Categories
NAVARRA

33. Donosti: 10 imprescindibles a veure

Passar un dia a Donosti és un imprescindible a fer, per tant, adjuntem una llista dels 10 millors llocs per veure a Donosti. Aquesta llista t’ajudarà a organitzar una escapada a una de les ciutats amb més encant i romàntiques d’Europa. Situada en un entorn natural privilegiat, en la costa del Golf de Biscaia i rodejada de muntanyes, Donosti és una ciutat perfecta per donar agradables passejos, ja siguin per els carrerons del centre històric o per la badia de la Concha, la seva platja més famosa.

Ubicació dins Euskal Herria

Aquesta és la selecció dels 10 llocs imprescindibles a visitar, a Donosti o San Sebastián:

1. Platja de La Concha: Recórrer el passeig marítim de la Concha, la platja urbana més maca d’Europa i una de les millors platges del País Basc, és una de les millors coses a fer a Donosti. Aquest elegant passeig modernista de més d’1 kilòmetre de longitud que finalitza en el Palau de Miramar, destaca per la seva bonica barana blanca esquitxada per més d’un centenar d’enormes faroles. A més, compta amb varis edificis de la Belle Époque, època en que la família reial espanyola i la alta aristocràcia europea estiuejaven a Donosti, com el Balneari de La Perla, perfecte per donar-te un capritx amb vistes al mar, i l’Ajuntament, ubicat en un antic casino. Durant el recorregut tindràs vistes a la petita illa de Santa Clara, ubicada enmig de la badia de La Concha i que pots arribar en barca en pocs minuts. No pots anar-te’n de la ciutat sense donar-te una capbussada en la platja de La Concha.

Platja de La Concha

2. Catedral del Buen Pastor:  Construïda a finals del segle XIX, és el temple religiós més gran i important que veure a Donosti. Ubicada al sud del casc antic, aquesta catedral d’estil neogòtic i amb una torre de 75 metres, està inspirada en la catedral de Colònia i en el seu interior destaca el mobiliari de la Capella Mayor, la cripta, l’enorme orgue i les precioses vidrieres. Després de visitar la catedral pots donar un passeig per aquest barri, conegut com el centre romàntic per el seu estil parisenc de finals del segle XIX, fins arribar a la bonica Plaza Gipuzkoa, presidida per l’imponent edifici de la Diputació i amb una preciosa zona enjardinada. Horari de visita: tots els dies de 8:30 a 20h.

Catedral del Buen Pastor

3. Casc Antic de Donosti: La part vella de la ciutat, ubicada a peus del Monte Urgull i plena de carrerons empedrats, és el barri amb més encant que veure a Donosti. Et recomanem començar la ruta per la Calle Mayor (Kale Nagusia) que et portarà fins la Basílica de Santa María del Coro, que enamora per la seva façana d’estil barroc. A prop hi ha la Plaza de la Constitución, un altre dels racons màgics que visitar a Donosti, en la que es conserva l’enumeració dels balcons de quan era una plaça de braus. Una altra de les esglésies interessants del casc antic és la de San Vicente, una de les més antigues i que té en el seu interior un bonic retaule de San Vicente de 1.586. Després pots acostar-te a la Calle 31 de Agosto o a la mateixa Calle Mayor, per començar una ruta pels millors bars de pintxos.

Plaza de la Constitución

4. Tour de los pintxos: Una de les coses a fer a Donosti més imprescindibles, és un tour per les millors barres de pintxos del casc antic. Aquestes petites tapes s’han fet tant populars en els últims temps, que molts d’aquests locals ofereixen menús degustació que et permeten provar una àmplia selecció dels seus millors pintxos o simplement demanar els teus preferits. Una altra de les tradicions és optar per el pintxo-pote, que inclou un pintxo i una beguda, a un preu fix. Entre els pintxos més famosos no poden faltar el de truita de patates, de txangurro, d’anxova, de txistorra i de bacallà, entre molts d’altres. Entre els bars més tradicionals per a provar deliciosos pintxos estan el Mendaur, Txepetxa, La Espiga, Iturrioz, La Cuchara de San Telmo, Sport, Néstor, la tortilla del Juantxo y la tarta de queso de La Viña.

5. Paseo Nuevo: Rodeja el monte Urgull, vorejant el mar Cantàbric. Aquest passeig de menys d’una hora el pots començar en el bonic port, passant després per la desembocadura del Urumea, fins arribar al Puente de Zurriola, decorat amb faroles d’estil Art Decó. Al costat d’aquest pont es troba el Palau de Congressos i Auditori Kursaal, un altre dels principals edificis que visitar a Donosti i famós per ésser la principal seu del reconegut Festival de Cine. A pocs metres també hi tens la platja de Zurriola, perfecta pels amants del surf per les seves bones onades. Si encara et sents amb energia pots pujar caminant al Monte Urgull, que a més d’unes vistes fantàstiques de la ciutat, té el magnífic Castillo de la Mota i una escultura del Sagrado Corazón de Jesús de 12 metres d’altura.

El Kursaal

6. Pujar al Monte Igueldo: Pujar-hi amb funicular o cotxe per gaudir de les millors vistes de la ciutat i l’entorn, és una altra de les coses a fer imprescindibles a Donosti. El funicular de Igueldo de 1.912, el més antic del País Basc i el tercer d’Espanya, et portarà en pocs minuts a la cima situada a 180 metres sobre el nivell del mar i on es troba l’Hotel Mercure, un Torreón del segle XVIII i un Parc d’Atraccions ple d’encant. El millor moment per pujar és al capvespre ja que veuràs la posta de sol i com la ciutat es va il·luminant.

Pujar al Monte Igueldo

7. El Peine del Viento: Ubicat al final de la Playa de Ondarreta, és una magnífica obra d’Eduardo Chillida. Aquest grup de 3 escultures d’acer oxidat ubicades en varies roques, deu el seu nom a la força amb la que entren les onades en aquesta zona. A més de fotografiar la bella estampa de les escultures amb el mar agitat, pots escoltar el so de la força de les onades i del vent gràcies a un sistema de tubs ubicats sota del passeig i uns orificis que expulsen els dolls d’aigua.

El Peine del Viento
El Peine del Viento

8. Palacio Miramar: Entre les platges de La Concha i Ondarreta s’aixeca sobre un monticle verd, el Palau de Miramar. Aquesta mansió rodejada d’un jardí, fou construïda a finals del segle XIX per la reina regent María cristina com residència d’estiu per a la monarquia espanyola. Encara que el palau d’estil anglès no estigui obert al públic, sí que val la pena acostar-s’hi per relaxar-se en els seus jardins mentre gaudeixes d’unes excel·lents vistes a la platja d’Ondarreta, de la Concha i de l’Illa de Santa Clara. Altres monuments relacionats amb la època de la reialesa i l’aristocràcia son el luxós Hotel María Cristina, en el que s’allotgen la majoria d’estrelles de Hollywood quan venen al Festival de cinema de San Sebastián, i el Pont de María Cristina que té quatre obeliscos monumentals, ubicats en els seus extrems.

Palacio Miramar

9. Mercado de la Bretxa: En aquest mercat d’estil neoclàssic, construït en l’any 1.870, hi trobaràs en el seu interior més de 40 posts de fruites, verdures, peixos, carn, marisc i conserves mentre que en l’exterior es situen els posts coneguts com “las caseras”, on venen verdures com els deliciosos espàrrecs i varis tipus de formatge local, entre el que no poden faltar els d’Idiazábal. Horari de visita: de dilluns a dissabte de 8h a 21h.

10. Museo San Telmo: Per els dies plujosos, que no son pocs, pots entrar al museu de San Telmo. Ubicat als peus del Monte Urgull, aquest museu fou un convent gòtic del segle XVI i mostra a través de peces d’etnografia i art, l’evolució al llarg de la història de la societat basca. Entre les obres més importants es troben quadres de Sorolla, El Greco o Rubens, a més d’altres cedides per el Museo del Prado i el Museo Reina Sofía de Madrid. Horari de visita: de dimarts a diumenge de 10h a 20h.

Museo San Telmo

Adjuntem la documentació gràfica que ens va servir per visitar la ciutat i buscar els seus imprescindibles:

https://www.sansebastianturismoa.eus/images/ssturismo/pdf/plano-ciudad-donostia-san-sebastian.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *