Categories
NAVARRA

G. Imprescindibles que falten

Finalment, el viatge s’ha acabat, però no així la llista d’imprescindibles, que encara continua oberta. I és que ens queda pendent una segona visita en les Valls de Xareta i Baztan, perquè en aquesta primera visita no la vam poder completar del tot per problemes tècnics amb el nostre cotxe. Vam tenir de marxar 2 o 3 dies abans dels planificats, quedant-nos per veure algunes atraccions. Per tant, la nostra llista d’imprescindibles que faltarien afegir en els anteriors, aquí l’anunciem:

  • Cascada de Xorroxin: Es tracta d’una ruta circular de 6,9 kilòmetres ideal per anar-hi en família. L’entorn és de cases tradicionals, ponts de pedra, fagedes i castanyers seran els teus companys de viatge fins a la teva arribada a la Cascada de Xorroxin. Un esplèndid salt d’aigua que serveix d’escenari ideal per a fer un petit descans.
  • Erratzu: Poble típic baztanès. Aquest apartat, tranquil i privilegiat lloc està ubicat al Nord-est de la Vall, junt a Arizkun, Azpilkueta i Amaiur (amb els que conformen quartel), i rodejat de voluminoses muntanyes, comptant a més del nucli urbà amb els barris de Iñarbil, Gorostapolo i Iñarbegi, sumant en total uns 650 habitants. Ubicat al peu del port d’Izpegy, ofereix al visitant múltiples atractius, entre els que destaquen els palaus de Iriartea (la antiga duana), avui en ruïnes, i els de Cabo de  Armería de Apeztegia, Etxenike, Hualde i Etxebeltz, aquest últim incendiat en els anys 50 i reconstruït com la actual casa Etxebeltzea.
  • Torre Donamaria: Rodejada per una fina capa de boira i aïllada enigmàticament, la Torre de Donamaría o “Casa de Tablas” convida a parar-se per admirar-la. Es troba al nord de Navarra, a 8 kilòmetres del Parc Natural de Bertiz. Elegant i austera, s’eleva suaument sobre una talaia des de la que conquereix el pas del temps des del segle XV. Tot i haver estat recentment restaurada, conserva l’essència de les antigues construccions dels valls humits del nord. És fonamentalment gòtica i presenta una estructura rectangular en la que es feren servir els materials que es trobaven amb facilitat en l’entorn.
  • Ecomuseo Molino de Zubieta: El Molí de Zubieta s’ha reconvertit en Ecomuseu. Submergeix-te en la seva història, és possible que a través del murmuri de les aigües que fan moure les seves moles t’arribi l’eco llunyà dels esquellots que sonen des de fa tant temps, potser per a despertar a la naturalesa…
  • Bayona: Quan no està celebrant les festes més multitudinàries de França, Bayona és una ciutat relaxada i lliure d’estrès, plena de boniques cases d’estil basc, amb acolorides bigues i porticons de fusta. La zona més pintoresca es troba a la riba del riu Nive, on les vistes s’assemblen a un Amsterdam d’estil basc. Bayona és a més, llar de xocolaters i del famós pernil de Bayona.
  • Ruta pel Parque Natural Señorío de Bertiz: Ho vam anunciar quan vam definir la visita als jardins històric-artístics, que faltaria fer una ruta a peu pel mateix parc natural. Seria una ruta d’unes 2 o 3 hores com a molt.
  • Bidart: És una ciutat d’Iparralde al territori de Lapurdi, que pertany administrativament al departament dels pirineus Atlàntics (regió de la Nova Aquitània). Bidart ha sabut preservar la seva identitat i conservar el seu encant de poblet costaner. És el poble més alt de la costa basca. Al caure la nit, dirigeix-te a la capella Sainte-Madeleine i asseu-te en el banc per contemplar les vistes de les muntanyes circumdants.
  • San Juan de Luz: Igual que l’anterior Bidart, és una ciutat d’Iparralde. S’ha posat de moda no fa molt de temps com a destí de platja, però guarda un passat balener ocupat ara per la pesca de l’anxova, la sardina i la tonyina. Els vaixells de colors, les xarxes embullades i la frenètica activitat matutina del seu mercat mereixen un lloc prioritari en la visita. El port també, per agafar-li el pols mariner a la ciutat. També és molt curiosa la seva Promenade Jacques Thibaud, el passeig marítim que voreja la Grande Plage, en forma de mitja lluna, i que en alguns punts del recorregut conta amb vàries passarel·les de fusta que salven el desnivell existent per accedir a les portes de les cases. Al final del mateix destaca per el seu perfil nàutic l’antic hotel i casino La Pèrgola.
  • Via Verde del Bidasoa: La Via Verda del Bidasoa recupera bona part del traçat del tren Txikito (Irún-Elizondo) i ofereix un recorregut inoblidable de 42 kilòmetres per pobles de gran bellesa de Gipuzkoa i Navarra a les ribes del Bidasoa. La intenció seria fer un tram navarrès acotat del recorregut.
  • Jaizkibel (GI-3440): Es tracta d’una carretera panoràmica de 16,40km que uneix els pobles de Lezo/Pasai Donibane i Hondarribia, passant per les faldes de la serralada de Jaizkibel. Es poden gaudir d’algunes de les millors vistes al Mar Cantàbric i al Monte Jaizkibel.
  • Hondarribia: Es tracta de la ciutat emmurallada millor conservada de Gipuzkoa. Descobreix el seu traçat medieval, d’edificis i cases pairals, carrerons estrets, llambordes,… i patrimoni i història. Deixa’t portar per la ciutat, passeja i gaudeix dels seus carrers i de les seves gents. Passeja i deixa’t seduir per la tranquil·litat en una ciutat meravellosa.
  • Route de la Corniche Hendaye: És una altra ruta panoràmica, per una preciosa carretera que voreja els penya-segats i uneix la ciutat d’Hendaye amb Ciboure/Ziburu fins arribar a San Juan de Luz (Donibane Lohizune). Les vistes son precioses, i conduir per ella, és com sentir-te protagonista d’un anunci. Té un parell de miradors a peu de carretera, així com petites cales fregant els flysch on es pot baixar amb la marea baixa.

Només resta dir que espero que hagueu gaudit del viatge i que en pugueu fer molts més com aquest i de millors i tot.

Salut, i ens veiem de ruta…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *