Categories
LA TOSCANA

3. VOLTERRA + SAN GIMIGNANO

Durant el matí acabarem de visitar les atraccions i monuments de Volterra que ens hagin quedat en el dia anterior. La nostra intenció és visitar després San Gimignano i dedicar-hi la resta del dia, ja que hem agafat allotjament en aquest poble. Es tracta d’un dels pobles més bonics d’Itàlia, amb el centre històric declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Índex
1. San Gimignano

1. San Gimignano

Com hem dit, després de visitar Volterra, sortirem cap a San Gimignano (com a molt tard sobre el migdia, tot i que tenim previst que sigui aproximadament sobre el mig matí). De Volterra a San Gimignano hi ha uns 32 kilòmetres que es fan en uns 40 minuts per aquest tipus de carreteres toscanes amb moltes corbes i paisatge variat.

San Gimignano és un dels pobles més bonics d’Itàlia i d’Europa. Situat en els turons de la bonica regió de La Toscana, aquest poble medieval és conegut com la “Manhattan de l’Edat Mitja” i “la Ciutat de les Mil Torres”, gràcies a les seves altes torres de pedra. A més de pujar en alguna de les seves 14 torres i visitar els seus principals punts d’interès, lo millor d’aquest poble és perdre’t pels carrers adoquinats del seu centre històric, Patrimoni de la Humanitat, que et traslladaran a l’Edat Mitja, a més de provar els seus deliciosos gelats.

El poble de San Gimignano, encara que té orígen etrusc, es va començar a desenvolupar en el segle X. L’Edat Mitjana fou la seva edat d’or. Era una de les comunes medievals més riques de tota la Toscana, gràcies, entre altres coses, al seu comerç de safrà, que arribava fins a França i Països Baixos. Prova d’aquesta riquesa és que hi havia ni més ni menys que 9 posades! Per acollir als mercaders foranis. Era, a més, parada d’una gran via de peregrinació religiosa: la Via Francigena.

San Gimignano

Fou llavors, en l’Edat Mitjana, quan es va protegir per una muralla que segueix en peu, quan arribaren artistes de gran nivell per decorar les seves esglésies i palaus i quan els seus mercaders varen construïr les grans torres que l’han feta famosa. A més poder, més alçada, encara que, això sí, cap podia ser més alta que la Torre Rognosa, la del Ajuntament.

A San Gimignano va arribar a haver-hi fins a 72 torres! Avui en queden 15. La seva decadència, a partir de la pesta negra, fou molt ràpida. Gràcies a això, ha arribat quasi intacta fins als nostres dies. Així que, encara que et portem “de la mà” a recórrer els seus edificis i llocs més significatius, no hi ha racó que no mereixi la teva atenció en el casc històric de San Gimignano. No et pots perdre ni un detall!
San Gimignano

La muralla medieval, reconstruïda en el segle XIII, segueix envoltant tot el casc històric de San Gimignano. Abans o després de recórrer els carrerons que protegeix, pots donar-li la volta i admirar-la des de fora. Encara que, això sí, lo millor t’espera després de creuar una de les seves cinc portes…

Muralla de San Gimignano

La més famosa d’aquestes portes és la de Sant Joan (Porta di San Giovanni), però, en el nostre cas, arribem des del cantó oposat, des de la porta de Sant Mateu. Allí comença la via San Matteo, l’artèria principal del casc històric i part de la Via Francigena. Comença l’espectacle medieval! El carrer està flanquejat de cases, cases-torre i palaus de l’Edat Mitjana. Aixeca la vista i fíxa’t en cadascun d’ells.

Via San Matteo

També és el carrer on més botigues de souvenirs t’hi trobaràs. Ara sí, toca pujar la via San Matteo per arribar a la Piazza del Duomo, també envoltada de palaus i torres medievals. Entre ells, el Palazzo del Popolo, del que parlarem més endavant, i el Palazzo Vecchio del Podestá, amb la gran Torre Rognosa, o torre del rellotge. Amb els seus més de 51 metres, és la que, en principi, no podia superar-se en alçada… encara que la Torre Grossa, del Palazzo del Popolo, sí que ho va fer. Això sí, seguia éssent pública!

Piazza del Duomo

Per suposat, és en aquesta plaça on es troba el Duomo di San Gimignano: la col·legiata de Santa Maria Assunta. No pugis la gran escalinata que arriba a la seva porta, l’accés no està allí: ves cap al Museu d’Art Sacre per comprar l’entrada.

Duomo de San Gimignano

Entrar en el Duomo o la Col·legiata de Santa Maria Assunta, situada en la magnífica Piazza del Duomo, és una de les millors coses que fer a San Gimignano. Un cop a l’interior d’aquesta església et quedaràs sense paraules a l’observar els frescos del segle XIV que cobreixen totalment les parets com el “Martiri de Sant Sebastià” de Benozzo Gozzoli, el “Judici Final” de Taddeo di Bartolo i totes les escenes de l’Antic i Nou Testament. La visita, que inclou audioguia en espanyol, la pots acabar en la capella de Santa Fina, una meravella del Renaixement amb escenes de la vida de la Santa pintades al fresc per Domenico Ghirlandaio. L’entrada al Duomo és de pagament, encara que per 2 euros més pots incloure-hi la visita al Museu d’Art Sacre, que conserva magnífiques peces com les escultures de fusta del segle XIV de l’Àngel de la Anunciació i de la Madonna.

Interior del Duomo de San Gimignano

Una bona opció abans d’entrar a cap lloc de pagament del poble, és apropar-te a l’oficina de turisme, situada en la Piazza del Duomo, per conèixer tots els punts d’interès de la ciutat i veure si et resultarà rentable comprar el San Gimignano Pass, que costa 13€ i inclou totes les entrades.

L’horari de visita del Duomo de San Gimignano és de dilluns a divendres de 10:00 a 19:30h, els dissabtes de 10:00 a 17:30h i els diumenges de 12:30 a 19:30h. El preu per accedir únicament al Duomo és de 5€ (3€ l’entrada reduïda).

Com ja havíem comentat en anteriors apartats, hi ha la possibilitat de fer-nos amb una tarja-abonament per veure els monuments i atraccions de San Gimignano. Es tracta de la San Gimignano Pass, la qual és vàlida per 2 dies consecutius, i dóna accés a tots els Museus Cívics del poble (Palazzo Comunale – Pinacoteca – Torre Grossa; al Museu Arqueològic – Spezieria di Santa Fina – Galleria d’Arte Moderna i Contemporània; Església de Sant Llorenç in Ponte), més el Duomo i el Religious Art Museu. El seu preu és de 13€ (10€ el ticket reduït, per a nens de 6 a 17 anys).
La nostra intenció és entrar al Duomo de San Gimignano i posteriorment entrar al Palazzo del Popolo i pujar a la Torre Grossa de 54m d’alçada. Ambdos monuments sumen 14€, i per tant, ja surt a compte la compra del San Gimignano Pass. Ho verificarem entrant a l’oficina de turisme del poble.
Interior del Duomo de San Gimignano

El Palazzo del Popolo o Palazzo Comunale, situat en la Piazza del Duomo, és un altre dels llocs que veure a San Gimignano més bonics. En la primera planta d’aquest antic ajuntament de finals del segle XIII s’hi troba l’anomenada Sala Dante, com a record de la visita que va fer aquest famós poeta a San Gimignano en el 1299 i que conta amb frescos que representen tornejos de cavallers i escenes de caça. En el segon pis hi ha la Cambra del Podestá, completament pintada al fresc amb escenes de la vida diària de la màxima autoritat del poble. Pots completar la visita amb la Pinacoteca que conté varis frescos dels segles XIII i XV, i la pujada a la Torre Grossa de 54 metres amb unes fantàstiques vistes del casc antic i de l’entorn.

L’horari de visita al palau és de les 10:00 a les 19:30h tots els dies. El preu únicament per entrar en aquest monument és de 9€ (7€ entrada reduïda per nens i joves).

Palazzo del Popolo
Interior del Palazzo

La Piazza della Cisterna, que deu el seu nom al pou octogonal situat en el centre, és la més bonica de veure a San Gimignano. Aquesta plaça triangular unida per un pas obert a la Piazza del Duomo, s’utilitzava en el segle XIII com a mercat i escenari per a festes i tornejos i si et situes en el centre de la plaça pots observar impressionants palaus com el Palazzo Razzi, la Casa Silvestrini, el Palazzo Tortoli, el Palazzo dei Cortesi i el Pellari, a més de torres medievals com les bessones torri degli Ardinghelli, la dels Becci, la de Cugnanesi, i la del Diavolo. En un dels seus costats es troba també l’arc dei Becci, antiga porta d’accés a la ciutat per el primer cercle de muralles defensives.

Piazza della Cisterna

Encara que queda molt poc de l’antiga fortalesa que es va construïr en el segle XIV en la part alta de la Rocca di Montestaffoli per defensar-se dels atacs del seu rival Siena, les seves magnífiques vistes del poble i de l’entorn, la situen com un altre dels llocs a visitar a San Gimignano imprescindibles. Et recomanem pujar per la Piazza delle Erbe i arribar fins la única torre que queda en peu, que és el punt des d’on s’obtenen les millors perspectives.

Vistes de San Gimignano des de la Rocca

L’església de Sant Agustí del segle XIII, situada en la plaça del mateix nom a 5 minuts del centre, és un altre dels llocs que veure a San Gimignano més bonics. Malgrat el seu sobri exterior, val la pena entrar per veure el cicle de frescos de disset panells de “La vida de Sant Agustí” pintats per Benozzo Gozzoli i situats al voltant de l’altar major.

L’entrada al recinte és gratuïta.

L’església de Sant Agustí

Si véns en cotxe des de Volterra, veuràs a la llunyania San Gimignano amb les 14 torres de pedra que encara es conserven de les 72 que tenia en la època medieval. Aquesta panoràmica és la més bonica del poble i per obtindre-la només has de sortir de la carretera SP1 per alguns dels seus camins que porten a les típiques cases de camp de La Toscana.

San Gimignano

La visita a San Gimignano acostuma a començar creuant la muralla medieval que envolta la ciutat per la Porta de San Giovanni i recorrent el carrer del mateix nom fins la Piazza della Cisterna. A mesura que t’acostes a la plaça i observes de més a prop les altes torres medievals, els restaurants turístics, les botigues de records i les de productes típics com el safrà i el vi blanc Vernaccia, es van multiplicant. Un altre dels carrers més bonics que veure a San Gimignano és la Via San Matteo i la Via Diacetto, dos carrers adoquinats envoltats de palaus, cases i torres medievals.

Carrers a veure a San Gimignano

Com veieu, i per suposat, s’ha de passejar pels carrers de San Gimignano. El casc històric és relativament petit, així que podràs recórrer tots els seus racons. No deixis d’apropar-te a les fonts medievals, amb els seus arcs gòtics, ni de gaudir de les vistes panoràmiques, com la que hi ha en la via degli Innocenti i, sobre tot, la del Parco della Rocca, de les més boniques de San Gimignano.

Vistes de San Gimignano des del Parco della Rocca

Com hem dit anteriorment, comprarem la San Gimignano Pass. La mateixa dóna accés a diferents museus de la ciutat, així que si teniu temps, podeu anar a visitar-los a tots. Cap és imprescindible, però tots son interessants si tens temps i, a l’estar inclosos…

Museu d’Art Sacre

Podeu visitar el petit Museu d’Art Sacre, on hi trobareu alguna joia, com la bonica, encara que un poc afectada per el pas del temps, Anunciació de fusta del segle XIV. Per cert, si t’hi fixes veuràs que el Crucifix que està entre la Verge i l’àngel anunciador no és part del mateix grup escultòric, de fet és d’un segle anterior.

L’horari d’obertura del museu és de dilluns a divendres de 10:00 a 19:30h, els dissabtes de 10:00 a 17:00h i els diumenges de 12:30 a 19:30h. El preu per accedir-hi si no disposes de la San Gimignano Pass és de 5€ (3€ l’entrada reduïda).

Llavors, un cop visitat el Museu d’Art Sacre, podeu anar cap als altres museus municipals inclosos en la San Gimignano Pass junt al Palazzo del Popolo. Primer, al que hi ha en la petita església romànica de San Lorenzo in Ponte. Un cop més, uns preciosos frescos del segle XV, a més recent restaurats, amb el Crist en glòria amb la Verge i els dotze apòstols.

Frescos a l’església de San Lorenzo in Ponte

Els horaris d’obertura de l’església de San Lorenzo in Ponte son tots els dies de 10:00 a 19:30h. El preu de l’entrada sense la San Gimignano Pass és de 9€ (7€ la reduïda).

Podeu acabar en l’edifici del Polo Museale Santa Chiara, que agrupa tres museus més. El Museu Arqueològic, amb restes etrusques, romanes i medievals, per aprendre una mica més sobre l’origen de la ciutat. La Spezieria di Santa Fina, amb recipients de farmàcia dels segles XV al XVIII de l’antic hospital. I la Galeria d’Art Modern i Contemporani Raffaele de Grada, amb obres del segle XX que demostren que San Gimignano no s’ha quedat en l’Edat Mitjana. Si ets apassionat de l’art contemporani, també tens la Galleria Continua, amb entrada gratuïta.

En la Galeria d’Art Modern i Contemporani Raffaele de Grada no et perdis la finestra amb vistes sobre el casc històric de San Gimignano.
Galeria d’Art Modern i Contemporani Raffaele de Grada

Una altra de les coses a fer a San Gimignano és visitar el Museu de la tortura. Aquest impactant museu, dividit en dos locals, un en la Porta San Giovanni i l’altre prop de la Piazza della Cisterna, és un dels llocs a visitar a San Gimignano no apte per a nens. Envoltat d’una atmosfera medieval, en aquest museu veuràs, sense cap tipus d’ornamentació, els mètodes de tortura i artilugis utilitzats durant segles per a destrossar física i anímicament a una persona, sense cap indici d’humanitat.

L’horari de visita és tots els dies de 10:00 a 19:00h. El preu de l’entrada (no està inclòs en la San Gimignano Pass) és de 10€ (7€ l’entrada reduïda).

Museu de la tortura de San Gimignano

No pots anar-te’n de San Gimignano sense degustar un dels seus vins Vernaccia. El millor lloc per fer-ho és justament en la Rocca de Montestaffoli, concretament en el Vernaccia di San Gimignano Wine Experience. Aquesta bodega és un consorci format per tots els viticultors que produeixen el vi San Gimignano Vernaccia, el primer vi italià que va obtenir la Denominació d’Orígen. Prendre’t una copa amb les vistes que ofereix la terrassa és definitivament una de les millors coses a fer a San Gimignano. Aquí pots obtenir més informació i fer una reserva d’un tour amb cata de vins…

Vernaccia di San Gimignano Wine Experience

I per trobar activitats diferents que fer a San Gimignano, ja que estàs en ple cor de la Toscana i molt a prop de la zona vinícola del Chianti, què tal si gaudim una mica d’aquests paisatges? I què tal si fer-ho en un 500 clàssic o en Vespa? Si t’interessa, aquí pots veure preus i característiques del tour en 500, i aquí els del tour en Vespa.

Vespa a San Gimignano

La Gelateria Dondoli, ubicada en la Piazza della Cisterna, s’ha convertit gràcies als seus deliciosos gelats en un altre dels atractius turístics que veure a San Gimignano. La majoria de gent que menja un gelat en aquest local el sitúa com el millor que ha provat en la seva vida i gran part de la culpa la té el mestre Sergio que ha creat sabors únics com la Crema di Santa Fina (crema de safrà i pinyons), Champelmo (aranja rosada i vi escumós), Dolceamaro (crema amb herbes aromàtiques) o el Sorbetto di Vernaccia.

Gelateria Dondoli, a San Gimignano

Una altra de les millors coses que fer a San Gimignano i menys conegudes, és baixar fins la Fonti Medievali, ubicada fora de les muralles. Després de baixar una forta pendent et trobaràs amb unes cisternes de principis del segle XIII que recollien l’aigua de les pluges, essencial per a la supervivència del poble, sobretot en les etapes de setge. Encara que el seu estat de conservació no és el més idoni, és un recés de pau en la turística San Gimignano i val la pena totalment l’esforç de la baixada i posterior pujada.

Fonti Medievali

Visitat San Gimignano, ja serà l’hora d’anar a buscar el nostre allotjament, en el nº6 de la Via delle Vergini (Leone). Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (31,70km / 40min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *