Categories
HAUTES PYRÉNÉES

13. PARC NACIONAL DES PYRÉNÉES: VALL DE MARCADAU + LOURDES

I tornarem a visitar el Parc Nacional dels Pirineus des del Pont d’Espagne, explorant avui, una altra vall anomenada Vall de Marcadau, la qual és igualment espectacular que les valls ja explorades que hem fet. Farem una ruta fins al refugi du Marcadau i tornarem cap al Pont d’Espagne a buscar el cotxe i anar-nos-en a visitar Lourdes. No solament visitarem el Santuari, sinó que també la ciutat té altres atractius, com el tren cremallera que puja al Pic du Jer, o Le Chateâu-Fort. Comencem.

Molta gent que s’allotja a Cauterets o zones properes s’acosta fins al Pont d’Espagne per a gaudir de les seves cascades salvatges, però no s’endinsa en un entorn natural que és de gran bellesa. Hi ha moltes rutes de senderisme en la zona, però una senzilla i apta per a tota la família és la Vall de Marcadau. Un passeig per el bosc, envoltat de muntanyes i amb el riu Marcadau com a company.

Vall de Marcadau

La ruta que farem té una longitud de 8,8km, un temps de 3 hores i mitja, i un desnivell de 184 metres. També disposa d’un tram adaptat per a minusvàlids i cotxets de nen petit.

Cauterets és l’emplaçament ideal per a realitzar nombroses rutes de senderisme i visites d’interès en la zona com el Circ de Troumouse, la Vall de Lutour, pujar al Circ de Lys o al Llac de Gaube i inclús submergir-se en les entranyes de la terra en les Grutes de Bétharram.

Prop d’aquesta localitat es troba una de les valls més visitades per turistes i famílies. Es tracta de la Vall de Marcadau. Degut al seu fàcil accés i la bellesa de l’entorn que l’envolta és un dels enclavaments naturals més sol·licitats junt amb les cascades de Pont d’Espagne. Deu el seu nom a que la vall i el port eren utilitzades com a zona de “mercat” de bestiar i productes agrícoles entre els comerciants espanyols i francesos.

Vallée du Marcadau

La ruta a la Vall de Marcadau comença en Pont d’Espagne. Per tant, hem de desplaçar-nos des de Cauterets per la carretera de muntanya D920 fins a l’aparcament de pagament de Las Puntas, que ja el coneixem perquè ja hi vàrem aparcar el dia que vam anar al llac Gaube.

Abandonem l’aparcament de Puntas per una carretera asfaltada i ascendim cap a Pont d’Espagne. La confluència dels torrents d’aigua procedents de les valls de Gaube i Marcadau dónen lloc a una successió de cascades que es poden veure des de diverses perspectives i emplaçaments a l’alçada del Pont d’Espanya. És un lloc privilegiat en el que podem apreciar la bellesa de la naturalesa en estat pur. Només venir fins aquí, haurà valgut la pena. Però nosaltres anem a continuar cap a la Vall de Marcadau.

Vallée du Marcadau

Des de l’Hotellerie du Pont d’Espagne ens dirigim cap al telecabina de Puntas per un camí ample i asfaltat. Quan portem recorreguts 1 kilòmetre aproximadament, ens trobarem amb una bifurcació senyalitzada, i continuarem recte fins al Refugi de Clot.

A l’alçada de l’allotjament de Clot, tenim una nova senyalització vertical. Podem anar a la Vall de Marcadau per el Lac du Paradis, en direcció Refuge Wallon o per Ancien Sentier (camí antic), cap al Refuge du Marcadau.

Nosaltres anirem a pujar per el Lac du Paradis, per tant, girem a l’esquerra i sortegem el riu Marcadau amb l’ajuda de dos ponts de pedra. Prendrem una pista asfaltada, encara que és possible anar per un sender estret i enganxat al riu.

En ambdós casos, el recorregut no té pèrdua. La primera opció és millor si es va amb cadira de bebè o si es té alguna limitació de mobilitat. A més, la pista arriba directament a Lac du Paradis.

Vallée du Marcadau

Mentres que si anem per la senda junt al riu, podem despistar-nos i saltar-nos el llac, encara que és més bonica. Perquè això no passi, hem d’anar atents. Veurem que és possible creuar al marge esquerre creuant unes plataformes. A l’alçada de la segona passarel·la (pont du Paradís), hem de desviar-nos cap a l’esquerra, abandonant el sender junt al riu i superant un clar en el bosc, per anar fins al Lac du Paradís. És un bonic llac glaciar, envoltat de frondosa vegetació. Un lloc màgic.

Tant si anem per la pista, com si ens desviem fins al llac, com si continuem de front, la pista asfaltada s’uneix amb el sender del riu i es converteix en un camí de terra que ens porta cap a una praderia de muntanya.

Aquí la senyalització ens dóna dues opcions, retornar sobre els nostres passos o creuar un pont i anar per el marge esquerre del riu Mercadau. Independentment de l’opció que escollim, Plateau du Clot es troba a 45 minuts. També és possible continuar ascendint cap al Refuge Wallon-Marcadau que s’ubica a 1h 30min de caminata.

Refuge du Clot en la Vallée du Marcadau

Nosaltres escollim fer la ruta circular i retornar creuant el pont de la Pourtère sobre el Gave du Marcadau. Ara el sender és més abrupte i angost, però no implica cap dificultat. Quan hem recorregut 1km des de que vam iniciar el retorn, veurem una petita cabana de pedra, hem de continuar i si ho desitgem hi ha un parell de ponts que ens permeten tornar al marge dret del riu. Però, si volem continuar per aquest cantó, anirem baixant fins a trobar la prada en la que es troba el Refugi de Clot.

Aquí hi ha un bar-restaurant en el que podem reposar forces si ho desitgem i inclús pernoctar. Llavors, només queda retornar a l’aparcament de Puntas.

I continuarem amb la nostra planificació pel dia d’avui, que és visitar la ciutat de Lourdes amb el seu Santuari de la Verge. Lourdes és mundialment famosa per el seu Santuari i la història que l’envolta. Fins fa poc, pensàvem que lo únic que veure a Lourdes era el Santuari i la seva gruta, però ens vàrem sorprendre al descobrir que a més d’un Santuari, Lourdes té un castell, un funicular i un preciós entorn del que gaudir.

Santuari de Lourdes

El primer que volem recomanar-vos és que si arribeu a Lourdes amb ganes de conèixer en profunditat la vida de Bernadette i els miracles, comenceu amb una visita guiada per el centre històric i el Santuari amb un guia expert.

Nosaltres només hi tenim previst de passar-nos-hi una tarda, i al no ser devots, foren la curiositat i les ganes de descobrir un nou lloc les que ens portaren fins allí.

El què més sorprèn només apropar-nos a Lourdes és descobrir l’existència d’un Castell. Ubicat en una posició estratègica a dalt d’un penyal rocós, aquesta antiga residència dels comptes de Bigorre convertida posteriorment en presó, alberga avui en dia el Museu Pirinenc. En el seu interior, es pot descobrir la història i les cultures dels qui van viure en la serralada pirinenca franco-espanyola entre els segles XVIII i XX.

Castell de Lourdes

Visitar l’interior del Castell de Lourdes i el seu Museu no ens portaria més de 2 hores (tot depenent del temps que invertiu llegint tota la informació que trobareu en el camí. El recorregut és curt i està perfectament senyalitzat. Amb l’entrada tindreu un petit mapa del recorregut proposat amb el que podreu saber en tot moment en quin punt esteu. Des de lo més alt de la fortalesa tindreu unes boniques vistes panoràmiques de les dos principals parts de la ciutat de Lourdes. Per un cantó, l’església i el nucli urbà de la localitat i en l’altre el majestuós Santuari i la llera del riu Gave de Pau.

Castell de Lourdes i les seves vistes

Els horaris d’estiu son tots els dies de 10h a 19h. Els preus son de 7€ pels adults, 3€ pels nens de 6 a 11 anys, 3,50€ pels joves de 12 a 18 anys i estudiants, i hi ha una entrada combinada entre el Castell i el Pic du Jer a 16€.

Visitat el castell, recomanem també pujar amb el funicular Pic Du Jer. Aquest pic que domina la ciutat, té una gran creu en lo alt que s’il·lumina de nit i el fa reconeixible des de qualsevol punt de la localitat. Per accedir fins a la cima del Pic du Jer existeix un funicular centenari que puja els 1000 metres d’alçada en pocs minuts. Un cop a dalt, hi ha un camí que condueix fins a l’observatori en el que es troba un mirador que ofereix una panoràmica de 360º sobre la ciutat de Lourdes i des del que també es pot veure Tarbes, Pau, la Vall d’Argelès-Gazost i moltes cimes del Pirineu. El lloc sembla perfecte per a fer un pícnic, relaxar-se, passejar i inclús fer alguna ruta senderista si aneu amb temps.

Funicular al Pic du Jer
Vistes des del Pic du Jer a Lourdes

A l’estar en les afores de la ciutat, la millor opció per arribar fins al funicular que ens portarà a la cima del Pic du Jer és en cotxe. Hi ha un aparcament gratuït just a l’alçada de l’estació del funicular en el que podreu aparcar sense problema. Si no teniu cotxe, és possible arribar també amb el trenet turístic o l’autobús urbà.

Els horaris son del 6 de Juliol al 9 de Setembre, tots els dies de 9:30h a 19h. La resta de l’any fins les 18h. Els preus son de 12€ pels adults, 9€ pels nens, 10€ pels joves de 12 a 18 anys i estudiants. Com hem dit abans, hi ha una entrada combinada entre el Castell i el Pic du Jer a 16€.

Visitat el Castell i el Pic du Jer, ens queda la visita al Santuari de Lourdes. Aquesta és la raó que mou a milions de persones cada any a venir fins aquesta localitat del sud de França, així que no podíem finalitzar l’article de què veure a Lourdes sense parlar-vos del Santuari.

Santuari de Lourdes

La història de la Verge i el Santuari de Lourdes comença en el 1858 quan una nena de 14 anys anomenada Bernadette Soubirous va a buscar llenya amb la seva germana i una altra nena. Al tenir que creuar un riu Bernadette es queda enrere per la seva delicada salut i és en aquest moment quan, a prop d’una gruta, viu per primera vegada l’aparició d’una dona vestida de blanc. Als pocs dies retornà al lloc i de nou va poder veure a la misteriosa senyora. Però no fou fins a una tercera aparició quan la dona li va demanar que acudís a la gruta durant 15 dies seguits.

Encara que al principi ningú se la creia, un d’aquests dies la nena va excavar la terra buscant una font que la dona li havia indicat i poc després les aigües d’aquesta font miraculosa brollaren. Encara així, eren moltes les gents que es burlaven d’ella, però el 25 de març de 1858 en la setzena aparició la senyora li va dir que era la Immaculada Concepció. Aquestes paraules foren les que varen convèncer al seu rector de la veritat de tot el que havia viscut Bernadette ja que aquesta era una jove analfabeta sense accés al dogma catòlic proclamat uns anys abans. Les aparicions foren declarades autèntiques en el 1862 i han estat molts els miracles certificats per l’Església Catòlica relacionats amb les aigües de la font de Lourdes.

Lourdes i el seu Santuari

En l’actualitat, aquest lloc de culte catòlic és visitat per molts peregrins moguts per la seva fe. L’accés és totalment gratuït i son moltes les persones que arriben allí per les miraculoses aigües de la font. És possible beure d’elles, mullar-se la cara, banyar-se en les piscines i inclús emportar-se-la a casa. Nosaltres ens limitarem a donar un petit passeig per el complex, sempre amb molt de respecte cap a les persones que estaven allí per motivacions diferents a les nostres, i ens centrarem en els punts més importants: les basíliques i la Gruta de les aparicions. Perquè sigueu o no creients, la veritat és que el Santuari, amb 52 hectàrees i 22 llocs de culte és impressionant.

Mapa del Santuari de Lourdes

Les 3 basíliques que formen part del Santuari de Lourdes estan en realitat superposades. Arquitectònicament son dignes d’admiració i és inevitable sentir-se petit davant la majestuositat de la construcció. És possible accedir en el seu interior.

La famosa gruta en la que es diu que Bernadette va viure les aparicions de la Verge és en l’actualitat una església a cel obert. Tots els dies de l’any hi ha misses i rosaris i moltes persones fan cua per tocar les roques d’aquesta gruta i apropar-se fins a l’estàtua de la Verge que allí hi ha col·locada. En el centre d’informació del mateix Santuari es pot aconseguir el programa del dia amb tots els horaris.

Gruta del Santuari

Com es pot comprovar, Lourdes és més que el seu famós Santuari. Mai hauríem viatjat allí intencionadament per a passar unes hores i dies en la ciutat, però al trobar-te tant a prop no pots més que reconèixer la teva curiositat i apropar-te fins allí. Lourdes, però, té moltes més coses per veure i fer de les que ens pensem. Així que, si decidiu visitar Lourdes, no us oblideu de la seva fortalesa i del seu pic més alt.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (80,00 kilòmetres, en una hora i 47 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *