Categories
VALL D'ARAN

8. NAUT ARAN: RUTA A LA VALL I ESTANYS DE GERBER + SALT DE COMIALS + PORT DERA BONAIGUA + SALARDÚ

Avui ens en tornem a anar al Naut Aran, per fer una ruta que realment no es troba a la Val d’Aran, sinó a la veïna Vall d’Àneu, molt a prop del Port dera Bonaigua. És una bonica excursió per llacs d’origen glaciar. Després de l’excursió ens n’anirem a trobar amb una cascada de 125 metres d’alçada, el Salt de Comials o l’anomenada Cascada de Gerber. Seguidament ens n’anirem en direcció Salardú, passant pel Port dera Bonaigua. A Salardú visitarem el poble i entrarem a dos museus: a la Mòla de Salardú i al Pyren Museu de Salardú. Comencem

La ruta d’avui ens durà a la vall i als estanys de Gerber. Es tracta d’una bonica excursió pels estanys d’origen glacial de la vall de Gerber. La ruta té una dificultat baixa, una distància total de 6,6km, un desnivell acumulat de 290m, un temps total efectiu de 2h i 50 minuts, i té el mateix punt d’arribada com de sortida: l’Aparcament del Clot Gran o del telecadira de la Peülla. Per tant, amb el cotxe ens dirigirem a 2,9km després del Port dera Bonaigua, al Pallars Sobirà i ja a les Valls d’Àneu, que és on es troba aquest aparcament. Des de Vielha hi ha 25,9km (que es tarden a fer uns 31 minuts amb cotxe).

La vall i els estanys de Gerber

Us proposem realitzar una ruta molt agradable i sense cap dificultat on descobrirem els estanys de Gerber. L’itinerari comença a l’aparcament del Clot Gran, espai que es troba situat en una cota força elevada del port de la Bonaigua. Durant la ruta ens endinsarem de ple a la vall de Gerber, que recorrerem tot seguint un camí ben fressat i d’alta muntanya mentre anem descobrint els diferents estanys d’origen glacial que hi ha.

La vall de Gerber està situada al Pallars Sobirà (Lleida), a dins de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i limita a l’Oest amb la Vall d’Aran. Ens trobem en un indret de l’Alt Pallars ideal per fer una agradable caminada en família on l’aigua és la gran protagonista.

Mapa de la caminada

Des de l’aparcament del Clot Gran (0:00h – 1.919m)(1) – anomenat també de la Peülla-, agafem el sender que baixa en direcció Oest-Sudoest i creua el riu de la Bonaigua a través d’un pontet de fusta. Just al costat del pontet, hi ha una senyal vertical que ens indica el camí de l’estany de Gerber.

Esplanada de l’aparcament del Clot Gran o del telecadira de la Peülla.
Senyalització: estany de Gerber i refugi Mataró

La zona per on transcorre la ruta és una zona de ramaderia extensiva: serà fàcil trobar-hi ramats d’ovelles, vaques o cavalls. Seguim el camí i aviat girem en clara direcció Sud. Durant aquest primer tram d’excursió avancem per una zona força oberta on abunden els matolls de ginesta de muntanya i els nerets. Passem també pel costat d’algunes zones de tartera on hi veiem blocs de granit de totes les mides que formen un gran caos de roques. A davant nostre nostre podem observar-hi en tot moment els Tres Puis (2.608m) i el pic de la Xemeneia (2.825m). I a la nostra esquerra podem admirar tota la vall de la Bonaigua amb les ziga-zagues que fa la carretera del port de la Bonaigua. 

Tres Puis (2.608m) i pic de la Xemeneia (2.825m).
Carretera del port de la Boniagua

A poc a poc el camí va girant cap al Sud-Est i entrem en un bonic bosc de pi negre. La pujada és suau i agradable. Alternem trams boscosos amb algunes clarianes. 

L’itinerari que seguim està marcat amb marques de pintura groga

Arribem a un punt on el camí comença a baixar ràpidament. Immediatament assolim al primer dels estanys de Gerber, l’Estanyera (0:35h – 2.020m)(2), un preciós estany arrodonit que està resguardat, al Sud, per una muralla rocosa. Ens trobem en un lloc excel·lent per a fer una parada, recuperar forces i gaudir del paisatge. 

L’Estanyera, el primer dels estanys de la vall de Gerber

Agafem el corriol que voreja l’Estanyera per la seva dreta i deixem enrere aquest estany. El camí alterna trams planers -per entre prats d’alta muntanya- i trams mes costeruts i pedregosos. Tenim a la nostra esquerra, en tot moment, el barranc del riu de Gerber. A mesura que anem avançant, la vall de Gerber es va obrint a davant nostre. 

La vall de Gerber es va obrint a davant nostre
Alguns trams són una mica pedregosos

Després d’una bona estona de caminada ens trobem una senyal vertical: “Estany de Gerber 30’ / Refugi Mataró 2h”.

Senyal vertical

Estem a tocar de la desembocadura del segon estany de Gerber, veiem com l’aigua es filtra per entre les roques que tenim a davant. Seguim avançant pel corriol, que primer baixa uns metres cap a l’esquerra i a continuació puja cap a la dreta. Immediatament arribem a l’Estanyera del Mig (1:10h – 2.124m)(3), un preciós estany d’aigües cristal·lines. Observem els Puis del Gerber (2.744m), cap al Sud i clarament reflectits sobre les aigües de l’estany. 

L’Estanyera del Mig
Reflexes a l’Estanyera del Mig

No ens cansem d’admirar la bellesa de l’indret mentre anem vorejant l’estany. Un cop arribem a l’extrem de l’estany, el camí gira lleugerament cap a la dreta i s’enfila per un tram pedregós i en fort pendent. 

Per arribar a l’estany de Gerber hem de superar abans un tram força pedregós
Mirada enrere: l’Estanyera del Mig i el camí que hem fet per rodejar-la

Superem el tram de pujada i avancem per una zona més planera des d’on ja podem intuir el tercer dels estanys de Gerber. 

Caminant cap al tercer dels estanys de Gerber

Efectivament, avancem una mica més i arribem a l’estany de Gerber (1:30h – 2.165m)(4), que apareix de sobte, tot encaixonat entre grans parets rocoses i alguns turonets. Es tracta d’un estany magnífic, molt més gran que els altres dos i d’un color blau intens. Ens trobem en un indret realment bonic enmig d’un veritable ambient d’alta muntanya. 

Estany de Gerber

Des d’aquest estany realitzem la tornada desfent el mateix camí que hem fet de pujada. Arribem de nou a l’aparcament del Clot Gran (2:50h – 1.919m)(1), al port de la Bonaigua. 

Adjuntem els punts de pas importants de la ruta:

Finalitzada la ruta, ens n’anirem a trobar el Salt de Comials o l’anomenada Cascada de Gerber. Hi ha tres maneres d’arribar a la cascada. Nosaltres, pel fet d’haver realitzat la ruta senderista abans, triarem la que menor esforç ens produeixi:

  • RUTA 1: Aparcar en el Refugi de Gerdar. Indicació del camí a través de la carretera vella. Enllaça amb la Ruta 2. Va fins al mirador de la cascada. Total longitud d’anada: 3,2km. És una bona caminada.
  • RUTA 2: Enllaç amb la Carretera Vella en el tallafoc de les línies d’alta tensió. Fins el mirador de la cascada. Total longitud d’anada: 1,6km. També és una bona caminada.
  • RUTA Nº3: Entrant en una corba de la Carretera C-28 entre els kilòmetres 52 i 53. Hi ha un petit espai per aparcar. Un cop aparcat el cotxe, hi ha 5 minuts de camí fins al Mirador de la cascada. Aquesta tercera opció és la que realitzarem. Adjuntem el plànol amb les 3 opcions:
Mapa amb les opcions d’acostament a la Cascada de Gerber o Salt de Comials
Salt de Comials o Cascada de Gerber

Realment val la pena qualsevol de les 3 opcions explicades per visitar la cascada. Però amb una ruta senderista el dia d’avui ja estava ple per fer-ne una altra i hem optat per aquesta tercera opció, que és la més factible per culpa de les condicions en què venim.

Vista la cascada, ens n’anirem, ara sí, en direcció a la cima del Port dera Bonaigua. Hi serem de seguida, en uns 11 minuts (recorreguts 6,9 kilòmetres). Aparcarem en l’aparcament de l’estació d’esquí (el Parking Bonaigua) i anirem a explorar per veure les vistes que hi ha. El Port dera Bonaigua és una zona de pas entre muntanyes, a 2.076 metres d’altitud, limítrofa entre el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, que uneix els pobles de Salardú amb València d’Àneu.

Port dera Bonaigua
Port dera Bonaigua
Vistes des del Port dera Bonaigua

Empapats dels paisatges pirinencs des de dalt del Coll de la Bonaigua, continuarem la nostra ruta en cotxe fins a la població de Salardú, a 13,5km del port. Aparcarem el cotxe en un gran aparcament que hi ha al centre del poble. I allí començarà la nostra visita. Es tracta del quart poble de l’Alt Aran i que està travessat per el popular Camin Reiau. En destacarem les seves cases i la seva antiga església romànica medieval.

El poble de Salardú

Salardú és la capital de l’Alt Aran, següent poble a Arties venint des de Vielha. El poble de Salardú està a 9,8km del poble de Vielha, a tant sols 3km de l’estació d’esquí de Baqueira. Es troba en la vessant dreta del Garona, en la confluència amb el riu Unhòla, a 1268m d’alçada. Té una població de uns 600 habitants, i es troba entre bells pics pirinencs com el Mauberme (2.880m), el Montardo (2.830m), el Barlonguèra (2.802m) i el Baciver (2.644m).

Poble de Salardú
Poble de Salardú

Un dels imprescindibles de veure a Salardú és la seva Església Romànica de Sant Andreu, i per suposat, passejar pels voltants o pels carrers del poble i recrear-te amb les diferents formes de les seves cases típiques dels Pirineus.

Església romànica de Sant Andreu de Salardú
Església romànica de Sant Andreu de Salardú

Lo més interessant del poble de Salardú és la seva església romànica de Sant Andreu. Parlem d’una església romànica del segle XIII. El campanar del segle XV és un dels més bonics de la Vall i té un caràcter fortament defensiu.

Interior de l’església de Salardú
Interior de l’església de Salardú

I és que no només l’església estava fortificada, la seva situació a l’entrada de la Vall la convertia en estratègica des de l’època medieval. Inclús on avui es troba l’església abans existia un Castell del que només hi queden les restes.

El Crist de Salardú

Menció especial fem amb aquesta talla del segle XII encara que la trobem en l’interior de l’església de Sant Andreu de Salardú. És conegut amb el nom de Santa Creu. Al llarg dels segles es varen forjar llegendes entorn a ell i es va convertir en un símbol de protecció per el poble i tota la Val d’Aran, sobretot en temps difícils de pestes, guerres i hecatombes varies. Actualment la festa de la Santa Creu se celebra el dia 3 de maig. És una de les talles que millor ha conservat la policromía original, dins del cercle denominat Taller de Erill.

Pintures a l’interior de l’església de Sant Andreu

El peregrinatge associat a la veneració del Crist de Salardú podria explicar l’existència de l’excepcional conjunt pictòric renaixentista, situat en la capçalera de l’església de Sant Andreu. Les pintures del presbiteri son les més antigues (1540) i també les de major qualitat. Està representat a Déu Pare rodejat dels evangelistes i, en els murs laterals, el martiri de Sant Andreu i la decapitació de Sant Joan Baptista.

Més tardà (de 1584 en endavant) és l’extens programa iconogràfic pintat en els murs del primer tram de l’església, on a més d’una àmplia representació de sants, hi podem trobar les Virtuts, escenes de la vida de María i de Sant Andreu.

Aquestes pintures, amagades durant molt de temps, foren recuperades a finals del segle XX, després d’un llarg procés de restauració.

Vistes del poble d’Unha des de Salardú
Cementiri i Església de Sant Andreu de Salardú

Passejar i admirar la Plaça Major de Salardú, és un altre dels imprescindibles. Passejar per els carrers del poble i la seva plaça Major, és un encant, els seus carrers empedrats, teulades de pissarra o fonts i abeuradors del bestiar. La Plaça Major centra tot el nucli antic de Salardú i en ella s’hi troba una bonica font.

Plaça Major de Salardú

Així doncs, donarem una passejada fins la Plaça Major, en la qual s’hi ubica el Refugi Rosta, edifici on s’hi ubica el Pyren Museu, un original i únic museu que et sorprendrà amb una extensa col·lecció que abarca dos segles (XIX i XX), de fotografies, llibres, expedients, mobles, mapes, eines i un llarg etcètera. Compta amb 8 sales expositives. Et recomanem que entris en aquest museu.

El museu està obert de dilluns a dissabte de 10:30h a 13:30h i de 16:30 a 19:30h. Els preus son de 5€ per l’entrada general, i de 3,75€ per l’entrada reduïda (famílies, majors de 65 anys, etc…).

Pyren Museu de Salardú

I per finalitzar la nostra visita a Salardú, ens aproparem fins a la Mòla de Salardú. Una visita que sempre satisfà als més curiosos. Es tracta d’un molí fariner de 1613 inclòs en els Museus de la Val d’Aran. D’aquesta petita construcció de pissarra, fusta i pedra arriben fins als nostres dies elements com el enclau, materials, objectes i part de l’estructura originals. Creiem que és interessant la seva visita.

Els horaris d’accés durant els mesos d’estiu son de dimarts a diumenge, de 11h a 14h, i els preus de 1,5€ l’entrada general i 1€ l’entrada reduïda (menors de 16 anys, jubilats,…).

Mòla de Salardú

Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (102,00 kilòmetres, en 2 hores i 6 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *