Categories
BRETANYA FRANCESA

8. Ouest Cornouaille: Quimper + Saint Jean Trolimon + Pointe de la Torche + Phare d’Eckmühl

Aquest també és un dels dies més intensos, ja que per la tarda, després de la jornada per l’oest de Cornouailles, visitarem el poble de Locronan a fons. La intenció del dia d’avui és visitar l’”autèntica Bretanya” que n’hi diuen a vegades en aquesta zona. Quimper és com la veritable capital de Bretanya, i el Finistère i l’Oest de Cornouaille és el seu territori. Vam marxar cap a Quimper que està només a 22 minuts de distància en cotxe (uns 18,20km). Vam agafar dues carreteres comarcals per arribar-hi, la D63 i la D39. A Quimper no hi ha problemes amb l’aparcament, ja que estratègicament col·locats, hi ha places d’aparcament als volts del casc històric, o a poca distància del mateix. Nosaltres vam aparcar a l’aparcament de la Place de la Tour d’Auvergne, una plaça situada a l’oest del casc històric, a 270m de l’església de Saint-Mathieu, ja en el casc històric. El casc històric de Quimper està pràcticament tot per a vianants, i per això és una ciutat molt fàcil i agradable de visitar. Quimper és la ciutat més important de la regió de Cornualles i una de les localitats més belles de Bretanya, malgrat la dura competència que hi ha. Encara que no és molt coneguda, us sorprendrà la quantitat de coses a veure a Quimper. A més de conservar part del sistema emmurallat, podreu contemplar tradicionals cases d’entramat de fusta, agradables jardins, ponts romàntics decorats amb flors junt al riu i altres atractius. Anirem a recórrer els seus empedrats carrers medievals i ens deixarem conquerir per l’irresistible encant de Quimper.

Quimper
Quimper

Aquesta petita ciutat medieval conserva l’essència de Bretanya i fou una de les que més ens varen agradar en el nostre viatge. És cert que es poden visitar els llocs imprescindibles de Quimper en una jornada, però us suggerim passar almenys una nit per a poder gaudir de l’ambient dels seus carrers per la tarda i sopar en algun dels seus animats restaurants. Aquests son els seus imprescindibles que ens van agradar tant:

  • Recórrer el casc antic medieval: Quimper compta amb un casc antic molt ben conservat, amb infinitat de cases d’entramat de fusta. A l’igual que en altres ciutats com Vannes o Rennes, moltes d’aquestes han estat restaurades amb la intenció d’atraure el turisme. Al llarg dels carrers del centre històric hi trobarem confiteries, restaurants i botigues de souvenirs a on comprar algun regal.
Rue Kéréon
Rue Kéréon

La Rue de Boucheries i la Rue de Kéréon son dos dels carrers on podreu veure més nombre de cases d’entramat de fusta. Altres llocs amb encant son la place au Beurre i el carrer Elie-Freron.

Casa de les Cariàtides
Carrers de Quimper
  • Catedral de Saint Corentin: Aquesta catedral gòtica va iniciar les seves obres en el segle XIII, encara que no es va acabar definitivament fins a finals del segle XV. Encara que durant la Revolució Francesa va sofrir l’assetjament i el saqueig per part de les masses, segueix sent un dels temples més bells de França.
Catedral de Saint Corentin
Catedral de Saint Corentin

En el seu interior destaca per les policromades vidrieres donades per les famílies adinerades de la ciutat. Durant el segle XX i el XXI s’han portat a terme feines de restauració per a retornar tot l’esplendor a aquesta bella església.

Catedral de Saint Corentin
Catedral de Saint Corentin
  • Jardí de la Retraite: Horari d’estiu: 9h-18h. Entrada gratuïta. Aquest amagat jardí botànic ubicat a l’esquena de les muralles, és un preciós racó primordialment decorat i organitzat en tres zones. Deu el seu nom a un seminari de monges de l’ordre de Las Dames de la Retraite, que varen ocupar el solar fins al 1977. En els diferents espais separats per escalinates es poden contemplar boniques palmeres i altres plantes tropicals. Per últim, també s’ha habilitat un espai dedicat a plantes de terra com aloe veras, iuques i atzavares. A pocs metres també hi ha l’Església dels Jesuïtes del segle XVII.
Jardí de la Retraite
  • Pujar a les muralles: El sistema emmurallat de Quimper fou erigit en el segle XII per els ducs de Bretanya Jean I i Jean II, i s’amplià durant els dos segles posteriors fins a configurar un recinte defensiu de 1500 metres de diàmetre. A més d’aquestes imponents muralles, la ciutat estava fortament defensada per un enorme fossar de 15 metres d’ample i varies torres de defensa. D’aquestes últimes solament queda com a testimoni l’esplèndida Torre Nevet. En aquesta secció, annexa al Jardí de la Retraite, es pot accedir a la part superior de les muralles i contemplar les vistes des de les altures.
Muralles de Quimper i la Torre Nevet
  • Jardí de les muralles de Quimper: Una altra de les seccions de les muralles millor conservada la trobareu junt al riu Odet. Però, a més, enfront a elles hi ha un petit jardí amb vistoses flors. Junt al jardí es troba el petit museu del Departament de Bretanya, dedicat a la cultura bretona, i des de quasi a la seva mateixa porta surten els trens turístics per els que viatgem amb nens.
Jardins de les muralles de Quimper
  • Mercat de les Halles: El mercat de Les Halles Saint François és un altre dels llocs imprescindibles que veure a Quimper. Aquest bulliciós mercat porta quasi dos segles oferint diàriament productes de primeríssima qualitat d’agricultors i ramaders locals com verdures, formatges i altres viandes. A més els dimecres també s’instal·len uns posts ambulants d’agricultors i els diumenges s’organitza el mercat Braden, en el que a més de productes alimentaris, també es pot comprar roba. En definitiva, un bon lloc per aprovisionar-se de les millors delicatessen de Bretanya.
  • Place Terre au Duc: Encara que és difícil escollir un lloc dins el casc antic de Quimper, la Place Terre au Duc probablement s’emporti la glòria. Aquesta petita i encantadora plaça, sens dubte se’ns quedarà gravada en la nostra memòria per les seves cases d’entramat de fusta. Acolorides construccions de més de 300 anys entorn a una font amb motius decoratius típics de la ciutat. Un captivador racó ideal per a gaudir-lo en alguna de les terrasses de les cafeteries.
Place Terre au Duc
  • Els jardins del teatre: Aquest recòndit jardí amagat darrera l’edifici del teatre Max Jacob fou tot un descobriment. És un petit recés de pau amb cuidats jardins al que molt poca gent accedeix. L’espai està organitzat entorn a una font i un rierol, atorgant-li un aire bucòlic. El jardí alberga una zona dedicada a les roses i altres espècies més exòtiques.
  • Ponts del riu Odet: El riu Odet travessa Quimper i abans constituïa una defensa natural de la ciutat. Avui en dia és un altre més dels atractius, amb els seus romàntics ponts que se succeeixen al llarg del riu com una competició d’arranjaments florals. Cada un d’ells està acuradament engalanat amb jardineres amb flors, convertint-lo en un agradable passeig a la vora del riu.
Pont sobre el riu Odet
  • Museu de Belles Arts: Aquest museu va néixer gràcies al treball filantròpic del compte Jean-Marie de Silguy, que va donar la seva important col·lecció d’art a la ciutat. Posteriorment, el museu s’ha anat ampliant i el seu fons pictòric s’ha enriquit amb diverses donacions privades. Entre les seves obres destaquen treballs d’autors principalment francesos. Una visita interessant per un dia de pluja.
Museu de les Belles Arts

El més important que vam fer a Quimper va ésser passejar per tot el seu casc històric, i trobar-nos amb racons insospitats i visuals espectaculars de la seva arquitectura i detalls.

Detalls de Quimper
Detalls de Quimper

Vam marxar de Quimper molt satisfets per tot el què havíem vist, i vam anar a buscar el poble de Saint Jean de Trolimon, a uns 23,5 kilòmetres (a 29 minuts en cotxe, cap al sud-oest), en el qual hi trobaríem dos atractius que volíem veure:

  • La Maison des Jeux Brétons: És un recinte de jocs tradicionals bretons, a l’interior d’un edifici i a l’exterior. No es tracta d’un museu, sinó que la gent ve amb els familiars o amics per a descobrir o redescobrir els jocs tradicionals de Bretanya. A sota d’un espai cobert, vine a provar sort en uns quinze jocs tradicionals bretons, cada un més divertit i original que l’anterior: el forat del gat, els discs d’un tauler, la bola ascendent, les boles bretones, el boultenn, el birinig,… Els jocs son aptes per nens i adults, sense límit d’edat. Els preus per entrar a jugar son de 2,00€ per adult i nens a partir de 14 anys, i 1,00€ per nens de 6 a 14 anys. Els horaris son en els mesos estivals, de dilluns a dissabte de 14 a 18h, i el diumenge i festius tancat.
La Maison des Jeux Bretons
  • Notre-Dame de Tronoën: Està a uns 5 minuts a l’oest, a prop de la platja. La Capella de Notre-Dame de Tronoën, ofereix una vista impressionant dels paisatges de dunes. Construïda en el segle XV, el més important no és la capella en si, sinó el que hi ha al costat de la capella. Hi ha un calvari espectacular de mitjans del segle XV, amb la Infància i la Passió de Crist desvelats en dos frisos separats. De rara delicadesa, presenta temes en relleu arrodonits o en alt relleu en granit. L’estat de conservació és bo, i presenta uns detalls força aclaparadors. És espectacular, un dels millors calvaris de Bretanya.
Calvari de Tronoën
Calvari de Tronoën

I ja que estàvem a prop de la platja, ens vam acostar a la Pointe de la Torche, a 6 minuts en cotxe (3,7km) hi ha l’aparcament de la platja. Llavors s’ha de caminar fins a la punta, uns 650 metres (uns 8 minuts a peu). Des de la punta es veu l’onatge de la platja de la Torche, que és ideal per a la pràctica del surf. La Pointe de la Torche és un promontori situat a l’extrem sud-est de la Baie d’Audierne, a la regió de Cornualles, al Finistère. La Punta de la Torche és una península natural impressionant. Els seus forts i continus vents l’han convertit en un lloc ideal per la pràctica del surf. A més, conté jaciments megalítics que atrauen a multitud de turistes. En la primavera, la punta es cobreix amb tulipes de tots els colors. És un lloc allunyat del món, abrupte i superb. El millor que es pot fer, és caminar pel camí de la punta, ja que aquest camí ofereix vistes impressionants de tota la badia i passa per davant de diferents jaciments megalítics, com el túmul coronat amb un dolmen en passadís i una avinguda coberta.

Pointe de la Torche
Pointe de la Torche

I per finalitzar el recorregut per la zona oest de Cornualles, res millor que anar a visitar un far, al capvespre, mentre el sol es pon, concretament, el Phare d’Eckmühl, el qual es troba situat a 6,50 kilòmetres de la punta de la Torche (uns 11 minuts amb cotxe), per dins de barriades i urbanitzacions, fins arribar a la Punta de Penmarc’h.

El far d’Eckmühl, també conegut com a llum de Point Penmarc’h o llum de Saint Pierre, és un far actiu a Penmarc’h, a una alçada de 213 peus, és un dels fars més alts del món, i també és un dels més mítics. I té l’estrany privilegi d’obrir al públic al capvespre. Als peus d’aquest vigia de pedra ens hem congregat unes quantes persones, preparats per a un viatge a la verticalitat. Amb les llums del capvespre, el far adquireix un aspecte diferent, ple de pau. Ens acompanyen fins a la porta de fusta. La famosa escala de cargol es troba entre nosaltres. Com si fos una closca enorme, l’escala s’estén majestuosament cap a les altures. I nosaltres també. Comença l’escalada. Ens esperen 290 graons! Alexandra, la guia, és una autèntica experta en aquesta joia del patrimoni marítim, i es para de tant en tant. Tota una atenció per els que no estem acostumats a les escales, doncs ens permet recuperar l’alè i sentir algun dels secrets que ens va confiant. Les rajoles de les parets en realitat son “opalines”, col·locades seguint les formes corbes de la paret, el que permet que desprenguin delicats reflexes blavosos dins d’aquesta fortalesa del mar. Tota l’escala està coberta per una làmina de bronze polit, lo que ens confirma el refinament d’aquest lloc. Al final de les escales de pedra, el terra de marbre reflexa els centellejos de l’estrella dels mars.

Phare d’Eckmühl
Phare d’Eckmühl

Arribem a la cambra del far i a la terrassa. A fora, el vent ens escalfa. La panoràmica de 360º ens deixa sense parla. A l’oest, els rajos vermellosos de la posta de sol tenyeixen l’horitzó. La badia d’Audierne s’estén com un mantell blanc. Els primers vaixells de pesca nocturns salpen del port de Saint-Guénolé entre llums verdes i vermelles. Els demés fars del cap ens semblen petitíssims. Per sobre dels nostres caps, la llanterna comença el seu ballet i entrega un centelleig cada 5 minuts, que és visible fins a 50 kilòmetres. Aquesta llum blanca és una de les més potents de França. L’espectacle dels fars es produeix sota les nostres mirades. Alexandra ens assenyala els seus diferents ritmes, que en realitat son senyals per els navegants experts.

Dins de l’elegant habitació de la llanterna, Alexandra ens va traduint els colors i les formes de senyalització marítima que ens rodegen. L’ambient d’aquesta habitació ens retorna als temps en els que els fars estaven habitats. Des del seu allotjament de treball, els faroners pujaven per a passar la nit i comprovar el bon funcionament de les dues òptiques i de les llums. La seva missió s’humanitzava gràcies als revestiments de fusta del sostre i de les parets. Ja ens toca tornar a baixar. A l’arribar a terra, els fotògrafs aprofiten la tranquil·litat d’aquest lloc per a col·locar-se en el centre del forat de l’escala de cargol per aconseguir perspectives vertiginoses. Totes aquestes boniques imatges seran guardianes del nostre somni, i més tard, dels nostres records.

Phare d’Eckmühl
Phare d’Eckmühl

Els horaris per la visita del far durant els mesos estivals son de 10:30h a 19:30h. Els preus de l’entrada son de 3,00€ pels adults i 1,50€ pels nens de 7 a 18 anys. Tots els dimarts de juliol i agost de 21:30h a 23:45h, els guies t’obren les portes per a una visita guiada de 45 minuts. S’organitzen 3 visites per nit, a les 21:30h, a les 22:15h i a les 23:00h. Places limitades a 20 persones. Es requereix el pagament en el moment de la reserva.

Després de la visita vam anar a buscar el cotxe i vam tornar al nostre allotjament de Locronan. El dia havia estat genial i hi havia hagut un final especial.

Adjuntem la documentació gràfica de Quimper, que és el plànol de la ciutat amb els seus imprescindibles:

https://cdt29.media.tourinsoft.eu/upload/PetitPlanQuimper-ES-2021.pdf

Us deixem les principals fites del dia marcades en un plànol de google maps on s’observen cadascun dels atractius visitats i el total de kilòmetres recorreguts amb el temps invertit a la carretera (102,00km amb 1h 58min) .
[googlemaps https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m50!1m12!1m3!1d241809.57251252144!2d-4.432826337052977!3d47.962616135373246!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!4m35!3e0!4m4!1s0x4816d30b5b599971%3A0x2e446b667a3c3361!3m2!1d48.103353899999995!2d-4.2228856!4m4!1s0x4810d59a8c87e765%3A0xeacfa0174cc0f2b0!3m2!1d47.995257099999996!2d-4.1110031!4m4!1s0x48172e4ad648c2e1%3A0x2161eae494a0e9d4!3m2!1d47.864363499999996!2d-4.2828862!4m4!1s0x4817255f412d74fd%3A0x9a1212b5f5d319a2!3m2!1d47.8562243!2d-4.3283513!4m4!1s0x48173acc7b605ccf%3A0x42483666f01bbc65!3m2!1d47.8371802!2d-4.3533329!4m4!1s0x48173b00a839393b%3A0x3f57e9890ee16c96!3m2!1d47.798153!2d-4.3727464!4m3!3m2!1d48.103305999999996!2d-4.2229032!5e0!3m2!1sca!2ses!4v1636627429372!5m2!1sca!2ses&w=600&h=450]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *