Categories
VALL D'ARAN

6. NAUT ARAN: RUTA DEL CIRC DE COLOMERS + ARTIES + ESGLÉSIA DE STA. Mª D’ARTIES + PISCINES TERMALS PÚBLIQUES D’ARTIES

I tornant al Naut Aran, ens espera una altra de les jornades mítiques de la Val d’Aran, com és la visita i la ruta al Circ de Colomers. La ruta del Circ de Colomers és una de les excursions més conegudes en el Parc Nacional d’Aigüestortes des de la Val d’Aran. A la tarda, visitarem el poble d’Arties, amb la seva església de Santa Maria i piscines termals públiques de la localitat.

Ens dirigim cap a Salardú, i concretament cap a l’aparcament dels Banhs de Tredòs, el qual es troba a 17,6km de la capital Vielha. A partir de la carretera N-230 al seu pas per Salardú, hem d’agafar un trencall a mà dreta que en uns 8 kilòmetres (uns 17 minuts en cotxe) ens portarà cap a aquest aparcament.

Des d’aquest aparcament surten taxis 4×4 que ens porten a un altre aparcament més a prop del Circ de Colomers, l’aparcament de la Montanheta. Si no utilitzem el servei de taxis, hi ha 2 hores a peu fins al refugi de Colomers. Si l’utilitzem “només” hi ha uns 40 minuts fins al refugi.

Un cop a l’aparcament dels Banhs de Tredòs tindrem reservat un taxi 4×4 que ens durà a l’aparcament de la Montanheta. Hem de tenir clar que l’últim taxi de tornada és a les 17:30h. Els preus del taxi son de 4€ per viatge i per persona.

Circ de Colomers

La ruta del Circ de Colomers és una de les excursions més conegudes en el Parc Nacional d’Aigüestortes des de la Val d’Aran. Es tracta d’un recorregut circular per el que anirem gaudint dels llacs de la zona envoltats d’un paisatge espectacular. A mode de curiositat, aquests llacs es varen formar a partir d’uns glaciars, que varen erosionar el terreny formant així els grans estanys que podem trobar-hi avui dia.

La ruta també s’anomena dels 7 llacs, encara que nosaltres només en veurem 4, degut a que farem el recorregut curt (es completa en unes 3 hores). Si decideixes de fer el recorregut llarg, tindràs que emprar solament 6 hores sense tenir en compte el temps d’aproximació a l’inici de la ruta.

Els detalls de la ruta son els següents: 7 kilòmetres de distància (recorregut curt dels llacs). Si es vol fer l’aproximació a peu i no en taxi, el total és de 15 kilòmetres. El temps és de 6h 30 minuts (pujant en taxi i baixant caminant) i amb vàries aturades llargues en els llacs. El desnivell acumulat és de 600 metres. També tingues en compte d’agafar crema solar ja que no hi ha ombres, i tampoc hi ha fonts, o sigui que porta força aigua.

Circ de Colomers

La ruta del Circ de Colomers comença com hem dit, en l’aparcament de Bahns de Tredòs, doncs està prohibit accedir més amunt amb cotxe. L’aparcament està situat just al costat del balneari amb el mateix nom. Per arribar fins a l’inici de la ruta de Colomers podem fer-ho caminant (i afegir així 4 kilòmetres d’anada i 4 kilòmetres de tornada més a tot el recorregut) o bé agafar un dels taxis que ens pujaran un tros considerable fins la parada de taxis de Montanheta. Recomanem decidir pujar i baixar en taxi.

Els horaris del taxi son de les 9:00h a les 18:00h (amb aturada de 13:30h a 14:30h).

Si volem pujar caminant des de l’aparcament, tindrem que agafar la mateixa carretera per la que ho fan els taxis, situada just al darrere de la caseta d’informació. Als pocs metres, trobarem un desviament que indica “Camin dera Montanheta” i haurem de sortir de la carretera i començar a caminar per aquest camí, molt més bonic i agradable que l’asfalt. A partir d’aquí, el camí no té pèrdua. Solament tenim que anar seguint les senyals grogues fins al refugi de Colomers.

Parada de taxis del Circ de Colomers
Camin dera Montanheta

Quan arribarem a la parada de taxis de l’aparcament de Montanheta (o bé caminant o bé en el propi taxi), començarem una pronunciada pujada d’aproximadament 40-45 minuts per arribar fins al refugi de Colomers. Serà fàcilment reconeixible, doncs arribarem fins a la presa (que s’ha de creuar) i veurem l’antic refugi de Colomers a l’altra banda. El nou es troba a pocs metres de distància i també el veurem des de la presa.

Pujada al Circ de Colomers
Pujada al refugi de Colomers
Presa de Colomers
Presa i Refugi nou de Colomers

Un cop arribem al Refugi de Colomers, podem aprofitar per a descansar una mica i reposar forces. Per seguir la nostra ruta, s’ha de continuar en direcció Estanh Mòrt si volem fer la ruta curta i en direcció Pòrt de Colomèrs si volem fer la llarga. El primer recorregut té senyals grogues i el segon, vermelles (al principi estan ambdós camins fusionats i veureu les senyals dels dos colors). Tal i com veureu en el mapa que més avall adjuntarem, les rutes es bifurquen un cop passem l’Estanh Mòrt. Com hem dit, nosaltres decidim fer la ruta “curta”.

Mapa de la ruta “curta”

Sortim de l’Estany Major de Colomèrs…

Estany Major de Colomèrs
Estany Major de Colomèrs
Estany Major de Colomèrs

I arribem a l’Estanh Mòrt.

Estanh Mòrt
Paisatges de la ruta

Un cop passem el preciós Estanh Mòrt, seguirem la nostra ruta en direcció a l’Estanh Long. Per arribar a ell primer passarem per l’Estanh des Gargolhes de Baish. No és el més bonic que trobarem en el camí, però la seva localització i les vistes que tindrem mentres baixem son sens dubte unes de les més boniques que ens trobarem en tot el recorregut.

Prosseguint el nostre camí i creuant un preciós rierol, arribem fins a un altre dels enclavaments més bonics de tota la ruta: el Lac des Cabidornats. Les seves ribes son un lloc perfecte per a descansar una mica i gaudir del paisatge. Potser veureu a gent banyant-se en algun dels llacs, encara que recordeu que està prohibit en tot el Parc Nacional d’Aigüestortes.

Estanh des Gargolhes de Baish
Lac des Cabidornats

Després de vorejar el Lac des Cabidornats, seguirem per el sender fins l’últim llac del camí, el qual és el Lac Long, un altre preciós racó en el que nosaltres podem decidir aturar-nos a fer el pícnic del dia. Per a seguir, es segueix vorejant aquest llac i es remunta el camí fins arribar de nou a la presa, finalitzant així el recorregut circular. A partir d’aquí simplement tindrem que tornar per el camí que hem vingut i esperar el taxi en la zona indicada o bé baixar caminant.

Ruta cap a l’Estanh Long
Ruta cap a l’Estanh Long
Ruta cap a l’Estanh Long
Estanh Long
Estanh Long

Finalitzada la ruta del Circ de Colomers, i arribats a l’aparcament dels Banhs de Tredòs, enfilarem amb el cotxe per anar a visitar el poble d’Arties.

El poble d’Arties

Curiosament el nom d’Arties, documentat des del segle XII, és d’origen basc i significa “pla entre dues aigües”, ja que el poble està situat entre dos rius.

Malgrat de que Arties ha sofert varies inundacions, encara avui podem admirar varies cases nobles, el castell i dues esglésies. En els voltants també hi ha dues ermites i uns antics banys termals.

El primer dels imprescindibles d’Arties és la seva església de Santa Maria.

Església de Santa Maria d’Arties

L’església de Santa Maria d’Arties, dels segles XI i XIII, és d’estil romànic. La seva estructura la resumim en una planta basilical de 3 naus recoberta amb volta de canó i amb tres absis semicirculars en la capçalera, que s’ha conservat fins a l’actualitat. Sens dubte és el lloc més important que visitar a Arties.

Església de Santa Maria d’Arties

S’accedeix per les seves dues portades (al nord i al sud) en les naus laterals. Té una torre campanar del segle XIII al XIV.

Església de Santa Maria d’Arties

Per dins és una preciositat i és una obra del segon romànic, encara dotat de formes arquitectòniques llombardes del segle XII.

Posseeix una important col·lecció d’art que abasten del segle XII al segle XVIII, per exemple un retaule gòtic del segle XV, amb varies escenes bíbliques de la Verge Maria, que és una obra mestra.

Moltes de les finestres originals del temple han estat tapades i substituïdes per altres més modernes.

El segon dels imprescindibles és un altre edifici religiós, l’Església de Sant Joan.

Església de Sant Joan d’Arties

L’església de Sant Joan, església gòtica de Sant Joan d’Arties, de principis del segle XIII al XV, amb un campanar octogonal. Actualment alberga la sala d’exposicions temporals del Musèu dera Val d’Aran.

I anem a un altre dels imprescindibles d’Arties, el Castell d’Arties o Entrasaigües.

El Castell d’Arties

Davant de l’església s’aixequen les restes del castell d’Arties o Entrasaigües. Està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Els vestigis corresponen al portal nord del castell, documentat en 1283 durant aquells episodis bèl·lics amb França, encara que deu ésser anterior.

Ara anem al Parador de Turisme i la Casa Portolà.

Parador de Turisme d’Arties i la Casa Portolà
El Parador de Turisme d’Arties i la Casa Portolà

El Parador d’Arties es va construir sobre la torre i la capella de la casa dels Portolà, del segle XVI. La casa Portolà fou bressol de la important família Portolà, on entre els descendents es troba Gaspar de Portolá Rovira (Balaguer 1717 – Lleida 1786) qui fou descobridor i el primer governador de Califòrnia. Per cert, Gaspar de Portolà està enterrat en l’església de Sant Pere de Lleida.

La va edificar Gaspar de Portolà i Pont a qui la seva majestat el Rei Felip IV va armar cavaller en 1664. La capella s’hi edificà en el 1678. En el seu interior es troba un retaule policromat dedicat a Sant Antoni amb l’escut d’armes de la família. Fou el besavi de Gaspar Portolà Rovira.

Ara anem fins a la Plaça Urtau.

La Plaça Urtau és la plaça principal d’Arties i destaquem el monument a la Vaca Bruna del Pirineu i per suposat, l’Ajuntament.

Un altre dels monuments a visitar, és el Monument al “Taro”.

Monument al “Taro”

Es tracta d’una escultura de bronze en homenatge a la Festa del Taro d’Artíes. És un homenatge que l’Ajuntament de l’Alt Aran va dedicar a una de les festes més singulars de tota la vall. Obra realitzada en 2004 per l’escultor Guillem Molinàs (Barcelona, 1968).

Les festes de la Crema deth Taro, es fan a la vigília de Sant Joan, una festa declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, on els veïns traslladen Eth Taro encès per tot el poble, acompanyats de música i correfocs.

Caminant i passejant pel poble ens n’hem adonat de vàries cases “històriques” i varis racons que ens han agradat. Aquí va una mostra:

Carrer dera Mòla
Casa històrica d’Arties
Racó d’Arties

I finalment, creiem imprescindible fer una visita a les Piscines Termals d’Arties (Banhs d’Arties).

Piscines Termals d’Arties

Les piscines, dissenyades pel japonès Arata Isozaki, son una experiència relaxant per el cos i la ment enmig de la naturalesa. Un complex lúdic-termal basat en les aigües sulfuroses que emergeixen en les immediacions de l’emplaçament a 39º de temperatura. Una experiència única, on poder desconnectar i relaxar-te sol o en família.

Piscines Termals d’Arties

Les dues piscines, una de 5×6 metres i l’altra de 2×8 metres, estan situades junt als Banhs d’Arties, un antic complex amb tres fonts d’aigües termals sulfurades-sòdiques inutilitzat des dels anys 80.

Piscines Termals d’Arties

Les aigües sulfurades son aquelles amb un important contingut de sofre, un mineral present en gran quantitat en la escorça de la terra i compleix diferents i importants funcions en el nostre cos. Al tractar-se d’una aigua àcida està recomanada per diferents afeccions dermatològiques, com la psoriasis, la dermatitis o problemes d’acné. A més, també ajudant a la nostra pell, permet eliminar toxines, uniformitza la seva pigmentació i calma eczemas i al·lèrgies. Per si fos poc, ajuda en la formació de queratina i col·làgen, millorant la fermesa i elasticitat de la nostra pell, a més de ser positiva per el cabell i les ungles.

Piscines Termals d’Arties

Els horaris d’obertura entre mitjans de juliol i mitjans de setembre, son tots els dies de 10:30h a 21h, i els preus son de 8€ pels adults i 6€ pels nens. L’entrada inclou un gorro de bany i una beguda, en concret una llimonada. Les piscines es troben a 700 metres a l’oest d’Arties.

I fins aquí arribarem en la jornada d’avui. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (35,80 kilòmetres, en 58 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *