Ha arribat el dia que marxem de les Highlands, i on travessarem el Parc Nacional dels Cairngorms i petits pobles i ciutats amb encant, com Pitlochry o Dunkeld, per arribar durant la tarda, a la ciutat de Saint Andrews, font d’història i d’encant.
Així que començarem per agafar el cotxe i sortir cap al sud per la carretera A9 que ens durà més enllà de les Highlands.
Al cap de 30 milles de sortir (uns 40 minuts amb cotxe), ens trobem amb el poble d’Aviemore. Ens hi pararem en el cas que no vulguem visitar el Highland Folk Museum, que ens el trobarem més endavant.
Aviemore és un bon lloc per parar-se, en la cornisa nord-oest del majestuós Parc Nacional Cairngorms, està rodejat dels exuberants paisatges de les Highlands. Altes muntanyes, llacs pampalluguejants i densos boscos rodegen aquest magnífic lloc, convertint-lo en un popular destí per a una gran varietat d’activitats d’estiu i d’hivern. Si ens parem a Aviemore, únicament anirem a estirar una mica les cames i farem un cafè.
En el cas de no parar a Aviemore, anirem fins al municipi de Newtonmore a buscar el Highland Folk Museum, un poble-museu a l’aire lliure, el qual dóna vida a les condicions domèstiques i laborals dels primers pobles de les Highlands.
Endinsa’t en el passat i descobreix el veritable i vivent Museu Folclòric de les Terres Altes. Els visitants d’aquest museu de història viva poden aprendre com vivien els nostres avantpassats de les Terres Altes d’Escòcia, com van construir les seves cases, com llauraven la terra i com vestien, en un ambient amigable i acollidor.
Ubicat en un emplaçament d’una milla de llarg i 80 acres, actors en viu i edificis restaurats ajuden a donar vida a la història de les Highlands. El museu no solament resumeix l’esforç humà i el desenvolupament en la vida de les Terres Altes des del segle XVIII fins a l’actualitat, sinó que ofereix la oportunitat d’explorar un bonic entorn natural, llar d’esquirols vermells i enfiladisses d’arbres. Els visitants de totes les edats poden tenir una experiència divertida, tal vegada nostàlgica, i poden provar una activitat o artesania, sentir el pes d’un objecte, experimentar la “pudor” de la turba o simplement gaudir d’un passeig per el lloc en busca d’esquirols vermells.
Les famílies poden passar de 3 a 5 hores explorant el museu, i hi ha àrees de pícnic i jocs, cafeteries i botigues en el lloc per a satisfer totes les necessitats.
Els horaris durant l’estiu son cada dia de 10:30 a 17:30h, i l’entrada és gratuïta (!).
Seguim amb la ruta per la A9 que ens portarà a les immediacions del poble de Pitlochry. Aquest poblet victorià de la regió de Perthshire està enclavat en el cor del país i serveix com a porta d’entrada a les Terres Altes. Al sud del parc dels Cairgorms i a meitat de camí entre Edinburgh i Inverness, és una parada ideal en la teva ruta per Escòcia. Anem a descobrir-lo!
Encara que, la ubicació és només una ínfima part de l’encant de Pitlochry. Un entorn natural esplèndid, de boscos i terrenys nodrits per el riu Tummel, destil.leries, castells,… I el favor de la reina Victoria, qui va visitar Pertshire en el 1842 i va quedar tant fascinada per la regió que, després d’ella, els visitants arribaren en massa. Aquí et donem 10 bones raons per visitar Pitlochry:
- Passeja per Atholl Road: Atholl Road, el carrer principal de Pitlochry, té una certa semblança al carrer principal d’un poble alpí. Les cases de pedra, d’estil victorià, estan cobertes de teulades fosques rematades per fileres de xemeneies, i allotgen hotels, pensions, botigues,… Els comerços s’estenen cap als carrers veïns de West Moulin Road i Bonnethill Road. Potser et sorprengui que quasi tots estan dedicats als souvenirs i al muntanyisme, encara que també trobaràs restaurants i algun supermercat.
2) Arriba fins al Loch Faskally i l’escala de salmons: Si només passes unes hores a Pitlochry, una de les excursions més senzilles que pots fer des del poble és creuar el riu Tummel per algun dels seus bonics ponts fins arribar a la central hidroelèctrica. Allí pots veure l’escala de salmons, una sèrie de desnivells que permeten que els salmons sortegin la presa i nadin a contracorrent cap al Loch Faskally durant la migració anual. Aquesta excursió és curta.
Adjuntem un mapa de l’excursió per veure l’escala de salmons:
3) Tasta el whisky d’alguna de les seves destil.leries: En els voltants de Pitlochry hi trobaràs dues destil.leries que ofereixen visites guiades: la de Edradour i la de Blair Atholl.
- Edradour: és cèlebre per ser la destil.leria més petita d’Escòcia. Està a 10 minuts amb cotxe de Pitlochry.
- Blair Atholl: queda encara més a prop de Pitlochry, a 5 minuts en cotxe.
4) Contempla les vistes des del mirador de Queen’s View: En les afores de Pitlochry (a uns 11km al nord-oest) s’alça un dels miradors més espectaculars de la regió: el Queen’s View, el mirador de la reina.
La panoràmica sobrevola el Loch Tummel i s’estén més enllà, entre muntanyes, en una imatge impregnada de la bellesa dels paratges d’Escòcia. Al peu del mirador hi trobaràs un aparcament, un centre de visitants i una cafeteria que obre des d’abril a finals d’octubre. El Queen’s View és un lloc ideal per a viure la tardor a Escòcia. Si el visites durant la tardor, descobriràs la marea de tonalitats vermelloses i daurades.
5) Visita el Castell de Blair: El Blair Castle, d’un blanc impecable que contrasta amb els prats verds i daurats que l’envolten, és un castell situat a uns 11 km al nord-oest de Pitlochry (15 minuts en cotxe). Visita’l d’abril a octubre i coneixeràs la seva història, que es remunta a 1269 i segueix fins als nostres dies, i la dels Atholl Highlanders, l’únic exèrcit privat que existeix en el Regne Unit. Després de conèixer la història dels seus ocupants a través de les 30 dependències decorades, acaba la visita amb un passeig per els terrenys i el bonic jardí emmurallat d’Hèrcules. Tenen cérvols en captivitat, i això no ens agrada gaire (també ho tenen altres castells).
6) Endinsa’t en el bosc encantat: Si tens pensat visitar Pitlochry durant el mes d’Octubre, coincidiràs amb un dels festivals més importants de la regió, el “Enchanted Forest”.
Es tracta d’un espectacle de llum i color que s’instal.la en el bosc de Faskally, molt a prop del poble, en el que passeges entre els arbres i senders i vas trobant diverses instal·lacions lumíniques i artístiques. S’ha de comprar entrada (més barata entre setmana) i és una experiència per a tota la família, encara que segur que els més petits son els que més al·lucinaran.
7) Descobreix l’Explorers Garden, un jardí per exploradors: L’Explorer Gardens s’estén junt al riu Tummel, a escassos minuts del centre de Pitlochry. A modo de jardí botànic, congrega flora de diverses àrees del món i explica la història dels caçadors que s’aventuraren a terres llunyanes per portar de tornada noves espècies. Per completar l’entorn natural, en el jardí hi trobaràs instal·lacions artístiques. Obre d’abril a finals d’octubre i pots explorar-lo pel teu conte o en una visita guiada.
8) Assisteix a una obra en el Festival Theatre: Junt a l’Explorers Garden, en el mateix entorn idíl·lic junt al riu Tummel, veuràs el Festival Theatre, un teatre que alberga obres i concerts durant tot l’any. El programa d’estiu és el més multitudinari, així que si visites Pitlochry durant els mesos més càlids, pots anar a veure una obra i passejar de nit junt al riu.
9) Gaudeix dels Highland Games: Es tracta dels jocs tradicionals de les Terres Altes d’Escòcia, que es fan al setembre. El festival inclou música, dansa i proves de força, i té lloc el segon dissabte de setembre. Et recomanem assistir si et coincideix per dies: son unes jornades úniques que no veuràs en cap altre lloc! Tens tota la informació actualitzada en la web dels Pitlochry Highland Games.
10) Puja al Ben Vrackie: Una altra de les excursions preferides de qui visita Pitlochry és l’ascens al Ben Vrackie (841 metres), a uns 6km al nord del poble. El camí està molt ben cuidat i ofereix trams molt agradables de típics terrenys erms i boscos d’Escòcia, a més d’alguns trams inclinats més exigents. En total, l’excursió completa et portarà entre 3 i 4 hores. Pots deixar el cotxe en el Ben Vrackie Car Park i començar a pujar per el camí senyalitzat des d’allí. En la web de WalkHighlands t’expliquen la ruta completa pas a pas.
I aquestes son les 10 propostes a fer a Pitlochry. Per desgràcia nostra, únicament en podrem fer 3 o 4, ja que anem justos de temps per portar a terme la ruta del dia d’avui.
Abans d’arribar i aparcar a Pitlochry, anirem fins al mirador de la reina (Queen’s View), que és l’imprescindible nº4, el qual està ubicat a 6,8 milles a l’oest de Pitlochry, a sobre el Loch Tummel. Hi arribarem per la carretera B8019, i la veritat és que val molt la pena fer la desviació per anar-hi.
Un cop visitat, aparcarem a Pitlochry al centre i passejarem per la ciutat, fent alguns dels imprescindibles.
No ens entretindrem gaire, perquè encara tenim algunes parades més a fer en la ruta, com per exemple, el poble i entorns de Dunkeld. Quan arribem als voltants de Dunkeld (a 18 minuts de Pitlochry, unes 12,4 milles), anirem primer a visitar un dels boscos més mítics i espectaculars del país, l’Hermitage de Dunkeld. La regió escocesa de Perthshire està entapissada de boscos màgics, i els de l’Hermitage de Dunkeld semblen sortits d’un conte. Es troben a uns 5 kilòmetres del poblet de Dunkeld, i el seu origen es remunta als ducs de Atholl. Els ducs vivien en el castell de Blair, a Pitlochry, però tenien una residència d’hivern en la zona de Dunkeld. Per potenciar l’entorn natural i crear passejos inoblidables per els seus convidats, de 1738 a 1830 varen plantar milions i milions de coníferes al voltant de Dunkeld. Uns segles més tard, els gegantins arbres s’han apropiat del terreny i han creat una atmosfera d’embruix on de tant en tant hi trobes rastre de història.
El camí de l’Hermitage de Dunkeld comença molt a prop de l’aparcament (la tarifa per deixar el cotxe a l’aparcament son £3 per cotxe). Pots escollir entre tres rutes principals, totes circulars: una de 2,5km (1 hora), una de 6,5km (2 hores), i una de 8km (2 hores i mitja).
En el dia d’avui, nosaltres escollirem la primera, la més curta i que té una durada de 1 hora. Es diu la “Ossian’s Cave”, perquè trobarem part del camí tancat per un lliscament, però si vols una excursió més llarga i el camí està obert, amb les altres dues rutes sortiràs de l’Hermitage i veuràs altres paisatges d’aquesta preciosa regió.
El camí transcorre junt al riu Braan. De seguida t’engoleix l’ombra projectada per els altíssims Douglas Firs (els avets de Douglas), que creixen fins el cel molt lluny del seu hàbitat natural, el Canadà i Estats Units. Un d’ells mesura més de 64 metres i es coneix com un dels arbres més alts del Regne Unit, junt a un altre avet que pots veure de prop, en el bosc Diana’s Grove, en els terrenys del castell de Blair.
Als crits dels ocells i el soroll d’alguna pinya propulsada al terra per un esquirol vermell se li suma el murmuri cada vegada més insistent del riu… Fins que aviat arribes a una preciosa cascada, la Black Linn Fall.
Pots veure el salt d’aigua des del pont de pedra, que data de 1770, o entrar a la sala circular Ossian’s Hall of Mirrors. Els ducs de Atholl varen aixecar aquesta estranya construcció en homenatge al bard cec Ossian, i dins custodia jocs de miralls i una porta quasi amagada. Empeny-la i emergiràs en un bonic mirador de la Black Linn Fall. Si visites l’Hermitage a la tardor, atent: des d’aquí és possible veure saltar als salmons cascada amunt en la seva migració per a fresar.
Segueix el camí i aviat t’espera una altra troballa, la Ossian’s Cave, una cova fosca de pedra construïda en el 1760 per el tercer compte de Breadalbane. Expliquen que, durant un temps, el compte va intentar trobar a un ermità que volgués viure aquí. No va tenir èxit, i avui la cova descansa devorada per la molsa i la humitat.
A aquestes alçades ja hauràs comprovat que en aquest bosc embruixat abunden les sorpreses, així que no és d’estranyar que uns metres més endavant hi trobis un tòtem de fusta alçat entre els arbres. El va tallar un grup d’indis canadencs, els Squamish, utilitzant la fusta dels avets de Douglas caiguts a l’Hermitage, i representa una àguila amb dos salmons per ales. Un dels salmons té un disseny picte, i l’altre, Squamish.
Entre ombres i arbres de troncs fins però alçades colossals, el camí et retorna de nou a l’aparcament i al mon real, d’on els boscos encantats queden relegats als contes… O no, perquè en aquesta regió d’Escòcia t’esperen altres meravelles naturals, com el Loch of the Lowes o el llac Tay, i pobles plens d’història com Dunkeld o Pitlochry. I els boscos de l’Hermitage de Dunkeld son una forma immillorable de començar a descobrir la regió i perdre’t en alguns dels paisatges més fascinants d’Escòcia.
Un cop feta la ruta curta, ens dirigim al poble de Dunkeld, on hi ha més atraccions per veure.
A les ribes del riu Tay, en una regió d’Escòcia on els arbres trepen cap al cel amb els seus troncs infinits, hi trobaràs el poblet de Dunkeld. Conegut per la seva catedral, Dunkeld és una parada pintoresca si viatges entre Edinburgh i Inverness, o al revés, o simplement estàs de pas unes hores. Et submergiràs amb la història i passejaràs entre casetes de postal.
La història de Dunkeld es remunta al segle VI, quan junt al riu Tay es va fundar un monestir. El seu paper en la història d’Escòcia cobraria importància uns segles després, en el segle IX, quan Kenneth MacAlpin (o Kenneth I d’Escòcia), el rei dels Pictes, va decidir traslladar les relíquies de San Columba des de l’illa de Iona fins a Dunkeld.
Allí estarien fora de perill dels atacs vikings, i d’aquesta forma, el poble es va convertir en lloc de pelegrinatge i en centre religiós d’Escòcia.
Visita la Dunkeld Cathedral
Per començar a explorar el poble, dirigeix-te a les ribes del riu Tay. Allí s’aixeca l’orgull de Dunkeld, la seva majestuosa catedral, rodejada de jardins i custodiada per els altíssims arbres que han merescut a aquesta regió de Perthshire el títol de “Big Tree Country”.
La Dunkeld Cathedral va començar a construir-se en el segle XII, i es fou ampliant fins al segle XVI. Els segles d’obres han llegat a la catedral una barreja d’estils que podràs contemplar a simple vista. Encara que el més curiós d’aquest lloc sagrat, son, sens dubte, les seves dues cares: la part est està restaurada, i encara alberga serveis religiosos, concerts i casaments, mentre que la part oest es troba en ruïnes.
Com altres molts edificis religiosos d’Escòcia, la catedral de Dunkeld va sofrir destrosses de la Reforma Escocesa en el segle XVI. Més endavant, en el 1689, se li sumaren els danys de la batalla de Dunkeld. Bona part s’ha mantingut en ruïnes fins als nostres dies, però l’ala est, on es troba el cor, es va restaurar i segueix en funcionament.
Visitar la catedral de Dunkeld és gratuït, així que no dubtis en entrar, visitar el petit museu en la part oest, que explica la seva història i exhibeix objectes històrics, i passejar per el renovat cor de la part est.
Passeja junt al riu Tay
Quasi tant encantadors com la catedral de Dunkeld son els terrenys que l’envolten, esquitxats de tombes, arbres gegants i vegetació. Un veritable recés de pau junt al riu Tay. Molt a prop, veuràs el pont que uneix Dunkeld amb la seva vila veïna, Birnam, i també pots passejar seguint el curs del riu en direcció oposada.
Enamora’t de les llars històriques
Més enllà de la catedral, un dels trets característics de Dunkeld son les casetes restaurades que doten de color el centre, en especial al llarg dels carrers The Cross i Cathedral Street. Es tracta de llars històriques que daten dels segles XVII i XVIII, quan es va d’haver de reconstruir el poble després de que la batalla de Dunkeld l’arrasés per complet en el 1689.
El National Trust for Scotland va renovar les llars i les va convertir en residencies per els veïns en els anys 50, i, encara no podràs visitar-les per dins, segur que les façanes emblanquinades amb pinzellades de color i marees de flors t’enamoraran. Amb les vistes al riu Tay de les que algunes gaudeixen, i la tranquil·litat que banya els carrers, t’agafen ganes de quedar-s’hi una temporada.
Recorre els carrers del centre
Dunkeld és tant petit, que a penes tardaràs uns minuts en recórrer el centre. Encara així, val la pena passejar per Atholl St. I The Cross, una plaça presidida per la font Atholl Memorial Fountain, ja que allí es congreguen les botiguetes de poble. Si vols, també pots visitar la botiga del National Trust for Scotland, situada en la plaça central de Dunkeld, molt a prop de la catedral. Es troba en una de les llars històriques, la Ell House, i ven detalls i records d’Escòcia.
Descobreix Birnam i el llegat de Beatrix Potter
Per seguir amb el passeig, creua el pont de Dunkeld i arribaràs al poblet de Birnam, en el cantó oposat del riu Tay.
Allí s’amaga una connexió literària que t’il·lusionarà si tu també vares créixer amb els contes i dibuixos de Beatrix Potter: durant la infància de l’autora, ella i la seva família estiuejaven en Dalguise, molt a prop de Dunkeld i de Birnam. A falta de la companyia d’altres nens, Beatrix aviat es va interessar per el món natural que la rodejava.
I, durant els llargs mesos d’estiu a Escòcia, el contacte amb la naturalesa i la llibertat per perdre’s entre boscos i passejar junt al riu avivaren encara més la seva curiositat per les plantes i animals de l’entorn. Allí varen néixer els esbossos dels que serien alguns dels seus contes més estimats. I, en homenatge a Potter, a Birnam t’espera un jardinet poblat d’escultures dels seus personatges més entranyables. El trobaràs en el Beatrix Potter Exhibition & Garden, una exposició dedicada a l’autora i orientada a famílies amb nens. El museu és de pagament (£3), però el jardí és gratuït i està sempre obert.
No és la única connexió literària de Birnam. Junt al riu Tay, abans s’aixecava el bosc Birnam Wood, que apareix en la cèlebre Macbeth, de William Shakespeare. Complint la profecia de les tres bruixes, els enemics del tirà Macbeth avancen a través del bosc quan van al seu encontre per a derrotar-lo. No se sap amb certesa, però és possible que Shakespeare visités Birnam en el 1599 i hi trobés allí la inspiració. Segueix els seus passos en un agradable passeig junt al riu Tay i contempla l’arbre centenari que sobreviu d’aquell ancià bosc, el Birnam Oak.
Seguidament després dels passejos per Dunkeld i Birnam, agafarem el cotxe i conduirem directament fins a la última ciutat de la ruta d’avui: Saint Andrews (a 51,6 milles més enllà de Dunkeld). Doncs si, en 1 hora i quinze minuts arribarem a Saint Andrews.
En aquesta fotogènica ciutat, els joves universitaris caminen entre vestigis de la història escocesa mentre els golfistes posen a prova la seva habilitat junt a platges de pel·lícula. Visitarem una de les ciutats més antigues d’Escòcia i una de les joies del comptat de Fife. T’explico què veure a Saint Andrews en un dia:
- El centre de Saint Andrews: format per tres carrers comercials paral·lels: South Street, Market Street i North Street. Entre les tres, aglutinen a tot tipus de botigues: en South St. Abunden els restaurants i botigues de poble, en Market St. son més freqüents les cadenes i en North St hi trobaràs pubs i cafeteries.
Alguns llocs que ens agraden son J&G Innes, per a llibres i records de la ciutat; The Saint, un ampli i modern restaurant junt a la porta medieval West port amb opcions per a tothom (també veganes); o els gelats de Jannettas (si et trobes un d’aquests dies rars i meravellosos de sol a Escòcia). Gaudeix del plaer de passejar per aquesta zona, que reté un aire de ciutat medieval encantador, i utilitza els estrets carrerons entre edificis per a moure’t d’un carrer a l’altre.
- La Catedral de St Andrews: En l’extrem est de South St i North St hi trobaràs el millor punt de partida per a visitar St Andrews: la seva catedral. Pugem a la màquina del temps i traslladem-nos a 742, quan la zona estava habitada per els pictes. Explica la llegenda que, mentre San Règul transportava les restes de l’apòstol Sant Andreu des del Mediterrani fins al nord, va naufragar just on avui s’alça la ciutat de St Andrews. Amb el temps, en aquest mateix lloc s’alçaren diferents esglésies, i les relíquies de Sant Andreu romangueren varis segles en la zona. St Andrews va adoptar el nom del sant i, a partir de 1140, fou agafant forma i creixent com a localitat.
En el 1160, el bisbe de St Andrews va encarregar la construcció d’una enorme catedral en aquest lloc, la St Andrews Cathedral. Tal era la seva magnitud que, quan es va consagrar, en el 1318, era la major església d’Escòcia i aviat va convertir St Andrews en capital eclesiàstica del país i en una de les seves ciutats més importants. Però, de la catedral de St Andrews, a la que en la seva època de esplendor viatjaven peregrins de tots els racons del continent, avui en dia podràs contemplar només ruïnes. Si bé unes ruïnes evocadores, esquitxades de sepulcres i assotades per els vendavals del proper Mar del Nord. El vent i les tempestes mai se li posaren fàcil a la catedral, encara que va haver d’entrar en joc la turbulenta Reforma Escocesa perquè els danys fossin massa elevats per a reconstruir-la.
La catedral i les relíquies de Sant Andreu es varen perdre, i amb ells, els temps de bonança per a la ciutat. Però és fàcil imaginar la seva època d’esplendor passejant entre les ruïnes dels murs, les torres i el claustre, totes envoltades en cents de tombes.
També sobreviu una torre d’una església més antiga, la St Rule’s Tower, a la que pots pujar per gaudir d’unes boniques vistes de la ciutat de St Andrews i de la costa. Aquests son els preus per visitar la catedral de St Andrews i pujar a la torre:
- Passejar per els terrenys i ruïnes és gratuït
- L’entrada per pujar a la torre de St Rule i visitar el museu de la catedral, en els mateixos terrenys, costa £6. Està inclosa en la targeta Explorer Pass de Escòcia. Els horaris durant els mesos d’estiu son de les 10h a les 16h.
- També venen una entrada combinada a la catedral i al castell de St Andrews, que costa £12. El castell també està inclòs en la Explorer Pass.
Trobaràs els preus i horaris actualitzats en la web de Historic Scotland.
- El port: Després de visitar la catedral, dirigeix-te al St Andrews Pier, un moll en la desembocadura del rierol Kinness Burn. Junt al petit port s’alça un mirador perfecte per contemplar el mar. Des d’aquí ja es veu, també en la costa, el castell de St Andrews. Si segueixes el camí anomenat “The Pends” junt als penya-segats, aviat arribaràs a aquesta antiga fortalesa en ruïnes.
- El castell de St Andrews: D’aquesta antiga fortalesa destaquen els túnels subterranis, construïts per a defensar el castell dels assetjaments, i els calabossos. El recinte del St Andrews Castle és petit, i les ruïnes son menys espectaculars que altres castells escocesos, així que, si tens poc temps, pots veure’l des de fora. Aquí tens els preus per visitar el castell de St Andrews: –
- L’entrada senzilla costa £9
- L’entrada combinada castell i a la catedral costa £12
Tens els preus i horaris actualitzats en la web d’Històric Scotland. L’entrada està inclosa en la targeta Explorer Pass. Els horaris de visita durant els mesos d’estiu son de les 9:30h a les 17h.
- La Universitat de St Andrews: St Andrews és una ciutat universitària en el sentit més ampli, ja que les facultats de la University of St Andrews, la més antiga d’Escòcia, no estan confinades en un edifici, sinó integrades en el centre de la ciutat. Encara que la majoria d’edificis son privats, pots endinsar-te en el St Salvator’s Quadrangle, el pati històric de la Universitat, conegut també com The Quad. És una de les universitats més prestigioses del Regne unit, i han passat varis premis Nobel.
Encara que la història preferida de la premsa rosa és, sens dubte, la de Kate Middleton i el príncep Guillem de Gales. Sembla que ja havien coincidit, però el seu romanç va sorgir mentre ambdós estudiaven Historia de l’Art en la University of St Andrews.
La tranquil·litat de la petita ciutat escocesa fou l’escenari ideal per la seva incipient relació, i avui en dia, en cap botiga de St Andrews falten postals i records de la parella reial i la seva família.
- West Sands, la platja de “Carros de foc”: Com Edinburgh, St Andrews també ha aparegut varies vegades en la gran pantalla. La pel·lícula “Never let me go”(2010), una adaptació del llibre de Kazuo Ishiguro, va rodar algunes escenes en el Andrew Melville Hall de la Universitat de St Andrews. Unes dècades abans, una escena que passaria a la història va posar St Andrews en el punt de mira. Recordes als protagonistes de “Chariots of Fire”(Carros de foc, 1981) corrent a càmera lenta per una platja mentre de fons sona la èpica banda sonora de Vangelis? La platja de “Carros de foc” és West Sands, a St Andrews. En el 2012, de nou va saltar a la fama durant la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Londres, quan l’actor Rowan Atkinson (Mr. Bean) i varis estudiants de la Universitat de St Andrews recrearen l’escena.
- El Old Course i el golf en St Andrews: St Andrews es considera el bressol del golf, i junt a la platja West Sands veuràs un dels camps més antics del món, el verdíssim i famosíssim Old Course. En el camp, fixa’t en el pontet de pedra Swilcan Bridge, un símbol a St Andrews en el que tot golfista que es preï té una foto. La ciutat atrau a tants amants d’aquest esport, que en el centre trobaràs varies botigues especialitzades.
I fins aquí el què pot donar de si la visita a St Andrews, que com us haureu imaginat, serà la ciutat on buscarem l’allotjament de la ruta d’avui. En el cas de no trobar allotjament a St Andrews, també es pot buscar en algun dels poblets de costa del comptat de Fife. |
Adjuntem els imprescindibles de Saint Andrews en un mapa de google maps:
També adjuntem el mapa de St Andrews:
I finalment, adjuntem el recorregut realitzat en el dia d’avui mitjançant un mapa de google maps, amb els accessos, distàncies i llocs marcats. Estan també les principals fites del dia on s’observen els atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (162,00 milles amb 3h i 53min):
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m60!1m12!1m3!1d835685.7256288615!2d-4.486390691642334!3d56.90212095067096!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m45!3e0!4m5!1s0x488f715b2d17de2b%3A0x624309d12e3ec43d!2sInverness!3m2!1d57.477773!2d-4.224721!4m5!1s0x4885f1596e0bdc61%3A0x33ddd11cd59b7203!2sAviemore!3m2!1d57.194489999999995!2d-3.8238119999999998!4m4!1s0x488f45066e708163%3A0x749b636ccac6aeaa!3m2!1d57.0697682!2d-4.1028799!4m4!1s0x488602d334c28ed5%3A0xfcafcc73783bdf!3m2!1d56.716601999999995!2d-3.8571302!4m5!1s0x4886029155e76bb1%3A0x809611293410407e!2sPitlochry!3m2!1d56.704361!2d-3.729711!4m4!1s0x4886192c91f55627%3A0x5917ac1ea8ae57bc!3m2!1d56.5609161!2d-3.6079383999999997!4m4!1s0x4886192214aff06d%3A0xbf6d1ae35e8687b0!3m2!1d56.565068!2d-3.5901503999999997!4m5!1s0x488650981912f9fb%3A0x5526f99ec05ca9f0!2sSaint%20Andrews!3m2!1d56.3397753!2d-2.7967214!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1639130827233!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]