Categories
OEST DEL CANADÀ

11. ETAPA 10: BANFF NATIONAL PARK (LAKE LOUISE): LAKE LOUISE + TREKKING PLAIN OF 6 GLACIERS. Nit a Lake Louise

I avui gaudirem del nostre primer dia al Banff National Park. La intenció del dia d’avui és visitar la zona del Lake Louise, i fer-ho mitjançant un trekking molt popular que ens durà a veure, a part del llac (Lake Louise) unes muntanyes molt especials i sis glaceres. El trekking es diu “Plain of 6 Glaciers”. També donarem opcions de realitzar altres trekkings per la zona, ja que és molt prolífica en això. Bé, comencem.

Lake Louise

Qualsevol viatge a les Muntanyes Rocalloses de Canadà ha de passar, ineludiblement, per el Parc Nacional de Banff. És a més, el més proper a la ciutat de Calgary, i per tant, a l’aeroport internacional que dóna accés a una bona part de turistes. Nosaltres començarem la seva visita des del nord després d’explorar el Jasper National Park, que per cert, ens ha agradat moltíssim. Però el Banff National Park té molts atractius i en aquest article anem a explicar-te tot el millor que veure i fer en el Banff National Park.

El Banff National Park es va crear en l’any 1885 i fou el primer parc nacional de tot Canadà, i el tercer d’Amèrica del Nord (després dels de Yellowstone i Mackinac). La riquesa dels seus paisatges va començar a atreure a un turisme de classe alta, que per aquell aleshores era la única que podia permetre’s aquests llargs i extrems viatges. Un primer impuls el va donar la companyia del Ferrocarril Canadenc del Pacífic que va aixecar aquí dos dels seus emblemàtics hotels: el Fairmont Banff Springs i el Fairmont Château Lake Louise, per a promocionar el turisme i l’ús del tren. Per cert, aquests hotels segueixen en funcionament i son dos dels més luxosos de Canadà, per si t’interessaria donar-te un petit capritx… Projectes posteriors van comportar la construcció de carreteres en el parc, entre les que estava en el 1940 la Icefields Parkway que va connectar Banff i Jasper.

En el 1984, el Parc Nacional de Banff fou declarat Patrimoni de la Humanitat `per la UNESCO, junt amb la resta de parcs de les Muntanyes Rocalloses Canadenques, pels seus bells paisatges d’altes muntanyes, glaceres, llacs, cascades i canons, així com per ésser la llar d’una amplia diversitat d’animals salvatges, entre els que destaca l’ós grizzly.

Fairmont Château Lake Louise

El Lake Louise és famós per les seves aigües de tonalitats turqueses i per estar envoltat d’enormes muntanyes, sent una de les imatges més icòniques de totes les Muntanyes Rocalloses de Canadà.

Per arribar-hi s’ha de seguir la carretera que arriba fins al Fairmont Château Lake Louise, un d’aquests hotelassos patrocinats per la Canadian Pacífic Railway per promocionar el turisme a principis del segle XX. L’aparcament públic està al costat de l’extrem est del llac, on tindràs unes impressionants vistes.

Per els que tinguin ganes de trekking, des de la part dreta del Lake Louise néixen dos dels més interessants, i possiblement de les millors coses que fer en el Banff National Park:

Lake Louise

Com veieu, el color del llac és d’un turquesa senzillament espectacular, d’això és que tingui tanta fama. El llac es pot vorejar i recórrer en canoa, però lo millor, per nosaltres, és fer-hi una ruta de trekking.

El Llac Louise està encaixonat entre muntanyes i sobre elles descansa el glaciar Victoria que, encara que estigui en retrocés com moltes altres masses de gel en el món, encara es pot contemplar des de la riba del llac. Hi ha senders que et permeten vorejar el llac i, si viatges amb companyia, podràs llogar una canoa i remar per les seves tranquil·les aigües. La vista principal del llac i la glacera es té des de la zona turística, on hi ha un gran mirador i on s’ubica també l’hotel més famós de la zona (Fairmont Château Lake Louise), un hotel de luxe on passar la nit i despertar amb vistes al llac ha de ser una autèntica passada.

Vista frontal del Llac Louise

Com hem dit, el Llac Louise no està junt al poble, sinó que es troba a uns kilòmetres. Per tant, si viatges fins allí es fa imprescindible anar-hi en cotxe o amb servei de shuttle. Existeix un gran aparcament en les immediacions del llac, però en temporada alta s’omple molt de pressa i lo millor és anar-hi en autobús. La línia 8X de Roam Transit que cobreix el trajecte entre Banff i el llac té parada en el Lake Louise (aquí adjuntem el link amb els horaris: Lake Louise/Banff Express – Route 8X – Roam Transit).

Una altra opció per a visitar el Lake Louise en cotxe és aparcar en el Park & Ride, a varis kilòmetres del poble, junt a la ruta 1, i des d’allí prendre el shuttle al llac. La línia s’anomena Park & Ride Connector i va directa sense parar en el poble (Getting around the Lake Louise area – Banff National Park (pc.gc.ca)).

Així veuràs el llac Louise des de la seva part frontal, amb la glacera al fons

En els voltants del llac Louise hi ha varies rutes de senderisme que valen la pena realitzar. Nosaltres escollirem pel dia d’avui la ruta de trekking per la planície dels 6 glaciars (Plain of 6 Glaciers).

És bastant popular i pel que sembla és un dels millors recorreguts per la zona, però prepara’t també per suar força. Son un total de 5,5km (només d’anada) per arribar a una Tea House. La primera part d’aquesta caminata es circula per la riba del llac, per arribar fins a l’altre extrem, a 2km. I des d’allí, comença l’ascensió, poc a poc veuràs com el Llac Louise es fa més petitet a la teva esquena, però les vistes seran impressionants. Des de la casa de te podràs seguir caminant, si tu vols, per uns altres 1,3km fins l’Abbot Pass, i tenir el glaciar Victoria als teus peus.

Lake Louise

En aquesta ruta ens endinsem en una vall muntanyosa en el que solament hi haurà glaceres al teu voltant (d’aquí el nom). Pots realitzar-la també des de dos punts. Per una part, des de la part frontal al llac, seguint el sender que el voreja fins a l’altra banda i dirigint-te sempre cap al cor de la vall. Per una altra, coma prolongació de la teva aventura per el sender del Big Beehive (que ja explicarem més endavant).

Plain of 6 Glaciers

Una alternativa a la caminada proposada del Plain of 6 Glaciers, és fer la ruta del Big Beehive.

En els voltants del llac Louise hi ha varies rutes de senderisme que valen la pena realitzar, i el Big Beehive és un dels seus recorreguts estrella. El sender rep el nom d’un mirador des d’on es tenen unes vistes impressionants. Això sí, arribar allí requereix de cert esforç.

El recorregut fins la part més alta de la ruta son uns 4,5 kilòmetres, però hi ha més de 500 metres de desnivell que salvar. Un cop a dalt podràs tornar al Lake Louise per el mateix lloc, o fer una volta circular per el cantó del llac (d’aquesta manera el sender tindrà uns 10 kilòmetres). Això pot canviar si es fan unes altres variants (com el Little Beehive) i el temps final dependrà molt de les aturades que facis per el recorregut, perquè voldràs contemplar-lo tot amb calma, t’ho ben asseguro.

Per començar aquest sender del Big Beehive s’ha de partir de les ribes del Lake Louise. El camí surt quasi de front a l’Hotel Fairmont Château i des del principi comença a pujar. L’aigua del llac anirà canviant de color a cada pas, fent-se més intens, i després de 2,7 kilòmetres, arriba la primera aturada: Mirror Lake.

Mirror Lake i Big Beehive

Aquí voldràs prendre’t uns minuts per descansar. No només hi ha un petit llac molt fotogènic, sinó que la muntanya que tindràs enfront teu és el Big Beehive. I sí, tindràs que pujar fins allí dalt si vols tenir les boniques vistes que abans et mencionava. Si decideixes menjar-te alguna cosa per aquí, ves amb compte amb els “chipmunks”(espècie d’esquirols), perquè estan molt a l’aguait!

Quan reprenguis el camí, i després de tot just mig kilòmetre, començaràs a escoltar el so procedent d’una cascada: es tracta de les aigües del llac Agnes que cauen muntanya avall. Uns passos més amunt, t’hi trobaràs amb el llac Agnes i la seva Tea House. No només les vistes son espectaculars, sinó que hi ha una petita cafeteria on pots planificar una altra pausa per agafar forces.

Lake Agnes

Ara toca vorejar el Lake Agnes. Al final d’aquest tram, hi ha una sèrie de roques en les que també pots fer-hi una aturada contemplativa. No ho dubtis i asseu-te uns moments a descansar. Arriba la part més dura.

El llac Agnes és un dels que podràs veure en la ruta del Big Beehive

S’inicia la pujada al Big Beehive: el camí es fa cada cop més i més vertical i comença a fer ziga-zagues. Sembla no tenir final, i només veus a gent més amunt que tu i penses: en serio que tinc que pujar fins allí? No queda una altra que prendre’t-ho amb calma.

Un cop superada aquesta gran prova per les teves cames, en lo alt hi ha un creuament de camins. No baixis encara. Ves cap a l’esquerra fins que et trobis amb el mirador. Al·lucinaràs tant que se’t oblidarà de cop tot el sofriment de la pujada! Prent-te el teu temps, el teu esforç mereix ésser recompensat, però no deixis que els “chipmunks” es mengin el teu menjar. De veritat, estan per tots cantons.

Pots tornar per el mateix lloc o realitzar una volta. Al tornar al creuament de camins des del mirador, ves a l’esquerra i comença el descens (no tornis per el mateix lloc!). Després d’una estona arribaràs a un altre creuament de camins, en el que, et suggereixo, agafis el de la dreta.

Aquest és el que va fins al Plain of the Six Glaciers, encara que no tinguis perquè completar aquest altre sender sencer. Simplement caminaràs durant menys d’un kilòmetre fins a la desviació que t’indicarà “Plain of the Six Glaciers” a la dreta i “Lake Louise” a l’esquerra. Agafa el camí de l’esquerra, que és un connector que et portarà durant un kilòmetre fins a trobar-se amb l’altre sender. Gira a l’esquerra de no i camina en direcció al llac i l’hotel. Tota aquesta part final és pràcticament plana, així que encara que siguin uns quants kilòmetres es fa ràpid. A més, val molt la pena veure el Lake Louise de l’altra banda!

Així llueix el Lake Louise des del fons

A modo de resum, de moment hem explicat dos trekkings per realitzar en l’àrea del Lake Louise:

  • Trekking Plain of Six Glaciers
  • Trekking del Big Beehive

Ens quedarien explicar dues alternatives més de trekking, per mirar si encaixem en alguna d’elles:

  • Trekking al Llac Agnes: És un sender de 3,4km (només anada) que ascendeix fins a una coneguda i popular tea house, oberta en temporada alta (de juny a setembre). El desnivell que se supera és de més de 400 metres, i per el camí es passarà per el Mirror Lake i per una petita cascada. Aquest trekking està parcialment englobat en un altre que hem explicat, el del Big Beehive. O sigui que aquest trekking és per si volem escurçar el del Big Beehive. Hi ha aquesta possibilitat.
Mapa del trekking al Llac Agnes
  • Unió del trekking al Plain of Six Glaciers amb el del Lake Agnes (o Big Beehive): es tracta d’unir els dos trekkings en un loop de 14,6km en total. Aquest, i justament amb el del Big Beehive requereix un extra d’esforç per a portar-los a terme. Faríem primer el sender dels 6 glaciars, i de tornada ens desviaríem per el sender anomenat “Highline” que acaba en el Mirror Lake. Aquesta és una zona amb bastant vida salvatge, incloent els óssos, és clar (no us oblideu l’spray), però també esquirols i cabres monteses.
Mapa en perspectiva de la ruta del trekking combinat explicat (Plan of 6 Glaciers + Lac Agnes)

Aquesta última opció seria d’una gran vàlua paisatgística, ja que combinem el millor dels escenaris de l’entorn del Lake Louise, així com la visita a les dues Tea Houses que hi ha.

Les característiques de la caminada son: Loop de 14,6 kilòmetres, 700 metres de desnivell, durada de 3 a 4 hores, i dificultat classificada com a moderada.

I fins aquí amb l’explicació del programa del dia. La caminada que escollim serà suficient, junt amb la visita al Lake Louise, per acabar de passar el temps destinat en aquest dia.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, amb la indicació del kilometratge realitzat, el temps i la ubicació del nostre allotjament (9,20km i 18min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *