Categories
OEST DEL CANADÀ

7. ETAPA 6: JASPER NATIONAL PARK: MALIGNE CANYON + CREUER MALIGNE LAKE + TREKKING VALL DELS 5 LLACS. Nit a Jasper

En el segon dia en el Parc Nacional de Jasper, anirem a fer una sortida de les mítiques. Ens acostarem a la vall del riu Maligne. Primer de tot, farem un trekking pel seu canó (Maligne Canyon), el recorregut curt, i després la nostra intenció serà anar a fer un creuer pel Maligne Lake. Fet el creuer, ens disposarem a fer un altre trekking (per això fem les versions curtes de les visites), també dels més famosos que es poden fer a Jasper. Es tracta del trekking de la Vall dels 5 llacs. Farem també la ruta curta.

A la vall del riu Maligne

Aquesta vall és un dels llocs més emblemàtics que podràs conèixer al viatjar per les Muntanyes Rocalloses de Canadà, gràcies a les seves tres principals atraccions:

  • Maligne Lake: És un dels llacs més famosos de la zona. En els seus voltants es poden fer varis senders per admirar els paisatges que rodegen el llac, encara que l’activitat estrella és la de navegar per ell i arribar fins la illa Spirit Island. D’aquí neix el riu Maligne que dóna nom a la vall.
  • Maligne Canyon: aquest canó es troba al final de la vall i és una formació esculpida per l’acció de l’aigua. Existeix un sender per caminar junt al recorregut del riu i veure varis salts d’aigua.
  • Medicine Lake: És el llac a meitat de camí entre el Maligne Canyon i el Maligne Lake. Els antics pobladors atribuïen qualitats màgiques en aquest llac, ja que apareix i desapareix com si els esperits tinguéssin alguna cosa a veure amb tot això.
Maligne Canyon

Agafarem el cotxe i ens n’anirem a aparcar-lo a prop del Maligne Canyon, en el pàrking que està més a prop del primer pont. Son uns 11km (uns 14 minuts de ruta) fins que hi arribem.

El trekking que farem acompanya l’estret canó (o congost) del riu Maligne. El recorregut passa per fins a 6 ponts on deixaràs sota els teus peus les profundes esquerdes en la roca. Recomanem començar el trekking prop del pont 1, ja que allí s’hi troba un gran aparcament (en el qual hi hem aparcat) i una tea house (que és bàsicament un restaurant). També hi ha la possibilitat de fer-lo des del pont 5 o el pont 6, que també disposen de pàrking.

Maligne Canyon, en el pont nº3

La nostra intenció és deixar el cotxe en la primera zona i fer un recorregut curt, que passa primer per els ponts 2, 3 i 4, que estan bastant a prop entre ells, i llavors puja per l’altra banda del canó de nou fins a l’aparcament. Al final del recorregut es segueix cap al pont 1 i s’acaba als peus de la Tea House. En total son 2km, pels quals preveiem dedicar-hi uns 45 minuts (temps de fotos inclòs, clar).

Maligne Canyon

Si us quedeu amb ganes de més, després de superar el pont nº4, en comptes de prendre el desviament de tornada, podreu seguir fins al pont nº5, que no queda molt lluny, i des d’allí fins al més llunyà pont nº6. La tornada la podràs fer per el mateix camí o bé en un loop. El recorregut llarg son uns 8km, per lo què es tarden unes 3h aproximadament. Si voleu, després de fer el recorregut curt, podem anar a visitar amb cotxe el pont nº6. El lloc és molt interessant per a fer-hi un pícnic.

Maligne Canyon

Un cop acabat el trekking, agafarem el cotxe i seguirem aquesta bonica carretera fins als dos llacs que hi ha. És un tram de 47km (uns 45 minuts) on hi ha moltes possibilitats de que et trobis óssos i altres animals salvatges. Si en tens moltes ganes, hi ha una altra possibilitat per veure animals en el Jasper National Park, i és fer una excursió en busca de fauna per la naturalesa amb experts coneixedors locals. L’adjuntem aquí ja que aquesta té molt bones crítiques: MEJORES actividades y cosas que ver en Jasper en 2022, cancelación GRATIS | GetYourGuide.

A meitat del camí més o menys, arribaràs al mirador sobre el començament del Medicine Lake, un estrany llac que perd quasi per complet la seva aigua en èpoques d’hivern, quan està quasi gelat per complet i sembla un riu més que un llac. Quan s’inicia el període de desgel, va omplint-se novament i presenta, aquest cop sí, una imatge de llac. Si venim a l’estiu el veurem en les seves hores bones…

Medicine Lake, des del mirador a peu de carretera

El riu té vàries corrents subterrànies que el connecten amb altres llacs de la zona. En l’època de desgel, quan els rius baixen amb un major cabal (inclòs el Maligne) i els llacs s’omplen, el llac apareix. A mesura que els fluxes d’aigua disminueixen amb el pas dels mesos, el llac comença a desaparèixer, perquè part del cabal del mateix s’escapa per les corrents subterrànies que fins llavors estaven plenes. La naturalesa pot ésser de lo més curiosa!

I el millor moment és a l’arribar al Maligne Lake, considerat com un dels llacs més bonics de les Muntanyes Rocalloses.

Maligne Lake

El seu intens color blau i el fet d’estar envoltat de muntanyes fa que sigui un dels més visitats i turístics. Pots acostar-te a la seva riba per contemplar-lo, ja que el paisatge del Maligne Lake és dels més bonics de Jasper.

Maligne Lake
Segons la llegenda, dos joves de tribus enemigues es varen enamorar i es veien en secret en la petita illa del Maligne Lake. La jove li va confessar el seu amor al seu pare i aquest li va prohibir tornar a reunir-se amb el seu estimat. Tanmateix, ell va seguir anant a l’illa durant tota la seva vida fins que finalment ella va morir, on el seu esperit romandrà eternament.

També pots prendre el vaixell que navega cap a la Spirit Island, una de les estampes més famoses del llac. I és aquesta activitat la que realitzarem, ja que val molt la pena. El dia que vàrem arribar a Jasper vàrem anar a l’oficina de turisme i vàrem contractar aquesta excursió comprant un combinat d’atraccions, si recordeu. El creuer pel Llac Maligne era una d’elles. El preu de l’excursió individual és de 72$ per l’entrada d’adult i 46,80$ per l’entrada de nen.

Creuer pel Maligne Lake

L’excursió amb vaixell és una aventura més enllà de la costa a bord d’un creuer interpretatiu per el Llac Maligne fins la mundialment famosa Spirit Island. En el camí, aprendrem sobre la geologia, la vida silvestre i la història d’aquest espectacular destí alpí de la mà dels nostres guies experimentats mentres viatgem còmodament en els bots amb calefacció i cabina de vidre.

Maligne Lake ha inspirat meravelles i llegendes durant milers d’anys, amb la icònica Spirit Island que té un profund significat per a la Nació Indígena Stoney. Com que està prohibit caminar per l’illa, el petit enclavament d’arbres de fulla perenne segueix éssent perfecte per a la fotografia.

Els creuers, junt amb el lloguer de caiacs, canoes i bots de rems, permeten als visitants connectar-se amb aquest lloc especial a la seva manera. Nosaltres volem fer un creuer per experimentar la màgia del llac Maligne per sí mateix.

Excursió contractada pel Maligne Lake
El Creuer que farem serà el Creuer Clàssic: té una durada de 1,5 hores: Navegació de 14 kilòmetres sobre el llac Maligne, passant per imponents pics i glaceres, fins la pacífica i notable Spirit Island. Ens asseurem, ens relaxarem i gaudirem de les vibrants històries que explicaran els guies turístics a bord, inclosa la història del llac i dels seus primers exploradors, junt amb la geologia, la glaciologia i la flora i fauna de la zona. A l’arribar a Spirit Island, el vaixell atracarà i llavors nosaltres podrem desembarcar per gaudir d’un breu sender natural que condueix a una plataforma d’observació amb vista a una de les escenes més impressionants. Ens deixaran, més o menys, uns 15 minuts de temps lliure prop de Spirit island.
Excursió contractada pel Maligne Lake

En els voltants del maligne Lake hi ha també varis recorreguts per a caminar i fer senderisme, per lo que és una zona en la que també veuràs a molts senderistes. Alguns dels camins més freqüentats son els senders Bald Hills i Opal Hills, que comencen prop de l’embarcador del llac i pugen per les vessants de les muntanyes properes, i el recorregut anomenat Skyline, que és un sender més dur i requereix de varis dies per recórrer 44 kilòmetres entre el llac i Jasper.

També hi ha una altra ruta de senderisme per fer, i potser és la més fàcil de totes: es tracta de la ruta del Mary Schaffer Loop, que recorre una petita part del llac, sempre en terreny pla, fins al mirador del mateix nom. En total és poc més d’1km d’anada i tornada, i les vistes des del mirador son espectaculars.

Mapa de la ruta Mary Schaffer Loop

Per la gent que no disposi de vehicle, o prefereixin un tour, hi ha excursions d’un dia des de Jasper que et porten al Maligne Canyon, al Medicine Lake i al Maligne Lake, incloent el creuer per el llac. Aquí l’adjuntem: MEJORES actividades y cosas que ver en Jasper en 2022, cancelación GRATIS | GetYourGuide

Com vàrem dir en el dia d’arribada a Jasper, en la web de Pursuit, podeu escollir excursions individuals o escollir entre varies d’elles i comprar paquets o combos, que surten més rentables. Nosaltres vàrem escollir la Banff Gondola, el Maligne Lake Cruise i la Columbia Icefield Adventure incloent el mirador Skywalk (el nom del combo és “Jasper Ultimate Explorer Combo Package”). Podeu veure aquí les excursions, preus i paquets combinats: Rockies Attraction Packages | Up to 25% off Deals by Booking in Advance (banffjaspercollection.com)
Vistes del Maligne Lake des d’Opal Hills

A la vall dels 5 llacs

I finalitzada l’estada al Maligne Lake (potser ens hem animat i al final hem realitzat un petit trekking i tot…), és l’hora d’anar a trobar una altra de les rutes icòniques del Jasper National Park. Es tracta del trekking per la Vall dels 5 llacs.

Hi ha dues rutes disponibles per fer en la Vall dels cinc llacs, una de curta i l’altra llarga. Nosaltres decidirem de fer la curta, perquè durant el dia hem anat visitant altres coses i hem fet algun trekking més i tot:

  • Trajecte llarg: és el trail nº9 després de passar el pont de l’inici, agafant el 9ª fins el primer llarg. Recorregut de 9km i durada aproximada d’unes 3 hores.
  • Trajecte curt: 4,5km circular, 66m de desnivell, i durada de 2 hores. Segueix una combinació del camí 9a i 9b.
Trekking per la vall dels 5 llacs

Hem de deixar el cotxe en el pàrking de terra que hi ha a l’inici del camí, a peu de la carretera Icefield Parkway (ctra 93), juntament amb els banys que sempre ens trobem. El punt es troba a 9km de Jasper. També hi ha un rètol informatiu sobre la ruta.

La zona fou restaurada en el 2017 així que està bastant bé, això no impedeix que la gent faci nous camins i respecti poc els rètols de no xafar. Hem d’intentar sempre cumplir aquestes normes per a preservar l’entorn.

Nosaltres hem escollit la ruta curta, de tant sols 4,5 kilòmetres és pràcticament plana. A l’inici s’endinsa en un bosc amb camí de terra, aquesta part és molt normal encara que té una petita passarel·la de fusta que passa per sobre d’un petit riu, després d’això pujarem una petita pendent de terra que anirà portant-te al sender que ens passejarà per els diferents llacs amb noms tant originals com un, dos, tres, quatre i cinc.

Trekking per la vall dels 5 llacs

Pots escollir en quina direcció aniràs a fer el recorregut, si en la direcció de les agulles del rellotge o al contrari. No veiem gran inconvenient en fer-lo d’una manera o altra, perquè com us diem el desnivell és molt poc i no afecta.

Nosaltres decidirem anar en sentit de les agulles del rellotge per una simple qüestió d’ordre dels llacs, ja que es comença per el llac número un que ha passat a convertir-se en el preferit d’aquesta vall.

Llac número 1

El seu color maragda translúcid ens ha deixat esbalaïts, les seves aigües reflexaven el cel i estaven molt calmades. És el llac més gran dels cinc. És possible anar vorejant aquest llac fins a trobar la perspectiva que més t’agradi, és probable que continuïs impressionat pel seu color.

Llac número un
Llac número un
Llac número un

Segons li dóni el sol i la profunditat que tingui el llac va canviant de color. Ens crida l’atenció que des de fora l’aigua arriba a ser molt transparent en les zones amb poca profunditat.

La primera zona la veiem verdosa i fosca, es trobava més tancada per la vegetació, amb menys sol però segons anéssim avançant el llac s’obria, el sol brillava amb més força i els colors turquesa començaven a destacar.

Llac número un

Com sempre les fotografies no fan justícia al lloc i no, no estan passades de saturació, si tens un dia de sol podràs veure amb els teus propis ulls aquests colors.

Segon i tercer llac

El sender et porta fins al segon i tercer llac, aquest últim és d’un verd més intens degut a les algues, donant lloc a un verd maragda molt profund, quasi màgic.

Ambdós son llacs més petits i sembla que no llueixen tant com el primer encara que amb un bon dia i el sol en una bona posició també podràs tenir fotos molt boniques.

Tercer llac
Tercer llac

Entre el tercer llac i el quart hi trobaràs dues cadires vermelles que miren al tercer llac on podràs fer una bona foto. Una mica de paciència, perquè la gent es pren molt de temps per fer-se la seva…

Quart llac

Una mica més endavant arribem fins al quart llac, en aquesta zona ens trobem amb més gent per la proximitat d’un i l’altre i sobretot perquè han decidit començar-lo al revés que nosaltres.

Del quart llac no hi ha fotografies, i creiem que és el que menys ens ha agradat. En altres èpoques el 3r i 4t llac es connecten però en el nostre cas estaven separats i tenia mala pinta, com quan s’estanca un riu.

Cinquè llac

La última aturada serà el cinquè llac que conta amb una estampa molt bonica degut al moll que té amb lo que ens ha compensat pel quart.

Aquí sí que farem temps per a poder treure una fotografia estant sols. La veritat és que ens han agradat les vistes amb el moll i el barquet que ens hi hem trobat.

Cinquè llac

Aquest llac també es trobava molt calmat i amb colors molt bonics. Comentar-vos que no està permès el bany en aquesta zona, per això tenim als llacs que vàrem veure ahir pel matí, l’Annette i Edith Lake.

La millor època per a fer aquesta ruta és en primavera després del desgel de la neu (abril o maig) o sinó a la tardor abans de que comenci a nevar de nou amb intensitat (octubre o novembre). Son dates en les que els llacs tindran bastant més aigua i podreu apreciar molt més els seus colors que van del verd al blau intens.

Cinquè llac

I així acabem amb l’explicació de la ruta curta de la vall dels 5 llacs. També donarem per finalitzada l’aventura en el dia d’avui.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat, el temps i la ubicació del nostre allotjament (116,00km i 2 hores i 4 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *