Categories
TERRA ALTA

3. Miravet i la Terra Alta: Descens de Móra d’Ebre a Miravet en caiac + Castell de Miravet + Corbera d’Ebre (Centre d’Interpretació 115 Dies + Poble Vell de Corbera d’Ebre)

Aquest era un dia per a l’aventura, ja que havíem contractat una excursió amb caiac des de Móra d’Ebre a Miravet, amb l’empresa “Rogles Aventura”. Es tracta de la ruta més demanada, i està catalogada com la millor ruta de l’Ebre. Les principals raons son l’arribada al preciós poble de Miravet amb el seu castell templer al fons; i el fet que com més al nord, de més corrent es gaudeix i per tant es pot passejar més quilòmetres amb menys esforç. Ens vàrem desplaçar en cotxe fins a Móra d’Ebre, havent-hi uns 40 minuts (42,40km).

Baixada de l’Ebre amb caiac

És la ruta de mig dia més completa, ja que ofereix una mica de tot: un paisatge espectacular, corrent suficient del riu; pobles per aturar-nos, illes al riu, com la del Galatxo o el tradicional pas de barca de Miravet.

Baixada de l’Ebre amb caiac

El punt de sortida és l’embarcador de Móra la Nova, i ens pararem a esmorzar i banyar-nos en alguna illa propera a Benissanet; després prosseguim amb el caiac fins l’emblemàtica Miravet: coronada pel castell de Miravet, de gran valor històric, sobretot en l’època dels templers, encara que és d’origen àrab. El corrent del riu Ebre ens bressola riu avall i gaudim de la calma de la exuberant vegetació de ribera.

Miravet al fons

Alguns contrastos curiosos dels que vàrem gaudir: sortir dels peus del castell de Móra d’Ebre i arribar als peus del castell de Miravet; l’illa del Galatxo de sortida i les illes de Miravet en arribar; sortint des de grans ponts i arribant a l’històric pas de barca de Miravet encara en funcionament (l’únic que funciona sense ús d’energia elèctrica).

És en general un tram que discorre allunyat de la carretera i això ho fa particularment silenciós i màgic. La durada de la ruta és d’unes 2h a 2h 30 minuts, depenent del ritme i del cabal del riu. Nosaltres vàrem fer-la guiada, i el preu de la mateixa son de 25€ per persona, incloent el transport de retorn i les corresponents assegurances.

Arribant a Miravet

Les principals atraccions que es veuen des del caiac:

  • Restes del castell àrab (segle XII) a Móra d’Ebre
  • Històric pont d’arcades a Mora d’Ebre, reconstruït després de la destrossa de la Guerra Civil
  • Illa del Galatxo: ideal per veure aus i també peixos per la poca fondària i claredat de l’aigua
  • Illa de Xano: no sempre s’hi pot accedir, però està tota la vora arbrada i fa molt goig des del riu
  • Als peus del turó de l’important assentament iber d’aquest territori: Lo Castellet de Banyoles. És el port natural dels ibers.
  • Punt dels pontoners a la Batalla de l’Ebre
  • Viles de Ginestar i de Benissanet a banda i banda del riu. Conegudes per la fruita dolça (préssec, cirera,…)
  • Illes de Miravet i Pas de barca de Miravet. L’únic que encara funciona només amb la força del corrent del riu.
  • Illa del Tamarigar. Veritable biòtop, ple de diferents espècies de tamarius.
  • Vila de Miravet i castell templer al fons.
Arribats a Miravet

L’arribada a Miravet amb les vistes del seu castell imponent son de lo millor de la jornada. A l’arribar vàrem ajudar a descarregar i carregar el material, i ens vam haver d’esperar perquè un de nosaltres anés amb el transport contractat fins al cotxe i arribés a Miravet amb el mateix i trobés aparcament. L’espera va valdre molt la pena, perquè teníem aquestes vistes del castell espectaculars.

Vàrem tornar a menjar de pícnic a Miravet, agafant forces per la tarda per poder visitar el castell. De baix al poble al castell hi ha uns 15 minuts en pujada, això si, amb unes vistes imponents dels entorns de Miravet i del mateix poble.

Poble de Miravet amb el seu castell

El castell de Miravet, una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçada que sembla sorgir de les roques i situada sobre un turó, domina el curs de l’Ebre i les terres del voltant.

Aquesta posició estratègica ha fet que s’hi succeïssin els assentaments des de la prehistòria i li ha suposat tenir un paper important en diferents conflictes.

Vistes de l’Ebre des de la pujada al castell de Miravet
Pujant al castell

Avui encara es poden apreciar part de les estructures d’una fortalesa andalusina sobre la qual es va aixecar el castell templer, immediatament després de la conquesta d’aquestes terres per part de Ramon Berenguer IV. El castell va ser donat a l’ordre del Temple, que el va convertir en la seu de la província templera de Catalunya i Aragó, durant el que seria el període de més poder i esplendor de la història de Miravet. La fi d’aquesta etapa va significar també l’episodi més dramàtic de la seva història, amb un setge de més d’un any, que va precedir a la desaparició de l’ordre del Temple.

El Castell de Miravet
Arribant al castell

Malgrat que, posteriorment, el castell va ser remodelat per adaptar-lo a les exigències defensives que comporta l’aparició de l’artilleria, l’aspecte i les estructures que ens han arribat son essencialment obra dels templers. Així, Miravet s’ha convertit en un dels millors exemples de l’arquitectura militar catalana dels segles XII-XIII.

El castell de Miravet
Església romànica del castell de Miravet
 

Adjuntem el mapa turístic del poble de Miravet, amb la seva ruta al castell marcada:

http://www.turismemiravet.cat/wp-content/uploads/2018/06/Planol-turIsitic-2021-1-scaled.jpg

Cal dir que a part del castell, ens va sorprendre la bellesa del poble vell de Miravet, i ens vàrem quedar una estona més a contemplar-lo millor. També vàrem veure que a part del poble vell, hi ha un barri sencer (La Raval dels Canterers) que els seus negocis estan dedicats i encaminats a la ceràmica tradicional.

Quan vam marxar de Miravet vam tenir la sensació de que haguéssim pogut estar-nos-hi molta més estona, i quedarà pendent per un pròxim viatge, ja que nosaltres ja havíem planificat el dia d’avui i anàvem tard. A més, no ens podíem perdre la pròxima aturada de la nostra ruta: Corbera d’Ebre.

De Miravet a Corbera d’Ebre hi ha uns 23,6km (uns 20 minuts de cotxe). La intenció de parar a Corbera era per visitar el Poble Vell i el principal Centre d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre, ubicat en el carrer Freginals, 18-24. Per aquí vàrem començar, per pagar l’entrada al centre d’interpretació “115 dies” i visitar-lo a fons. Els horaris son de dimarts a diumenge de 10 a 14h, i el preu son uns 4€ per persona.

C.I. 115 dies
C.I. 115 dies

“115 dies” és un centre d’interpretació que forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya i ofereix una visió del que van suposar els combats a l’estiu de 1938, l’enfrontament més important de la Guerra Civil: la Batalla de l’Ebre. Amb materials i documents de l’època, el discurs expositiu fa èmfasi en els aspectes bèl·lics de la batalla (els preparatius, el pas del riu, etc…) i les seves conseqüències polítiques (la derrota del Govern de la República en el seu últim gran esforç militar per defensar la legalitat democràtica davant les forces feixistes).

El nom correspon als 115 dies que hi va haver entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938. Aquestes son les dates en què va començar i va acabar la campanya més cruenta de la Guerra Civil, la Batalla de l’Ebre. L’escenari van ser les terres del Matarranya, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta. S’hi van enfrontar les millors unitats militars de l’exèrcit popular de la República i de l’exèrcit franquista. La batalla es va desenvolupar bàsicament amb xocs d’infanteria –que van provocar un nombre molt elevat de baixes-, amb suport de l’aviació, i va acabar amb una victòria decisiva de les tropes franquistes, que gaudien d’un nombre més elevat d’efectius humans i d’armament, gràcies al suport de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista.

Visitat el Centre, ens en vàrem anar a visitar el Poble Vell, que està a l’altra banda de la carretera enfilat en un turonet. L’horari d’obertura del poble vell (està clos en el seu conjunt) és de dimarts a diumenge de 10h a 14h, i els preus son de 3€ l’entrada lliure, i 5€ la visita guiada, que en aquest cas és molt aconsellable. Pregunteu per la visita guiada.

El Poble Vell fou l’antiga ubicació de Corbera d’Ebre. El conjunt està agrupat a l’entorn de l’església parroquial de Sant Pere, completament destruït durant la Batalla de l’Ebre a la Guerra Civil Espanyola. S’estén sobre un tossal de 337 metres d’alçada. Les runes de Corbera van ésser declarades Bé cultural d’interès nacional el 1992, per la Generalitat de Catalunya i constitueixen un monument a la Pau. El nucli vell de Corbera d’Ebre forma un conjunt a part de la nova població, damunt d’una petita elevació de terreny. És format per pocs carrers amb cases ensorrades de maçoneria i teules, algunes de les quals serveixen per tancar el bestiar. S’hi conserven alguns portals adovellats de mig punt, alguns arcs medievals aprofitats, algun porxo i panys de carreus amb mènsules motllurades. Ja fora del petit nucli, destaca l’església vella de Sant Pere, d’estil neoclàssic, actualment també en runes. És un edifici fet en carreus ben tallats, de planta basilical amb nau central, i dues de laterals, de quatre trams i absis, que no sobresurten a l’exterior. Les voltes (desaparegudes) eren d’aresta i en algun lloc amb cúpula o mitges cúpules. Durant la guerra civil no es destruí del tot, però en va quedar abandonada i s’anà enrunant.
Església vella de Sant Pere
Poble vell enrunat amb l’església vella de Sant Pere al fons

El Poble vell de Corbera d’Ebre quedà completament destruït l’any 1938, durant la cruenta batalla de l’Ebre, a la guerra civil espanyola. Des del 1995 és una mena de museu a l’aire lliure amb una exposició permanent d’escultures inspirades en les lletres de l’abecedari –“Abecedari de la Llibertat”- 28 en total repartides per diferents racons, de vint-i-cinc artistes diferents fetes amb les més diverses tècniques i materials. Representen l’efecte de les guerres, així com advocar per la pau mundial: la simbolització de la fraternitat.

Poble vell de Corbera
Poble vell de Corbera

Davant de l’església, a la plaça, s’aixeca la “Bota” obra de Joan Brossa. L’any 2000, va ésser erigit el “Monument a les Brigades Internacionals”, obra de José Luis Terraza, de ferro i pedra. L’any 2011 s’enllestí la tercera (i per ara la darrera) fase de rehabilitació de l’església de Sant Pere, el símbol del Poble Vell, església barroca amb un campanar de base quadrangular i tres cossos, i molt malmesa a causa de la batalla.

Poble vell de Corbera
Poble vell de Corbera

Finalment, l’abril de 2018 s’inaugurava un relleu, obra de l’escultora Mar Hernandez, que recorda al comandant Robert Hale Merriman i al batalló A. Lincoln.

Era tard i s’estava enfosquint el dia. Vàrem triar el moment a marxar un cop vista tota aquella barbàrie que van propiciar els bombardejos de l’aviació franquista durant la batalla de l’Ebre. Et quedaves sense paraules i amb un sentiment i sensació de respecte molt profund. Un cop vist allò, vàrem decidir anar-nos-en a l’Hotel i finalitzar la jornada per avui.

Adjuntem el plànol turístic de Corbera d’Ebre amb els seus imprescindibles marcats:

https://www.corberaebre.cat/wp-content/uploads/2020/09/planol-corbera-2.jpg

Adjuntem el mapa de google maps amb la ruta planificada del dia i amb cadascun dels atractius de la mateixa, on s’observen les distàncies entre els llocs i els accessos als mateixos, fent un total de kilòmetres i temps recorreguts de 106 kilòmetres i 1 hora i 57 minuts:

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m45!1m12!1m3!1d117902.68814612548!2d0.39827714407785264!3d41.02422169906634!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m30!3e0!4m5!1s0x12a0eaa1378a8119%3A0xbb964a322d155912!2sHorta%20de%20Sant%20Joan!3m2!1d40.953840799999995!2d0.31544099999999997!4m3!3m2!1d41.0932648!2d0.6443068!4m4!1s0x12a0df552f11ab23%3A0x25cff8490b3faddd!3m2!1d41.037327499999996!2d0.5995024999999999!4m4!1s0x12a0db1c551ea79f%3A0x9d8f120e424478e9!3m2!1d41.076319999999996!2d0.4767068!4m4!1s0x12a0db1dec25fe33%3A0xb8ad1ec73290e56!3m2!1d41.077815699999995!2d0.4748553!4m3!3m2!1d40.9538069!2d0.3153804!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1638178888812!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *