El primer que farem en el dia d’avui serà anar a buscar el nostre cotxe de lloguer a les oficines del centre de la ciutat, o, en el cas que ja el tinguem perquè el vàrem recollir a l’aeroport, iniciarem la nostra road-trip pel país. Avui aprofitarem que son els primers dies de viatge, encara, i que estem prou frescos, per fer una bona tirada de kilòmetres des de Montréal. La nostra intenció és desplaçar-nos fins a Tadoussac, a l’entrada nord del Fiord de Saguenay. Un cop assentats a Tadoussac, anirem a fer una passejada de reconeixement i visitarem el poble així com alguns dels seus atractius. |
El viatge o desplaçament
Comencem la ruta en el centre de Montréal, i sortirem en direcció Québec City (no ens hi aturarem, però sí que ho farem en la tornada de la volta circular que estem fent per aquestes vacances). De Montréal a Québec City hi tenim uns 255 kilòmetres que es recorren amb poc menys de 3 hores. Agafarem la Route Transcanadienne (A20) que és com l’autovia principal del país, amb dos carrils per cada sentit de circulació.
Passat Québec City, agafarem la carretera 138 que ens durà a Tadoussac, travessant el fiord de Saguenay mitjançant un ferry.
Preveiem sortir de Montréal entre les 9h i les 10h del matí (a una hora raonable que ens permeti agafar el cotxe de lloguer), i calculem arribar aproximadament als volts de les 17h com a molt tard al fiord de Saguenay (havent comptat els temps d’aturades i per dinar). Preveiem aturar-nos en algun punt de la Costa de Charlevoix (des de Sainte-Anne-de-Beaupré fins al fiord de Saguenay, discorren uns 200 kilòmetres en els quals la UNESCO els va declarar Reserva de la Biosfera pels seus extensos boscos boreals, que arriben a l’Oceà Atlàntic i la separen de la interminable tundra del nord).
Charlevoix atresora una rica varietat de flors silvestres i d’arbres de fulla caduca i perenne en els quals s’hi refugien cérvols, guineus, alcis i óssos negres, que s’apropen amb freqüència a la carretera. Aquesta zona també sorprèn amb obres d’enginyeria natural construïdes per els castors, un animal que s’ha convertit en un altre símbol del Canadà. Aquests rosegadors aqüàtics construeixen les seves llars en els rierols formant veritables preses de fusta que afecten el curs de l’aigua.
Charlevoix abarca subtils valls delimitades per penya-segats que semblen haver sorgit per protegir les poblacions assentades junt al riu. Un d’aquests pobles és l’encantador Baie-Saint-Paul, els carrers de la qual estan flanquejades per casetes d’arquitectura colonial.
Tot just uns 35km al nord es troba el Parc des Grands Jardins, una reserva natural repleta de llacs cristal·lins i foscos boscos de taiga, on es veuen ramats de caribús. Els turons del parc estan surcats per senders que permeten realitzar caminades de diferent durada. Rierol avall, es localitza la minúscula i tranquil·la Isle-aux-Coudres, un illot sembrat de petites granges i un molí. L’altre parc nacional de Charlevoix, el de Hautes-Gorges-de-la-Rivière-Malbaie, és un paradís de llacs, rius tranquils i altres d’aigües braves on es practica la canoa, el caiac, la bicicleta de muntanya i el senderisme.
Seguim i seguim la carretera 138 rumb a l’est, i es percep com el cabal del riu Sant Llorenç es va eixamplant cada cop més: un avís de la seva pròxima confluència amb les aigües de l’Atlàntic.
Finalment, un cop arribem al Fiord de Saguenay, haurem de creuar el mateix mitjançant un ferry. La carretera en aquest punt acaba en el mar, i per a creuar fins Tadoussac pujarem a un ferry gratuït que funciona durant tot el dia. Els cotxes embarquen fàcilment seguint les indicacions del personal. El trajecte dura una mitja hora i es permet baixar del cotxe per a gaudir de les vistes.
Els horaris del ferry son cada 20 minuts. La Companyia del ferry és la “Societé des Traversiers du Québec”.
Tadoussac
A l’entrar en el poble de Tadoussac, la riba sud tot just es distingeix. Aquesta bonica localitat va néixer com un centre del comerç francès de pells ja fa alguna cosa més de 200 anys, però abans fou un assentament indígena. Avui en dia Tadoussac s’ha convertit en una de les etapes més destacades en les rutes que recorren la regió.
A part de la bellesa natural del paratge, amb els seus extensos penya-segats i imponents dunes, els voltants de Tadoussac alberguen un enclavament magnífic: l’estuari on conflueixen els rius Sant Llorenç i Saguenay. Aquesta barreja d’aigües riques en nutrients – fredes les del Saguenay i més càlides les del Sant Llorenç – congrega nombroses balenes entre els mesos de maig i octubre, quan acudeixen per alimentar-se i per aparellar-se. Durant tot l’estiu i la tardor, del port de Tadoussac salpen vaixells a diari per albirar des de balenes “geperudes” fins a “blaves”, així com varies espècies de dofins. Una altra opció consisteix en realitzar una sortida a bord d’una llanxa zódiac o en caiac. Bé, d’això ja en parlarem en el dia de demà. Ara tenim feina en anar al nostre allotjament en el poble de Tadoussac, assentar-nos i preparar-ho tot per tenir-ho a punt.
Ara sí, disposarem d’un xic de temps per anar a passejar pel poble i visitar-lo. El primer de tot, però, serà visitar l’Oficina de Turisme del poble, per si hem d’actualitzar documentació o tenim qualsevol tipus de dubte (realment es diu “Maison du Tourisme de Tadoussac”).
Possiblement aquesta visita a l’oficina de turisme l’haurem de deixar per l’endemà, ja que tanquen a les 17h. Si és així, continuarem la nostra visita pels carrers del poble. Observarem la “Chauvin Trading Post”, la qual és una reconstrucció del primer establiment construït a la Nova França al 1.600. Establert en el 1600 per Pierre de Chauvin de Tonnetuit, el post comercial de Tadoussac fou testimoni del naixement de Nova França. Aquí, els aborígens i els europeus no solament varen intercanviar béns, sinó que també compartiren coneixements i valors. Descobreix la història visitant aquest emblemàtic lloc, que segueix rebent visitants de prop i de lluny.
Els horaris de visita son fins a les 18h (o sigui que segurament si volem entrar-hi ho haurem de fer en un altre dia). Els preus per entrar-hi son de 6$ l’entrada d’adult.
També distingirem una petita església, la “The little Chapel”, la qual és l’església de fusta més antiga de Nord-amèrica, construïda en el 1747. Una petita joia.
I tot passejant ens aproparem als miradors del fiord per a veure el capvespre. El camí “Sentier de la Pointe de l’Islet” està molt proper al centre del poble i és fàcilment accessible (son uns 900 metres de recorregut, els quals recorres una petita península que forma en un costat del poble). Un cop a la punta (“pointe de l’islet”), tindrem paciència i podrem veure com les balenes surten a respirar a prop de la riba a pocs metres de nosaltres.
Si ens interessa i encara hi ha força llum, podem anar a veure el capvespre acostant-nos a la zona coneguda com les “Dunes de Tadoussac”. Es troben a menys de 6 kilòmetres del centre del poble, cap a l’est. La zona disposa d’un aparcament per a vehicles, un camí, dos miradors i un Centre d’Interpretació (“Maison des Dunes”). La seva visita també la podem deixar per un altre dia que hi hagi més temps.
I finalment, també hem de tenir en compte que al mateix poble de Tadoussac, hi ha un museu molt especial que pot agradar molt als petits de la casa (i als no tant petits). Es tracta del Museu “Marine Mammal Interpretation Centre”. Traduït significa el Centre d’Interpretació de les Balenes. Els horaris d’obertura son de 9 a 18h, i els preus son de 15$ pels adults (els nens i persones menors a 17 anys entren gratuïtament). La durada de la visita es preveu en 1 hora, o més. L’exposició està en francès, però es pot experimentar amb un fulletó amb anglès. Els naturalistes del museu parlen l’anglès perfectament.
El Centre d’Interpretació de Mamífers Marins (CIMM) presenta una exhibició sobre les balenes del riu Sant Llorenç i la investigació científica relacionada. Aquest museu de ciència rep a més de 35.000 visitants cada estiu, el què el converteix en el museu més popular de North Shore! El CIMM és administrat per el Grup d’Investigació i Educació sobre Mamífers Marins (GREMM).
En el CIMM, un pot conèixer de prop a un catxalot de 13 metres de llarg, veure les barbes de la balena franca Piper, tocar una dent de narval i explorar el món acústic de les balenes. Descobreix la col·lecció més gran d’esquelets de balenes al Canadà! Els naturalistes estan presents per respondre a les seves preguntes. I, si mantens els ulls oberts, inclús podries tenir sort i veure una beluga nedant a tir de pedra!
El CIMM és una institució museística reconeguda per el Ministeri de Cultura i Comunicacions de Québec.
I amb aquesta informació, donem per finalitzada la jornada, que avui ha estat un dia força complet i bastant cansat, a causa potser del desplaçament que hem realitzat.
Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (483km i 5h 57min):