Categories
ISLÁNDIA

14. REYKJAVÍK: LAUGAVEGUR + HALLGRIMSKIRKJA + LLAC TJÖRNIN + PLAÇA AUSTURVÖLLUR + OLD HARBOUR + EL VIATGER DEL SOL + KOLAPORTIÐ + PERLAN + ARBÆR OPEN AIR MUSEUM + PISCINA TERMAL

I arriba el dia que passarem a la capital del país, Reykjavík. Hem deixat l’autocaravana a l’únic càmping que hi ha a la ciutat, i agafarem els busos de línia per anar-nos-en a visitar el centre de la ciutat. Quan se’ns acabin les atraccions del centre i vulguem anar a alguna atracció de la perifèria, farem servir els mateixos busos locals.

Reykjavík, la capital d’Islàndia, és una moderna i cosmopolita ciutat que té una gran quantitat d’opcions culturals i d’oci. En aquest article, us explicarem què s’ha de veure a Reykjavík en un sol dia.

No s’assembla a la majoria de capitals europees, en les que destaca el seu centre històric i els seus edificis arquitectònics. A Reykjavík, criden l’atenció edificis públics de construcció moderna, així com les cases, de poca alçada i de colors vius.

Reykjavík (en islandès significa “badia fumejant”) és la capital d’Islàndia des de que en el 1845 l’Assamblea General (Alþingi) es traslladés des de Þingvellir fins a Reykjavík, després d’anys de suspensió. Reykjavík ha crescut demogràficament des de que en el 1860 era un poble amb tot just 1.500 habitants i, arribant en l’actualitat a més de 120.000 habitants. Un terç de la població de l’illa (més de 338.000 habitants), viu en la capital del país.

La tradició literària a Islàndia és part de les vides dels seus veïns, tant és així que existeixen diversos festivals, museus, activitats que promouen aquesta passió entre joves i grans. En l’any 2011 Reykjavík fou nombrada ciutat de la literatura per la Unesco.

Per a poder conèixer l’essència de Reykjavík en un dia, us deixem una sèrie de llocs interessants que visitar. Però sens dubte, hi ha infinits llocs més per a conèixer, i variats museus amb els que sorprendre’ns, però per això necessitaríem més dies.

Típiques cases islandeses al centre de Reykjavík

Començarem la visita a la ciutat per anar a buscar la línia 14 del bus local que ens para més a prop del càmping (concretament la parada “Laugardalslaug” la tenim a 200 metres). Baixarem a prop de la primera atracció que volem veure a la ciutat, la Hallgrimskirkja (la parada de baixada és “Bió Paradís”, al carrer Hverfisgata, a 450 metres de l’església, una breu passejada). En uns 20 minuts hi arribarem (entre busos i passejos). El preu d’un bitllet senzill de bus és de 470ISK pels adults (3,34€) i pels nens de 6 a 17 anys, la meitat, és a dir, 235ISK (1,67€).

Hallgrímskirkja és un monument nacional dedicat a un famós poeta islandès, a Hallgrímur Pétursson. És un dels símbols de la ciutat, i visible des de qualsevol part d’aquesta. La parròquia, és part de l’església evangèlica luterana d’Islàndia. Gudjón Samúelsson va dissenyar l’església, volent assemblar-se amb les columnes de basalt pròpies del paisatge de l’illa. La construcció va començar en el 1945 però no fou fins al 1986 quan es va consagrar. Des de lo alt de la torre, l’edifici més alt de la ciutat, amb 73 metres, s’obtenen unes vistes increïbles del centre de Reykjavík.

Els horaris d’obertura de l’església son de les 10h a les 17h (la torre obre de les 10h a les 16:30h), i el seu accés és gratuït, no així el pujar a la torre, que val uns 8€ pels adults (els nens de 7 a 16 anys 1 sol euro). Les vistes des de la torre del centre de Reykjavík:

Enfront de l’església, s’hi troba situada l’estàtua de Leif Eriksson, fill de Erik el Roig. L’estàtua és un regal dels Estats Units d’Amèrica als islandesos per a commemorar els 100 anys de la creació de l’Alþingi.

Visitada l’església baixarem fins al centre mitjançant el carrer Skólavörðustígur, que baixa en diagonal. Es tracta d’un carrer bohemi dels més importants de la ciutat.

Skólavörðustígur

En el número 43 del carrer Skólavörðustígur, s’hi troba un dels nostres atractius, el Taller de Manualitats Listvinahúsið. És el taller de manualitats més antic d’Islàndia, fundat en el 1927 per l’artista Guðmundur Einarsson. A més del taller, en l’exposició es poden observar a tot tipus d’objectes de ceràmica fets a mà: gerros, tasses, mussols, víkings, collars,… El taller es troba molt a prop de l’església Hallgrímskirkja. És una interessant visita si disposeu de temps.

Arribarem a la confluència amb l’artèria principal i comercial de la ciutat, el carrer Laugavegur. Laugavegur és la principal artèria comercial de Reykjavík, llarguíssim carrer que creua gran part de la ciutat. El seu nom significa “camí de rentat”, i es diu que el nom prové de que antigament aquest carrer s’utilitzava com a camí per arribar al lloc on la gent rentava les seves robes.

Al llarg del carrer, hi ha exclusives botigues, centres comercials, botigues de souvenirs, restaurants i locals d’oci nocturn. En aquest carrer s’hi troba també el curiós Museu del Fal·lus.

Laugavegur

I després d’una passejada per l’artèria Laugavegur, ens dirigirem a un dels llocs més tranquils de la capital, el llac Tjörnin.

Ubicat en el cor de Reykjavík, és un lloc molt popular per a passejar i alimentar als ocells del llac. És un dels llocs de la capital que més agrada als turistes, ja que es valora la tranquil·litat de la zona i el bonic paisatge que es crea amb les acolorides cases al voltant del llac, a més de la quantitat d’ànecs i cignes que rodegen el mateix.

Llac Tjörnin

A l’hivern, el llac es congela, i es pot patinar sobre d’ell, especialment aquesta activitat és popular entre els islandesos en èpoques nadalenques.

L’Ajuntament de la ciutat (City Hall) es situa en la riba nord del llac. La construcció impressiona per el seu modernisme, que fou construït en el 1992. En el seu interior, es mostra un mapa en 3 dimensions d’Islàndia. Val la pena veure’l.

En les ribes del llac, també s’hi troben l’Església Lliure de Reykjavík i la Galeria Nacional d’Islàndia.

De camí a la plaça Austurvöllur ens trobarem amb la Domkirkjan í Reykjavík (la catedral de Reykjavík). És la catedral luterana de la ciutat, construïda al 1787. Té una gran importància en la història religiosa i política del país.

Domkirkjan í Reykjavík

I ja som a la plaça Austurvöllur. Es tracta del centre neuràlgic de Reykjavík a l’estiu. En la mateixa plaça hi ha el parlament islandès des del 1885 (a part de la Domkirkjan anteriorment anunciada).

Plaça Austurvöllur
Parlament islandès des de 1885

De la plaça Austurvöllur farem una escapadeta al carrer Tungata 13 (son uns 500 metres), per conèixer la catedral catòlica de Reykjavík. És l’església de Landakot. Edifici neogòtic. És la catedral de Crist Rei de Reykjavík:

I anirem a una de les zones més populars de la ciutat, el Vell Port de Reykjavík (Old Harbour), en el qual hi ha una joia de l’arquitectura moderna de la ciutat, l’edifici de l’Harpa (Auditori i Centre de Congressos). És el major centre de concerts d’Islàndia, on tots els anys alberga una gran quantitat de concerts i esdeveniments culturals, des de la seva inauguració, l’any 2011. És la seu principal de l’Orquestra Simfònica d’Islàndia i de l’Òpera islandesa.

El disseny modernista de l’edifici, fou a càrrec de l’estudi d’arquitectura de Henning Larsen, i que va obtenir en l’any 2013 el Premi d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe. L’edifici s’ubica al costat del mar. Per fora és espectacular, i per dins és possible visitar-lo (té l’accés gratuït):

A l’altra banda del port, hi ha la zona dels museus. D’aquí a Reykjavík ens interessen únicament dos, de museus. Per una part, el Museu de l’Aurora Boreal, i per l’altra, el Museu de les Balenes.

El Museu de l’Aurora Boreal és un museu on hi ha recreacions en realitat virtual de les Aurores Boreals. Crec que pot ésser interessant ja que el viatge el fem a l’estiu i en aquesta època no n’hi ha, doncs així és una bona forma de conèixer-les. El museu obre de 9 a 21h i els preus son de 14,17€ pels adults i 7,08€ pels nens de 6 a 18 anys.

El Museu de les Balenes també és un museu que ens interessa (tot i que quan vàrem anar a Húsavík en vam veure un de molt semblant), ja que hi ha una recreació de balenes, orques i dofins, i als nens els hi sol agradar. L’horari d’obertura és de 10h a 17h, i els preus son de 6.800ISK el pack familiar (48,30€).

Cal dir que existeix una tarja abonament que es diu Reykjavík City Card, amb la qual tens entrades gratis a museus, transport públic, ferries, piscines termals, etc… A nosaltres ens interessaria la versió de 24 hores (hi ha la de 48h i la de 72h). Els preus per la de 24 hores son de 26,70€ pels adults i de 11€ pels nens de 6 a 17 anys. La targeta es compra per la web, i s’activa (es va a recollir) a l’Ajuntament (City Hall, ubicat en el número 11 de Tjarnargata. Obre de dilluns a divendres de 9:00h a 16:00h) o al Reykjavík Art Museum (situat a Kjarvalsstaðir, Flókagata. Obre de dilluns a diumenge de 10:00h a 17:00h). S’ha de mirar quins museus inclou. Per exemple, els dos que us hem proposat (aurores boreals i balenes) no s’hi inclou. Per tant, pot ser que t’interessi o pot ser que no. A nosaltres, només ens serviria pel transport públic i potser per una piscina termal, però no ens gastarem tants diners, per tant, la deixarem estar. Adjunto l’enllaç per fer la reserva de la Reykjavík City Card: The Reykjavík City Card – Reykjavík City Guide (reykjavikcityguide.is)

A prop del port vell, concretament a 600 metres de l’edifici de l’Harpa (en direcció al passeig marítim), s’hi troba un altre dels imprescindibles de la ciutat de Reykjavík. Es tracta del monument “El viatger del sol”. És una bonica escultura d’un “vaixell víking”, dissenyada per Jón Gunnar Árnason, i simbolitza el passat dels víkings, l’esperança per descobrir noves terres, i una salutació al sol.

L’escultura és la guanyadora d’un concurs que es va proposar per a la commemoració dels 200 anys de la ciutat de Reykjavík en el 1986. Un moment perfecte per a contemplar l’escultura és a la sortida del sol.

I encara no ens allunyem del port vell, ja que a prop d’ell hi ha cada cap de setmana, el Kolaportið, un mercat de segona mà sota cobert, ubicat al carrer Tryggvagata. L’horari d’obertura els dissabtes i diumenges és de 11h a 17h.

És un conegut basar ubicat en un mercat cobert on hi trobaràs tot tipus de productes d’alimentació, així com gran quantitat d’oferta tèxtil, vinils, pel·lícules i productes de segona mà. Un lloc on endinsar-te en la cultura i la societat islandesa.

Entre les diferents i variades parades, destaquen els llocs de venta de “Lopapeysa”, el jersei típic islandès, fet únicament de llana amb uns característics dibuixos a l’alçada de les espatlles, que el fan un souvenir original.

A prop també hi ha el “Bæjarins Beztu Pylsur”, un xiringuito de “hot dogs”, ubicat al carrer Austurstræti, molt a prop del mercat Kólaportið.

Aquest xiringuito de menjar està obert des de l’any 1937. Encara que no va ser fins el 2004, quan la seva popularitat va créixer per la visita del president dels Estats Units, Bill Clinton.

En el 2006, el diari britànic “The Guardian” el va catalogar com la millor parada de “hot dogs” d’Europa. Tot un reclam per a turistes i locals que s’ha convertit en una institució islandesa. No ens atrevim a afirmar amb rotunditat que son els millors, però sí, és un dels millors “hot dogs” que es poden menjar.

Sense moure’ns del port, cal dir, aquí i a Húsavík l’altre dia, que a Reykjavík fan tours per veure balenes. A Reykjavík, a diferència de Húsavík, hi ha més empreses que ho fan, i els preus son una mica més cars. Enumerem les principals empreses que fan tours per albirar balenes. Totes elles surten del port vell:

  • Elding Whale Watching: Fan el tour clàssic de 3 hores. Preus: 11.990ISK (85€) pels adults, i 5.995ISK (42,5€) pels nens de 7 a 15 anys. https://elding.is/
  • Happy Tours Iceland: Fan el tour clàssic de 3 hores. Preus: 11.990ISK (85€) pels adults, i 5.995ISK (42,5€) pels nens de 7 a 15 anys. https://happytours.is/
  • Harpa Yachts: Fan un tour clàssic amb veler de 2 hores i mitja. Preus: 15.101ISK (107,2€) pels adults i 7.551ISK (53,61€) pels nens de 7 a 15 anys. https://www.harpayachts.is/
  • Katla Whale Watching: Tour amb vaixell de luxe de 2 hores. Preus: 18.700ISK (132,7€) pels adults i 9.900ISK (70,30€) pels nens de 7 a 15 anys. https://www.katlawhalewatching.is/
  • Reykjavík Whale Watching: Fan el tour clàssic de 3 hores. Preus: 11.990ISK (85€) pels adults, i 5.995ISK (42,5€) pels nens de 7 a 15 anys. https://www.whalewatchingreykjavik.is/

Des del port de Skarfabakki també surt un ferry que va a l’illa de Viðey: Amb la Reykjavík City Card ens surt aquest viatge gratuït.

Adjuntem els horaris del ferry a l’estiu:

Prop de la costa de Reykjavík hi trobaràs una joia oculta de la que pocs viatgers en són coneixedors. La illa de Viðey és la llar de múltiples monuments històrics, obres d’art contemporani i de quasi 30 espècies diferents d’aus.

Un dels monuments més coneguts de l’illa és precisament la Torre Imagine Peace. En realitat és un feix de llum que es va crear en honor a John Lennon per part de la seva vídua, Yoko Ono. Pretén representar un missatge de pau. La torre es va desvelar en el 2007, i el feix de llum s’engega vàries vegades a l’any. El feix està dirigit cap al cel, on acaba disseminant-se entre els núvols.

A l’illa també podràs veure la impressionant exhibició de l’obra “Milestone” de Richard Serra. Consisteix en nou parells de columnes de basalt que serveixen com a marc de llocs d’interès. És una mica com un Stonehenge però en versió islandesa.

També s’ha de dir que a l’illa de Viðey hi vénen “frarets”(puffins), a cada estiu. Si t’agrada divisar aus aquí tens treball de sobres. Existeixen camins per tota l’illa, encara que alguns estan tancats durant l’època de l’anidament.

També disposaràs de magnífiques vistes de la península de Snæfellsnes des de la distància, així com de les vistes sobre Reykjavík des d’una perspectiva totalment diferent.

Els preus del ferry son de 1.700ISK pels adults (12,07€) i 850ISK pels nens de 7 a 15 anys (6,04€).

A Reykjavík també hi pots veure la casa Höfði. La casa és sens dubte, un dels edificis amb més rellevància històrica de la zona de Reykjavík. Originalment es va construir per allotjar a l’ambaixada francesa, però es feu coneguda per ésser punt de trobada entre els presidents Ronald Reagan i Mikhail Gorbachev en el 1986. Va ser una cita que va marcar el final de la Guerra Freda. Durant aquesta reunió la imatge de Höfði va donar la volta al món. La casa es troba a 1km del Monument al Viatger, en direcció al passeig marítim.

Casa Höfði

I les atraccions del centre de la ciutat ja ens les hem acabat. Si encara disposeu de temps, serà qüestió de que considereu d’anar amb una de les atraccions que no estan al centre. La més important i famosa és l’Edifici Perlan. És un dels edificis més sorprenents i moderns que veure a Reykjavík. Destaca per l’arquitectura moderna. Inicialment es va construir per emmagatzemar aigua calenta per abastir la ciutat, però avui en dia, hi ha instal·lacions que s’han remodelat i adaptat al turisme.

En el seu interior alberga un museu, sala de conferències, i un restaurant. També es pot visitar una exposició de glaciars, des d’on pots conèixer una rèplica d’una cova de gel natural. Per a reservar les entrades ho podeu fer per internet.

En el quart pis hi ha un mirador 360º d’on obtenir unes fantàstiques vistes de la ciutat, i de nit és un lloc perfecte per observar les increïbles aurores boreals. Per arribar-hi, hi ha un autobús gratuït que surt des de l’edifici Harpa cada mitja hora. Per pujar a la terrassa s’ha de pagar entrada. Tindràs més informació aquí: Velkomin í Perluna (perlan.is)

Es tracta de l’atracció més visitada de Reykjavík (o si més no és lo què diuen). Ara, no és barata, ja que l’entrada per accedir-hi ens surt a 9.900ISK en el pack familiar (71€). Amb l’entrada pots accedir al mirador, al planetari, a totes les exhibicions i a la cova de gel. No hem sabut trobar si hi ha un accés solament pel mirador. Sembla que no, que has de pagar tota l’entrada.

Per arribar-hi, també es pot agafar la xarxa de busos urbans de la ciutat. Si agafes el bus nº18, hi ha la parada “Perlan” a 350m de l’edifici. Aquest bus passa cada 15 minuts.

Una altra atracció que val molt la pena, a part de l’Edifici Perlan, és el Museu Arbajarsafn (Arbær Open Air Museum). Si no n’hem pogut veure gaires per tot el país, què millor que en la capital que es troba el museu a l’aire lliure més gran de tots? Es tracta d’un museu on hi ha la reproducció d’antigues cases islandeses, on s’explica i s’observa la vida en el país del segle XIX, així com els oficis de l’època. El museu es troba a 8 kilòmetres del centre de la ciutat.

Els horaris d’obertura son de 10h a 17h, i els preus son de 1.950ISK pels adults (13,85€) i els nens menors a 17 anys entren gratuïtament. Ah!, aquest museu sí està inclòs en la tarja-abonament Reykjavík City Card! Per arribar-hi es poden utilitzar els busos urbans de les línies 12 i 24.

També us recomanem una visita molt especial en una platja geotermal, la Nautholsvík Geothermal Beach. És una platja geotermal a 3,5km del centre de la ciutat. Disposa d’aparcament. Flueix una font d’aigua calenta i forma una petita llacuna abans d’arribar al mar.

Per accedir amb bus urbà, la parada més propera es diu “HR” (està a 600 metres de la platja) i s’hi accedeix amb les línies 5 i 6.

I finalment, una de les atraccions totalment imprescindibles per realitzar a la capital i a tot el país: es tracta de les Piscines Termals. Tot i que per Islàndia ens hem banyat amb varies, aquí a la capital també és molt interessant i recomanable, perquè és on veuràs els islandesos com passen el seu temps lliure. Es tracta d’escollir una piscina termal que estigui a prop del centre, o del càmping, i que entri per la tarja-abonament Reykjavík City Card.

Bé, és millor que deixem alguna cosa per l’últim dia, el dia de demà, ja que els vols solen ésser a la tarda i ens quedaria el matí lliure. Quedem que ens deixem la piscina termal per gaudir-la demà al matí.

Adjuntem els supermercats que ens hem trobat pel camí (nom i l’adreça), amb la possibilitat en cadascun d’ells de poder-hi realitzar una compra:

BÓNUS SUPERMARKETLaugavegur 59REYKJAVÍK
BÓNUS SUPERMARKETFiskislóð 2REYKJAVÍK
NETTÓ SUPERMARKETFiskislóð 3REYKJAVÍK
KRÓNAN SUPERMARKETHallveigarstigur 1REYKJAVÍK
KRÓNAN SUPERMARKETFiskislóð 15-21REYKJAVÍK
KRAMBÚÐ (BOTIGA DE QUEVIURES)Skólavörðustígur 42REYKJAVÍK
CORNER MARKET (BOTIGA DE QUEVIURES)Laugavegur 20bREYKJAVÍK

I per finalitzar, anunciem el càmping (nom i adreça) on ens allotjarem la nit del dia d’avui:

CAMPING: REYKJAVÍK/LAUGARÐALUR CAMPSITESundlaugavegur 32REYKJAVÍK
Per veure on son els imprescindibles i les atraccions de Reykjavík que hem explicat, us adjuntem aquest mapa de google maps on les trobareu totes. També, en el mapa de colors de les primeres pàgines hi son.
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1hY5R6WaCvlYx0y5kxevXaVYc03g3i5UV&ehbc=2E312F&w=640&h=480]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *