Categories
VALL D'ARAN

5. BAISH ARAN: RÀFTING A LES + LES + FACTORIA DE CAVIAR NACARII + MIRADOR GUARDADER DE LES

I retornarem a l’àrea del Baish Aran, però aquest cop no serà per fer-hi una caminada, sinó per practicar un dels esports d’aventura més divertits i autèntics: el ràfting. Tenim una reserva al poble de Les per practicar aquest esport. Seguidament visitarem el mateix poble de Les, així com la Factoria de Caviar Nacarii. Finalitzarem la jornada visitant el Mirador Guardader de Les, el qual es troba a sobre del poble.

Agafem el cotxe i ens dirigim a Les, ja que allí hi ha dues empreses d’esports d’aventura que practiquen el ràfting pel riu Garona. De Vielha a Les hi ha 19,30km (uns 20 minuts amb cotxe).

El ràfting és un dels anomenats esports d’aventura que més èxit popular ha aconseguit en tot el món. Aquest esport consisteix en el descens d’un grup de persones en un bot pneumàtic sense motor, per rius cabalosos i ràpids d’alta muntanya, en els quals l’embarcació navega arrossegada per la corrent. Els navegants intenten controlar el curs i la direcció ajudant-se de rems.

És un esport que entranya poc risc o dificultat, per lo què és apte per tot tipus de participants. Qualsevol persona sense una condició física especial pot practicar el ràfting. L’únic que se li demana a tot aquell que vulgui intentar-ho, son ganes de sentir emocions fortes, d’estar en contacte amb la naturalesa i d’apreciar el paisatge que podrà gaudir al llarg del recorregut.

El tram del riu Garona pel qual es fa ràfting és el tram comprès entre la població de Les i Pont de Rei. Té una durada aproximada de baixada de 1h i 15 minuts. Les dues empreses que ofereixen l’activitat son les següents:

Ràfting amb Deportour
  • Altisport Vielha: També s’ha de reservar prèviament. Hi ha varis trams per efectuar el ràfting. El Tram 1 es fa entre Les Bordes i Bossòst (9km) d’1 hora de durada, tractant-se d’un tram on els nens han de ser majors de 12 anys. El Tram 2 es fa entre Bossòst i Pont de Rey (10km) d’1 hora de durada, tractant-se d’un tram mig-familiar, amb nens a partir dels 6 anys. El tercer Tram és a la part francesa del Garona, de Saint Beat a Fronsac (9km) d’1 hora de durada, tractant-se d’un tram familiar amb nens a partir dels 6 anys. Hi ha dos horaris de sortida: per una banda, a les 10:30h (arribada final a les 13:30h aprox.); i per l’altra, a la tarda a les 15:30h (arribada final a les 18:30h aprox.). Els preus son de 38€ per persona. Adjuntem el link: Alti Sport Aventura – Deportes de aventura en el Valle d’Aran
Ràfting amb Altisport

Després de l’activitat del ràfting, anirem a visitar el poble de Les. Es tracta d’un poble travessat per el riu Garona i la carretera Nacional 230, col·lindant amb els pobles de Bossòst, el petit i màgic poble de Bausen i França. Com d’altres pobles de la vall comparteix l’encant de que és travessat per les aigües del riu Garona, especialment rellevant i protagonista de la història de la Val d’Aran. Aquest riu li dóna també aquest aire fresc que s’afegeix a la bellesa del poble. Les també amaga un secret, en el subsòl s’amaguen aigües termals amb propietats probablement beneficioses. Això fa que aquest poble sigui famós per les seves aigües medicinals ja utilitzades pels Romans.

Pas del riu Garona pel poble de Les
Passejant pels seus carrers

Passejant per els seus carrers silenciosos, podem imaginar a Les en altres temps. Quan en l’any 1265 Jaume I d’Aragó durant la seva visita, es va hostatjar en el famós castell de Les. A dia d’avui tant sols queden les ruïnes del Castell, tanmateix la seva anomenada Torre de l’Homenatge es manté en peu per recordar-nos l’esplendor d’una altra època.

Castell de Les

Els banys termals de Les ja coneguts des de l’antiguitat, és un dels punts d’interès del lloc. Aquests daten de l’època dels romans i eren utilitzats com a termes. Amb el pas dels anys es va transformar en balneari per les seves aigües sulfuroso-sòdiques. A mitjans del segle XX aproximadament fou tancat i actualment torna a estar en funcionament, encara que la ubicació és una altra:

Es tracta de les Thermes de la Baronia de Les. És un centre termal d’aigües sulfuroses que emanen aigües de més de 300m de profunditat a una temperatura de més de 30 graus. Com a conseqüència les aigües de Thermes de la Baronia de Les, poden curar el reuma, l’artrosis, a més de problemes de la pell i un sens fi de coses més.

Termes de la Baronia de Les

Els horaris d’obertura son de dimarts a diumenge de 15h a 21h. Hi ha un passi per un circuït termal de 2 hores. També hi ha una tarifa especial per a famílies.

A Les també s’hi troba el Centre de producció ecològica de Caviar Nacarii: fan visites guiades al centre de producció de caviar i carn d’esturió. A més de conèixer el caviar Nacarii, un dels millors del món. En la visita també es pot realitzar una cata junt a una copa de cava.

Factoria de caviar Nacarii a Les

Els horaris de la visita guiada son a les 12h del migdia i a les 16h de la tarda. La visita té una durada de 50 minuts a través d’un monogràfic en el que descobriran la seva història, els orígens, totes les etapes del cicle de la vida de l’esturió en estat salvatge i en captivitat, així com el procés d’elaboració del caviar. Recomanem la visita a famílies amb nens, perquè es poden veure els peixos ja que es visita tota la piscifactoria. Els preus per la visita guiada son de 10€ pels adults i 5€ pels nens de 7 a 13 anys.

Un altre dels imprescindibles de la visita a Les, és l’Església Parroquial de Sant Joan Baptista, la qual és una església eclèctica d’estil barroc construïda entre els anys 1790 i 1819. Amb el seu campanar de 32m d’estil romànic. Forma part del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Església de Sant Joan Baptista de Les i plaça de la crema deth Haro

Un altre dels llocs que no ens podem perdre de Les és la seva plaça de la Crema deth Haro. En la nit de Sant Joan i junt a l’església, el sacerdot del poble li cala foc per a purificar i allunyar als mals esperits. També els acabats de casar fan una ofrena floral com a ritu de fecunditat.

Celebracions a la Plaça de la Crema deth Haro

I finalment, l’últim dels atractius de Les, imprescindible de visitar, és la seva ermita de Sant Blai, ubicada darrere de era Baronia, un edifici noble del segle XVII. Les seves dimensions reduïdes, que inclouen un espai absidial de forma semicircular, semblen indicar que la capella actual devia formar part de l’encapçalament d’una construcció al seu moment més gran, o bé el resultat d’una reconstrucció a partir d’elements originals. L’edifici és del segle XII i d’estil romànic.

Ermita de Sant Blai de Les

I un cop agafem el cotxe per marxar de Les, ens dirigirem a un mirador que hi ha sobre el poble, el Mirador Guardader de Les. Es troba a 2,2 kilòmetres del centre de Les, havent de vorejar el Camping Cauarca. Les vistes des d’allí son de la vall i la seva espectacularitat, amb el poble de Les als seus peus. Hi ha també en el mateix mirador, una zona de pícnic.

Mirador Guardader de Les

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (46,20 kilòmetres, en 1 hora i 1 minut):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *