Categories
VALL D'ARAN

13. NAUT ARAN: RUTA AL CIRC DE BACIVER + PASSEIG A CAVALL PEL PLA DE BERET + BAGERGUE + HORMATGERIA TARRAU DE BAGERGUE

I fem la última sortida al Naut Aran. Una ruta al Circ de Baciver des del Pla de Beret. Admirarem el paisatge d’alta muntanya d’origen glaciar, així com també coneixerem la flora i la fauna del massís de Marimanya. Seguidament farem un passeig a cavall pel Pla de Beret, el qual és quasi un imprescindible anem on anem. Visitarem la petita població de Bagergue, el qual té el títol de pobles més bonics del país, i entrarem a una formatgeria típica del poble i de l’Aran, la Hormatgeria Tarrau de Bagergue. Esperem que gaudiu del dia.

La ruta al Circ de Baciver és realment una ruta a l’Estany de Baciver des del Pla de Beret. Descobrirem el preciós estany d’origen glacial de Baciver, entre la Val d’Aran i el Pallars Sobirà. La caminada presenta una dificultat mitjana, una distància total de 5 kilòmetres, un desnivell acumulat de 280m, i un total de temps efectiu de 2h i 5 minuts, amb sortida i arribada a l’Aparcament de l’Orri al Pla de Beret.

Ruta a l’Estany de Baciver

Es tracta d’una ruta semicircular de 5km de longitud que ressegueix el riu Malo fins a l’estany de Baciver de Baix, situat al circ glacial de Baciver, al massís de Marimanya. El recorregut comença al Pla de Beret, al costat de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret, a la divisòria d’aigües entre l conca atlàntica i la mediterrània. L’itinerari ressegueix el curs del riu Malo, a la capçalera de la Conca del Garona, i puja per una petita vall entre prats d’alta muntanya i boscos subalpins fins a l’estany d’origen glacial de Baciver. Fem la tornada per una zona de mulladius i bosc, abans d’unir-nos amb l’itinerari de pujada. L’itinerari no està senyalitzat, però és evident. És una ruta força curta i fàcil, ideal per descobrir en família paisatges d’alta muntanya meravellosos.

Aquest itinerari ens permet conèixer l’entorn del pla de Beret i el sensacional circ de Baciver, al límit de la Val d’Aran amb el Pallars Sobirà, al naixement del Garona, el curs d’aigua més important de l’Aran. El recorregut comença al pla de Beret i ressegueix el riu Malo aigües amunt pel fons de vall fins arribar al bonic estany de Baciver de Baix. De tornada, variem una mica el recorregut, conformant una ruta semicircular.

També cal dir que es pot allargar l’itinerari visitant els estanys de Naut de Baciver.

Mapa de la ruta

Arribem a Baqueira per la carretera C-28 des de Vielha o des d’Esterri d’Àneu (en aquest cas passant pel port de la Bonaigua). Un cop al poble, agafem el trencall en direcció a Beret. Pugem per la carretera C-142B, amb forces revolts, passem diverses urbanitzacions i arribem al pla de Beret (8 km des de Baqueira), on hi ha un dels aparcaments de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret. Agafem a mà dreta el trencall cap a l’aparcament de l’Orri i seguim la carretera fins aquest espai, punt d’inici de la ruta.

Comencem l’itinerari a l’aparcament de l’Orri, al pla de Beret (0:00h – 1.862m)(1)

Massís de la Maladeta de bon matí

Sortim de l’aparcament en direcció Est per una pista, travessem un telecadira i ens dirigim cap a un restaurant de les instal·lacions de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret. 

Restaurant de l’estació d’esquí de Baqueira-Beret

Deixem la pista just quan tomba per anar a travessar el riu i nosaltres continuem recte pel costat del restaurant. Anem a buscar un corriol, amb la muntanya de Baqueira que s’alça a la nostra dreta.

Començant a caminar

El corriol puja per un vessant pedregós cobert d’herba on aflora la roca calcària i es dirigeix cap a unes bosquines de pi negre i un petit planell herbós. Continuem per un tram de camí força planer entapissat d’herba i ens dirigim cap al llit del riu.

Bosc subalpí camí del circ de Baciver

Fem un curt tram a tocar del riu i aviat enfilem amunt per una pista molt marcada que avança entre bosquines esclarissades fins al primer desviament (0:45h – 1.991m)(2). Deixem el camí de l’esquerra, que és per on tornarem després, i continuem cap a la dreta, apropant-nos de nou al riu.

Pujant cap a l’estany de Baciver

Passem per un vessant cobert pel matollar i continuem amunt en direcció Sud-Est, tot deixant enrere a la nostra dreta un petit estanyol. 

Riu Malo sota Escornacrabes

Guanyem altura admirant les imponents canals d’Escornacrabes, que s’alcen a l’altra banda del riu i que, a l’hivern, quan queden cobertes de neu, són tot un repte pels esquiadors més experts. 

Canals d’Escornacrabes
Tuc de la Llança (2.659m).

Continuem aigües amunt pel fons de la vall, en paral·lel al curs d’aigua. Anem guanyant altura progressivament per entremig d’un bosc força esclarissat fins que arribem al desguàs de la presa i a l’estany de Baciver de Baix (1:15h – 2.117m)(3), situat just a sota del Cap de Vaquèira (2.470m). 

Circ de Bacivers i Tuc de la Llança (2.659m).
Presa de l’estany de Bacivers de Baix

Després d’una parada per descansar i contemplar l’estany i les espectaculars vistes cap al collet de Baciver i el circ glacial, emprenem la tornada. 

L’estany de Bacivers de Baix a l’estiu

Voregem uns metres la riba de l’estany per l’esquerra i, tot seguit, anem girant progressivament cap al Nord i el Nord-Oest, dirigint-nos cap a una zona d’aiguamolls

El Tuc de la Llança (2.659m) des de l’estany de Bacivers

Travessem la zona d’aiguamolls evitant passar pel terreny més inundat i continuem pel camí, molt fressat, deixant enrere a la nostra dreta els mulladius. 

Mulladius.

Baixem a través de petites bosquines de pi negre i més avall enllacem amb el camí d’anada. Desfem un tram del camí de pujada mentre contemplem l’espectacular sector d’Escornacrabes i, si mirem cap al Nord, les muntanyes araneses que limiten amb França.

Muntanyes de la Vall d’Aran

Continuem baixant entre pastures i clarianes de bosc i arribem a la petita esplanada, ja força a prop del pla de Beret, on agafem (dreta) el segon desviament (1:55h – 1.920m)(4).

Isard.

Deixem el camí per on hem pujat abans i ara continuem recte. Davallem pel mig d’una petita vall amb bosc a banda i banda i, seguint rastres de camí, acabem enllaçant altre cop amb el camí de pujada, ja a tocar del restaurant. 

Prats alpins al pla de Beret

Només ens queda seguir la pista que ens porta fins al punt d’inici i final de l’excursió, a l’aparcament de l’Orri, al pla de Beret (2:05h – 1.862m)(1).

Glaceres del massís de la Maladeta

Adjuntem els punts importants de pas de la caminada:

Finalitzada la caminada, ens quedarem al mateix Pla de Beret per fer una altra de les activitats que considerem “típiques” per fer durant les vacances. Es tracta d’una passejada amb cavall. L’empresa que ho porta es diu “Aran Equitación” i aquí us deixem el seu link de la pàgina web: VERANO – Escuela de Equitación Val d´Aran (aranequitacion.com)

Per anar a trobar-los, hem d’anar fins a davant de la cafeteria del Pla de Beret.

Pla de Beret

Ens interessa un passeig d’1 hora amb cavall, el qual ens costarà uns 25€ per persona. Si volguéssim un passeig de 2h valdria 45€ i de 3h 60€. També hi ha la possibilitat de fer excursions més llargues i travesses, així com cursets, etc… És l’escola d’equitació de la Val d’Aran.

Realitzat el passeig, ens dirigirem a la població de Bagergue. Per arribar-hi hem de baixar fins a Salardú, agafar el trencall a mà dreta i passar Unha i continuar fins a Bagergue. Hi ha un total de 20 minuts en cotxe (fem uns 13,80km). Ja veureu que val molt la pena la seva visita. Es tracta del poble més alt de la Val d’Aran, on destacarem les seves cases, passejar pels seus tranquils carrers i visitar la seva antiga església romànica medieval.

Diuen que és un poble molt bonic, i de fet, des de 2019 pertany a l’Associació de “Els pobles més bonics d’Espanya”, sent l’únic poble de Catalunya que pertany a aquesta associació.

Bagergue

La Vil·la de Bagergue està en el Naut Aran, formant part del terç de Pujòlo (un dels sis terços de la Vall d’Aran). Es troba a 12km de la capital Vielha, ubicat en la vessant a l’esquerra del riu Unhòla, a 1.419m d’alçada. Més amunt, en la capçalera del riu Unhòla, hi trobem els llacs de Liat (Estanh Long de Liat), Montoliu i Mauberne. Alberga una població de 110 habitants. Documents de principis del segle XIV mencionen al poble i als seus antics habitants jurant fidelitat al rei d’Aragó.

Carrer Major de Bagergue
Racons de Bagergue
Sabíes que Pau Donés, el cantant de Jarabe de Palo, va passar la última etapa de la seva vida en aquest poble aranès?

En el poble hi destaquem l’església parroquial de Sant Fèlix, i per suposat, passejar pels voltants o per els carrerons del poble i recrear-nos amb les diferents formes de les seves cases típiques dels Pirineus, amb teulades de pedra i petits balcons de fusta.

Cap al sud, des de l’església de Sant Fèlix, surt el camí històric que baixa fins al riu Unhòla on passa junt a un molí fariner i continua cap a Salardú. Al nord ens aproparem fins l’Ermita de Santa Margalida, situada a 1km del poble.

Església de Sant Fèlix de Bagergue
Església de Sant Fèlix de Bagergue
Església de Sant Fèlix de Bagergue

Lo més interessant del poble, en patrimoni, és l’església parroquial de Sant Fèlix de Bagergue, una església romànica del segle XIII, reformada a fons en el segle XVI. En aquesta reforma del segle XVI es va canviar l’absis semicircular per un presbiteri quadrat i varen afegir 2 capelles, una sagristia i un campanar. En l’interior de la nau hi ha un Crist del període gòtic i una estela funerària pre-romànica.

Interior de la Nau
Darrere la porta d’accés, a l’interior

Si tenim en conte que pertany als pobles més bonics d’Espanya, entendràs que és obligatori perdre’s per els seus carrers deambulant i descobrint els racons que ofereix. A més de pertànyer en aquesta associació, el seu nucli històric forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Vistes de Bagergue des de la seva part alta
Part Alta de Bagergue
Racons de Bagergue
Baixem cap al centre del poble
Descobrint racons i raconets
I arribem a la zona més bonica del poble
Carrerons bonics de Bagergue
Bagergue amb tot el seu esplendor

Té la màxima distinció en el moviment de Vil·les Florides per lo que s’ha d’estar atents també als seus jardins i flors.

Algunes de les aturades imprescindibles son Casa Menginat, Casa es de Pansart i la Formatgeria més alta del Pirineu, la Hormatgeria Tarrau de Bagergue (aquí adjuntem el link: La web de los Quesos del Valle de Arán – HOME (quesosdelvalledearan.com)).

Nosaltres estem realment interessats a fer una visita en aquesta formatgeria, i farem la reserva per internet (“on-line”), mitjançant e-mail o telèfon. Hi ha la possibilitat de fer-hi una visita i una degustació del formatge que fan.

Hormatgeria Tarrau de Bagergue

És una formatgeria que pertany a dos germans on a base d’esforç, il·lusió i de molts mesos de preparació, han creat la formatgeria artesanal ubicada a més alçada dels Pirineus. Volien recuperar un típic formatge aranès i amb la qualitat de la llet de vaca dels Pirineus de Lleida, i ho han aconseguit.

Un altre lloc que també val la pena visitar a Bagergue, és el “Musèu Eth Corrau”. Es troba al carrer Major de Bagergue i els seus horaris durant els mesos d’estiu son tots els dies de 10 a 13:30h i de 15:30 a 20h.

Museu Etnogràfic Eth Corrau

El “Museu eth Corrau” és una cosa única, una mostra i una exposició increïble de coses i objectes que defineixen una cultura, unes tradicions, un món laboral i una artesania ancestral. A “Eth Corrau” hi ha coses interessants i exclusives, amb tota classe d’estris antics i objectes valuosos de fa centenars d’anys. Té un gran valor cultural i històric amb més de 2.500 peces exposades. Si visiteu el museu sortireu convençuts que heu viscut fa cinc-cents anys. Per a més informació i consultes, adjuntem un telèfon: 973.640193.

Musèu Eth Corrau

I amb la visita al museu i al poble, acabem la jornada d’avui. Adjuntem en un mapa de google maps el recorregut i les atraccions visitades en el dia d’avui, així com els kilòmetres i el temps invertit en la ruta (45,30 kilòmetres, en 1 hora i 12 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *