Categories
QUEBEC

4. Tadoussac: Albirament de balenes + Sentier du Fjord

I ja estem en un dels dies que més ens esperàvem: el dia de la sortida per albirar balenes! Aquest matí tenim previst fer un tour d’albirament de balenes a l’estuari del riu Sant Llorenç, però no un tour qualsevol, sinó que serà adaptat a les nostres necessitats. Quan acabem el tour, a mig matí, visitarem el poble de Tadoussac i les atraccions que ahir per la tarda-vespre no vàrem poder realitzar (Museu de les Balenes, potser Les Dunes, etc…). A la tarda, realitzarem un lleuger trekking per acostar-nos al fiord de Saguenay. Es tracta d’una ruta de senderisme que comença també al poble de Tadoussac i passa per varis miradors naturals del fiord. Valdrà molt la pena.

Tour d’albirament de balenes

A uns 200 kilòmetres al nord de la ciutat de Québec, entre les poblacions de Tadoussac i Baie-Saint-Catherine, es troba un dels millors llocs per la observació de balenes: la conjunció del fiord de Saguenay amb l’estuari del riu Sant Llorenç.

Aquest lloc forma part del Parc Marí Saguenay-Saint-Laurent, un dels dos parcs nacionals marins de Québec. És un lloc tranquil i gens massificat amb petits pobles turístics, platges, dunes, rutes per les muntanyes que voregen el riu, càmpings junt a la platja i amb un ambient marí perfecte per passejar i relaxar-se.

Mapa del Parc Marí

En aquest punt les aigües del Fiord de Saguenay (aigua dolça) es barregen amb les del Fleuve Saint-Laurent (aigua salada) creant unes condicions perfectes per a la proliferació de zooplàncton i de gran quantitat d’invertebrats… un veritable banquet per a les balenes que arriben en vaixell buscant un lloc tranquil en el que poder alimentar-se.

Vista panoràmica des del ferry que creua el Fiord de Saguenay

Una de les coses que més ens crida l’atenció al passejar per les platges de les poblacions properes (com Tadoussac) és l’efecte de les marees, que dues vegades al dia cobreixen i descobreixen platges kilomètriques de sorra i roques. Aquestes marees tenen gran importància en tot aquest procés d’intercanvi d’aigües dolces amb salades. Gràcies a elles es produeixen les corrents necessàries per empenyar les aigües salades cap a l’interior del fiord, franquejant la gran “muntanya submarina” que forma una barrera natural entre el Fiord de Saguenay i el Sant Llorenç.

Distribució de les corrents i marees

Degut a la gran profunditat de l’estuari, les balenes s’apropen suficientment a la costa com per a poder veure-les des d’algun dels miradors de la riba del parc. Des de Tadoussac es pot veure com s’apropen per a respirar, sobretot balenes geperudes i belugues (a més d’alguna foca que s’apropa més del compte a la riba per poder tafanejar). Però per a poder veure-les més de prop, sens dubte lo millor és contractar un passeig amb llanxa ja que així ens podrem apropar a pocs metres de balenes, dofins, belugues, foques,…

Croisières Essipit

És cert que hi ha moltes empreses que es dediquen al turisme d’albirament de cetacis (només s’han de veure els anuncis que hi ha ubicats junt a la carretera), però no totes ho fan amb llanxa petita ni disposen de permisos especials per apropar-se al màxim possible a aquests animals (sempre complint amb les distàncies mínimes permeses). D’entre totes elles recomanem a “Les Croisières Essipit” i adjuntem l’enllaç (Croisières aux baleines en zodiac – Vacances Essipit). És una empresa associada al grup d’empreses dirigides per les primeres nacions (Tourisme Autochtone de Québec) que fomenta el desenvolupament econòmic local de manera sostenible. El tracte al client diuen que és molt bò, les instal·lacions molt cuidades i l’entorn preciós.

Croisières Essipit

L’embarcador de “Les Croisières Essipit”, en el que s’agafa la llanxa, està ubicat a la població de Les Bergeronnes, molt a prop de Tadoussac (a uns 20 minuts en cotxe seguint el riu a l’est). S’ha d’arribar uns 45 minuts abans de la sortida del tour per col·locar-se els pantalons i jaquetes impermeables amb les que evitarem passar fred. No hem d’oblidar que inclús a l’estiu, l’aigua del Fleuve Saint-Laurent pot arribar a estar a 4ºC! La durada del tour és de 2 hores.

Croisières Essipit

Per a poder reservar un tour haurem de trucar per telèfon i donar el número de targeta de crèdit amb la que anireu a pagar. El pagament no es realitzarà fins que no arribeu i l’autoritzeu físicament a la recepció uns minuts abans de començar el tour. El preu és de 62$ + taxes (i els nens de 14 a 17 anys pagaran 41$ + taxes). La durada del trajecte és d’unes dues hores, i en la llanxa zodiac hi caben unes 12 persones.

Croisières Essipit

La nostra intenció és agafar el tour de les 9h del matí, per així poder tenir durant la resta del dia el màxim de temps per gaudir-lo. També és lo més recomanable, anar-hi a primera hora del matí.

Hem de saber que des de Tadoussac salpen algunes empreses més, però que no tenen res a veure amb les característiques que presenta la sortida oferta a Croisières Essipit. Bàsicament des de Tadoussac son dues empreses:

Com veieu, els preus no son el mateix, també s’ha de dir que son tours de 3 hores i no de dues, però un comentari que us puc fer és que està més amortitzat el tour de 2 hores que els de 3 hores, pel tipus de sortida (llanxa motora de 12 passatgers enfront a vaixells més grans…)

Croisières Essipit

Com hem dit anteriorment, després de la realització del tour, aprofitarem per visitar les atraccions del poble de Tadoussac que ahir per la tarda ens varen quedar pendents.

Sentier du Fjord

Ja a la tarda, tenim pensat fer una de les rutes de senderisme més famoses que es poden fer a Tadoussac. Es tracta de la ruta Sentier du Fjord.

La ruta completa està formada per uns 13 kilòmetres de camí només d’anada, però nosaltres realitzarem una petita part (els 3,6 primers kilòmetres, és a dir, un total de 7,2km anada i tornada) que arriben a la cima d’una de les muntanyes que hi ha junt a Tadoussac. El camí comença just en la part posterior d’una petitíssima central hidroelèctrica situada junt a l’embarcador en el que s’agafa el ferry amb el que es creua el fiord (just davant hi ha un aparcament gratuït en el que deixar el cotxe, per si és el cas).

La durada prevista de la caminada son d’unes dues hores a dues hores i mitja.

Vistes des de la caminada

A part de les vistes, un punt interessant d’aquesta ruta és que passem junt al Llac de l’Anse à l’Eau en el que hi ha castors. El millor moment per veure’ls és al capvespre, quan menys soroll hi ha i més tranquils estan els senders. També podrem veure fàcilment esquirols llistats (“Tamias striatus”). Al llarg del camí els trobarem cada dos per tres mirant-nos fixament per veure si se’ns cau una mica de pa o de menjar.

Castors i esquirols serà la típica fauna que veurem

És una caminada que gaudirem de l’entorn i de la interacció contínua que té la mateixa amb el Fiord de Saguenay. Al tornar, serem conscients que val molt la pena haver-la realitzat, i tornarem a Tadoussac ben emocionats per totes les vistes que hem tingut.

Increïbles vistes des del Sentier du Fjord

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (50,90km i 42min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *