Categories
QUEBEC

2. Montréal: Vieux-Montréal i barris del centre

Avui ens passarem el dia sencer de visita per Montréal. La nostra intenció és visitar el centre durant el matí, anomenat el Vieux-Montréal, i durant la tarda, altres zones cèntriques també, però amb la possibilitat d’utilitzar el metro de la ciutat, així com el transport de busos urbans. El ticket individual costa 3,25$ i es pot comprar en les màquines de les estacions de metro, o bé a bord del bus, per lo que tindràs que tenir l’import just en monedes, ja que no dóna canvi. Aquest ticket et permet tots els canvis entre metro i bus en 120 minuts. També hi ha un ticket de 2 viatges que costa 6$ amb el que estalvies una mica. Per últim, si volem utilitzar-lo força durant la tarda, existeix el 1 day ticket (24 hores completes des de la seva validació), costa 10$ i es ven a les estacions de metro o botigues especials.

Durant el matí

Així doncs, començarem la visita al Centre Històric per la Place de Jacques Cartier, la qual es troba en ple centre neuràlgic. Et recomanem iniciar la visita a la ciutat des del mateix centre del casc històric, ja que és una de les zones amb més encant de Montréal. Els vilatans l’anomenen “Vieux Montréal” i és una autèntica joia: carrers empedrats, placetes, terrasses i un sense fi de restaurants i locals. Fou aquí on va néixer Montreal, allí per l’any 1642. Començarem la visita des de la Place Jacques Cartier, però recorrerem el màxim de carrers i carrerons d’aquest casc històric, ja que cada una té el seu encant.

Place Jacques Cartier

Ens dirigirem a la Rue Saint-Paul, la qual conta amb un rècord: és el carrer més antic de Montreal. Allí és on es concentrava tot el moviment de la ciutat en els seus primers anys, i això, com sembla, tampoc ha canviat. Això sí, ara no es ven peix fresc ni s’ofereixen els serveis d’un curtidor de pells o d’un ferrer… ara hi ha restaurants cars, botiges de souvenirs i molts de turistes.

Rue Saint-Paul

En aquest mateix carrer hi ha un bonic edifici, el miris per on el miris. És el Bonsecours Market, que es va construir en el 1847 i fou el mercat local durant més de 100 anys, encara que també va allotjar la seu de l’Ajuntament, i en l’actualitat hi ha exposicions, botiguetes i algun restaurant i cafè. La portada principal i la volta son una passada. En la mateixa Place Jacques Cartier, no ens hem perdut l’edifici de l’actual ajuntament: l’Hôtel de Ville.

Bonsecours Market
Hôtel de Ville, l’Ajuntament de Montréal

I just al costat del Bonsecours Market, hi ha una de les esglésies preferides de Montréal, la Notre-Dame-de-Bon-Secours (no confondre amb l’altra Notre-Dame de la que et parlarem més endavant). Després de la seva construcció en el 1771, molts mariners acudien a ella amb ofrenes per a demanar la seva protecció, així que se la va denominar l’Església dels Mariners. El què ens agrada tant d’ella és la terrasseta que té en la seva petita cúpula, des d’on hi ha unes vistes increïbles del Port Vell i de tot el Casc Històric de Montréal. També acull un museu dedicat a Marguerite Bourgeoys i un jaciment arqueològic en la seva cripta. Entrar a l’església és gratuït, però el museu i pujar a la cúpula son de pagament (14$ i 9$ respectivament). Els horaris son de 10 a 18h pels mesos d’estiu.

Notre-Dame de Bon Secours

Seguirem caminant per la Rue de la Commune, on hi ha unes quantes terrassetes, i arribaràs al Port Vell, que fou modernitzat fa poc i és una zona a l’aire lliure on més gaudeixen els vil·latans en el seu temps lliure. És com un parc, amb zones on descansar, unes passarel·les on realitzar uns bonics passejos al costat del Riu Sant Llorenç, una nòria, una platja, mercats i ambient del bò. Quan actua a la ciutat el famós Circ du Soleil solen instal·lar-hi la carpa aquí, en el port vell.

El Port Vell de Montréal

Un cop al Port Vell, et pots apropar fins a la Torre del Rellotge, un edifici de 45 metres d’alçada construït en el 1922 i que alguns diuen que recorda, amb algo d’imaginació, al Big Ben (en realitat l’única semblança és que els dos tenen rellotge). El millor d’anar fins allí és que tindràs una molt bona panoràmica del Pont Jacques Cartier, tot una icona de Montréal.

La Torre del Rellotge amb el Pont Jacques Cartier de fons

Travessant de nord a sud el Port Vell, arribarem a la Rue Saint-Sulpice i ens dirigirem a la Place d’Armes. Allí no et pots perdre una aturada en la Basílica de Notre-Dame de Montréal, el temple religiós més important de la ciutat i un dels més importants de tot Canadà. Les seves dues torres frontals et recordaran als de la seva malparada cosina de París. A més, en el seu interior podràs contemplar les seves fenomenals vidrieres, aquestes inspirades en una altra de les esglésies franceses més famoses: Sainte Chapelle. La seva construcció va passar per diferents etapes, fins a veure-la tal i com avui se’ns presenta. Una curiositat: les seves dues torres bessones de 69 metres d’alçada tenen nom; una es diu “La Persévérance” i l’altra “La Tempérance”.

Per cert, cada dia a les 18h en el seu interior fan un espectacle de llums que val la pena de veure. Dura 45 minuts i costa 32$ (un pèl car). L’espectacle es diu “Aura”.

Basílica Notre-Dame de Montréal

La Basílica és la cara principal de la bonica Place d’Armes, però no el seu únic edifici important. En un dels seus xamfrans es manté en peu el Seminari de Saint-Sulpice. Es tracta ni més ni menys que del segon edifici més antic de Montréal. La seva construcció data de l’any 1687, i de la seva façana crida l’atenció el rellotge que hi ha sota el campanar, elaborat a París en el 1701 i un dels més antics d’aquest tipus en tot Nordamèrica.

Seminari de Saint-Sulpice, al costat de Notre-Dame

Al migdia

A hores d’ara, si és que encara no hi hem arribat, devem ser pels volts del migdia. És el moment, a part de buscar un restaurant i dinar, de sortir del casc històric i visitar altres barris i altres atraccions.

Al costat de la part antiga de Montréal, a peu, hi ha el Barri Xinès (que no és tant extens com per exemple el de Toronto), però sí que és força encantador. Pots sentir la oloreta dels seus restaurants, o la sensació de pau en el seu parc “Sun Yat-sen Park”. Aquest ambient et transportarà fins a Àsia!

El Sun Yat-sen Park, un lloc per evadir-se de tot
També cal dir, tot i que no hi podrem anar per falta de temps, que una de les zones més boniques de la ciutat és la Mile End, la qual està repleta de galeries d’art, botigues algo exclusives i llocs molt interessants on menjar a gust, encara que no massa econòmic.

Un altre barri que sí està més a prop del centre i que podem aprofitar per acostar-nos-hi, és sens dubte, Le Plateau Mont-Royal, un barri ple de casetes de pedra molt boniques que t’entraran ganes d’anar-te’n al banc a demanar una hipoteca. Podem acostar-nos a la plaça de Saint Louis Square, on és el millor lloc per a gaudir de l’ambient local.

Saint-Louis Square
Un dels plats típics de Canadà és l’anomenada “poutine”, i es tracta de patates fregides amb formatge i salsa de carn. Un dels llocs “llegendaris” que ho fan molt bé és a La Banquise, tot i que no està a la nostra ruta l’arribar-hi (es troba a 45 minuts a peu d’on estem). La podem menjar en qualsevol altre lloc que trobem.

I a prop de la Saint-Louis Square, a uns 900 metres (12 minuts a peu), es troba un altre dels llocs emblemàtics de Montréal, l’Hôtel-Dieu de Montréal, que acull un museu sobre la història de la ciutat i de la seva fundació, a més d’informació sobre l’evolució de la sanitat i la medicina. L’interès d’aquest lloc no radica tant en les seves exposicions, sinó en el propi edifici, doncs fou el primer hospital de Montréal, construït en el 1645, i per tant, un dels edificis més antics de la ciutat. L’entrada al museu costa 10$. Una curiositat: la traducció d’”Hôtel-Dieu” seria “Hotel de Déu”, i fa referència a que en el seu origen, eren institucions religioses les que s’ocupaven d’atendre els malalts.

L’Hôtel-Dieu de Montréal

Durant la tarda

Tenim un fotimer de propostes per realitzar aquesta tarda, ja us les anirem detallant. El que està clar, és que tot no ho podrem fer (com sempre, quina notícia!). Un bon pla seria acostar-nos al riu de Saint-Lawrence i fer un passeig en vaixell de 1 hora (Montreal: crucero turístico Le Bateau-Mouche por San Lorenzo | GetYourGuide). O si ens estimem més podem fer en plan romàntic, un creuer amb sopar pel riu (Montreal: Crucero con cena de cinco platos | GetYourGuide). Veureu que el primer pla és més econòmic que el segon.

Si escollim acostar-nos al riu, hem de saber que el mateix, posseeix unes quantes illetes al seu pas per Montréal. La més interessant és Île-Sainte-Hélène, un parc públic immens on passar una bona tarda en família. Allí s’hi troben “La Biosphère”, un museu dedicat al mediambient amb la seva enorme i famosa cúpula, o “La Ronde”, un parc d’atraccions que fa les delícies dels petits (i no tant petits). En la veïna Île Notre-Dame (una illa completament artificial) hi té lloc el Gran Premi de Fórmula 1.

Île Sainte-Hélène

Per altra banda, si tens ganes d’un passeig per la natura, o bé simplement estirar una mica les cames amb les millors vistes de Montréal, i no t’interessa el pla del riu, llavors ves al Parc Mont-Royal, el pulmó verd de la ciutat. Dirigeix-te al Belvédère Kondiaronk on les vistes son d’aquestes que et deixen sense respiració. Pots pujar-hi caminant o millor agafar el bus nº11 que recorre la carretera principal del Parc i et deixa com a 10 minuts del mirador. És possiblement un altre dels imprescindibles a fer a Montréal!

Vistes des del Belvedere Kondiaronk
Per la nostra informació, a l’igual que a Toronto, Montréal conta amb un sistema de passadissos i galeries subterrànies que s’utilitzen durant els mesos hivernals com a autèntics carrers, i que connecten estacions de metro, edificis, centres comercials i negocis. Aquí se n’hi diuen RÉSO (xarxa en francès), però també es coneix com a “underground city” i és que és així: una veritable ciutat sota els carrers de Montréal. Ens ha semblat algo molt curiós. També dit de passada, Montréal no té fama de ser una ciutat súper animada, tot i que hi ha algunes zones molt entretingudes quan baixa el sol, com per exemple el Gay Village o el Barri Llatí, relativament propers al centre.

Si segueixes el pla del mirador, també segur que t’interessarà anar fins a la direcció 1420 de Crescent Street, on hi ha un gratacels amb un enorme mural amb el retrat de Leonard Cohen, un dels millors cantautors de tots els temps.

Crescent Street, amb el retrat de Leonard Cohen

Seguidament, si t’agrada l’art, pots visitar el Montréal Museum of Fine Arts, especialment si vols aprofundir sobre l’art canadenc i, en especial del Québec. L’entrada costa 24$ pels adults, i el seu horari és de dimarts a diumenge de 10 a 17h. Potser ja no et donarà temps per entrar-hi…

Musée des Beaux-Arts de Montréal, a prop de Crescent Street
Si véns a Montreal en el mes de Gener, cal dir que a finals d’aquest mes hi ha una cita ineludible pels amants de la música electrònica: l’”Igloofest”. Això sí, no t’oblidis de portar roba pesada d’hivern, perquè el fred en aquestes latituds és cosa molt sèria. A l’estiu hi ha una gran quantitat de festivals de música, esdeveniments a l’aire lliure, mercats al carrer, etc…

En quan al tema arquitectònic, hi ha un edifici que et pot agradar. És el Palau de Congressos de Montréal (Montréal Convention Centre), el qual presenta una façana bastant impactant, ja que es tracta d’un mur cortina tot de vidre de diferents colors. Per fer-se una selfie!

Montréal Convention Centre

I un nou pla per realitzar durant la tarda (si descartem el del riu i el del pulmó verd), és anar fins al Parc Olímpic i pujar a la Montreal Tower, el qual és un lloc ben curiós. Es tracta d’una torre inclinada de més de 150 metres d’alt, la qual conta amb un mirador i diuen que les vistes son de les millors. Es tracta de l’estructura inclinada més alta del món. El preu per pujar-hi és de 22,5$. Segur que val la pena.

Montréal Tower

Per arribar-hi serà necessari agafar transport públic, ja que està a uns 7km del centre de la ciutat. Si estàs al centre, lo millor és agafar les línies 2 i 1 des de la Place d’Armes. T’hi porten directament amb menys de 30 minuts.

Per la nostra informació, hem de dir, que la ciutat està esquitxada per petites i no tant petites esglésies. Ja t’hem parlat de dues d’elles, però n’hi ha dues altres que son també molt interessants de visitar, com son la Cathédrale Marie-Reine-du-Monde, en ple centre financer (el contrast amb els gratacels és espectacular) i amb un interior que recorda a Sant Pere del Vaticà; i el Saint-Joseph’s Oratory, el centre religiós més gran del Canadà que conta a més amb una de les cúpules més grans del món. Visitar aquestes dues descomunals esglésies seria un altre dels plans a fer per aquesta tarda, per exemple. Si veus una mitja esfera que sobresurt en l’skyline de Montréal sabràs llavors de què es tracta.

Cathédrale Marie-Reine-du-Monde
Saint-Joseph’s Oratory
Per anar finalitzant amb la descripció de la ruta del dia, hem de dir que també hi ha la possibilitat d’anar a veure dos mercats locals de la ciutat, on ens trobarem amb multitud de productes frescs i també menjar a bons preus. Aquí a Montréal podràs anar al Jean-Talon Market o a l’Atwater Market. I finalment, també et proposem la possibilitat d’anar a veure un partit de hockey gel, el qual és un esport nacional canadenc! L’equip local és el més important de tot Canadà, els Canadiens, i juguen en el Bell Centre. Aquí pots veure quan seran els seus pròxims partits (Montréal Canadiens Schedule | Montréal Canadiens (nhl.com)).

Esperem que les atraccions i plans proposats us hagin fet servei per passar un dia completament increïble a la segona ciutat del país.

Per veure les atraccions proposades només cal que aneu en l’article general del viatge, on hi ha un mapa de google maps amb totes elles marcades. A partir del dia de demà, adjuntarem un nou mapa de google maps amb l’itinerari de la ruta marcada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *