Categories
TERRA ALTA

2. Els Ports i la Terra Alta: Ruta als Estrets d’Arnes + Arnes + El Pinell de Brai (Celler Cooperatiu Modernista + Centre d’Interpretació de les Veus del Front)

Era el primer dia sencer que passaríem a Horta de Sant Joan, i teníem moltes ganes de començar-lo. Havíem decidit d’anar a fer una caminada pels Ports, que no ens representés moltes dificultats, però sí que fos molt paisatgística i visual: la Ruta als estrets d’Arnes era la nostra caminada.

Vàrem agafar el cotxe i vàrem sortir per la carretera local T-334 cap al sud de la població. A l’enllaç amb la carretera T-333, és on hi ha el trencall. Un rètol que diu “Els Ports” i que ens acostarà a l’aparcament de l’àrea Recreativa de la Franqueta, que és allà on deixarem el cotxe, al cap de 22 minuts havent recorregut uns 12,60Km.

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m26!1m12!1m3!1d24133.017674296585!2d0.2951942364459145!3d40.88005462188092!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m11!3e0!4m4!1s0x12a0eaa06529f84b%3A0xf309ad17c5ca1a8e!3m2!1d40.9575402!2d0.31617999999999996!4m4!1s0x12a0eca5546ed22b%3A0x148dfb3e8e9586af!3m2!1d40.8675433!2d0.3092175!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1638124373434!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Arribem a un paisatge típicament de muntanya, format per un abrupte laberint de bosc i roques al voltant d’un meravellós congost. Els Estrets d’Arnes és un dels paratges més bells del massís dels Ports. L’espai inclou més de 450 hectàrees de cingles i barrancs enmig de pinedes, matolls i prats, en l’extrem més occidental del Parc Natural dels ports. El riu Estrets, artèria principal de l’espai, discorre sinuós saltant de bassa en bassa entre formacions rocoses que formen unes curioses parets.

Els estrets d’Arnes
Els estrets d’Arnes

La caminada pels estrets és una de les excursions més populars dels Ports, donada l’espectacularitat de les formacions rocoses entre les que s’encaixa el riu i la baixa dificultat del recorregut. Els Estrets, juntament amb la Gronsa i les Roques de Benet, és una de les zones catalogades com d’interès geològic de Catalunya, i ha estat declarada refugi de fauna salvatge per la Generalitat, a iniciativa de la Fundació Territori i Paisatge que n’és la propietària de la finca.

Els Estrets d’Arnes
Els Estrets d’Arnes

Els Estrets és un dels llocs més visitats dels Ports on el riu obre pas al bonic congost de roca conglomerada amb cingles a dreta i esquerra.

En aquest indret tenim al nostre davant la Mola dels Viarnets, on està prohibida l’escalada per la presència de Voltors. El Voltor és un animal protegit, ja que va ser molt perseguit per la seva espectacularitat i dificultat per caçar-lo. És fàcil veure’l sobrevolar o veure com accedeix als nius que hi formen a la Mola.

Els Estrets d’Arnes
Els Estrets d’Arnes

Baixarem durant uns 20 minuts per una senda que forma la conducció d’aigua d’Horta, i un cop a baix el riu ens acompanya durant tota l’excursió sense desnivell fins arribar al Toll Blau. Es tracta d’un petit embassament on a l’estiu s’hi fa molt agradable el bany.

Cal estar molt atent perquè és fàcil veure la Cabra Hispànica passejant-se per l’entorn, també està protegida i molt ben recuperada.

Els Estrets d’Arnes
Els Estrets d’Arnes

Si continuem l’excursió trobarem l’aqüeducte que creua el riu. Si creuem l’aqüeducte arribarem a l’àrea recreativa de La Franqueta, que és d’on hem sortit a l’inici de la caminada.

El total de la caminada son uns 4,8km d’anada i els mateixos de tornada, per tant hem fet uns 9,6km, amb uns 70 metres de desnivell, més o menys realitzada en un parell d’hores. Al final acabem fent un pícnic a l’àrea de la Franqueta que disposa de taules i condicionament.

Acabat el pícnic i el descans necessari, ens n’anem a visitar un mirador que està en el mateix camí d’anada a l’Àrea de la Franqueta, es tracta del Mirador de les Roques de Benet. A 7,8km (16 minuts) de l’Àrea de la Franqueta en direcció a Horta es troba aquest mirador, que ens mostra l’espectacularitat d’aquest conjunt petri anomenat les Roques de Benet.

Mirador de les Roques de Benet
Mirador de les Roques de Benet
En principi havíem planejat la possibilitat d’incloure una altra caminada en aquesta sortida a la Terra Alta. La caminada que havíem inclòs era l’excursió a “Les Roques de Benet”, la qual comença en la cruïlla de les “eres”, amb 1 hora d’anada i 1 de tornada i un desnivell de 300 metres en pujada. Finalment, a última hora la vàrem descartar. Les Roques de Benet o Roques d’en Benet, de 1.017 metres, estan situades al centre de tot el conjunt de muntanyes, separades del municipi d’Horta de Sant Joan per una gran plana. Atreuen la mirada i son punt de referència de tot el territori. Aquestes impressionants roques, son una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural dels Ports. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 metres i cauen a plom sobre un sòcol calcari. El camí per pujar-hi està indicat i és apte per a tothom que tingui una mínima forma física. Des del cim del Castell, a 1017m, es gaudeix d’una visió a vol d’ocell fantàstica de tota la plana que tenim al davant i de les muntanyes que l’envolten.

Seguint la ruta a partir del mirador, anàrem a trobar un altre poblet medieval molt semblant a Horta de Sant Joan, es tracta del poblet d’Arnes. Arnes es troba a uns 8,3km d’Horta, cap al sud-oest, a prop de la frontera amb Aragó. Hem de desfer tot el recorregut realitzat per anar a l’Àrea de la Franqueta i un cop arribar a la  carretera local T-333 agafar el trencall a mà esquerra seguint-la fins a Arnes. Arnes es localitza en un turó al costat del riu Algars. El terme és molt accidentat perquè part d’aquest l’ocupen els Ports. A la zona més plana hi trobem els rius Algars i Estrets, que conflueixen a l’Ullal de la Rosa. El 1992 es declara Arnes bé d’interès cultural en la categoria de conjunt històric.

Plaça de la Vila, Ajuntament i Església de Santa Maria Magdalena
Plaça de la Vila i Ajuntament

L’ajuntament d’Arnes és l’edifici més rellevant del municipi i un dels primers d’estil renaixentista de Catalunya que data de l’any 1584 i va ser construït per Joan Vilabona de Queretes.

L’església parroquial, dedicada a Santa Magdalena, és d’estil barroc. Fou edificada sobre les runes d’una església gòtica al 1693. Consta de tres naus i té capelles laterals i un campanar de torre. Les restes de l’església anterior es poden veure al carrer Sant Antoni.

Església de Santa Magdalena
Carrers d’Arnes

L’ermita de Santa Madrona (segles XVI-XV) consta d’una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor. En un dels costats de l’absis s’hi va construir posteriorment la sagristia. Vàrem estar passejant pel casc històric d’Arnes fins a tenir-lo apamat, i l’espai que més ens va impressionar i agradar va ser la Plaça de la Vila, amb l’Ajuntament. Els carrers més propers a la plaça de la Vila també tenen el seu encant.

Carrers d’Arnes
Carrers d’Arnes

Per l’hora que era tampoc ens vàrem trobar res obert, però cal dir que a la població es troben dos atractius:

  • Centre d’Interpretació de la Mel: És un espai de divulgació i exposició de la mel i la seva cultura. Està obert en diumenges i festius i per entrar val 2€ per persona.
  • El Molí de l’Oli: Es tracta d’un punt d’informació del Parc Natural dels Ports. Està obert de dimarts a diumenge de 9:30h a 13:30h i la seva entrada és gratuïta.

Adjunto el plànol d’Arnes que ens va servir per a realitzar la ruta pel mateix poble:

https://arnes.altanet.org/sites/arnes/files/recursos/la_ruta_de_les_bruixes_catala._marzo_2018.pdf

Havent visitat Arnes vàrem anar per la següent atracció de la ruta del dia, que no era sinó el famós Celler Cooperatiu Modernista del Pinell de Brai. Hi vàrem reservar una entrada amb tast de vins de la D.O. Terra Alta.

De l’edifici n’hi diuen la “Catedral del Vi”. Per arribar al Pinell de Brai s’han de recórrer 26,9km des d’Arnes, en direcció nord-est, seguint la carretera local T-333 i enllaçant amb la N-230b que ens acosta a la població. Vàrem tardar uns 30 minuts des d’Arnes.

Façana del Celler Cooperatiu Modernista
Façana del Celler Cooperatiu Modernista

El Celler Cooperatiu de Pinell de Brai és un edifici modernista situat al municipi de Pinell de Brai que fou encarregat a Cèsar Martinell i Brunet, un deixeble directe d’Antoni Gaudí. Per la resolució d’alguns elements constructius ha afavorit que al celler se’l conegui amb el nom de Catedral del Vi. Un dels atractius és la façana, que és una façana monumental per la composició i els elements arquitectònics que la formen, està estructurada en tres cossos, i ordenada en tres nivells: la part baixa és formada per un basament alt de pedra que inclou les portes i les finestres baixes de ventilació, emmarcades amb pedra; el segon nivell és de maçoneria arrebossada amb les obertures emmarcades amb maó vist; aquests dos nivells queden separats pel fris de ceràmica vidriada obra de Nogués, amb al·legories relatives a la vinya i a l’olivera i la seva transformació. El tercer nivell de coronament és la potent cornisa de la teulada amb una mena de pinacles de maó, que coronen diversos punts de la teulada.

Interiors del Celler Cooperatiu Modernista
Interiors del Celler Cooperatiu Modernista

L’interior del celler és monumental i espectacular. El celler i el molí d’oli és format per tres naus, la central de doble amplada. Aquesta i la lateral de llevant es destinen a l’emmagatzematge de vi; la nau lateral de ponent es destina a l’elaboració i l’emmagatzematge d’oli. A la part posterior de la nau central hi ha una quarta nau amb la sala de màquines coberta amb encavallades de fusta, i al darrere, a nivell més elevat, les tremuges, el moll de recepció del raïm i el dipòsit de l’aigua.

Detalls del Celler Cooperatiu Modernista
Interiors del Celler Cooperatiu Modernista

Les naus principals son cobertes amb arcs equilibrats parabòlics d’obra de maó aplantillat per a suport de la coberta. Les cobertes son a dues aigües amb teula de diferent tipus, segons la nau. La imatge de la nau, amb els arcs i les cobertes també ens quedarà gravada en la retina.

Arcs i cobertes del Celler Cooperatiu Modernista
Interiors del Celler Cooperatiu Modernista

La visita la vàrem contractar sense guia, lliure. Els horaris del lloc son de 10 a 19h, i els preus de 6,9€ pels adults i de 3,2€ pels nens. Realment va valdre la pena, per l’edifici en qüestió.

Hi ha un altre edifici, del mateix arquitecte, edificat a Gandesa, el Celler Cooperatiu de Gandesa, que es podia visitar i realitzar la visita amb degustació. Vàrem preferir anar a la Catedral del Vi de Pinell de Brai. L’edifici de Gandesa també és un dels imprescindibles. És un edifici modernista de la mateixa importància que el de Pinell de Brai.

Finalitzada la visita a la Catedral del Vi, ens en vàrem anar cap al centre del poble de Pinell de Brai per a trobar un dels centres d’interpretació de la guerra civil i la batalla de l’Ebre en concret. Es tracta d’un dels centres d’interpretació que forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre, i explica la importància dels missatges i la propaganda durant els episodis de la Guerra Civil que es van desenvolupar a les Terres de l’Ebre.

Les Veus del Front” és un dels centres d’interpretació que forma part dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Es tracta d’un muntatge expositiu i audiovisual que explica la importància dels missatges i la propaganda durant els episodis de la Guerra Civil que es van desenvolupar a les terres de l’Ebre.

Analitza també les línies de comunicació entre l’Exèrcit Popular de la República i l’exèrcit franquista i la incidència dels mitjans de comunicació en la creació d’opinió a la rereguarda i al conjunt del país. Es troba al carrer Major, nº4 de Pinell de Brai i el seu horari en Setmana Santa era de 10h a 14h, i el preu de 4€ per persona. Hi ha una entrada combinada amb altres Centres d’Interpretació que està a 8€ per persona.

C.I. Les Veus del front
C.I. Les Veus del front
A la Terra Alta hi ha un total de 5 centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre, els quals estan ubicats a:  

– C.I. Hospitals de Sang: Ubicat al poble de Batea, al carrer Major, 27.
– C.I. Soldats a les trinxeres: Ubicat al poble de Vilalba dels Arcs, al carrer Rossinyol, 8
– C.I. Veus del Front: Ubicat al poble de Pinell de Brai, al carrer Major, 4.
– C.I. Internacionals a l’Ebre: Ubicat al poble de La Fatarella, al carrer Sunyer, 3.
– C.I. 115 dies: Ubicat a Corbera d’Ebre, al carrer Freginals 18-24. Aquest és el centre d’interpretació més important, que es combina amb una visita del Poble Vell de Corbera destruït per les bombes.

Un cop visitat el Centre d’Interpretació del Pinell de Brai, ens en vàrem tornar a Horta de Sant Joan, ja que s’acostava l’hora de sopar.

Us adjuntem un mapa de google maps amb la ruta planificada del dia i amb cadascun dels atractius a la mateixa, on s’observen les distàncies entre llocs i els accessos als mateixos, fent un total de kilòmetres i temps recorreguts de 1h 56minuts i 82,5km:

[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m52!1m12!1m3!1d223.96228722531723!2d0.31537061383919157!3d40.95376548850388!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m37!3e0!4m5!1s0x12a0eaa1378a8119%3A0xbb964a322d155912!2sHorta%20de%20Sant%20Joan!3m2!1d40.953840799999995!2d0.31544099999999997!4m4!1s0x12a0eca5546ed22b%3A0x148dfb3e8e9586af!3m2!1d40.8675433!2d0.3092175!4m4!1s0x12a0eadea2a6d0e9%3A0x1f3be7af0a872238!3m2!1d40.9223368!2d0.3148427!4m5!1s0x12a09456481ec053%3A0x33852010bd9f799b!2sArnes!3m2!1d40.9110458!2d0.26141739999999997!4m4!1s0x12a0dc3dc4187a27%3A0xa831ce6e39bf9a3d!3m2!1d41.0165076!2d0.5126246!4m4!1s0x12a0dd885bdbf459%3A0x5e80d743d577311b!3m2!1d41.015738999999996!2d0.5145225!4m3!3m2!1d40.953798!2d0.31537299999999996!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1638125414350!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *