Categories
QUEBEC

8. Gaspé: Parc National Forillon

I d’un parc nacional a un altre parc nacional. Ahir vàrem deixar el Parc National de la Gaspésie i avui arribem al Parc Nacional de Forillon. Al matí, però, farem la ruta que ens hi portarà, uns 203 kilòmetres (2 hores i 50 minuts de la carretera panoràmica 132). Arribarem al Centre de Visitants, i realitzarem una nova sortida per el nou parc. Aquest cop la sortida serà una ruta molt senzilla, i posteriorment anirem a visitar la localitat de Gaspé, que és on passarem la nit.

Recorregut per la carretera panoràmica 132 fins al Parc Nacional

Sortim des de Sainte-Anne-des-Monts i seguirem la carretera panoràmica de la costa (carretera 132), i al cap de 40 minuts passarem per la població de Mont Saint-Pierre, on si tenim sort, veurem una gran quantitat d’ala deltes o ultralleugers, ja que és típic d’aquesta zona a l’estiu.

Ultralleugers a Mont Saint-Pierre

Vint minuts després, passarem per la bonica badia de Gros-Morne, on hi ha uns magnífics penya-segats. La carretera panoràmica 132 els va vorejant, sota unes espectaculars proteccions anti-esllavissades.

La badia de Gros-Morne i la carretera 132 vorejant-los

I quan estiguem a punt de finalitzar aquesta ruta fins al Parc, ens trobarem a un poble anomenat Cap des Rosiers. El motiu és la gran quantitat de roses salvatges que creixen a la seva zona, les quals donen nom al poble. També hi ha un altre atractiu, a part de les vistes, que és l’enorme far del poble, el qual està ubicat en un gran emplaçament.

El far de Cap-des-Rosiers

I finalment arribarem al Parc Nacional de Forillon, on en el qual ens dirigirem cap al seu Centre de Visitants. El Parc es troba a l’extrem oriental de la península de la Gaspèsie, i una característica que son els seus espectaculars penya-segats i el famós far de Pointe au Pere. En el Parc Nacional les muntanyes Apalatxes es precipiten a l’oceà en vertiginosos penya-segats. Des del parc es poden fer passejos en vaixell o rutes en caiac de mar, i inclús practicar busseig.

La nostra intenció, però, és una altra: volem fer una ruta senzilla que acaba amb la pujada a una torre d’observació, amb unes vistes d’infart.

Parc Nacional de Forillon

En aquest cas anirem al Centre de Visitants (entrada pel sector nord) ja tenint clar d’entrada, la ruta que volem realitzar: el Mont Saint-Alban Trail, el qual ens donarà accés a la torre d’observació anomenada Mont Saint-Alban Observation Tower.

Mont Saint-Alban Observation Tower

Del mateix Centre de Visitants (havent entrat pel sector nord), tornarem a agafar el cotxe per anar fins a l’aparcament habilitat per la ruta en qüestió, el qual es troba 3,9km parc endins. L’aparcament es diu: Cap Bon-Ami Parking Lot. Des del centre de visitants fins a l’aparcament del Cap Bon-Ami passarem per dos càmpings i les vistes del recorregut seran espectaculars, així com des del Cap Bon-Ami.

Les característiques del trekking son les següents: 3,6km (anar a la torre i tornar); durada de 1h1/2 o 2h (anar a la torre i tornar); desnivell: 245m. També hi ha la possibilitat de continuar amb el trekking i fer una volta circular (serien 7,8km i una durada d’unes 3 o 4 hores).

Mont Saint-Alban Observation Tower

Visita Cap-Bon-Ami, és simplement magnífic! Escolta i escoltaràs milers d’aus marines niant en els penya-segats. Mira com es submergeixen en l’aigua en busca de menjar. Vols una vista panoràmica des de dalt? Doncs puja a lo alt de la torre mirador de Mont-Saint-Alban per admirar el mar, els penya-segats i el bosc fins on arriba la vista.

Vistes des del Cap Bon-Ami

Encara que els primers kilòmetres son bastant empinats, et sorprendran les impressionants vistes que es tindran en diferents punts al llarg d’aquest sender del bosc boreal. Un cop que hagis arribat a la torre d’observació, a 285m d’alçada, et deixaràs portar per l’excepcional bellesa del mar i els penya-segats que es troben a sota.

Hi ha una ruta d’ascens que és un xic més suau que la ruta explicada. Aquesta ruta d’ascens més suau comença en la platja de Petit-Gaspé, on també hi ha un aparcament habilitat per fer la ruta fins a la torre. L’aparcament es diu “Mont Saint-Alban Trail Parking Lot”, i està ubicat a 12,6km del Centre de Visitants, entrant al parc per l’accés sud i dirigint-nos cap a la platja de Petit Gaspé.

Plage de Petit-Gaspé

Observa de prop les increïbles vistes del mar, les platges de còdols i els penya-segats, on les foques, les aus marines i les balenes son la principal atracció.

En definitiva, nosaltres aconsellem fer la ruta del Mont Saint-Alban Trail des del pàrking del Cap Bon-Ami i no des de la Plage de Petit-Gaspé, perquè es tenen millors vistes dels penya-segats i dels entorns. Ara, cadascú que faci el què cregui convenient. Us deixem l’enllaç amb la pàgina del parc nacional: Parc national Forillon (pc.gc.ca)

Per complementar la informació i documentació, existeixen a més a més, tres caminades de dificultat fàcil, a realitzar, des del Centre de Visitants del Sector Nord. Us les passem a anunciar:

  • Prélude-à-Forillon: 0,5km circular (uns 15 minuts), amb el terreny completament pla.
  • La Taïga: Punt de sortida a Penouille, a 1km del Centre de Visitants del Sector Nord. 3km (anar i tornar); una durada de 1h o 1h1/2. Sense desnivell.
  • Du Banc: 4km (anar i tornar); una durada de 1 a 2h. Sense desnivell
Centre de Visitants del Parc Nacional de Forillon

Finalitzada l’experiència de pujar a la torre d’observació (i finalitzada la caminada associada), serà l’hora de dirigir-nos al poblet on tenim l’allotjament. No és altre que Gaspé.

Gaspé

Es tracta d’un poblet de pescadors, amb botigues d’artesania i records. Es troba a 35 minuts en cotxe des del Centre de Visitants, seguint la carretera panoràmica 132.

Gaspé

Gaspé és força gran, de fet. Ja no és un poble. S’ha convertit en una ciutat on hi viuen unes 15.000 persones. Gaspé és el lloc on Jacques Cartier va prendre possessió de Nova França en nom del rei de França, Francesc I, el 24 de juliol de 1534.

A part de la passejada per el poble i la seva zona marítima, Gaspé té una atracció que la fa força interessant. Es tracta del Museu de la Gaspésie, un museu on explica les petites i grans històries de la península. Totalment recomanable. Els horaris d’accés pels mesos d’estiu son de 9 a 17h, i els preus son de 20$ pels adults i 5$ pels nens de 6 a 17 anys. Possiblement, quan arribem a Gaspé, el museu ja estarà tancat, però aquí queda dit.

Musée de la Gaspésie

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (249km i 3h i 25min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *