Categories
PIRINEUS ARAGONESOS

6. VALLE DE ORDESA: RUTA A LA CASCADA COLA DE CABALLO + TORLA

I arriba un dels dies més esperats de les vacances. El primer dia de la visita a la Vall d’Ordesa!!! La intenció d’avui és fer un trekking per la Vall d’Ordesa fins a la cascada Cola de Caballo, i dinar de pícnic per la ruta. Quan finalitzem la mateixa, la intenció és visitar el poble de Torla.

De bon matí ens dirigirem cap al poble de Torla. Hi ha uns 25,5 kilòmetres (uns 35 minuts amb cotxe) per arribar-hi. Al poble s’hi troba, entre d’altres coses, el Centre de Visitants del Parc Nacional d’Ordesa, que el seu aparcament serà el lloc on deixarem el cotxe. És un parking gratuït.

El Parc Nacional d’Ordesa des del poble de Torla

Deixarem el Centre de Visitants per la tornada, juntament amb la visita del poble. Ara hem d’anar per feina i anar a buscar el bus que ens portarà a la Pradera de Ordesa, que és el lloc on iniciarem el trekking. En temporada alta les sortides del bus son cada 15 o 20 minuts des del Parking de Torla, excepte entre les 6h i les 8h. En aquest període, només surt un autobús de pujada a les 6h, 6:30h, 7h, 7:30h i a les 8h. Com hem dit, el primer bus surt a les 6h del matí, i l’última pujada cap a la Pradera es fa a les 19h. L’última baixada des de la Pradera és a les 22h.

La capacitat màxima de la Vall d’Ordesa és de 1.800 persones simultànies. El servei de transport públic es suspendrà quan s’arribi en aquest nombre, per raons de conservació del Parc Nacional.

Parc Nacional d’Ordesa i el Monte Perdido

Els bitllets per pujar a l’autobús es poden adquirir a la caseta situada en l’aparcament, en els establiments de Torla on ens trobéssim allotjats, i els bitllets de baixada també es troben en el Restaurant de la Pradera de Ordesa. L’horari de la taquilla per la venda de bitllets en temporada alta és de 5:45h a 21:30h. No es pot reservar ni és possible la venta “on-line”. El preu del bitllet d’anada i tornada és de 5€. Els nens menors a 10 anys no paguen, és gratuït per ells (s’ha de presentar el DNI). El bitllet simple d’anada o tornada és de 3€. Es recomana adquirir el bitllet de forma anticipada per evitar aglomeracions en la taquilla del parking.

L’autobús Torla-Ordesa és un servei d’anada i tornada al Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido. Aquest servei és ofert en Setmana Santa i del període de juny a setembre, període en el que s’incrementa l’interès turístic de la zona. El parking està junt al Centre de Visitants del Parc Nacional, a Torla, i és gratuït. L’autobús uneix aquest parking amb la Pradera d’Ordesa, que és on pujarem per tornar. L’autobús surt de Torla en sentit pujada i segueix fins a completar el viatge cap a la Pradera d’Ordesa. Tot el recorregut es realitza amb el mateix bitllet. En la pujada es fan tres aturades: Hotel Abetos, Hotel Ordesa i Camping San Antón. No té parada en el Puente de los Navarros. L’accés a l’autobús en aquestes parades intermitges és únicament per passatgers, no per gossos, sempre i quan l’autobús tingui places i s’hagi comprat el bitllet prèviament. En la baixada, a petició del passatger, existeixen parades, només per baixar-se (passatgers i gossos) durant tota la jornada en sentit Torla en el Puente de los Navarros, Camping San Antón, Hotel Ordesa, Hotel Abetos, Torla poble i Torla aparcament. En la resta de l’any, l’accés de vehicles particulars a la Pradera de Ordesa no està restringit. En certs caps de setmana quan l’aparcament de La Pradera està complet es pot accedir al Parc Nacional mitjançant el servei de taxis de Torla (telèfon: 630.41.89.18). Per accedir a l’interior de la Vall d’Ordesa a peu, es pot utilitzar l’antic camí de Torla a Ordesa, anomenat Turieto Bajo o Turieto Alto. Ambdós arriben a la Pradera d’Ordesa en aproximadament dues hores.
L’autobús de Torla a la Pradera d’Ordesa

Un cop arribem a la Pradera d’Ordesa (el trajecte amb bus dura uns 20 minuts, hi ha uns 8,5 kilòmetres), és allí on començarà el nostre trekking. Cal dir, però, que la Pradera de Ordesa està molt ben acondicionada i si necessitem alguna cosa hi ha un restaurant i l’oficina d’informació de la Vall d’Ordesa (horari de 8h a 18h). Ara sí, estem a punt d’iniciar la ruta més popular del Valle de Ordesa: des de la Pradera de Ordesa fins la Cola de Caballo. Les característiques de la caminada son les següents: dificultat és notable; la distància total (anar i tornar) és de 17,5km, l’altitud mínima és a 1305m, i la màxima és a 1755m; el desnivell acumulat és de 500m; i el temps total efectiu de caminada és de 5h i 40 minuts.

Pradera de Ordesa

És un itinerari de 17,5km de longitud (anada i tornada) fins la cascada de la Cola de Caballo, en el Parc Nacional d’Ordesa y Monte Perdido. L’itinerari comença a la Pradera d’Ordesa i segueix el camí GR-11 que va remuntant la vall d’Ordesa per el marge Nord del riu Arazas fins arribar al circ de Soaso, on es troba el popular salt d’aigua de la Cola de Caballo. Durant la primera part del recorregut, fins poc abans d’arribar a les Grades de Soaso, avancem per una còmode pista que remunta la vall creuant boscos de pins, faigs i algun prat. Des de les grades de Soaso i fins la Cola de Caballo (en la capçalera del circ de Soaso), avancem per un camí més estret que remunta la vall creuant amplis prats de muntanya. La tornada es realitza pel mateix itinerari.

Mapa de la ruta a la Cola de Caballo

La ruta fins la Cola de Caballo per el camí clàssic de la vall d’Ordesa és una de les excursions més populars i conegudes dels Pirineus. Aquest itinerari ens permet endinsar-nos en el llarg i espectacular vall d’Ordesa, que en el 1997 fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i constitueix un espai natural d’una bellesa excepcional. Durant el recorregut podrem admirar les espectaculars parets de la vall, excavades per l’erosió d’un antic glaciar, gaudir dels diversos salts d’aigua que presenta el riu Arazas: la cascada de Arripas, la cascada del Estrecho, las Gradas de Soaso,… i conèixer la gran riquesa natural de la vall. Donada la seva popularitat, aquesta ruta sol estar molt concorreguda, sobre tot durant els mesos d’estiu.

Iniciem el recorregut en l’enclavament conegut com a Pradera de Ordesa (0:00h – 1.305m)(1), que és el punt de sortida de diferents itineraris per la coneguda vall de Ordesa. En l’extrem oriental de l’aparcament de la Pradera d’Ordesa hi ha varis panells indicadors. Nosaltres seguirem la indicació de “Cola de Caballo”. Durant tot el recorregut avançarem per el fons de la vall d’Ordesa seguint el camí de llarg recorregut GR-11 i les seves marques vermelles i blanques.

Extrem Est de la Pradera de Ordesa: inici del camí cap a la Cola de Caballo

Comencem a caminar per una pista de terra en bon estat en direcció est. Anem remuntant la vall entre boscos i clars. Tenim el riu Arazas a la nostra dreta.

La pista és ampla i evident

La còmoda i ampla pista comença a pujar suaument. En un gir pronunciat cap a l’esquerra, ens trobem amb un mirador sobre la cascada d’Arripas (a la nostra dreta).

Cascada de Arripas

Seguim avançant i arribem al desviament cap a les cascades (1:05 – 1.458m)(2). Nosaltres hem de seguir avançant pel camí de l’esquerra, en direcció a la “Cola de Caballo”. El camí que surt cap a la dreta és una alternativa al camí clàssic que hem fet fins aquí i ens permetria retornar a la Pradera de Ordesa per el marge esquerre (sud) del riu Arazas així com apropar-nos a varis miradors que hi ha sobre les cascades de l’Estrecho i de la Cueva – agafant un sender d’anada i tornada que comença uns metres més avall -, i de Arripas. És una bona alternativa si de volta volem variar una mica l’itinerari i no repetir el tram que ja hem fet fins aquí per el camí clàssic. Ara seguim, doncs, el camí de l’esquerra que puja muntanya amunt.

Desviament cap a les cascades

Aviat arribarem al mirador superior de la cascada de l’Estrecho (1:20h – 1.531m)(3). La cascada de l’Estrecho és un dels salts més rellevants del riu Arazas al llarg del seu recorregut per la vall d’Ordesa.

Cascada de l’Estrecho

El camí segueix guanyant alçada fent còmodes llaçades. Avancem ara per l’interior d’una bonica fageda i arribem a una petita cabana (1:30h – 1.573m)(4). L’amalgama de colors que les fulles dels faigs ens ofereixen és espectacular. Seguim avançant i deixem enrere a mà Esquerra el camí que puja cap al circ de Cotatuero i la Faja Racón.

Cabana en el bosc de faigs

Sortim de la fageda i la pista es fa més estreta. Aviat arribem a la cova de Frachinal, un tram on el camí transcorre mig cobert per la roca de la muntanya.

Cova de Frachinal

Continuem avançant i arribem a les Grades de Soaso (2:15h – 1.687m)(5), una bonica successió de petites cascades esgraonades.

Arribada a les Grades de Soaso

Ens trobem a varis miradors que ens permeten admirar aquesta meravella natural des de varies perspectives.

Superem les Grades de Soaso fent varies esses i entrem en la part alta de la vall d’Ordesa. Davant nostre, al fons, ja podem observar l’espectacular capçalera de la vall d’Ordesa, l’anomenat circ de Soaso.

En aquesta zona és habitual de trobar-nos ramats de vaques pasturant durant els mesos d’estiu.

Avancem per un entorn de gran bellesa

Continuem remuntant la vall, en direcció Nord-Est, per el marge dret del riu Arazas. Podem admirar les magnífiques parets que defineixen la vall, que té una marcada forma de “U”, i les diverses faixes, petites cornises horitzontals que hi ha en les parets verticals de la vall i que son degudes a la diferent duresa de les diverses capes rocoses que varen quedar al descobert per l’acció de l’antic glaciar. Creuem un petit pont metàl·lic que ens ajuda a superar un rierol que recull les aigües de la muntanya i les condueix cap al riu i a continuació deixem enrere, a mà esquerra, una cabana de pastors.

Cabana de pastors, panell explicatiu i al fons, la capçalera de la vall

Cada cop estem més a prop del nostre objectiu, el circ de Soaso. I si la meteorologia ho permet, per sobre del circ de Soaso podem observar els contraforts de les anomenades Tres Serols o Tres Sorores: el Cilindre de Marboré (3.325m), el Monte Perdido (3.348m) i el pico Añisclo (3.257m).

Circ de Soaso i contraforts del Monte Perdido (3.348m)

Finalment arribem a la Cola de Caballo (3:00h – 1.755m)(6), un bonic salt d’aigua que corona la vall d’Ordesa i que deu el seu nom a la similitud que existeix entre la forma amb la que cau l’aigua de la cascada i la cua d’un cavall. La Cola de Caballo és un lloc molt conegut i concorregut, especialment durant els mesos d’estiu. El seu fàcil accés i el fet de ser punt de pas de la ruta cap al Refugi de Góriz (i del GR-11) fa que nombrosos excursionistes coincideixin en aquest lloc tant bonic i emblemàtic. Des d’aquí, als peus del Circ de Soaso, podem veure com el GR-11 continua amb el seu avanç i puja per entre les grans roques del circ cap al refugi de Góriz.

Cascada Cola de Caballo

Per tornar a la Pradera de Ordesa (5:40 – 1.305m)(1), punt d’inici i final d’aquesta ruta per la vall d’Ordesa, tindrem que seguir el mateix itinerari. Per aquells que ho desitgin, recordem que en el desviament de les cascades tenim la opció de fer el tram cap a la Pradera de Ordesa per el marge esquerre (Sud) del riu.

Panoràmica de la vall d’Ordesa des de la Cola de Caballo

Adjuntem un quadre amb els diferents punts de pas de la ruta, així com els terminis de pas i les alçades:

Un cop retornats a la Pradera de Ordesa, anirem a buscar el nostre autobús de tornada que ens portarà fins a l’aparcament del Centre de Visitants de Torla, el qual visitarem. L’horari d’obertura del Centre és de 9h a 14h, i de 16:15h a 19h.

Aquest centre està dedicat a la muntanya, agafant com a referent les muntanyes d’aquest Parc però fent extensibles els valors naturals i culturals associats a aquest espai a totes les del món. En alguns moments el Parc serveix com a exemple, i en altres ocasions son altres muntanyes o àrees muntanyoses, les que serveixen per explicar un concepte associat al Parc.

El Centre conta amb tres àmbits expositius diferenciats, així com en una sala de projecció, i una sala dedicada al “bucardo”, cabra montesa pròpiament pirenaica, els últims exemples de la qual varen viure en la Vall d’Ordesa.

Centre de Visitants de Torla

Situat en el mateix edifici es troba el punt d’informació de Torla que permet l’atenció al visitant i al mateix temps compleix com oficina de coordinació i gestió administrativa del parc en el seu sector d’Ordesa.

Vist el centre, només ens queda la visita el poble de Torla, el qual és un poblet típic de muntanya amb molt d’encant, amb una Plaça Major i Ajuntament i l’Església de Sant Salvador del segle XVI.

Torla

Cases amb grans portons, teulades de pissarra, i també les seves típiques xemeneies espanta bruixes en cada casa, son un gran reclam per el turisme. Així que val la pena passejar per aquest poble i gaudir de cada casa i del seu ambient muntanyenc com a conseqüència de la seva ubicació.

Veurem sobretot botigues de material de muntanya, a més de botigues de souvenirs, per lo general plenes de turistes comprant algun record.

L’enclavament Torla Osca és perfecte, en ple pulmó dels Pirineus, a la dreta del riu Ara i just en front podem veure l’impressionant Mondarruego de 2.850m d’alçada.

També recomanem visitar l’església del Salvador que a més d’església sembla que feia funcions de Castell i sobretot de Casa Abadia. Té un jardí a la seva entrada i és en aquesta església on es troba a més, el Museu Etnològic.

L’església de Torla

Ha estat un dia força dur pel tema de la caminada, i així és com posem el punt i final en el dia d’avui. La resta, serà tot relax i descans en la tornada a Biescas.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (50,7 kilòmetres, en 1 hora i 6 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *