Categories
CANTÀBRIA

12. ASÓN-AGÜERA: MIRADOR AJA + NACIMIENTO Y MIRADORES DEL RÍO GÁNDARA Y ASÓN + CENTRO DE INTERPRETACIÓN DEL PARQUE NATURAL COLLADOS DE ASÓN + RUTA DE ASÓN A CASCADA DE CAILAGUA + MIRADOR ALISAS

Avui anirem a explorar i passar el dia a la comarca de l’Asón-Agüera, la qual està molt a prop del límit amb Biscaia i abasta la conca per la qual discorre el riu Asón i els seus afluents com el riu Gándara. El primer que farem serà acostar-nos al poble de Aja i anar a peu fins al seu mirador, el Mirador de Aja. Estem anant en el punt més llunyà de la ruta i a partir d’aquí cada atracció ens acostarem un xic més des de la nostra ubicació de Liérganes. El Mirador de Aja es troba a 46,80 km de Liérganes (que es fan amb un xic més d’1 hora). Seguidament després anirem a veure el naixement de l’afluent de l’Asón, el riu Gándara. Arribarem al poble de la Gàndara, i a 1,5km del poble hi surt del terra un torrent d’aigua. Aquest és el naixement. Seguidament visitarem el Mirador de la Reina (o mirador del Gándara) i entrarem al Centre d’Interpretació del Parc Natural Collados de Asón. Després continuarem la ruta per la vall del riu Asón, veient el Mirador de los Collados del Asón i el Mirador del nacimiento del Asón. En aquest punt, farem una caminadeta de 9 kilòmetres anomenada Ruta de Asón a la Cascada de Cailagua. L’iniciarem al poble d’Asón. Ja per finalitzar, tornarem per la carretera CA-261 i entre els pobles d’Arredondo i La Cavada ens aturarem al Mirador de Alisas, en el Puerto de Alisas, on tindrem vistes del mar i tot. Comencem.

Ens dirigirem al punt més llunyà de la ruta, al poble de Aja, passant per el Puerto de Alisas i les Valls de l’Asón, en els quals ens hi aturarem de tornada. Per arribar a Aja hem de trencar a mà esquerra un cop siguem a la carretera CA-256. El trencall ens pujarà al poble durant 3 kilòmetres per una carretera estreta i amb moltes corbes (la CA-667). Hem d’anar en compte. Un cop hem aparcat al poble d’Aja, prendrem un sender senyalitzat d’uns 5 minuts a peu cap al Mirador de Aja. Des d’aquest mirador es tenen unes precioses vistes de la vall de Soba.

Jutjeu vosaltres mateixos:

Mirador de Aja
Mirador de Aja

Un cop n’hem tingut prou de les vistes, ens en tornarem pel camí que hem vingut i amb el cotxe ens acostarem al poble de La Gándara i el primer que farem serà anar a buscar el Centro de Interpretación del Parque Natural Collados de Asón (estem a 6,9 kilòmetres del mirador de Aja).

Centro de Interpretación del P.N. Collados de Asón

En el centre ens informaran de si hi ha novetats o imprevistos en la ruta que volem fer avui. Per altra banda, el centre compta amb una sala d’audiovisuals, panells i fotos expositives perquè ens fem a la idea del Parc Natural que estem visitant.

En el centre es pot gaudir d’una sala cega on a través d’un audiovisual es convida al visitant a l’apropament als diferents sons més comuns de la vall: l’aigua, el vent, els animals, etc… Disposa d’un espai expositiu en el que a través de les diferents sales es pretén donar una visió global de tot l’entorn. La sala dedicada a la flora i a la fauna ens apropa a les diferents espècies que habiten en l’Alto Asón.

Des de la sala de Glaciarisme, Geologia i Coves, el Centre d’Interpretació del P.N. de los Collados de Asón ens brinda la possibilitat d’entendre com es va formar el sistema muntanyós de l’Alto Asón i de la Serralada Cantàbrica, i així, avui podem entendre les diferents formacions que ens trobarem en el Cor del Parc Natural.

Les gents “Sobanas” i les seves costums, també estan representades en el Centre d’Interpretació com mostren els diferents panells referits a l’etnografia de la Vall.

La Comarca de l’Alto Asón, és sens dubte, una de les valls més boniques de Cantàbria i alhora, un dels paratges més desconeguts d’aquesta comunitat.

L’entrada és gratuïta i l’horari d’obertura a l’estiu és de dilluns a diumenge de 10 a 19h.

Des del Centre hi surt un camí que en uns 500 metres ens portarà al Mirador de la Reina (o de la Gándara), en la qual es veuen les cascades del riu Gándara i la seva caiguda brusca impressionant.

Mirador de la Reina

Per arribar al mirador, caminem entre la tranquil·litat que es respira i el primer que ens trobem és una esplanada verda on només escoltes el soroll de riu al passar per aquest espectacle de la naturalesa. En altres temps hi havia en la riba d’aquest riu una sèrie de molins fariners, una fàbrica de farines i varies ferreries que aprofitaven aquestes aigües per el seu funcionament… i al fons, el mirador!

Mirador de la Reina

En època de pluges la vista és espectacular ja que des del mirador no solament podem veure el descens del riu, sinó que també podem veure els petits pobles “sobans” que regalen un espectacle fabulós, des del verd intens dels camps als blaus d’un cel net i sense contaminació. Per això una de les millors èpoques per visitar aquesta zona seria en plena tardor.

El mirador en si és una gran estructura metàl·lica amb barana de vidre que està en voladís i el seu terra també és d’enreixat metàl·lic. Des d’aquí podràs obtenir les millors fotos de part de la vall amb les cases “sobanes” sobresortint, les muntanyes de fons i la panoràmica de la cascada.

Vist l’espectacular mirador, ha arribat l’hora d’anar a veure el Naixement del Riu Gándara, el qual es troba a 1,5km del Centre d’Interpretació aproximadament. Seguirem amb el cotxe una senyalització que ens portarà directes al naixement del riu Gándara. El torrent d’aigua sorgeix a borbolls del propi terra. És un lloc bell i francament relaxant.

Naixement del riu Gándara
Un paratge de conte
La Vall de Soba

I continuarem la nostra ruta anant a trobar el primer dels miradors de la vall de l’Asón, el Mirador de los Collados del Asón. Es troba a 3,5km de la Gándara, ja a la carretera que ens portarà a Asón (la CA-265). Deixarem el cotxe una mica abans del mirador, en el pàrking del Parque Natural. D’aquí al mirador hi ha un tram de 200 metres a caminar pel voral de la carretera.

Mirador de los Collados del Asón

Les vistes de la vall de l’Asón son espectaculars, i es veu la traça de la carretera com baixa per la vall. Anirem a buscar el següent mirador, el Mirador del Nacimiento del Asón.

Mirador del nacimiento del Asón

Hem d’estar molt atents perquè aquest mirador es troba a molt poca distància de l’anterior, just a la meitat d’una corba tancada, a 2,10km (3 minuts en cotxe). Aquest mirador és el millor per admirar la gran cascada de l’Asón. Es tracta d’un salt d’aigua de 70 metres que és el naixement del riu Asón. Des del mirador es tenen unes vistes increïbles, amb tota la vall…

I finalment ha arribat el moment de realitzar una gratificant caminada fins a la cascada de l’Asón. La ruta es diu “Ruta de Asón a la cascada de Cailagua” (o Cascada del riu Asón). Hem d’anar fins al poble d’Asón i aparcar el cotxe. La ruta té un total de 7km (anar i tornar), un total de temps efectiu d’unes 3 hores i un desnivell d’uns 200 metres aproximadament. També hi ha una versió més llarga de la caminada, des del poble d’Arredondo (afegir 11 kilòmetres més, si a algú li interessa).

Cascada del Asón

La cascada del Asón, amb els seus 70 metres d’alçada, presumeix de ser la cascada més alta de Cantàbria. Una senzilla ruta de senderisme apta per anar-hi amb nens et portarà als seus peus en ple cor del Parque Natural de los Collados del Asón. Qualsevol època de l’any és bona per calçar-nos unes botes de muntanya i fer aquesta preciosa ruta.

La vertiginosa cascada del Asón s’ha convertit en l’icona de la Comarca del Asón. No hi ha cascada més bonica a Cantàbria. I la comarca en general és el més. La comarca del Asón no és tant coneguda com altres localitats muntanyoses de Cantàbria, però té un fort patrimoni natural que cada cop està més patent en els itineraris per Cantàbria. Cada vegada aquesta zona és més famosa. És una meravella i una alternativa perfecta a altres zones rurals de Cantàbria que estan més massificades.

El punt de partida de la ruta del Nacimiento del Asón son els allotjaments rurals les “Casucas del Asón”, en el poble d’Asón, prop d’Arredondo, davant de l’ermita de San Antonio de Pádua del mateix poblet.

Las Casucas del Asón

Un cop aparcats havent deixat el cotxe prop de las Casucas del Asón, ja estem preparats per començar un dia de desconnexió en plena naturalesa. L’únic soroll que sentiràs és el murmuri del riu. Quina meravella!

La ruta de senderisme és ben senzilla i es pot fer amb nens. Com hem dit, la ruta és lineal i molts dels trams discorren prop del riu Asón.

La caminada és com un passeig, i tot el passeig és una delícia, però el premi final é quan arribes al propi Naixement del Asón. Si quan hi vas el riu va plenet d’aigua el seu soroll tant potent i tant de prop serà la millor teràpia anti-estrés del món.

Ruta Nacimiento del Asón

Una vegada tenim el cotxe aparcat, s’ha de travessar un pont a la dreta per començar una lleugera pujada per un terreny una mica irregular, però en apenes unes metres arriba a un camí molt més pla i regular. El camí està perfectament senyalitzat. De tant en tant durant la ruta trobaràs marques blanques i grogues. No hi ha opció a perdre’s. Tot el camí fins a la cascada discorre entre un bosc màgic de falgueres, riberes, alzines, faigs i castanyers. Passada ja una bona estona des de que comences a caminar arribem a un punt concret on hi ha una desviació amb el símbol PR-S14.

Desviació en la ruta del Nacimiento del Asón

Arribats fins aquí, hi ha dues opcions, travessar el riu o continuar per la ruta normal. Nosaltres ens decantarem per tirar tot recte sense desviar-nos, però a la tornada decidim tornar per la bifurcació PR-S14. Es tracta d’una drecera amb un terreny més regular que va a parar a uns metres abans del tram final cap a la cascada del Asón. Si vols fer drecera, et recomano millor anar directament a prendre l’opció del PR-S14. Tant si decideixes prendre la desviació com si continues tot recte, hi ha un moment en el que tens que creuar el riu sí o sí. No te’n lliures abans o després. Les pedres per creuar el riu son bastant estables i grans.

Creuament del riu Asón

El tram final de la ruta ja arribant als peus de la cascada té un xic més de pendent i és algo més irregular, però res que no pugui fer un nen a partir de 6 o 7 anys aproximadament. També dependrà del nen, és clar.

La veritat és que la Cascada del Asón és una de les cascades més boniques del país. El seu accés és tant còmode que no hi ha excuses per arribar fins aquí. Per cert, també se la coneix com la Cascada de Cailagua, com hem dit anteriorment.

Tram final fins a la cascada del Asón

Un cop arribes als peus d’aquesta joia del parc natural, en poc més d’una hora i quart si vas a poc a poc (o poc més d’una hora si alleugeres un xic el pas), et mereixes una bona pausa davant de semblant bellesa. Un bon moment per relaxar-se simplement escoltant el so de la cascada, tirar unes fotos o reposar forces amb un piscolabis. Al tenir tanta alçada la paret de calcària vertical, l’aigua de la cascada es pulveritza mentres cau, a no ser que la cascada vagi a tope d’aigua. El so i l’entorn del lloc és envolvent i màgic.

Un cop recuperat l’alè i immortalitzat el moment, comencem la baixada i la tornada. Com et comentàvem abans, en aquest cas per evitar la part del tram final, podem decidir tornar per el tram del PR-S14 i la veritat és que serà un encert perquè el terreny sol estar molt millor. Aquesta desviació és més senzilla.

Cascada del Asón

Ara bé, si no voleu fer cap caminada o fa mal temps, també hi ha la possibilitat de visitar la cascada d’allò més ràpid en cinc minuts.

Just després del segon mirador del que hem parlat (Mirador del Nacimiento del Asón), unes quantes corbes més avall, quan ja hem salvat tot el desnivell, hem de fixar-nos bé en un petit rètol que veurem a mà esquerra. És molt petit i indica una ruta a peu directa a la cascada. Quan ho vegis aparca on puguis. Aquest és el camí més curt.

Ruta de senderisme a la cascada del riu Asón

El camí és molt curtet però té lo millor de la zona. Aniràs paral·lel al curs del riu i en pocs minuts et trobaràs al peu d’aquesta enorme cascada. Amb algo més de 70 metres de caiguda, aquest salt d’aigua en forma de cua de cavall es precipita des de la mateixa roca.

Voltants de la cascada del Asón
La cascada de l’Asón en la seva esplendor
El final de la ruta de senderisme

I fins aquí és lo què haurà donat de si la ruta a la cascada del Asón. En principi tenim previst per el recorregut des del poble d’Asón, però mai se sap…

Ens en tornem cap a Liérganes i pel camí passarem pel Puerto de Alisas, entre els pobles d’Arredondo i La Cavada, on trobarem el Mirador de Alisas. Cal dir, que tota la carretera al passar per aquest port, es converteix en un gran mirador panoràmic. El mirador està a poc menys de 100 metres del port, i a 674 metres d’alçada. Aparcarem en un petit espai habilitat en el port, i anirem al mirador caminant.

Mirador de Alisas

En el mirador hi ha una estructura de forma circular amb un pilar de blocs de pedra, terra adoquinat i en el centre una figura circular en la que trobem una rosa dels vents senyalant cap al nord.

Aquest mirador disposa d’un rètol informatiu identificant les cimes i altres llocs. Sens dubte el detall principal de l’estructura la trobem en el mur exterior de la circumferència on podrem trobar diferents fletxes apuntant als elements que podem identificar en cada sentit.

Des del mirador i en dies clars, és possible observar la badia de Santander, el Valle de Ruesga i gran part de la zona oriental de Cantàbria, Alto Campoo i inclús els Picos de Europa i la Serralada Cantàbrica.

En una de les corbes del port existeix un monument dedicat als ciclistes, ja que és un port bastant freqüentat per aquests.

Adjuntem en un mapa de google maps els itineraris realitzats en el dia d’avui així com els kilòmetres i el temps destinat per això (96,00km i 2 hores i 22 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *