Categories
PIRINEUS ARAGONESOS

7. VALLE DE ORDESA: TAXI 4×4 RUTA MIRADORES DE ORDESA + CASCADA DEL SORROSAL + BROTO

I ja som en el segon dia de la nostra visita a la Vall d’Ordesa. El dia d’avui serà radicalment oposat amb el d’ahir. Si ahir fèiem un trekking pel fons de la vall d’Ordesa, avui contractarem una excursió amb 4×4’s perquè ens portin per les alçades de la vall d’Ordesa. Coneixerem els millors miradors i ens delectarem amb les seves impressionants vistes panoràmiques. A la tarda, un cop haguem finalitzat la ruta, anirem a visitar el poble de Broto, molt a prop de Torla, i ens acostarem a una de les millors cascades de la zona, la cascada del Sorrosal. Així doncs, comencem.

Hi ha varies companyies de 4×4’s que fan aquesta ruta dels Miradores de Ordesa, o sigui que en principi el què hem de fer amb una mica d’antelació, és contractar l’excursió, per no quedar-nos penjats.

L’empresa “Ordesa Taxi S.C.” és el servei oficial autoritzat per realitzar visites interpretatives al Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido en vehicle 4×4. Recorrerem la Vall d’Ordesa al complet, per lo alt i des d’un extrem a l’altre visitant als seus miradors fins arribar a veure el fons de la vall: Cola de Caballo, refugi de Góriz i Monte Perdido.

L’ajuntament de Torla ha concedit aquesta autorització en exclusiva a Ordesa Taxi, tenint en compte el seu coneixement del parc i el respecte que li professen. És l’únic servei que realitza la seva sortida des de Torla i recorre la ruta completa fins arribar als miradors d’Ordesa.

Descobrirem les seves valls, muntanyes, i pics. Coneixerem la seva flora i fauna, quin és el seu hàbitat, on trobar-los, quins son els millors llocs per avistar-los i poder capturar les millors instantànies o simplement empapar-se del seu aroma, bellesa i calma.

El gran coneixement del parc és degut a que tots els seus guies son oriünds, unit amb els seus 20 anys d’experiència faran d’aquesta visita algo inoblidable.

L’idioma no és cap problema ja que les excursions es poden realitzar en castellà, anglès i francès. L’empresa té 6 cotxes tot-terreny amb una capacitat per cadascun de 8 passatgers.

L’empresa Ordesa Taxi SC

L’empresa fan varies rutes d’aproximació, i una d’elles és la que volem fer nosaltres, la dels Miradors d’Ordesa. Aquesta ruta, en temporada alta, té un cost de 45€ per adult i 40€ per nen menor a 10 anys. Déu n’hi do els preus! Has de reservar per e-mail o trucant al telèfon 630.418.918. És convenient reservar amb antelació, ja que hi ha les places contades.

En aquesta excursió podràs gaudir de tota la vall d’Ordesa al complet, des dels 2.200 metres d’alçada, i d’un extrem de la vall a l’altre. Veurem la famosa Cola de Caballo, el Refugio de Góriz, Monte Perdido, la Brecha de Rolando, el Taillón, la cascada de Cotatuero… Farem parada en cinc miradors, en els que després d’un petit passeig el guia ens anirà explicant tot el què es pot veure: pics, animals, plantes, etc… A més, porten ulleres de llarga vista amb trípode per anar-nos ensenyant les coses més interessants.

Mapa de la ruta de los Miradores de Ordesa, la que hem escollit, amb el marcatge de l’itinerari

La excursió durarà 4 hores, sortint de Torla. Les sortides son a les 10h i a les 16h (amb prèvia cita). Creuarem el riu Ara per el Pont Romànic de la Glera i accedirem obrint una barrera a la pista d’accés restringit i regulat per el Parc Nacional. Pujarem per un bosc mixte de muntanya fins als Llanos de Diazas. En aquest punt anomenat “cruceta” efectuarem la primera de les parades, passant per l’ermita de Santa Ana per a fotografiar la panoràmica de la Vall del Ara o Broto, que ens permet contemplar al nord la cresta del Vignemale i Sierra Tendeñera.

Vistes del Mirador de la Cruceta, havent passat l’ermita de Santa Ana

La segona parada és en el Molar, des de la que tenim una àmplia perspectiva de la Vall de Bujaruelo, la Pradera de Ordesa, el Tozal del Mallo i el circo de Carriata.

Mirador del Molar

Arribarem a la tercera parada, en el pas de Punta Acuta, on se’ns mostra el Valle de Vio, on s’aprecien les cinc cadenes muntanyoses del pre-Pirineu: Peña Montañesa, Sierra de Guara, en dies clars es pot apreciar el Moncayo, a Ordesa la cascada de Cotatuero, El Casco, tota la zona de Marboré i parets de Fraucata, del Gallinero i de Mondarruego. En aquesta parada és fàcil veure flor de neu (edelweiss).

Mirador de Punta Acuta
Vistes des del Mirador de Punta Acuta

La quarta parada (Mirador de O Tito Basto) està situada en un lapiaç impressionant on apareix majestuosa la Brecha de Rolando i la Cascada de Cotatuero amb el Taillón, falsa Brecha o dedo de Rolando, el Casco i la Torre de Marboré.

Vistes de la Brecha de Rolando des del Mirador de O Tito Basto

En la cinquena parada (Mirador de Ziarrazils), que és al final del recorregut, és necessari donar una passejada de 15 minuts per observar el fons del Circo de Soaso, amb les Gradas de Soaso i la famosa Cola de Caballo. El Monte Perdido com a teló de fons, l’impressionant Macizo de las Tres Sorores (el Cilindro, Monte Perdido i el Soum de Ramond) i el Refugio de Góriz. Des d’aquest mirador es pot avistar amb facilitat a sarris (isards).

Mirador de Ziarrazils

En el cas de persones que tinguin alguna discapacitat o lesió, substituirem aquest últim mirador per un altre en el que es camina solament 50 metres, amb unes vistes que no son exactament les mateixes però si molt similars.

Mirador de Ziarrazils, amb vistes de la Cola de Caballo

Tots els vehicles disposen de ulleres de llarga vista (“catalejos”), el que ens permet avistar la fauna en el seu hàbitat, així com muntanyencs en les cimes més emblemàtiques del Parc, Brecha de Rolando, Clavijas de Cotatuero, cima de Monte Perdido, escaladors en el Tozal del Mallo, etc…

Un cop finalitzada la ruta, ja podem dir que hem observat les vistes més espectaculars de la Vall d’Ordesa. Segur que se’ns quedaran gravades en la retina per sempre més. No us ho podeu perdre.

Per cert, l’empresa “Ordesa Taxi S.C.” no és l’única empresa que realitza visites als miradors d’Ordesa amb 4×4. N’hem trobat dues més, per si us interessa:

Finalitzada l’aventura amb 4×4, continuarem la nostra ruta del dia i ens n’anirem fins al poble de Broto, ubicat a 4,4km de Torla (a 8 minuts en cotxe). Aparcarem al Parking Ferrata, ubicat al costat de l’Hotel la Posada. Des de l’aparcament surt un sender, paral·lel al Barranco de Sorrosal, que ens portarà fins a la cascada del Sorrosal, en uns aproximadament 5 minuts. Aquest és un dels atractius de Broto. L’altre, és visitar una antiga presó.

Cascada del Sorrosal

La Cascada del Sorrosal, ubicada en el barranc del mateix nom, és un afluent del riu Ara. Es troba junt a la localitat de Broto i pot accedir-se a ella en només 5 minuts per un còmode sender que surt des de la pròpia localitat de Broto. Les vistes son espectaculars i es pot arribar fins la mateixa base de la cascada. Pels més atrevits, i sempre amb l’equipació adequada, existeix una via ferrata que puja fins la part superior de la cascada i remonta un tram de barranc. També és possible realitzar el descens de la cascada mitjançant rappel. Hi ha varies empreses d’esports d’aventura que inclouen aquestes activitats a la cascada. Us n’anunciarem dues (adjuntem els enllaços):

Visitada la cascada, ens n’anirem al poble de Broto a passejar pels seus carrers, sabent que hi ha una atracció més on podem anar: es tracta d’una presó històrica que es pot visitar. Per fer-ho, ens hem d’apuntar a l’oficina de turisme del poble (està ubicada a l’Avenida de Ordesa, 1). Els horaris de l’oficina son de les 9h a les 20h aprox. De l’oficina a la presó hi ha uns 160 metres (uns 2 minuts a peu). La presó està ubicada al Carrer Santa Cruz, 5. Els horaris de la visita a la presó son de les 17:30h a les 21h, i el preu de la visita és gratuït. Com hem dit, ens hem d’inscriure a l’Oficina de Turisme, ja que les visites guiades les organitza l’Ajuntament de Broto.

Antiga presó de Broto

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (55,9 kilòmetres, en 1 hora i 15 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *