Categories
HAUTES PYRÉNÉES

14. VALLÉE DE LUTOUR: VALLÉE DE LUTOUR + GRUTES DE BÉTHARRAM

I arribem a l’últim dia sencer de les nostres vacances. I com no, el dedicarem a fer una ruta d’exploració pels entorns de Cauterets, per l’única vall important que ens falta, la Vall de Lutour. Aparcarem el cotxe a l’aparcament de la Fruitière i caminarem fins al llac i al refugi d’Estom. A la tarda, anirem a veure les impressionants grutes de Bétharram, ubicades a 15 kilòmetres de Lourdes. Comencem.

Avui anirem a passar el dia a la Vall de Lutour, amb nens, i farem la Ruta al Llac Estom.

Vall de Lutour

La Vall de Lutour ofereix tots els al·licients necessaris per a realitzar una ruta de senderisme i que sigui un èxit. Els paisatges son espectaculars: muntanyes, boscos de vius colors, cascades i el tranquil i bonic Llac d’Estom son alguns dels ingredients d’aquest agradable passeig.

La nostra ruta tindrà una longitud de 11,95km, unes 5h i mitja de temps efectiu, i uns 450 metres de desnivell. És una ruta moderada però val molt la pena realitzar-la.

La Vall de Lutour Hautes-Pyrénées s’ubica en la vessant francesa del Parc Nacional dels Pirineus. Aquest bonic paratge natural passa en ocasions inadvertit per la magnitud d’altres valls pròximes com les de Gavarnie, Marcadau i Gaube, però no té res que envejar als seus veïns.

La ruta des de la zona turística de Fruitière (Cauterets) fins la part alta de la vall, on es troba el llac d’Estom, és d’una gran bellesa. Recorrerem la garganta acompanyats per el rumor del riu Lutour que baixa per cascades i salts d’aigua entre boscos de pins silvestres i avets. Finalitzarem la ruta en el llac Glaciar d’Estom, franquejat per les altes cimes del pic Labas (2.946m) i Soubiran (2.829m).

La Fruitière

El sender al llac Estom surt de La Fruitière (Cauterets). Per tant, des de Cauterets prendrem la carretera D920 en direcció a Pont d’Espagne. A 3,6km ens desviarem a l’esquerra per una carretera estreta de muntanya per la que hi circularem uns 2,5km fins a l’aparcament de La Fruitière. És un pàrking ampli i ben condicionat en el que es troba l’Hotel-Restaurant La Fruitière.

Vall de Lutour

Sortim des de l’aparcament de La Fruitière (alt: 1.371m) per una pista amplia que creua el riu per una passarel·la de fusta i puja per la vall.

Des de l’inici apreciarem que l’entorn natural en el que ens trobem és d’una bellesa desbordant. Per tant, ens prendrem en calma la pujada per a gaudir de cada detall. Aquesta ruta és impressionant de principi a final. Amb la qual, no és necessari realitzar-la sencera per a fer-nos una idea de lo majestuós que és la Vall de Lutour. De fet, la primera part del sender és la més concorreguda. Veurem a nombroses famílies amb nens gaudint de la naturalesa i d’un dia a l’aire lliure. Encara que la ruta és senzilla i ben senyalitzada, en la seva part final el terreny es torna més agrest amb pedra solta i un terreny més irregular. Així que, cadascú ha de decidir en quin punt desitja donar la volta.

Riu Lutour i Vall de Lutour

Com ja hem indicat el paisatge és de pel·lícula: grans cimes envolten la vall, el riu Lutour serpenteja als nostres peus i un frondós bosc de pins ens espera per recolzar-nos. És precisament quan el bosc es fa més espès, quan el riu llisca formant petites cascades i salts d’aigua que engrandeixen, si cal, la bellesa de l’enclavament natural.

L’única desviació que ens anirem a trobar i està senyalitzada, es troba aproximadament a meitat de la ruta. Un ramal per l’esquerra puja al Refugi Russell i al pic Ardiden, però nosaltres continuem per un camí principal. Ara el terreny té major desnivell i això s’aprecia també en la força amb la que baixa el riu Lutour. Ara, es precipita d’una forma més salvatge per congostos i roques.

Llac Estom

Un nou pont ens permet salvar la corrent d’aigua i continuar la ruta fins al Refugi de Estom (alt:1.804m). En les immediacions es troba el petit llac glaciar de Estom amb les seves aigües blaves i turqueses. És un lloc meravellós per fer un merescut descans, abans de reprendre la tornada fins a l’aparcament.

Cascada de Lutour

Abans o després de fer la ruta fins al llac d’Estom, us recomanem visitar la Cascada de Lutour. Per això, hem d’aturar-nos en La Raillère que es troba a 2,9km de Cauterets. Fins aquí arriba l’autobús urbà i gratuït de Cauterets, motiu per el qual, està molt concorregut i conta amb varis llocs de souvenirs i menjar ràpid.

Junt al restaurant l’Abri du Benques surt un sender amb bastant desnivell, però que, en tant sols 15 minuts, ens planta davant d’una bonica cascada. Una passarel·la ens permet apropar-nos al torrent d’aigua que llisca muntanya avall entre un bosc de frondosa vegetació i sentir el vapor d’aigua. La Cascada de Lutour és un gran final per un dia ple d’emocions i experiències.

Vall de Lutour

Feta la caminada i visitada la cascada de Lutour, ens acostarem a les Grutes de Bétharram, les quals estan a 15 kilòmetres a l’oest de Lourdes, al municipi de Saint-Pé-de-Bigorre. S’hi arriba anant a Lourdes i circumval·lant la població, agafant llavors la carretera D937 que ens hi porta fins a l’últim trencall que es fa amb la carretera D152. En total des de Cauterets hi tenim uns 46,9km (uns 53 minuts amb cotxe). Potser és el desplaçament més llarg que hem fet des de Cauterets. Per això l’hem deixat per l’últim dia sencer…

Descobertes en el 1810, aquestes coves son una de les primeres coves obertes al públic. Explorarem les entranyes dels Pirineus al visitar les Coves de Bétharram: en 5 plantes, un recorregut de 2,8 kilòmetres en un petit tren, passeig en vaixell en un llac subterrani i a peu. Passarem a través de vàries sales en diferents nivells i descobrirem impressionants formacions geològiques (estalactites, estalagmites, cortines, brodats de pedra…) en varies etapes del seu creixement.

Grutes de Bétharram

La visita dura una hora i mitja, i com hem dit, es va a peu, amb vaixell i amb tren… Es recomana fer la reserva amb antelació i “on-line”. Des de l’aparcament de les grutes, un bus gratuït ens acosta fins a l’entrada de les coves on es troben les taquilles de l’entrada.

Els horaris per visitar-la son de les 9h a les 18h, i els preus son de 16,50€ pels adults i 11,5€ pels nens de 4 a 12 anys. Les sortides per a les visites es realitzen contínuament segons l’afluència.

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (106,00 kilòmetres, en unes 2 hores i 11 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *