Categories
CANTÀBRIA

13. TRASMIERA/COSTA ORIENTAL: FARO DEL CABALLO AMB VAIXELL + RUTA DE LOS ACANTILADOS DE LIENDO o DE ISLA + ASCENSIÓN AL PICO VIRGEN DE LAS NIEVES

Avui serà un dia molt especial, perquè farem algunes de les activitats imprescindibles que s’han de fer si vols visitar Cantàbria. La primera que farem serà visitar l’icònic far anomenat Faro del Caballo. La visita, però, serà amb vaixell des de la localitat de Santoña. També s’hi podria arribar des de Laredo, així com fer-ho caminant des de Santoña. Explicarem les diferents opcions que hi ha. Seguidament farem una altra ruta per un tram de costa espectacular càntabre. Aquí donarem dues opcions per triar-ne una. La primera és fer la Ruta de los Acantilados de Liendo, a la Costa Oriental, i l’altre és fer la Ruta a los Acantilados de Isla, a Trasmiera. I finalment, mirarem d’arribar al cim del Pico Virgen de las Nieves, des del qual tens unes grans vistes de tot l’entorn cantàbric.

Anirem amb cotxe fins a Santoña, i aparcarem a prop del seu Passeig Marítim, concretament a prop del Monument a Juan de la Cosa, que és des d’on surt el vaixell que ens ha de portar a visitar el Faro del Caballo.

Mapa amb la ubicació de la sortida del vaixell

La companyia que fa el viatge amb vaixell s’anomena “Excursiones Marítimas Santa Clara de Asís”, i també fa el viatge des de la població veïna de Laredo, sortint des del seu Puerto Deportivo.

Mapa de Laredo amb la ubicació de la sortida del vaixell

Però, on anem? Al far més bonic del país! Et sembla una exageració? No sé si el Faro del Caballo de Santoña és o no és el far més bonic d’Espanya, però el què està clar és que fou construït per impressionar. L’accés, l’entorn, l’increïble color que ens mostra el Mar Cantàbric en aquest tram… Ho té tot!

El Faro del Caballo fou construït en l’any 1863 dins de la península del Monte Buciero a Santoña. Un entorn idíl·lic que el fa una visita imprescindible de la costa càntabre. Però no tot podia ésser tant fàcil. I és que per arribar als peus del far tenim que recórrer una petita ruta a peu. En el seu últim tram ens obliga a baixar més de 700 graons (700 graons altíssims que tindràs que remuntar a la tornada). Però hi ha una alternativa a la ruta a peu que és l’acostament amb vaixell o caiac, que és el què farem nosaltres (concretament en vaixell des de Santoña).

Faro del Caballo

Això sí, tens que saber d’antuvi que aquest lloc s’ha popularitzat moltíssim aquests últims anys. Els caps de setmana durant la temporada alta sol trobar-se abarrotat de gent per terra i mar. Així que, la meva primera recomanació és que intentis visitar-lo entre setmana o en temporada baixa.

Com hem dit, l’accés fins al Faro del Caballo es pot fer de dues maneres. O bé contractar una excursió amb vaixell des de Santoña o Laredo, o bé realitzar una senzilla ruta de senderisme, que s’inicia també des del passeig marítim de Santoña. Us recomanem ambdues coses, però nosaltres, avui, farem la primera opció (vaixell).

Passeig en vaixell des de Santoña

En aquest passeig en vaixell des de Santoña navegarem per la seva badia fins a trobar els cingles on es troba el famós Faro del Caballo, i des d’allí retornarem al mateix punt de partida.

El nostre passeig en vaixell per la costa de Santoña començarà junt al Monumento a Juan de la Cosa. Des d’aquest cèntric punt salparem cap al Parque Natural de las Marismas de Santoña: un espai natural únic on s’estenen diversos aiguamolls amb una gran varietat de fauna, especialment d’aus autòctones com “zarapitos reales”, “escribanos nivales” o “espátulas comunes”.

El Faro del Caballo des del mar

Navegarem també junt a altres icònics llocs de la costa càntabre com la desembocadura del riu Asón o la Playa del Puntal de Laredo. La nostra travessia també discorrerà paral·lela als paisatges del Monte Buciero, on observarem el famós Faro del Caballo.

Finalitzarem aquest passeig atracant en el mateix moll de partida. Abans de fondejar, divisarem des de l’embarcació el Passeig Marítim de Santoña.

El Faro del Caballo

El passeig té una durada de 90 minuts, i inclou un guia de parla espanyola. El preu de la sortida és de 12€ pels adults i de 6€ pels nens entre 4 i 12 anys. Les sortides en els mesos d’estiu son cada dia a les 11h, a les 12:30h i a les 16h. Et recomanem reservar una mica abans, si és on-line millor (Excursiones Marítimas – Paseos en Barco SANTOÑA LAREDO y (excursionesmaritimas.com)).

Com hem dit abans, també hi ha la possibilitat de realitzar una caminada fins al far des de Santoña. Aquesta, té una longitud d’anar i tornar de 9 kilòmetres (és circular), un temps total efectiu estimat de 3 hores, i un desnivell acumulat de 400 metres. La dificultat rau en que s’han de baixar i pujar més de 700 graons en el seu tram d’arribada al far. La sortida de la caminada és des del final del Passeig Marítim de Santoña.
Ruta de Santoña al faro del Caballo

En quan a les sortides en caiac, ho deixarem per un altre dia. Has de contar, però, amb una excursió que fàcilment arriba a les 4 hores… (Tour en kayak por el Faro del Caballo, Santoña (civitatis.com)).

Finalitzada l’excursió amb vaixell al Faro del Caballo, continuarem amb la nostra ruta en el dia d’avui. La nostra idea és fer una ruta a peu per un tram de costa espectacular càntabre. Aquí, donarem dues opcions i en triarem una:

  • Ruta de los Acantilados de Liendo, a la Costa Oriental.
  • Ruta a los Acantilados de Isla, a Trasmiera.

Ruta de los Acantilados de Liendo, a la Costa Oriental

En el municipi de Liendo es troben alguns dels paisatges costaners més bells i agrestes de Cantàbria. Son penya-segats pràcticament verges que amaguen petites platges.

Acantilados de Liendo

Volem descobrir una de les meravelles de Cantàbria. En concret, anirem a perdre’ns per els penya-segats de Liendo, un lloc allunyat del món.

La costa de Cantàbria es caracteritza per tenir unes fantàstiques platges de sorra a la vegada que unes increïbles vistes a la muntanya. Tanmateix, els penya-segats de Liendo son una fusió entre platja i muntanya, donant com a resultat uns paisatges naturals abruptes i impressionants. Anem a descobrir els penya-segats de Liendo.

Acantilados de Liendo

Liendo és un municipi situat a la comarca de la Costa Oriental de Cantàbria. Es tracta d’un lloc molt especial, ja que a diferencia de la resta de municipis costaners, conta amb una línia de penya-segats en comptes de platja. Això converteix a Liendo en el lloc idoni per contemplar l’horitzó i el mar des de grans elevacions rocoses.

Liendo neix sobre una vall tancada rodejada de muntanyes. Com a resultat d’això, la geografia dels seus paisatges fa que les roques arribin fins la línia marítima. Per lo tant, apenes hi ha platges, excepte petites cales situades entre roques.

Son llocs amb molta riquesa natural i biodiversitat. En aquests penya-segats habiten tot tipus de espècies, inclús voltors. Per altra banda, les vistes des dels penya-segats de Liendo son realment impressionants, sobretot durant l’estiu, quan els dies clars permeten contemplar la bellesa del Cantàbric i de tota la línia de la costa.

Playa de San Julián

La platja més coneguda que es pot visitar entre els penya-segats de Liendo és la de San Julián. Es troba en el propi municipi, en concret, a les afores del barri de Iseca Vieja. És un lloc emblemàtic per el poble, precisament per les vistes als penya-segats. Té 180 metres de longitud i des d’ella pots visitar els penya-segats, una ermita en ruïnes i inclús gaudir de les vistes a la vall de Liendo. Expliquen algunes llegendes que els antics contrabandistes arribaven en aquesta platja per a deixar-hi mercaderies.

A més d’aquesta platja existeix una segona, la playa del Arenal de Sonabia. Es troba més allunyada del terme municipal i té 154 metres de longitud. També la seva situació és única: neix als peus del mont Candina i s’oculta darrere el massís de la que fou una de les primeres platges nudistes que va existir a Espanya.

Playa del Arenal de Sonabia

La visita als penya-segats de Liendo és imprescindible per aquells que vulguin descobrir els paisatges de Cantàbria. Els penya-segats son d’una notable alçada i només veure’ls impressiona. És com viatjar a un entorn salvatge i nou, purament natural.

També, perquè es tracta d’una zona poc coneguda, per lo que serà tranquil·la i perfecta per aquells viatgers que busquen destins allunyats del bullici.

Playa de San Julián

A més, pels amants del senderisme, és el lloc ideal per fer rutes i gaudir del paisatge. Hi ha una ruta de cinc kilòmetres entre San Julián i Hoya de Somante. Pràcticament pot fer-la qualsevol. En el camí passaràs per les ruïnes de l’ermita de San Julián, un antic punt de pas del Camino de Santiago.

Però sobretot, la principal raó per visitar els penya-segats és per el paisatge. Sen dubte, es tracta d’un lloc aïllat de la vida i el urbanisme. Un lloc apenes alterat per la mà de l’home. Solament per aquells amants de la platja i la tranquil·litat.

Aprofita l’oportunitat de visitar la zona oriental de Cantàbria. Gaudiràs de la bellesa d’un dels paisatges més increïbles d’Espanya. I no solament això, sinó que podràs aprofitar el viatge per descobrir el municipi de Liendo. Conta amb un bell casc històric que val la pena conèixer. I sobretot, podràs aprofitar per a gaudir d’un passeig tranquil.

La nostra intenció és fer una petita ruta de trekking. Arribar amb el cotxe a l’aparcament de la Playa de San Julián i caminar en direcció a la Punta Las Presas o a la Playa del Arenal de Sonabia. Hi ha uns 6 kilòmetres (anar i tornar) i es tarda unes 2 o 3 hores per realitzar-la.
Vistes espectaculars des de la Punta Las Presas
Vistes espectaculars des de la Punta Las Presas

Ruta a los Acantilados de Isla, a Trasmiera

Aquesta és la segona opció per triar. Hem d’anar en direcció al poble d’Isla, i con cretament a la zona de platges on es troba la majoria de la infraestructura hotelera del poble. Hem d’arribar fins la porta principal del Camping d’Isla, que està perfectament indicat mitjançant senyals. La ruta comença en la porta del Camping, on podrem deixar el cotxe. Aquí hi ha dos rètols informatius de la ruta.

Camping Playa de Isla, inici i final de la ruta
Mapa i secció de la ruta d’anada (el total és anada + tornada)

La ruta té una longitud de 8 kilòmetres (4 d’anada + 4 de tornada, pel mateix camí: lineal), un desnivell de 108 metres i una durada estimada de 3 hores (anar i tornar).

Encara que la ruta s’inicia amb una pronunciada pendent, la resta de la ruta és suau i relaxada. Tot el camí està degudament senyalitzat per balises i indicadors. Comencem l’ascens recorrent uns pocs metres per asfalt, en direcció a uns dipòsits d’aigua. En aquest punt comencem a tenir unes meravelloses vistes dels penya-segats.

Continuem l’ascens per un sender de terra paral·lel al litoral, deixant la costa a mà dreta. Coronant la cima veurem una senyalització de fusta indicant Cabo Quejo i las Antenas.

Continuem de front i a pocs metres divisem el Cabo Quejo i una balisa que ens indica el sender de baixada a ell. Una vegada estiguem en el Cabo, tindrem unes espectaculars vistes d’Isla, Noja i Ajo, gaudint de l’agrest paisatge.

Ruta acantilados de Isla

Tornarem a pujar al sender inicial, que no deixarem fins arribar al punt final de la ruta d’anada, en la platja de La Arena. La tornada la realitzarem pel mateix camí.

Ruta acantilados de Isla

Explicades les dues rutes, ja tenim una base per a poder escollir quina farem. Les dues valen molt la pena, i és trist que no puguem fer-les totes dues. Haurem de deixar coses per un altre viatge a Cantàbria, perquè Cantàbria, com sabeu, és infinita…

I finalment, per acabar el dia, us proposem una aproximació per tal de pujar al Pico de la Virgen de las Nieves, en la comarca de Asón-Agüera. Hem d’anar amb el cotxe al poble de Ampuero, que és on realment comença l’ascensió per carretera. Ampuero està a uns 18,8 kilòmetres de Santoña (uns 22 minuts en cotxe).

Hem de sortir d’Ampuero per l’est, pel Barrio de La Bárcena, on agafarem la carretera CA-510 i ja no l’haurem de deixar fins al final, al cap de 10 minuts aproximadament (farem uns 6,6km des d’Ampuero per aquesta carretera CA-510). Quan arribi el moment agafarem un trencall a mà dreta i seguirem el camí per una altra carretera més estreta i amb més corbes, la SV-5211.

Agafarem el trencall a mà dreta, per una carretera asfaltada més estreta, seguint les indicacions d’Ermita de Las Nieves

La senyal ens diu que encara falten 5 kilòmetres per l’ermita, i continuarem amb la carretera SV-5211 fins a la seva finalització. Ja veurem que quan s’acabin aquests 5 kilòmetres ja no podrem avançar i tindrem l’ermita a sobre un petit turonet a la nostra dreta. En aquell punt haurem de deixar el cotxe i pujar-hi a peu. Tranquils, que només s’han de fer a peu uns 500 metres com a molt!!!

Marcatge de la ruta que seguirem, amb les variants que existeixen

En total hem fet des d’Ampuero uns 12 kilòmetres de cotxe. Els últims 500 metres els haurem de fer a peu, i son una mica durs, tot i que el sender és ampli. Val la pena arribar-hi perquè és una de les millors panoràmiques que veure a Cantàbria amb nens. Per la vessant oest es pot veure la comarca del Asón, Laredo, Santoña i Santander. Per la vessant sud, en la porta de l’Ermita, l’embassament del Juncal amb un bosc de roures i salzes preciós, però millor no passar amb nens de l’Ermita, perquè és una mica perillós i ja sabem que els nens mai paren quiets.

Ja has arribat a l’Ermita de la Virgen de las Nieves a Cantàbria
Les vistes de Cantàbria des del Pico de las Nieves et deixaran sense respiració

També has de saber que en l’actualitat, es celebren les festes patronals de la Virgen de las Nieves de Guriezo el 5 d’agost, una bona excusa per conèixer un altre bell racó de la infinita Cantàbria si us plantegeu algun pla amb nens.

Guriezo, venera a la Virgen de las Nieves des de temps immemorials. S’han trobat documents de l’any 1.356 que refereixen que ja existia un ermità que es dedicava a la cura de l’ermita i culte de Nostra Senyora de la Virgen de las Nieves.

Adjuntem en un mapa de google maps els itineraris realitzats en el dia d’avui així com els kilòmetres i el temps destinat per això (184,00km i 3 hores i 24 minuts). Hem posat les dues opcions de caminada pels penya-segats com si fos una activitat a realitzar cada una:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *