I arriba el segon dia de la jornada a la Icefield Parkway. Avui hem contractat l’excursió amb busos 4×4 a la glacera Athabasca del camp de gel de Columbia, així com també l’entrada al mirador panoràmic Skywalk. Un cop realitzada aquesta doble activitat, continuarem la nostra ruta per la carretera panoràmica Icefield Parkway fins arribar a la ciutat de Lake Louise, que és on farem nit els propers dies. |
Athabasca Glacier
Es tracta de la glacera més visitada d’Amèrica del Nord i una de les masses de gel no polar més grans del planeta. Té aproximadament 6 kilòmetres de llarg, encara que com sol passar amb aquests monstres naturals, està retrocedint (i per tant morint) a un ritme aterridor de 5 metres per any (ha perdut més del 60% de la seva mida original). Te’n donaràs conte quan vegis les marques d’on arribava el glaciar en diferents anys…
Per visitar-la hi ha dues opcions:
- Al teu aire: hi ha un aparcament que baixa fins als peus de la glacera, des d’on podràs iniciar una pujada a peu d’uns 500 metres (uns 20 minuts). En la caminada d’aproximació, arribes fins a uns 50 metres de distància de la glacera.
- Amb un tour: en el Columbia Icefield Discovery Centre que hi ha en la carretera principal podràs contractar una experiència que inclou la pujada fins a la glacera amb un autobús especial. Podràs caminar sobre la mateixa uns minuts (ens diuen uns 20 minuts). Des d’allí, et portaran al mirador Skywalk, un mirador semicircular amb el terra de vidre que ha d’ésser impressionant (està a 6km al nord, en realitat no té que veure amb la glacera). El preu és de 89$ pels adults (i 57,85$ pels nens) i també hi ha paquets combinats amb altres atraccions com el telefèric de Banff o el creuer en el Llac Minnewanka. Els horaris del tour son de les 10h a les 17h aproximadament, i surten cada 15 o 30 minuts segons demanda. La durada del tour oscil.la d’unes dues hores i mitja a tres hores com a mínim incloent el mirador Skywalk.
Com sabeu, nosaltres hem contractat un paquet combinat amb 4 atraccions (Banff Góndola, creuer pel llac Maligne, el Columbia Icefield Adventure, i el mirador Skywalk), i vosaltres en podeu contractar d’altres o també d’atraccions individualment. Adjuntem el link: Rockies Attraction Packages | Up to 25% off Deals by Booking in Advance (banffjaspercollection.com). |
Visitar el camp de gel de Columbia i la vall de Athabasca és com treure el cap al cor del planeta. Aquí, els hostes poden experimentar completament la poderosa força del camp de gel de Columbia i aprendre sobre la fascinant història d’aquesta antiga àrea en constant evolució.
En aquesta increïble experiència, viatjarem en un enorme vehicle tot terreny Ice Explorer fins al glaciar Athabasca, una capa de gel de 10.000 anys d’antiguitat, on podrem caminar, sentir i beure del glaciar. Des d’allí, ens dirigirem al Skywalk amb terra de vidre, per a fer un passeig sorprenent a la vora del penya-segat.
Centre de descobriment de glaceres
És l’edifici del punt de trobada, on es contracten i surten les excursions fins a la glacera Athabasca i el Skywalk. Aprèn més sobre el camp de gel a través d’exhibicions interpretatives dins del Glacier Discovery Centre. Llavors, abordarem un Ice Explorer tot terreny i començarà el nostre viatge de 30 minuts cap a la glacera.
Mirador Skywalk
Captura una sensació d’absoluta meravella en els penya-segats de la vall de Sunwapta. L’experiència Columbia Icefield Skywalk presenta fòssils, vistes de cascades i increïbles paisatges de glaceres al llarg d’una passarel·la interpretativa d’1 kilòmetre, situada prop de rutes freqüentades per cabres monteses i altres animals salvatges.
El viatge és memorable, però la seva destinació és inoblidable: una plataforma suspesa on el vidre és tot el que ens separa del terreny accidentat i salvatge 280 metres més avall.
A nosaltres a l’haver comprat el combinat, ja ens entra l’entrada al mirador Skywalk. Si només t’interessa accedir al mirador sense cap més atracció (l’entrada al mirador va amb el combinat a la glacera d’Athabasca), també pots comprar el passi al Centre de Visitants. L’entrada costa uns 35$ pels adults i 22,75$ pels nens.
Wilcox Pass Trail
Un cop visitada la glacera i el mirador, pot ésser un bon moment per a fer un trekking. Es tracta d’un trekking d’uns 10 kilòmetres (unes 3-4 hores), amb un desnivell d’uns 335 metres, que et permetran tenir una visió frontal de l’Athabasca Glacier. El trencall on hi ha una mica d’aparcament, està a uns 3,3km del Centre de Visitants, a mà esquerra.
Parker Ridge Trail
És l’alternativa al trekking anterior. Aquest és una mica més curt, té una longitud de 5km i t’aproxima a la glacera Saskatchewan, des d’on tindràs unes vistes boniques de la vall i dels enormes pics que rodegen el parc. L’aparcament també està a peu de carretera a 9,2km del Centre de Visitants.
Big Bend Turn
Es tracta d’una corba en forma de ferradura en la carretera Icefields Parkway que conta amb un dels miradors més impressionants de tot el recorregut. Si vas de nord a sud, abans d’arribar a la famosa corba tindràs a l’esquerre un gran aparcament, des d’on podràs flipar amb les vistes de la vall i del riu als teus peus, i de les enormes muntanyes que hi ha a cada costat. Explora també la part alta per veure unes boniques cascades en la roca. Es troba a 5km de l’aparcament del trekking anterior, aproximadament.
Wheeping Wall Viewpoint
Un altre dels llocs que mereixen una aturada del vehicle, com l’anterior. Després de passar el Big Bend Turn i seguir per la vall cap al sud, a la teva esquerra s’aixecarà una imponent paret de roca totalment vertical quasi infinita. D’ella cauen cascadetes que encara la fan més atractiva, de fet el nom significa “paret ploranera”. Hi ha un aparcament en la mateixa carretera, a 7km de l’aparcament de l’anterior mirador, des d’on ho podràs contemplar tot.
Saskatchewan River Viewpoint
Des d’aquest mirador tindràs unes àmplies vistes de la vall, on es creuen els tres rius: el North Saskatchewan (que neix en les Rocalloses i té quasi 1.300km de longitud), el Howse i el Mistaya. És un punt de descans perfecte en el teu viatge: hi ha una gasolinera, restaurants, banys públics,… Des d’aquí a més, surt una desviació cap a la població de Nordegg. Aquest punt es troba a uns 20 minuts en cotxe de l’últim mirador.
Mistaya Canyon
A uns 5km del punt anterior, hi ha un aparcament a peu de carretera d’on surt un camí de 500 metres, que baixa. Si el segueixes arribaràs a un vell pont, encara que t’aconsellem que el creuis i caminis per les roques per tenir unes fotos molt boniques (com sempre, amb precaució!).
Es veuen perfectament les rectes parets de pedra llaurades per l’aigua. És molt bon lloc per a fer-hi un pícnic, ja que hi ha força ombres i sobretot, unes grans vistes.
Miradors sobre els Waterfowl Lakes
Aquests dos llacs s’estenen a la teva dreta segons baixes per el Banff National Park, i podràs aturar-te en varis punts panoràmics per admirar la seva bellesa. També hi ha algunes opcions de senders curts per els que vagin sobrats de temps i forces.
Aquí comença a veure’s el color blau intens que tenen els llacs d’aquesta zona, però curiosament en la riba, l’aigua està cristal·lina, sembla increïble.
Snowbird Glacier Viewpoint
Una altra d’aquestes aturades de 5 minuts, amb vistes a la llunyania d’aquest nou glaciar, en el Mount Patterson i a l’altre banda del riu Mistaya. L’aparcament es troba a 10,4km de l’anterior. A google indica “Mount Patterson Glacier”.
Peyto Lake
Aquest és un dels llacs més famosos de la Icefields Parkway, degut al seu color turquesa tant característic. És possible que hagis vist mil fotografies d’aquest llac en varis fulletons turístics i clar, en Instagram! Però, perquè presenta aquestes tonalitats? Es tracta d’un llac glaciar, per lo que la seva aigua procedeix de les glaceres foses, que porten minerals de roca per l’erosió i que s’allotgen en el seu fons. Al tard de la primavera, sol estar encara congelat, i lo pitjor no és això, sinó que sol estar la zona tancada, ja que és encara temporada d’hivernació de l’ós grizzly.
Per a fer la seva visita, hi ha un aparcament després de la desviació de la carretera principal. Des d’allí surt un sender pavimentat cap al mirador sobre el llac, que no et portarà més de 15 minuts.
La veritat és que és una de les imatges més icòniques també de les Rocalloses Canadenques. El llac té forma de cavallet de mar i el seu blau és molt característic.
Si no trobes aparcament a la primera, espera una mica i no tindràs problemes, ja que la majoria de la gent es queda únicament en el “viewpoint” de sobre el llac, el de fàcil accés, fa la fotografia, i se’n van. Per tant, els cotxes canvien amb freqüència i es pot aparcar bé. Aquest primer trajecte està pavimentat i pugen fins i tot cotxets de bebès.
Aquest primer passeig, com dèiem, és el més típic per fer, i es troba al voltant d’1 kilòmetre i mig de distància amb una pujada lleugera.
Aquest primer “viewpoint” té unes vistes molt boniques però com tots aquests llocs està massificat. Té una tanca que la gent no dubta en saltar-se-la per fer millor la foto, amb lo que els seus entorns estan una mica matxucats, amb el conseqüent risc que pot tenir el sortir de les zones acotades, recordem que el mirador està molt però molt alt. Tots som turistes, i encara que ens agradi més o menys, hem de respectar les normes, fer torns, etc…
El camí segueix cap a l’esquerra, portant-te cap a un altre mirador no urbanitzat però sí marcat, que també té unes molt boniques vistes, i inclús et permet gaudir-lo molt millor perquè hi ha moltíssima menys gent.
Es tracta del mirador del Bow Summit, a uns 2.000 metres d’alçada. Per arribar fins aquí hem continuat el sender per uns 3,3km més, amb un desnivell d’uns 280 metres. En total la caminada anar i tornar és de 6,6km, i 280 metres de desnivell. Déu n’hi do, em sembla que ens quedarem al primer mirador, sinó no tindrem temps de fer-ho tot!
Si realment disposes de més temps, hi ha la possibilitat de fer una ruta fins la riba del llac, una ruta que realment porta fins a la glacera del que es creen les seves aigües, Peyto Glacier.
És un sender que no està balisat per Parks Canada sinó pel Club de Alpinistes, per lo que des del principi t’adverteixen que no es converteixen en responsables. Un sender que val molt la pena però s’ha d’anar amb molt de compte! Com podeu suposar, nosaltres no el podrem fer per falta de temps, però sí que l’exposem.
El sender està més empinat cap al final, on ens trobem amb una llengua de gel i neu. Fins llavors és una baixada com qualsevol altra, en la que s’hi ha de tenir certa precaució i que va entre arbres.
En aquesta llengua de gel ens podem trobar amb certes dificultats, així que ens decidim a baixar-la per a poder arribar a la riba encara a risc de trobar-nos alguna sorpresa.
Per sort, tot ha de sortir bé, i encara que la seva baixada (i posterior pujada) estigués passada per aigua i gel, a l’arribar a les ribes del llac ens trobem amb una perspectiva de Peyto Lake que no tothom té la oportunitat de gaudir.
Aquestes vistes ens varen deixar amb la boca ben oberta. Es veuen totes les muntanyes al voltant del llac, un llac en completa calma i tranquil·litat, no solament entre les seves aigües sinó també del bullici de la gent, perquè tot just estàvem quatre gats a baix. Després de fer un pícnic a la seva riba, tenim que tornar per el que va tocar enfrontar-nos a aquesta pujada de més de 300 metres de desnivell bastant pronunciada.
En definitiva, el temps que pots dedicar en aquest llac pot ser de tot el dia i inclús varis per les diferents rutes de les que té partida, i inclús fer caiac. Conta qe per fer l’excursió al primer mirador i baixar fins a la riba del llac hi hem destinat un total de 3 horetes…
Bow Lake
És un altre d’aquests llacs glaciars envoltats de muntanyes, un dels més grans del Parc Nacional de Banff. L’aparcament està al costat d’un Lodge, a 5,7km (5 minuts amb cotxe) de l’aparcament de l’anterior llac Peyto. El camí et durà de l’aparcament en 5 minuts, arribant a la vora del llac, on hi ha un petit pont de fusta. Val la pena una visita ràpida, encara que no és dels més impressionants (en el nostre top estarien el Moraine, el Louise o el Peyto).
Mirador sobre el Glaciar Crowfoot
De camí cap a Lake Louise seguiran apareixent multitud de llacs a la teva dreta, que podràs gaudir i fotografiar des de la pròpia carretera. També el Glaciar Crowfoot, que com la resta, segueix perdent-li terreny a la muntanya. Arribem a les últimes aturades abans d’arribar a Lake Louise, carregats de fotografies i de imatges que difícilment oblidarem. Aquesta aturada de les vistes de la glacera es troba a 3km de l’anterior aparcament del llac Bow.
Mirador sobre l’Hector Lake
També es pot veure des de la mateixa carretera, a 14km de l’anterior aparcament de la glacera Crowfoot.
Mirador sobre el Herbert Lake
Es tracta ja de l’últim mirador que ens aturarem abans d’arribar a la nostra destinació en el poble de Lake Louise. És un mirador a peu de carretera, com els dos anteriors, i es troba a 15km de l’aparcament anterior.
Com has vist, la Icefields Parkway és una carretera que es podria fer fàcilment en 3 horetes, però que amb totes les aturades i llocs d’interès que es van passant, et portarà fins a dos dies la seva visita completa. Vaja, això seria lo ideal. Hi ha gent que ho fa amb 1 dia, però hem pensat que seria condensar-ho massa i així amb dos dies ho podem veure més bé tot. |
Ara anirem a buscar el nostre allotjament a Lake Louise, on ens hi passarem les pròximes tres nits. Partirem doncs, en dos allotjaments diferents la nostra estada al Banff National Park, per optimitzar els temps de cotxe i les visites.
Et proposem un petit Hotel de 3 estrelles, el “Lake Louise Inn”, ubicat a 500 metres del centre del poble, important. El preu que surt és per les 3 nits… |
Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat, el temps i la ubicació del nostre allotjament (143km i 1h i 53min):