Aude, la Ciutat Medieval encara habitada, consta de 52 torres i 3 kilòmetres de muralles. Accessible de dia i de nit, per la Porta Narbonesa i la Porta de l’Aude, una gran part de la ciutat es visita lliurement.
  • La Bastida de Sant Lluís: Lloc patrimonial notable. La Bastida fou construïda en l’any 1260, sota el regnat de Saint-Louis, segons un pla quadrangular organitzat entorn a una plaça central, actual plaça Carnot. Destaca la riquesa arquitectural del conjunt, tant per les cases senyorials com pels edificis religiosos.
  • El Canal del Midi: Un assoliment tecnològic. Descobreixi la obra excepcional de Pierre-Paul Riquet realitzada en el segle XVII per unir l’Atlàntic amb el Mediterrani, en vaixell de lloguer o recreatiu, a peu o en bici al llarg de les seves ribes, en un entorn bucòlic i tranquil entre rescloses, ponts i aqüeductes.
  • Illa i ribes del riu Aude: un lloc de recuperació natural. Una de les més belles vistes de la ciutat medieval passant per el pont vell, la illa i les ribes del riu Aude, pulmons verds de la ciutat i espai de transició natural cap a la Bastide Saint Louis, seduirà als visitants en busca de tranquil·litat i frescor.

Quan els viatgers parlem de Carcassonne normalment ens referim a la Cité de Carcassonne (o simplement Cité), la petita ciutadella medieval situada immediatament al sud-est de la ciutat de Carcassonne, en la ribera oposada del riu Aude. En la ciutadella hi viuen avui en dia unes 50 persones i es pot accedir a ella lliurement les 24h per qualsevol de les seves dues portes principals: Porte Narbonnaise a l’est i Porte de l’Aude a l’oest.

La Porta de Narbona

La majoria de visitants entren al recinte per la Porta de Narbona, ja que és allí on s’hi ubiquen els grans aparcaments per a turismes i autobusos. A més, aquesta entrada està al mateix nivell que la ciutadella, de manera que s’eviten les petites rampes de pujada que sí es trobaran els que arribin per la Porta de l’Aude.

La Porta de Narbona
La Porta de Narbona

Muralles

La ciutat fortificada de Carcassonne compta amb 3 kilòmetres de muralles, repartits entre el perímetre exterior i l’interior, que discorren sempre en paral·lel i de forma concèntrica. La muralla exterior, protegida per un fossar en les zones més dèbils, fou construïda en el segle XIII poc després de caure en mans de la reialesa Francesa. La muralla interior, per la seva part, inclou vestigis d’època gal-romana (segles III-IV), ampliacions posteriors i grans reformes del segle XIII.

Doble filera de Muralles
Doble filera de Muralles

Ambdues muralles estan separades per les llices, un terreny aplanat d’uns 20 metres d’ample que rodeja tota la ciutadella i que és de lliure accés. Aquest espai, construït per a facilitar la defensa de la ciutat, va servir en el segle XVII per a construir les cases dels habitants més pobres, però fou buidat amb la gran rehabilitació de Viollet-le-Duc. El passeig per les llices ofereix unes bones vistes de l’entorn i en alguns trams es pot pujar per la muralla per a atalaiar l’horitzó des dels merlets.

Doble filera de Muralles
Doble filera de Muralles

Donat que aquest passeig es pot fer a qualsevol hora, us recomanem deixar-lo per el final i potser, reduir-lo a una zona concreta en funció de les forces que us quedin i el temps que us sobri. En quant a la muralla interior, l’accés solament és possible previ pagament, com veurem més endavant al parlar del Castell Comtal.

Portes i torres

Un dels elements més sorprenents de la Ciutadella de Carcassonne son les seves 52 torres; 14 en la muralla exterior i 38 en la interior. Les torres exteriors son circulars i a més d’ésser més petites, originalment no tenien sostre per a facilitar l’atac sobre d’elles en el cas de ser preses per l’enemic. Les interiors, en canvi, tenen forma de ferradura per l’exterior i plana per l’interior. 17 d’aquestes torres es remunten a temps gal-romans i es distingeixen per els seus sostres aplanats.

Torres i Porta de l’Aude
Torres i Porta de l’Aude

La Ciutadella de Carcassonne tenia quatre entrades: una en cada punt cardinal, totes elles amb la seva gran porta i una barbacana. Amb diferència, la que millor es conserva (o millor es va restaurar) és la Porta de Narbona, construïda cap al 1280. Avui en dia és el principal punt d’accés a la ciutadella. Amb el seu pont llevadís, el seu fossar i els seus dos imponents torrasses, resulta difícil imaginar una carta de presentació millor.

L’altra gran porta del recinte és la Porta de l’Aude, encara que la seva barbacana fou parcialment destruïda a principis del segle XIX per construir l’església de Saint-Gimer. Imprescindible acostar-se per a contemplar les vistes del riu i de la moderna Carcassonne. En quan a la resta de torres, destaquen la Tour St-Nazaire, la Tour du Trésau, la Tour de la Justice o la Tour de l’Évêque, algunes de les quals es poden visitar en el recorregut de les muralles interiors.

Castell de Carcassonne

El castell de la Cité o Castell Comtal fou construït per ordre de Bernard Aton IV Trencavel cap al 1130, redissenyat per la reialesa francesa uns cent anys després i completament restaurat durant la gran reforma de Viollet-le-Duc. La visita al castell és de pagament i inclou l’accés a la muralla gal-romana (nord) i la muralla medieval (oest) amb les seves respectives torres. Amb el ticket s’entrega un fulletó en castellà si voleu. Hi ha audioguies disponibles (de pagament). Per evitar cues en el castell pots comprar on line les entrades.

Accés al Castell Comptal
Accés al Castell Comptal

Al recinte s’hi accedeix a través de la barbacana i el pont de pedra que desemboca en el Pati d’honor, presidit per la Gran Torre de l’homenatge. Des d’allí es pot iniciar una visita explorant les sis sales obertes al públic, on destaquen una gran maqueta de Carcassonne, el retaule de la Passió, la sala dels arcs, estàtues del segle XIII, una font del segle XII, un sarcòfag paleocristià, pintures de diferents èpoques i el vídeo explicatiu sobre l’evolució de la ciutadella des dels seus inicis fins a la restauració del segle XIX.

Interior del Castell Comptal
Interior del Castell Comptal

La segona part de la visita consisteix en un agradable passeig per el Camí de Ronda, que voreja el perímetre rectangular del castell. Des dels seus diferents miradors es poden observar els dos patis del castell, les seves torres, l’interior de la ciutadella i els paisatges que s’estenen cap a l’oest. Des del camí de ronda s’accedeix també al museu lapidari. Després de realitzar aquest recorregut s’han de recuperar els tickets de l’entrada, perquè la visita continua.

Interior del Castell Comtal i muralles visitables des del mateix
Interior del Castell Comtal i muralles visitables des del mateix

En el pati del Midi hi trobarem un punt de control on haureu de mostrar de nou les vostres entrades. Allí comença el passeig per la muralla medieval oest, que ens portarà per la Torre de la Justícia (relacionada amb l’Inquisició), la Torre del Bisbe i la Porta de Saint-Nazaire, entre altres. A més, per el camí podrem contemplar el Teatre Deschamps, de 1908, que només és visible des de la muralla, i admirar la basílica de Saint-Nazaire des d’un punt de vista diferent.

Theatre Deschamps

Però encara hi ha més. Per finalitzar la visita al castell cal tornar fins a l’entrada, travessar el pont, girar a mà dreta per el Pati d’honor i presentar de nou els tickets en el punt d’accés a la muralla gal-romana nord. A més d’oferir noves panoràmiques de l’exterior i l’interior de la ciutadella, per aquest cantó de la muralla podrem visitar la Torre del Trésau i gaudir de la bellesa de la Porta de Narbona des d’un angle fantàstic.

Porta de Narbonna des de dalt les muralles

L’Horari en els mesos d’estiu per accedir al Castell és de 9:30h a 18:30h, i el preu de l’entrada és de 9,50€ pels adults, i pels menors de 18 anys, és gratuït.

Basílica de Saint-Nazaire

Una altra de les visites imprescindibles de Carcassonne és la de la seva Église Saint-Nazaire, una basílica construïda entre els segles XII i XIII. Saint-Nazaire actuà com a catedral de Carcassonne fins al 1801, any en què la seu del bisbe es va traslladar a la ciutat Baixa. Les parts més antigues de l’església son d’estil romànic, encara que la major part del conjunt és d’estil gòtic (finals del segle XIII) i la seva flamant aparença actual se la deu moltíssim a la gran restauració del segle XIX.

Basilique de Saint-Nazaire
Basilique de Saint-Nazaire

Les vidrieres de la basílica, algunes de les quals es remunten al 1280, són l’element artístic més notable del temple. També destaquen l’orgue de 1637, el pòrtic i els 8 capitells romànics, el cor gòtic, la tomba del bisbe Pierre de Rochefort i l’anomenada “Pedra del Setge”, baix-relleu que representa el lloc de Toulouse durant la creuada albigesa en el segle XIII.

Vitralls de Saint-Nazaire
Vitralls de Saint-Nazaire

Museu de l’Inquisició

Encara que és una visita que pot decebre (bastant cara, petita i una mica antiquada), Le musée de l’Inquisition à Carcassonne no deixa de ser un lloc amb bastant ganxo turístic. L’exposició, a través de documents antics, il·lustracions, representacions amb maniquins, etc… es centra en la creuada contra els càtars, encara que també engloba altres períodes de fanatisme i persecucions religioses. Els objectes més populars del museu son els aparells de tortura.

L’horari per accedir al museu durant els mesos d’estiu és de 10h a 20h, i els preus son de 10,50€ els adults i 7,50€ pels nens menors de 14 anys.

Museu de l’Inquisició

Racons de la Ciutadella

Si hi ha una cosa que tots els visitants tenen que fer a Carcassonne, aquesta és passejar per els seus carrers més animats per a perdre’s llavors pels racons més allunyats de la gentada. Entre els llocs simbòlics que ens toparem es troba el Grand Puits (Gran Pou), d’on es diu que els visigots varen amagar el Tresor del Temple de Salomó (encara que les excavacions allí sempre han estat en va). També existeix un Petit Puits i es pot visitar el Museu de l’Escola, de preu econòmic i bastant entranyable.

Rue de Saint-Louis
Rue de Saint-Louis

Altres llocs que veure a Carcassonne

Encara que la ciutadella acapara quasi tota l’atenció dels turistes, hi ha més coses que veure a Carcassonne. Sortint de la ciutat fortificada per la Porta de l’Aude (a l’oest) es pot visitar l’església de Saint Gimer, una de les tres esglésies dissenyada per el Viollet-le-Duc a mitjans del segle XIX. Una mica més avall us suggerim travessar el Pont Vell, d’època medieval, i després caminar cap al Pont Neuf per obtenir una de les millors panoràmiques de la ciutadella.

El Pont Vieux i la Cité

Durant els dies de l’estiu, fan cada dia al Chateau Comtal un espectacle nocturn de llum i so (s’anomena “La Cité des Pierres Vivantes”). Hi vam anar un dia i la veritat és que val la pena. També valdria la pena haver-ho entès… Aquell dia vam tindre imatges nocturnes de tots els racons de la Cité, i de tota ella.

El preu per accedir a l’espectacle nocturn és de 14,00€ els adults i 11,00€ els nens.

Espectacle nocturn al Castell
La Cité de nit

Al passar quatre dies a la regió de Carcassonne, disposàvem de més temps al tenir més dies per visitar-ho. En un altre dia, vam anar a donar un passeig per la Bastida de Sant Lluís, construïda en 1260 després de la rendició del vescomte Trencavel per reallotjar als habitants de la ruïnosa ciutadella. Totalment emmurallada en el seu moment, avui està rodejada de grans boulevards. Es poden visitar els antics baluards, varis palaus, el mercat, la Catedral de Saint Michel (segle XVI), la Plaça Carnot, etc…

Cathédrale de Saint-Michel
Portail des Jacobins

Per últim, Carcassonne és un dels molts llocs d’on podrem gaudir d’una de les grans obres d’enginyeria: el Canal du Midi (1666-1681), declarat Patrimoni de la Humanitat. Dissenyat per Pierre-Paul Riquet, el Canal del Migdia s’uneix a Toulouse al Canal del Garona, per a formar l’anomenat “Canal dels dos Mars”, en referència a l’Atlàntic i el Mediterrani. En el port de Carcassonne podrem reservar passejos en vaixell, encara que també és possible recórrer el lateral caminant o en bicicleta.

Durant els dies que vàrem estar a la regió de Carcassonne (visitant el departament de l’Aude), ens vam allotjar en un apartament bastant cèntric, a Allé d’Iena, 47, a tocar de la Bastide de Saint Louis, de la mateixa Carcassonne. L’apartament era petit pels 4, però estava ben equipat i tenia de tot. Ens hi vam estar un total de 4 dies i 4 nits. Per la falta d’espai, no us el recomanem. Per una parella si.
Apartament a Carcassonne

Adjuntem el material gràfic que vàrem fer servir per descobrir la Cité i la Bastida de Carcassonne, amb diferents rutes marcades:

https://www.tourisme-carcassonne.fr/sites/carcassonne/files/brochures/files/carca_planrep2021web.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *