I acabarem el tercer dia que ens estem a Jasper amb una jornada igual de completa que l’anterior. El primer que farem al matí serà anar a buscar el telefèric de Jasper Sky Tram i pujar a més de 2.200 metres d’alçada fins l’estació superior de la Whistlers Peak. Des de l’estació superior a la cima hi ha una caminadeta que farem tot seguit. Un cop baixats del Jasper Sky Tram anirem fins a l’aparcament del Mount Edith Cavell (amb el permís per accedir-hi que vàrem sol·licitar el primer dia a l’oficina de turisme), on realitzarem un acostament mitjançant un petit trekking. Acabarem el dia en uns banys termals naturals a l’aire lliure que serà el nostre acomiadament de Jasper. |
De camí a la Whistlers Peak
Agafarem el cotxe per anar-nos-en a l’altra banda del poble, a uns 7km del mateix, accedint per una desviació a uns 2km des de la Icefields Parkway. Es tracta del Jasper Sky Tram, el qual és un altre lloc per gaudir dels bonics paisatges del Parc Nacional de Jasper. El Jasper Sky Tram és un telefèric que puja en uns 7 minuts a més de 2.200 metres d’alçada fins l’estació superior de la Whistlers Peak. És el més alt i fa el recorregut més llarg de Canadà, per lo que el passeig és un regal per a la vista. Mica en mica anirem ascendint i anirem veient com els rius i els llacs cada vegada es veuen més petits des de lo més alt de la muntanya. Els horaris de funcionament son de les 8h a les 21h. Els preus son de 57,30$ pels adults (majors de 16 anys), 30,35$ pels joves (de 6 a 15 anys) i gratuït pels menors de 6 anys. Es pot reservar anticipadament. Aquí t’adjuntem l’enllaç: Jasper Skytram | Discover Jasper From New Altitudes..
Un cop a dalt tens una cafeteria amb vistes i varis miradors. Això sí, si vols tenir una vista de 360º de tot l’entorn tens que fer un petit esforç. Existeix un sender de poc menys de kilòmetre i mig molt ben senyalitzat que et porta fins la cima de la muntanya des de l’estació superior del telefèric, així que t’animo a que facis aquesta excursió.
De fet, si t’apassiona el senderisme i vols caminar, existeix un sender complet des de l’estació inferior del telefèric fins a la cima de la muntanya passant per l’estació superior. En total son uns 8 kilòmetres de recorregut, però hi ha bastant desnivell, per lo que només t’ho recomano per si esteu acostumats a caminar. Potser, per a no cansar-te tant, pots fer la pujada en el Jasper Sky Tram i la baixada caminant. Així tindràs la doble experiència.
Mount Edith Cavell
Si et quedes amb ganes de més muntanya, no molt lluny d’allí tens una altra muntanya molt coneguda a Jasper. El Mount Edith Cavell és un dels pics icònics de les Muntanyes Rocalloses de Canadà. Els seus més de 3.300 metres d’alçada i el seu imponent aspecte conformen una de les postals més espectaculars del Parc Nacional de Jasper. L’aparcament es troba a uns 27 kilòmetres al sud de Jasper, i per arribar-hi necessitaràs disposar de cotxe, com nosaltres.
Per arribar al començament dels camins, has d’anar 7km al sud de Jasper per l’autopista 93 i girar a la dreta en l’autopista 93A. Has de recórrer 5,4km i girar a la dreta en Cavell Road. El camí de 14km és angost i té corbes tancades que no son aptes per a remolcs i autocaravanes grans.
En el camí, les aturades ofereixen vistes de l’exhuberant vall de Astoria i els glaciars en la seva capçalera.
Advertència: en tota la zona de Cavell, els excursionistes han de romandre en els senders i lluny dels penya-segats, on existeix el perill de la caiguda de roques i allaus de neu i gel. S’aconsella no apropar-se a la Glacera Angel. Blocs de gel del tamany d’una casa s’ensorren amb freqüència. Tothom que vulgui entrar dins la zona del Mount Edith Cavell, ha de portar el corresponent permís demanat a l’oficina de turisme de Jasper.
L’àrea de Cavell ofereix un fragant bosc subalpí, un nou creixement d’on un glaciar es va retirar recentment de la vall, florits prats alpins i vistes espectaculars del mont Edith Cavell i del Glaciar Angel.
És un lloc que no et pots perdre si t’agrada el senderisme, doncs hi ha dues boniques rutes per tenir vistes panoràmiques de la muntanya i els seus glaciars. Una d’elles s’anomena “Path of the Glacier trail” (ruta 41) i és un sender senzillet de poc més d’1 kilòmetre i mig que comença en el mateix aparcament.
La caminada és un sender circular de 1,6km (anada i tornada), amb un desnivell de 70m i 1 hora de temps d’execució. L’inici del sender, com ja hem dit, és al final de la Cavell Road, on hi ha un petit aparcament.
Aquest sender curt i ben utilitzat ens porta cap a la gran cara nord del mont Edith Cavell, a través d’un paisatge rocós cobert recentment per gel glacial. Els rètols expliquen com l’àrea ara està éssent recolonitzada per plantes i animals.
S’ha de començar el camí a l’altre extrem de l’aparcament, junt a una exhibició sobre la pròpia Edith Cavell, i pren l’escala curta fins al sender, que està pavimentat al principi. Puja constantment durant mig kilòmetre fins un creuament prop del final de la vorera. Continua recte fins a un mirador imponent amb vistes a Cavell Pond i les capes de gel de la glacera Cavell. És possible que vegis icebergs que han caigut a l’aigua. A l’altra banda de la vall, el glaciar Angel descansa les seves ales en el circ entre el mont Edith Cavell (esquerra) i el pic Sorrow (dreta). Segueix el camí de retorn al llarg del turó del que has vingut.
El recent canvi de paisatge a gran escala va succeir en l’estiu de 2.012, quan el Glaciar Ghost va caure del Mont Edith Cavell, causant una inundació massiva de runes per la vall. La inestabilitat del terreny, la caiguda de roques i el gel continuen representant perills significatius més enllà de l’àrea del mirador; no es recomana viatjar a la vora de l’estanc a sota del Glaciar Angel. Aquesta àrea ara està tancada per la teva seguretat; respecta totes les senyalitzacions, roman en els senders i admira l’escena des dels punts de vista proporcionats.
Al final arribaràs a un mirador des d’on tindràs una vista fantàstica del mount Edith Cavell, les seves tres glaceres (Ghost, Angel i Cavell) i el llac format per el desgel de la glacera.
Abans d’arribar fins el final del sender 41, a l’esquerra, comença el sender nº42, anomenat Cavell Meadows Trail. Aquesta ruta primer recorre una zona de pedres on és freqüent veure marmotes, esquirols i uns ratolins anomenats “pikas”. Passaràs per miradors i al final de tot arribaràs al punt més elevat, on fa molt de vent, però hi ha unes vistes fantàstiques.
El perquè del nom és algo curiós. Edith Cavell fou una infermera britànica que ajudava als soldats aliats ferits a escapar del territori ocupat pels alemanys a Bèlgica durant la Primera Guerra Mundial. Quan aquests se’n varen adonar, varen ordenar que fos afusellada, el que va causar una gran commoció a nivell internacional. La muntanya porta el seu nom des de 1916, però ella mai va estar allí. |
Aquest sender 42 té una dificultat moderada, té uns 6-7km de longitud (anada i tornada); uns 500m de desnivell; i un temps de durada de 3 a 5 hores. Es considera el seu inici també l’aparcament ubicat al final de la carretera, quan ambdós senders inicien conjuntament el seu trajecte.
Pren aquest sender moderadament empinat però ben anivellat per a veure exemples clàssics de bosc subalpí superior, vegetació arbòria i la regió alpina més enllà. En el camí hi ha vistes espectaculars del Glaciar Angel.
La secció superior del sender a vegades està molla o humida i es fa malbé fàcilment a principis de l’estiu (no s’hi recomana viatjar), però a mitjans de juliol, per lo general, pots contar amb una acolorida exhibició de flors silvestres de muntanya. És important que et mantinguis en el camí, per no danyar a la fràgil tundra.
Segueix el sender Path of the Glacier Trail fins el final de la part pavimentada, girant a l’esquerra poc després en la ruta als prats. On el sender segueix la vora de la “morrena” rocosa, estigues atent a les petites “pikas” grises i als esquirols terrestres de mantell daurat que semblen esquirols llistats entre les roques. El sender s’anivella en la línia d’arbres, gira a l’esquerra i torna a baixar per reunir-se en la vora del bosc.
I realitzat un sender, o ambdós mai se sap, continuarem la nostra ruta del dia, ja arribant a la seva finalització. Agafarem el cotxe i conduirem fins al nord-est de Jasper posant rumb a Miette Hotsprings.
Miette Hotspring
És el colofó perfecte a un dia de senderisme. Son uns banys d’aigües termals naturals que es regulen a 40 graus, rodejats de muntanyes en un paratge extraordinari. Es troben a uns 60km de Jasper, la primera part del recorregut, encara que és una carretera molt transitada (és la Highway que va cap a Edmonton), et farà passar per una zona de petits llacs i amb fons muntanyós molt bonics. Després tindràs que prendre una desviació en la zona anomenada Pocahontas, i els últims 20km son de pujada cap a una muntanya enmig del bosc (la carretera està en perfectes condicions). En total és 1 hora de viatge, que valdrà sens dubte, la pena.
Els banys es composen de dues grans piscines d’aigua calenta, i altres dues petites d’aigua freda, tot a l’aire lliure. A més, tenen vestuaris i cafeteria. El preu és de 7,75$ pels adults (18-64a), 6,75$ pels joves (3-17a), i hi ha un passi familiar a 24,75$, i pots llogar la tovallola o el banyador (1,90$ cadascun). Amb l’entrada s’inclou l’ús d’una taquilla, encara que només podràs obrir-la una vegada, si vols tornar a utilitzar-la tindràs que pagar un extra. Els banys estan oberts de maig a setembre, únicament. L’horari en els dies d’estiu és de 12h a les 20h.
Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat, el temps i la ubicació del nostre allotjament (154,00km i 2 hores i 35 minuts). La carretera de google maps no ens deixa arribar a l’aparcament de l’Edith Cavell Road: