Categories
QUEBEC

7. Sainte-Anne-des-Monts: Parc National de la Gaspésie

Avui durant el matí recorrerem 220km entrant a la bonica península de La Gaspésie. Recorrerem la carretera 132, la qual recorre tot el litoral i permet conèixer varis parcs naturals i localitats de cultura acadiana. El nostre objectiu serà arribar al Parc National de la Gaspésie, un dels parcs nacionals més espectaculars. En ell s’hi troben les muntanyes més altes del Quebec i estan surcades per senders variats i interessants. Anirem fins al seu Centre de Visitants per informar-nos i corroborar-ho. Passarem la nit a la principal població d’accés a la reserva faunística, que és Sainte-Anne-des-Monts. Comencem.

Recorregut per la carretera panoràmica 132 fins al Parc Nacional

Sortim de Rimouski tant aviat com ens sigui possible, i passarem al cap de 30 minuts per la localitat de Grand Metis, la qual conté una joia a dins seu. Es tracta dels Jardins de Metis, un dels jardins més bonics de tot el país. Pocs jardins s’han creat en condicions atmosfèriques tant dures. Ubicats a 300km al nord-oest de la ciutat de Québec, els jardins creats per Elsie Reford es troben entre els més septentrionals d’Amèrica del Nord.

El parc va ésser creat entre 1926 i 1958 per una horticultora d’avantguarda, Elsie Reford. Els jardins que va crear son un lloc històric nacional de Canadà. Unes 3.000 espècies i varietats de plantes, inclosa la famosa rosella blava de l’Himalaya, es distribueixen en una quinzena de jardins.

Jardins de Metis

La visita als jardins pot durar fàcilment unes 2 o 3 hores, per tant, desestimem la seva entrada, però ho expliquem perquè sapigueu que existeixen. Els horaris d’accés durant els mesos d’estiu son de 8:30 a 20h, i els preus son de 22$ pels adults i 11$ pels nens de 14 a 17 anys.

Seguirem amb la nostra ruta ara passant per la localitat de Matane, en la qual arriba un ferry des de l’altra riba del riu Sant Llorenç, concretament des de Baie-Comeau. El poble en sí és ben bonic, també té una bonica platja, i un lloc encantador seria visitar la seva Oficina de Turisme, la qual es troba situada en un dels fars històrics de la regió: el “Phare de Matane”.

El Far de Matane

Matane es considera l’inici del recorregut per la bonica península de La Gaspésie. Aquest territori que s’endinsa en el golf del riu Sant Llorenç està entapissat per més de 800km² de boscos i la seva costa està vorejada per penya-segats que en alguns punts superen els 500 metres d’alçada.

Com hem dit, la carretera 132 recorre tot el litoral i permet conèixer varis parcs naturals i localitats de cultura acadiana. Es tracta de descendents dels colons francesos que foren expulsats dels territoris britànics en 1755, els acadians estan emparentats amb els “cajuns” de Louisiana i, com aquells, parlen un particular dialecte del francès.

Passat Cap-Chat, on el seu perfil el dominen els moderns molins de vent, arribarem ja a la localitat que és el principal accés al Parc Nacional de La Gaspésie. Estem parlant de Sainte-Anne-des-Monts. Serà un bon moment per anar-nos-en al nostre allotjament i prosseguir amb la ruta del dia, carregats amb menys pes, per suposat.

Sainte-Anne-des-Monts

Com hem dit, Sainte-Anne-des-Monts és el principal accés a la reserva faunística de les muntanyes “Chic-Choc”, un espai entapissat de boscos en els que habiten óssos (que poden caçar-se) i llacs amb abundant pesca.

Hem sortit de Rimouski ben d’hora i al cap de 220 kilòmetres (unes dues hores i quaranta minuts) ja hem arribat i aparcat en el Centre de Visitants del Parc Nacional de la Gaspèsie. Tenim tot el que queda de dia per gaudir d’aquest impressionant parc. El mateix disposa de 140km de rutes panoràmiques per fer-les a peu, rutes per fer amb bicicleta, canoes, pesca,… El parc ofereix moltes activitats, a més d’un centre d’informació, pantalles amb audio-visuals, i una botiga, que et permetran aprendre més de la seva espectacular flora i fauna, així com de la seva història geològica.

Parc Nacional de la Gaspèsie

El Parc Nacional de la Gaspésie ocupa gran part de la zona muntanyosa de la península. Està presidit per l’imponent Mont Jacques-Cartier, que assoleix els 1.270 metres d’alçada, però conta amb altres destacades cimes com el Mont Albert o el Mont Ernest-Laforce. En total, acumula més de 25 pics per sobre dels 1.000 metres d’alçada i pot presumir d’una gran varietat de rutes de senderisme per tots els nivells de dificultat.

Parc Nacional de la Gaspésie

Una de les rutes preferides dels visitants és la que ens porta a la cima del Mont Jacques-Cartier. El camí d’anada i tornada ens suposarà unes tres hores i mitja a través de paisatges alpins i magnífiques vistes. Una altra ruta més senzilla ens porta al Mont Ernest Laforce, assotat habitualment per forts vents, en un camí circular d’unes dues hores. I en la més completa descobrirem el Mont Xalibu a través de zones boscoses, llacs de muntanya i inclús alguna cascada en el camí.

Una de les dades d’identitat d’aquest parc és la seva variada fauna, que inclou ants i una de les poblacions de caribús més grans d’Amèrica. El caribú és un imponent mamífer, inclús més gran que el ren, i podràs veure’l, amb una mica de sort, en alguna de les rutes de senderisme. Tindràs més probabilitats de fer-ho a primera hora del matí o a última hora de la tarda en les immediacions dels llacs quan baixen a menjar i a beure aigua.

Parc Nacional de la Gaspésie

Si t’agrada acampar, trobaràs quatre opcions de càmpings dins del parc. El més freqüentat es troba molt a prop del Centre de Visitants, però és recomanable buscar lloc en algun més remot com el que està situat junt al llac Cascapédia. També és possible reservar cabanes per fins a 8 persones i alguns refugis de muntanya.

El parc està obert tot l’any, però el període de disponibilitat dels serveis varia segons el sector. El Centre de Visitants (Centre de Descobriment i Visitants) es troba en el Sector Mont-Albert (en la ruta 299) i està obert des de mitjans de juny fins a principis de setembre, tots els dies de 8 a 20h, amb horari reduït en temporada baixa. La tarifa per entrar al parc és de 9$ per dia per adult, i gratuït pels joves de 17 anys o menys.

Parc Nacional de la Gaspésie

Passem a descriure-us 4 tipus de caminades de senderisme que es poden fer en el parc, amb unes característiques diferents en quan a la dificultat, on escollirem la que més s’adeqüi a les nostres necessitats en el moment que estiguem allí “in situ”:

1. Passeig Tour-du-Mont-Albert: Distància (anada i tornada) de 17,8km (en bucle); temps (anada i tornada) de 6 a 8 hores; nivell de dificultat és Expert; desnivell és de 870 metres.

El Mont Albert té un ecosistema únic, amb el seu clima sever, la seva tundra alpina i el seu terra rogenc ric en serpentina, un estrany mineral ataronjat amb un alt contingut de calci i magnesi. La cima és un vast altiplà on a vegades es poden veure ramats de caribús pasturant.

Amb 17,8km (6 a 8 hores) i amb un desnivell positiu de 870 metres, la caminada Tour-du-Mont-Albert està classificada com a Expert, però és una caminada que no oblidareu fàcilment! Ofereix una combinació d’empinades pujades, miradors amb vistes excepcionals i senders que segueixen a rierols.

Tour-du-Mont-Albert

El sender puja constantment des del principi. Una tercera part del camí va cap amunt, i el mirador Belvedere de la Saillie ofereix la primera vista espectacular de la vall del riu Sainte-Anne a continuació. Llavors, el sender continua pujant cap a la cima de Mont-Albert, on els excursionistes poden descansar en la parada de descans de Rabougris abans de continuar cap a Belvedere du Versant. Després, un sender encara més pintoresc però no menys difícil segueix Ruisseau du Diable a través de la bonica vall Vallée du Diable, on pots tornar a descansar en la parada de descans Serpentine just abans d’arribar al Lac du Diable. Llavors, el camí segueix per Rivière Sainte-Anne fins al Centre de Visitants. Aquesta caminada és imprescindible si el vostre nivell de condició física ho permet.

La caminada es fa sortint del Centre de Visitants i Descobriment del Parc Nacional de la Gaspèsie, i està disponible des de mitjans de juny fins a finals de setembre.

Tour-du-Mont-Albert

2. Mont Jacques-Cartier: Distància (anada i tornada) de 8,2km; temps (anada i tornada) de 4 a 5 hores; nivell de dificultat és difícil; desnivell és de 465 metres.

Si només planeges fer una caminada en l’àrea i esteu en bona forma física, hauria de ser la del Mont Jacques Cartier. Amb 8,2km d’anada i tornada, o de 4 a 5 hores de caminada, aquesta excursió és perfecta pels que desitgin veure caribús salvatges i els agradin els desafiaments. Un canvi total d’escenari garantit!

Un sender rocós condueix directament a la cima del segon pic més alt del Québec i un lloc excepcional per l’albirament de caribús. La cima, que sol estar coberta de neu inclús a l’estiu, ofereix un espectacular paisatge de tundra alpina a més de 1.000 metres d’alçada.

Caminada al Mont Jacques-Cartier

En la part superior, pots realitzar la caminada educativa gratuïta “Vivez le Grand Nord” amb un guarda del parc (naturalista), la qual dura al voltant de 45 minuts (només disponible en alguns dies).

Un servei de transport surt del Centre de Visitants i Descobriment a les 9h del matí (s’arriba a l’inici del sender sobre les 10h). La mateixa llançadora surt de Mont Jacques-Cartier a les 16h (arribada al Centre de Visitants a les 17h). Aquest és un camí de roca desafiant però ben mantingut i té un desnivell de 465 metres.

La caminada és possible des de finals de juny fins a finals de setembre. Altres sortides disponibles des del Campament Mont Jacques-Cartier en la Ruta 16.

Caminada al Mont Jacques-Cartier

3. Lac-aux-Americains: Distància (anada i tornada) de 2,6km; temps (anada i tornada) de 1h i mitja; nivell de dificultat és fàcil; desnivell a superar son uns 80 metres.

Si viatgeu amb nens (com el nostre cas) i busqueu una caminada curta, us recomanem aquesta caminada del Lac-aux-Americains. A 2,6km (anada i tornada), aquesta caminada fàcil dura un xic més d’1 hora. El Lac-aux-Americains es troba en el centre d’un circ glaciar i és un lloc excepcionalment bonic. Has de veure’l.

La caminada és possible des de principis de maig fins a finals de novembre. Sortida des de l’estacionament de Lac-aux-Americains en la Ruta 16.

Lac-aux-Americains

4. Mont Ernest-Laforce: Distància (anada i tornada) de 4,6km; temps (anada i tornada) de 2 hores; nivell de dificultat és Intermig; desnivell a superar és de 155 metres.

Aquest sender, classificat com a Intermig, és perfecte per les famílies que desitgin introduir als seus fills en les alegries del senderisme. Amb una longitud de 4,6km i un desnivell positiu de 155 metres, el sender condueix a la cima del Mont Ernest-Laforce, on tindràs una vista espectacular de 360º del Mont Albert i les muntanyes circumdants. Et prendrà al voltant de 2 hores completar el camí circular, que comença en l’estacionament de Mont Ernest-Laforce, en el sector de Monts-McGerrigle. Mantingues els ulls ben oberts, ja que estàs en el cor de l’hàbitat dels “alces”!

Mont Ernest-Laforce

I fins aquí la descripció d’aquestes 4 caminades de diferents característiques. Cal dir, que amb les condicions que estem, nosaltres escollim la 3ª opció o la 4ª opció si som molt optimistes. Penseu que potser que arribem al Centre de Visitants a prop del migdia. Les caminades a fer a partir d’aquestes hores no poden ésser gaire complicades…

Per complementar la informació i documentació, existeixen dues caminades de dificultat fàcil, a realitzar, des del Centre de Visitants. Us les passem a anunciar i adjuntem l’enllaç amb la pàgina del parc (Parc national de la Gaspésie – National Parks – Sépaq (sepaq.com)):

  • La Chute Sainte-Anne: Caminada a unes cascades. 1,7km anar i tornar (uns 30 minuts), amb el terreny completament pla.
  • La Lucarne: Vistes de la vall Rivière Sainte-Anne. 2,5km anar i tornar (circular)(1h), amb uns 80m de desnivell
La cascada de Sainte-Anne

Doncs així, feta la corresponent caminada o caminades (mai se sap), només ens quedarà anar-nos-en a l’allotjament de Sainte-Anne-des-Monts a descansar (retrocedirem uns 27 minuts amb cotxe).

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (259km i 3h i 1min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *