Categories
OEST DEL CANADÀ

5. ETAPA 4: VALEMOUNT – JASPER: MOUNT ROBSON PROVINCIAL PARK + TREKKING A KINNEY LAKE. Nit a Jasper

Ha arribat el moment de deixar la província de British Columbia i passar a la província d’Alberta i iniciar el recorregut per les Muntanyes Rocalloses. Abans d’arribar al Jasper National Park ens esperen, però, encara una sèrie d’atraccions i paisatges espectaculars. Entrarem al Mount Robson Provincial Park, en el qual hi reposa la muntanya més alta de les Rocalloses Canadenques, el Mount Robson, amb 3.954m. A part d’anar al seu Centre de Visitants, farem un trekking d’aproximació a la muntanya, dirigint-nos al Kinney Lake, i acabarem el dia visitant una altra cascada i dos llacs a peu de carretera abans d’entrar a Jasper.

Coneixent el Mount Robson Provincial Park

Sortim de Valemount que es troba tant sols a uns 20 minuts de l’entrada al Parc Provincial del Mount Robson i al seu centre de visitants.

Mount Robson Provincial Park és adjacent al Jasper National Park en la frontera entre la British Columbia i Alberta. És un parc provincial que hem inclòs en l’itinerari. Mount Robson Provincial Park és un dels parcs més coneguts dins de la xarxa dels parcs provincials, però la gent quan fa ruta en les rocoses sol deixar-lo a un cantó per centrar-se en els nacionals. Tot i així, és patrimoni de la UNESCO des de 1.990.

Mount Robson, de 3.954m

A uns 30km de Valemount ja podrem admirar aquesta enorme muntanya, que amb els seus 3.954m, és la més alta de les Muntanyes Rocoses canadenques.

Abans d’entrar al parc i arribar al seu Centre de Visitants, ens aturarem a una primera cascada, ubicada en el parc Rearguard Falls Provincial Park. En el parc hi ha unes cascades amb miradors preparats per veure el salt del salmó, i és per això lo que les fa característiques, ja que és un punt important per els salmons en la seva pujada per el riu Frasier, ja que és el punt més profund que arriben en el seu recorregut. Ha de ser molt impressionant veure saltar aquests peixos amb la força que porta el riu.

Rearguard Falls

L’aparcament està al peu de la carretera 16 (Highway Yellowhead), i a les cascades s’hi arriba per un camí recorrent uns 350 metres aproximadament. No té pèrdua i val la pena l’aturada.

Seguim amb la ruta i ara sí, entrem al Mount Robson Provincial Park, i ens aturarem al seu Centre de Visitants, el Mount Robson Visitor Centre. El centre de visitants es troba ubicat en la carretera 16, localitzat en un punt estratègic i molt visual ja que el Mount Robson es divisa en la seva llunyania amb unes vistes espectaculars.

Podràs fotografiar perfectament el Mount Robson des del mirador del Mount Robson Visitor Centre, tot i que també lo millor serà fer algun trekking d’aproximació per veure’l més a prop.

Mount Robson Visitor Centre amb el Mount Robson darrera

En aquest centre et podràs informar de rutes i podràs realitzar la teva reserva per fer el Berg Lake Trail, el qual és obligatori avisar per a pernoctar durant el trajecte.

Però no t’espantis, no. El sender més famós que s’aproxima en aquest colós del Mount Robson és el famós Berg Lake Trail, de 19km, que rodeja per la dreta la muntanya i arriba fins el llac Berg, des d’on es pot veure la cara nord del Mount Robson, molt més glaçada que la cara sud, i la Glacera Berg.

Berg Lake Trail

La realitat és que pots retallar aquest trekking arribant “solament” fins el Kinney Lake, per lo què et queda una ruta de 10km (anada i tornada), 2h i mitja de durada i 176 metres de desnivell. Això és el què farem nosaltres i recomanem. Hi ha gent que fa aquesta ruta sobretot perquè per la de Berg Trail no porten l’equipació adequada.

Ruta al Kinney Lake

Així doncs, anirem a realitzar la ruta al llac Kinney Lake. La mateixa no comença en la praderia de l’oficina de turisme (centre de visitants), sinó que a la seva esquerra hi trobarem una pista que porta a un aparcament normalment ple de cotxes. Si teniu sort, trobarem lloc. L’aparcament també conta amb una zona per a pícnic i varies taules. Podem preveure menjar-hi a la tornada. Des d’aquest pàrking només tindrem que creuar el pont per començar la nostra ruta pujant junt al riu.

Kinney Lake

El camí serpenteja a través de l’antic bosc de cedre i cicuta mentres segueix el riu Robson fins el llac Kinney. Aquesta suau caminada de 5km l’anada, ofereix increïbles paisatges i vida silvestre. És una ruta bastant senzilla de realitzar amb una durada d’unes 2 hores i mitja aproximadament. A l’arribar al llac Kinney hi ha varis miradors (i un bany rudimentari) en un sol trajecte que continua i és quan ja decideixes tú si seguir més endavant en la ruta fins arribar a Berg Lake, o més enllà si vols.

Kinney Lake

L’altra ruta de la qual parlàvem abans, la Berg Lake Trail, és possiblement el sender més conegut dins del Mount Robson Provincial Park. El sender comença en una vall boscosa de cedre, cicuta, bedoll, àlber,… La vida silvestre de Robson inclou l’ós negre i l’ós pard, cabra montesa, marmota,… i s’hi ha identificat més de 170 espècies d’aus dins del parc. Com veieu, hi ha una fauna i flora impressionant. Per a fer aquest recorregut és aconsellable realitzar-lo en un parell d’etapes ja que arribar només fins al Berg Lake son uns 20 a 22km, més la tornada.

Berg Lake

Per això, els càmpings que hi ha per tot el parc son 100% reservables entre mitjans de juny i mitjans de setembre.

A continuació us anunciem un petit llistat de varies rutes més per la zona:

  • Portal Lake Trail: El seu accés està prop de la porta est del parc. És tant sols un trajecte de 30 minuts de durada.
  • Yellowhead Lake Trail: Localitzat en el Lucerne Campground i amb tant sols 2,5km de manera circular, comença en el centre d’informació a través de l’interior del bosc.
  • Yellowhead Mountain Trail: Amb una hora de recorregut fins al mirador, tens unes vistes espectaculars en el seu ascens.
  • Mount Fitzwilliam Trail: Amb 1.000 metres de desnivell, 14km i entre 4 i 6 hores de durada. Una caminada que pot arribar a ésser bastant dura, ja que té un ascens bastant ràpid i pronunciat a través de bosc i llacs alpins.
Mount Fitzwilliam Trail

Finalitzada la ruta al llac Kinney, anirem a veure les Overlander Falls. És un salt d’aigua en el riu Frasier, on pots veure un parell de cascades en un trajecte de 2km des d’on deixar aparcat el cotxe, en la Yellowhead Highway (ctra 16). L’aparcament està a uns 3min del Centre de Visitants del parc (a 1,8km).

Overlander Falls

Quan ja estàs en la cascada hi ha una desviació per agafar una ruta molt poc transitada que arriba fins al Camping Robson Meadows. És un trajecte senzill, però si us interessa caminar, aquí el teniu. En total, si seguiu aquestes últimes indicacions fins al Càmping, la distància a recórrer serà de 5,29km, 131m de desnivell, i la dificultat com a “molt fàcil”.

I ja anirem per sortir del Parc Provincial i arribar al Parc Nacional, però abans, ens aturarem a dos llacs que hi ha pel camí. El primer d’ells és el Moose Lake: un immens llac i amb unes boniques vistes al capvespre. Hi ha l’aparcament al final del llac, al costat de la Ctra 16. Al google hi posa “Moose Lake Rest Area”. El llac porta de nom del què en algun temps fou el seu habitant més comú.

Moose Lake

El segon llac on ens aturarem és el Yellowhead Lake, un llac també a peu de carretera, ideal per a fer-hi alguna fotografia.

Yellowhead Lake

Entrem al Jasper National Park

I ara sí, a 7km del llac entrarem en l’estat d’Alberta, on s’han d’avançar els rellotges una hora per el canvi d’hus horari (dada molt important per a no tenir problemes amb les hores de les excursions programades), i 4km més endavant hi ha el Control d’Accés al Parc Nacional de Jasper. L’entrada està limitada a residents a la zona o a turistes que tinguin el passi permès.

Tram de la Yellowhead Highway que creua les Muntanyes Rocalloses
Per accedir als parcs de Canadà, a l’igual que en EEUU, és obligatori adquirir un passi. Es pot comprar un passi diari individual per a cada parc, però si en l’itinerari se n’inclouen varis i en diferents dies, lo ideal és adquirir el passi anual Parks Canada Discovery Pass, que permet l’entrada il·limitada durant un any a qualsevol parc o lloc d’interès inclòs en la xarxa de Parcs Nacionals de Canadà. Hi ha passis individuals o de grup (més rentables si aneu varis en un cotxe, ja que només s’ha de comprar un per vehicle. Podeu veure preus i comprar els passis als Parcs aquí: Discovery Pass (commandesparcs-parksorders.ca). Els preus pel passi familiar és de 145,25$ (1 vehicle).

Després de passar el control tardarem uns 20 minuts en arribar a Jasper, una ciutat petita de 4.500 habitants. Està en un pla entre muntanyes, lo que li dóna un encant especial, perquè miris on miris es veuen grans pics.

Té un parell de carrers comercials, Patricia Street i Connaught Drive, plens de botigues i restaurants, i envoltades de zones residencials. La majoria de les construccions son unifamiliars, i hi ha pocs edificis d’apartaments de 3 alçades.

Jasper Town

Des de Vancouver fins a Jasper han estat 4 dies de carretera intensos, amb un fotimer de parades espectaculars i llocs i paisatges dels que un no pot cansar-se’n mai. Però lo bò comença ara! Ja estem en les Muntanyes Rocalloses de Canadà, i la cosa pinta molt bé! Fins aquí la jornada d’avui. Ara anirem a buscar l’allotjament al mateix poble de Jasper. Un allotjament on hi passarem les properes 4 nits.

Et proposem un petit Hostal de 3 estrelles, el “Jasper Downtown Hostel”, ubicat a 450 metres del centre del poble, important. El preu que surt és per les 4 nits…

Un cop assentats a l’allotjament, anirem a l’Oficina de Turisme de Jasper, que com l’allotjament, es troba molt cèntrica també. Com podeu suposar, hi anirem a peu. A l’Oficina de Turisme hi anirem per vàries coses.

Recorregut peatonal fins l’Oficina de Turisme de Jasper, des del nostre allotjament (només son 300 metres)
No només per posar-nos al dia de les activitats que podem fer, sinó per aquestes altres coses:

– Comprar un abonament combinat d’atraccions entre els 2 majors parcs nacionals: el Jasper National Park, i el Banff National Park. A nosaltres ens interessa el combinat “Jasper Ultimate Explorer Combo Package”, el qual dóna accés a la Góndola de Banff, un Creuer pel Llac Maligne, i l’accés al Columbia Icefield Adventure incloent el mirador Skywalk. Surt més a compte fer-ho així, perquè amb aquests combinats t’estalvies dinerons, que tot va molt car. Adjuntem l’enllaç, on podreu escollir excursions individuals o escollir entre varies d’elles i comprar paquets o combos, que surten més rentables (Rockies Attraction Packages | Up to 25% off Deals by Booking in Advance (banffjaspercollection.com)).

– Sol·licitar el permís d’accés a les immediacions del Mount Edith, en el Jasper National Park. És obligatori que l’oficina de turisme et dóni un document on s’especifica que pots accedir al Mount Edith. Sense ell, no hi podríem anar.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat, el temps i la ubicació del nostre allotjament (127km i 1h i 35min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *