Categories
QUEBEC

9. Percé: Île de Bonaventure

Continuem amb la ruta i arribarem fins a l’icona de la península de La Gaspésie: la Roca Percé o Rocher Percé. Aquesta mole pètria emergeix com un gegantí navili enfront al petit poble de Percé, al que està unit per una estreta llengua de terra. Mils d’anys d’erosió a causa del vent i de l’onatge varen excavar un enorme arc natural en la roca i el varen convertir en un atractiu per artistes i turistes des dels anys 1930. Els vaixells que naveguen entorn a la Rocher Percé descobreixen una colònia de foques grises i es dirigeixen llavors a la Illa de Saint-Bonaventure, els penya-segats i platges de la qual son la llar de més de 100.000 “alcatraços” atlàntics. Tant la roca com l’illa formen part del mateix Parc Nacional, el “Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé National Park”.

Percé, la Rocher Percé i l’Illa de St-Bonaventure

Sortirem amb moltes ganes de Gaspé, i la ruta aquest cop no se’ns farà gens feixuga, ja que la població de Percé es troba “únicament” a 62km (uns 48 minuts amb cotxe) de Gaspé. Tant bon punt arribem a la localitat, ens dirigirem al seu port per contractar la típica sortida a la roca i a l’illa de Saint-Bonaventure, per veure la colònia d’ocells.

L’empresa de creuers que et donen una volta per l’illa es diu “Les Croisières Julien Cloutier”. Tenen una peculiaritat, i és que no accepten reserves “on line” ni telefòniques. Tot s’ha de fer per taquilla, i és per això que nosaltres és el primer que farem. L’empresa i els creuers estan en funcionament des de mitjans de maig fins a mitjans d’octubre.

Les Coisières Julien Cloutier

Els vaixells de Croisières Julien Cloutier, ens portaran a descobrir les meravelles de la costa de Gaspé. Hi ha tantes belleses naturals concentrades en un sol lloc, és impressionant! Le Rocher Percé, que presenta els seus penya-segats fràgils a la força del temps, la illa Bonaventure, que protegeix els seus tresors i què dir de la costa de Percé amb els seus monticles i muntanyes, que et farà descobrir una geologia única.

Visitar Percé sense visitar les seves aigües és perdre’s la profunda essència d’un poble de pescadors. Durant cents d’anys, mariners de tot el món han vingut a admirar la seva bellesa. Ara és el teu torn.

L’oferta de l’empresa de creuers no és només el Tour de Rocher Percé i la Illa de Bonaventure, sinó també tenen creuers per l’observació de mamífers marins i creuers privats a disposició de qui ho demani.

Propaganda de l’empresa de creuers

Les sortides es fan de mitjans de maig fins a mitjans d’octubre. Es tracta d’un creuer comentat amb varies sortides al dia.

Des del flamant moll de Percé, els vaixells ens duran per el mític Rocher Percé, emblema turístic de Québec. Aquest mastodont de 5 milions de tonelades, ubicat molt a prop de la costa, testimoni de mil·lenis, ens explica la història a través dels seus estrats de pedra calcària plens de fòssils. Hem de dir que és extremadament perillós caminar fins a Rocher Percé. Els penya-segats de Le Rocher s’estan desmoronant sota l’embestida dels elements i perden al voltant de 1 tonelada de roca per dia! El creuer és la manera de descobrir Rocher Percé amb total seguretat.

Sortida amb la Rocher Percé al darrere
Le Rocher Percé

Després, el creuer ens mostrarà els acolorits penya-segats de la illa de Bonaventure. Situada prop de la costa de Percé, aquesta misteriosa illa et sorprendrà amb la seva fauna, flora i història. Més de 250.000 aus marines vénen a niar durant la temporada d’estiu, inclosa la colònia d’”alcatraços” més gran d’Amèrica del Nord i la més accessible del món. En cap altre lloc podrem observar tant de prop a aquestes majestuoses aus.

Illa de Bonaventure
Pingüins a l’Illa de Bonaventure

Al voltant d’aquesta singular illa, incursiona una colònia de foques grises. Amb els seus ulls curiosos i el seu llarg nas, sedueixen a tots els passatgers.

A més d’aus i foques, aquest creuer té reservades altres sorpreses. Les balenes, els peixos lluna, les tortugues llaüt o els taurons peregrins poden creuar-se en el seu camí. Amb la naturalesa, els capitans poden testificar que cada creuer és únic.

Tots els vaixells s’aturen per uns moments en el moll del Parc Nacional Illa Bonaventure. Llavors serà possible, per aquells que desitgin portar l’aventura més enllà, d’aturar-se en l’illa per caminar per els senders. Vàries voltes durant el dia et portaran de tornada a Percé un cop finalitzada la teva visita.

Foques al Parc Nacional
Espectacular geologia en el Parc Nacional

Adjuntem la informació del Parc Nacional: Parc national de l’Île-Bonaventure-et-du-Rocher-Percé – Parcs nationaux – Sépaq (sepaq.com)

El creuer té una durada d’anada i una durada de tornada:

  • Anada: al voltant d’1 hora des del moll de Percé fins al moll de la illa de Bonaventure
  • Tornada: Uns 15 minuts des del moll de l’illa Bonaventure fins al moll Percé.

Cal dir que no s’accepten mascotes a bord dels vaixells. I com hem dit abans, no hi ha data ni hora en el bitllet. Tot el què has de fer és comprar un bitllet en una de les taquilles del poble de Percé, llavors anar al moll de Percé amb els bitllets a la mà, almenys de 10 a 15 minuts abans de la sortida escollida.

Les taquilles funcionen tots els dies de 8:00h a 16:30h.

Foques vistes durant el creuer

Els horaris son els següents: sortides amb aturada a l’illa de Bonaventure a les 9:00h, 11:00h i 12:30h. Hi ha una sortida sense desembarcar a l’illa a les 14:00h. Tornada a Percé a les 10:00h, 12:00h, 13:30h, 15:00h i 16:00h. L’horari està subjecte a canvis sense previ avís.

Els preus son de 45$ pels adults, 22$ pels nens de 6 a 15 anys, i gratuït pels infants de 0 a 5 anys.

Penya-segats de l’illa de Bonaventure

La intenció que tenim és poder desembarcar en l’illa de Bonaventure, i passar-nos-hi el temps necessari per a visitar-la bé. Pel tipus de creuer i horaris, això serà possible, per tant, ho recomanem.

Un cop arribats a l’illa de Bonaventure, farem una petita ruta per la mateixa per anar a veure la colònia d’”alcatraços”. A l’illa, hi ha disponibles i senyalitzades 4 caminades. Aquí les anunciem:

  • Les Mousses: Dificultat intermitja. Longitud de 7km (anar i tornar) i durada de 2h i 30 minuts
  • Les Colonies: Dificultat intermitja. Longitud de 5,6km (anar i tornar) i durada de 1h i 30 minuts. Aquesta és accessible amb cotxets de rodes grans.
  • Le Pagét: Dificultat intermitja. Longitud de 7,4km (anar i tornar) i durada de 2h
  • Le Chemin du Roy: Dificultat intermitja. Longitud de 9,4km i durada de 3h.
Illa de Bonaventure, amb la seva colònia d’”alcatraços”

Com podeu comprovar, les 4 caminades tenen una dificultat similar, tot i que nosaltres escollirem la segona (Les Colonies), ja que és la més curta i accessible. Hi ha una zona de pícnic habilitada a l’illa (“Relais des fous”), que és on preveiem poder dinar, després d’haver fet un tros de la ruta.

Mapa de l’illa, amb els camins i llocs d’interès

Percé, Geoparc mundial de la UNESCO

Un cop retornats a terra de l’excursió amb el creuer, disposarem de la resta del dia per gaudir del poble de pescadors de Percé. Es tracta d’un centre turístic de primer ordre, famós per l’extraordinària bellesa del seu entorn. Ideal per passejar, no t’hauries de perdre l’arribada dels pescadors, quan netegen la pesca del dia en el moll mateix.

També hauries de saber que Percé forma part de la xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO. Els Geoparcs Mundials de la UNESCO son àrees geogràfiques on els llocs i paisatges d’importància geològica internacional es gestionen d’acord amb un concepte global de protecció, educació i desenvolupament sostenible.

El Geoparc té vàries atraccions a Percé, i segons el nostre criteri, la més espectacular de totes (a part del paisatge, evidentment), és la ubicació d’una plataforma de vidre suspesa. Una experiència que no et pots perdre. Ara, tot té un preu per això. Adjuntem el link del geoparc: Accueil – Géoparc de Percé (geoparcdeperce.com)

Plataforma de vidre suspesa

Des de juny de 2017, els visitants i excursionistes poden accedir a la plataforma de vidre suspesa del Geoparc. Ja sigui per a posar a prova el vertigen o gaudir de l’impressionant vista de Percé i els seus voltants.

La plataforma acristallada suspesa en voladís d’un penya-segat de Mont Sainte-Anne és un projecte ambiciós que es va inaugurar donant accés als excursionistes, com hem dit, en el mes de juny de 2017.

La plataforma està enfilada en el penya-segat a una alçada de 200 metres, creant un efecte vertiginós i oferint una vista impressionant. La plataforma atraurà als amants de les emocions fortes.

Plataforma de vidre suspesa

A més, la plataforma permet un agradable aturada per els senderistes que desitgin prendre’s un moment de descans. En l’àmbit de la plataforma, també hi ha l’inici d’una famosa tirolina, o sigui, que ja ho sabeu.

Els preus per accedir a la plataforma son de 11,25$ pels adults i 8,25$ pels nens. Per llançar-te per la tirolina, els preus son de 14,25$ pels adults i 10,25$ pels nens. També s’ha de pagar per visitar el pavelló experiencial del Geopark (anomenat Tektonik), uns 15,25$ pels adults i 10,25$ pels nens.

Plataforma de vidre suspesa

Per arribar a la plataforma es pot fer a peu realitzant una caminada que et portarà de 30 a 45 minuts, més o menys. També hi ha un servei de transport amb sortida del pavelló experiencial del Geopark (Tektonik): aquest servei costa uns 7$ pels adults i 6$ pels nens.

Adjuntem un mapa de google maps amb la ubicació del pavelló experiencial i amb la ubicació de la plataforma:

I fins aquí amb les activitats i atraccions del dia, ja que si les volem fer totes o gairebé totes, serà un dia molt complet.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat i el temps (65,40km i 1 hora):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *