Categories
LA TOSCANA

4. SAN GIMIGNANO + CERTALDO + COLLE DI VAL D’ELSA + CASOLE D’ELSA + MONTERRIGIONI + SIENA

Durant el matí acabarem de visitar les atraccions i monuments de San Gimignano que ens hagin quedat en el dia anterior. La nostra intenció és fer una ruta per la Toscana i amb 4 dels seus petits poblets (no cal parar-nos en tots, si voleu), per anar a trobar la ciutat de Siena, al bell mig de La Toscana.
Índex
1. Certaldo
2. Colle di Val d’Elsa
3. Casole d’Elsa
4. Monterrigioni
5. Siena

1. Certaldo

Sortint de San Gimignano, anirem cap al nord per la carretera SP127 que enllaçarà amb la SP95 i ens durà a les immediacions del poble de Certaldo. Es troba a uns 13,7km de San Gimignano (uns 20 minuts tranquil·lament en cotxe).

Es tracta d’un poble històric dels més suggestius de La Toscana que encara conserva una atmosfera màgica. Poble en el qual es troben assentaments des de l’època etrusca, el seu desenvolupament va començar en l’època de la baixa Edat Mitjana. El seu nom deriva del llatí “cerrus altus”, on es descriu el turó cobert de roures on es troba el poble. El poble també és interessant per ser el lloc on va néixer Giovanni Boccaccio (1313-1375), un dels pares de l’idioma i de la literatura italiana, autor del “Decameron”.

Certaldo

El poble històric, també conegut com a Castello, està situat entre les muralles on s’obren les antigues portes d’entrada: Porta Alberti, Porta al Sole i Porta al Rivellino. Es pot entrar pujant pels antics i empinats carrers anomenats Costa Alberti i Costa Vecchia, des de la més moderna vía de Castello, o utilitzant un funicular que surt de la Plaça Boccaccio. Prèviament hem deixat el cotxe en l’aparcament del Parcheggio Certaldo Alto.

El funicular té un horari de funcionament de tots els dies de 7:30 a 01:00h. El preu és de 1,00€ pel bitllet simple, i 1,20€ per l’anada i tornada. 

Funicular de Certaldo

Una característica única del lloc és que, a diferencia de la majoria de pobles medievals, a Certaldo li falta la plaça principal, on generalment es troben els poders religiosos, polítics, civils i comercials. De fet, Certaldo es va desenvolupar en un turó allargat, on antigament es creia que no hi havia lloc per un àgora (plaça), la funció de la qual fou reemplaçada per l’actual vía Boccaccio, on es troben l’església, el Logies del Mercat, actualment emmurallats, però les seves arcades cegues es poden veure encara i apreciar en les parets del Palazzo Stiozzi Ridolfi.

Per rendir homenatge al poeta i escriptor Giovanni Boccaccio, pots visitar la casa on va viure durant varis períodes de la seva vida i que actualment allotja el Museu i és la seu de l’Ens Nacional que li han dedicat.

L’horari d’accés a la Casa-Museu és de 9:00 a 13:00h i de 14:30 a 19:00h. El preu de l’entrada és combinada amb el Palazzo Pretorio a 5€ (4€ l’entrada reduïda).

Museu-Casa Giovanni Boccaccio

El monument més important de Certaldo és sens dubte el Palau Pretorià, l’antiga residència dels Comptes Alberti, que fou construïda a finals del segle XII sobre les runes de les antigues cases d’aquesta família. Es poden visitar les presons, la sala d’audiències, l’arxiu, la capella i les dependències privades dels Vicaris. En la façana i dins del palau es troben nombrosos i fascinants escuts, cada un dels quals representa l’efígie de la família de cada Vicari que ha governat la ciutat. A més, en l’interior, podem admirar frescos i sinopies dels segles XV i XVI.

Els horaris d’accés al Palazzo Pretorio son de 10:00 a 13:00 i de 14:30 a 19:00h. Els preus per entrar son de 5€ (4€ l’entrada reduïda)(bitllet combinat amb l’altre museu, el Museo-Casa Boccaccio). Si t’interessa també incloure el Museu d’Art Sacre, hi ha un bitllet combinat de 7€ (5€ l’entrada reduïda).

Palazzo Pretorio

Al costat del Palazzo Pretorio, està l’Església San Tommaso i Pròsper, de principis del segle XIII, l’església més antiga a Castello.

També és interessant visitar el Museu d’Art Sacre, ubicat en lo què era originalment un Convent dels Agustins del segle XV. Les sales d’exposició estan dedicades a la pintura, l’escultura i els ornaments sagrats. En la pinacoteca – que una vegada era el refectori del convent – s’exhibeixen les pintures dels segles XII al XVI, amb obres de Cenni di Francesco de Ser Cenni, Ugolino de Nerio i Meliore.

Els horaris per accedir al museu son de 10:00 a 17:30h. Els preus per accedir-hi son de 4€ (2€ l’entrada reduïda). Com hem dit, hi ha un bitllet combinat amb el Palazzo Pretorio i la Casa-Museo Giovanni Boccaccio, per 7€ (5€ l’entrada reduïda). Creiem que val la pena poder veure els 3 museus per aquest preu.

Museu d’Art Sacre

Als voltants:

Certaldo es troba en el territori de Empolese Valdelsa: el clàssic paisatge toscà, dominat per la campanya, amb l’alternança de boscos i camps de cultiu, en un context modelat per l’home – que s’inclou en el paisatge amb els seus cultius tradicionals, les vinyes i les oliveres. Des de Certaldo es pot arribar fàcilament al centre històric de San Gimignano, com hem vist.

La zona de Valdelsa està travessada per varis kilòmetres de la Vía Francígena, que no travessa el poble de Certaldo sino que passa per Gambassi en la Etapa 30 des de San Miniato fins a Gambassi Terme i en l’Etapa 31 des de Gambassi Terme fins a San Gimignano.

Certaldo celebra al juliol la Mercantia, el Festival de les arts de carrer que anima cada racó del poble amb actuacions i escenografies impactants. Al setembre també es realitza una tradicional evocació històrica inspirada en les novel·les del Decameró de Boccaccio.

2. Colle di Val d’Elsa

El trajecte de Certaldo fins a Colle di Val d’Elsa son uns 25 minuts, trobant-se a una distància de 22,90km. Colle di Val d’Elsa és un petit burg en la regió de la Toscana, ideal per a passar-hi una tarda en tranquil·litat, submergits en la bellesa natural i històrica. Colle di Val d’Elsa és conegut per la seva producció de vidre, quasi al mateix nivell que la Illa de Murano, per importància i valor històric.

Colle di Val d’Elsa

Colle di Val d’Elsa s’ubica en el cor de la Toscana en una posició estratègicament favorable, prop de le ciutats de Siena, Florència i Volterra, en la ruta de la Via Francigena. Un petit poble d’uns 15 mil habitants (contant la ciutat baixa, fora de les muralles medievals). Colle di Val d’Elsa té un bonic centre històric ubicat en lo alt d’un turó, que contrasta amb la ciutat baixa amb tots els serveis, hi ha interessants monuments, magnífics museus, i sobretot, com és norma en aquesta zona d’Itàlia, un entorn esplèndid en el que perdre’s enmig de la naturalesa i el camp. Colle di Val d’Elsa es presenta, com molts burgs antics de la Toscana, en dues zones ben definides: les zones de “Colle Alta” i la “Colle Bassa”, connectades per un ascensor-funicular. Aparcarem el cotxe al “Parcheggio Ascensore per il Centro Storico” i anirem a buscar el funicular, que és gratuït i funciona les 24 hores del dia.

Centre Històric de Colle di Val d’Elsa

Colle di Val d’Elsa té una centenària tradició en la producció de vidre, que la va convertir en un dels principals pols italians per a la producció d’aquest extraordinari material. En la zona alta, es pot visitar el petit Museo del Cristallo, on trobareu la història de la producció, i alguns objectes importants. Colle di Val d’Elsa és el lloc de naixement de Arnolfo di Cambio, un famós escultor i arquitecte toscà. A ell està dedicada la plaça principal del poble baix, mentres que en el centre històric s’hi ubica la seva casa-torre, un interessant edifici medieval en el que l’artista va sortir a la llum.

Edificis antics al centre històric de Colle di Val d’Elsa

La zona més antiga i interessant de Colle di Val d’Elsa és la zona alta, on hi trobareu la major part de les atraccions a visitar, a més de la bellesa dels seus carrerons empedrats, vistes panoràmiques, restaurants i barns on gaudir d’un aperitiu, un bon vi o un excel·lent plat típic toscà.

La concatedral dels Sants Alberto i Marziale és l’església més important de la ciutat. S’aixeca sobre les restes d’una antiga església medieval, i ha estat remodelada i reorganitzada varies vegades al llarg dels seus segles d’història.

Vista exterior de la Catedral de Colle di Val d’Elsa

La catedral té una façana neoclàssica en maons i pedra arenisca, de línies essencials, amb marcs de travertí; l’interior, en canvi, té planta de creu llatina amb tres naus, on s’exhibeixen algunes obres d’art sacre creades per artistes com Giovan Paolo Merchiolli, Vincenzo Dandini i Astolfo Petrazzi. El crucifix sobre l’altar major, en bronze fos, obra de Pietro Tacca basat en un model de Giambologna.

Interior de la Catedral

El Palazzo Pretorio, o Palazzo del Podestá, data del segle XIV, i està ubicat en la Piazza del Duomo, i mostra en la façana principal els escuts d’armes dels Podestá i Comissaris que varen regnar sobre Colle di Val d’Elsa durant la seva història centenària. Dins del Palazzo Pretorio, és possible visitar el museu arqueològic de Colle di Val d’Elsa i el Etruscan Antiquarium.

Palazzo Pretorio de Colle di Val d’Elsa

El Baluard és el bastió defensiu de Colle di Val d’Elsa, que domina la ciutat baixa com si fos una terrassa: és un lloc perfecte per admirar un bonic panorama que s’extén fins als turons de Chianti. A poca distància del Baluard hi ha dos carrers interessants per a caminar: son la Costa, una via empinada que, sortint del casc històric, condueix a la part baixa de la ciutat, i la vía del Muro Lungo, que recorre el casc històric.

Carrer del casc històric

El museu del cristall, un material preciós gràcies al qual la ciutat es va fer famosa a tota Itàlia i va florèixer econòmicament en els segles passats. Està ubicat en la via del Castello, nº33. Mostra la història de producció del vidre des del segle XIV fins a les fàbriques que donaren un enorme desenvolupament a l’economia de Colle di Val d’Elsa en el segle XIX. L’exposició finalitza amb una sèrie d’objectes de disseny, que representen la evolució natural de la producció de vidre en l’actualitat.

Museu del vidre de Colle di Val d’Elsa

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00h, i els dilluns està tancat. El preu d’accés és de 4€ (2,5€ l’entrada reduïda).

Com heu pogut comprovar, a part del museu del vidre, lo millor que es pot fer a Colle di Val d’Elsa és passejar pels seus carrerons del casc històric, gaudint de la seva arquitectura i de les vistes panoràmiques del conjunt i de l’entorn. Si voleu més informació del poble, podeu visitar la seva pàgina web aquí. Quan arribi el moment, agafarem el cotxe i anirem a visitar el pròxim poblet que tenim previst fer-ho en el dia d’avui, anomenat Casole d’Elsa.

3. Casole d’Elsa

Arribarem a Casole d’Elsa en poc més de 15 minuts per la carretera SP27. Casole d’Elsa és un antic assentament Etrusc. És un poble situat en la part posterior d’un turó que ofereix als visitants una vista panoràmica de la campanya de Siena. En els segles XI i XII, fou una disputa dels bisbes de Volterra i en el 1260 va passar sota el domini de Siena. Al ser un lloc d’interès estratègic, per defensar-lo d’atacs externs, fou necessari posteriorment construïr noves fortificacions, incloent dues torres rodones que encara existeixen, adoptant les característiques d’un poble envoltat per el seu recinte emmurallat.

Casole d’Elsa

Un cop aparcats (proposem aparcar al “Parcheggio Piazza Unitá d’Itàlia”), el primer que s’ha de visitar a Casole d’Elsa és el recinte emmurallat: té una forma ovoidal composta per dues torres rodones de finals del segle XV i la Fortalesa del segle XIV, que avui en dia és la seu del municipi. En aquesta antiga i imponent estructura s’amaga una ànima contemporània, que consisteix en la Pinacoteca d’Art Viva. Molt desitjada per l’artista Giuseppe Ciani, representa una magnífica col·lecció de dibuixos i pintures de nens de tota la província.

Entre els valiosos edificis del centre històric hi destaca la Col·legiata Santa Maria Assunta, construïda en el segle XII en estil romànic-gòtic. En el seu interior s’hi troben nombroses obres d’art com el Cenotafi de Beltramo Aringhieri.

Interior de la Col·legiata de Sta. Mª Assunta

Junt a la Col·legiata hi ha la casa parroquial que actualment és la seu del Museu Arqueològic de la Col·legiata, on s’hi pot descobrir la història del poble i els seus voltants amb troballes arqueològiques de l’època etrusca i pintures i escultures de l’escola de Siena dels segles XIV al XVI. En les afores del poble, es pot visitar l’Església San Niccoló, documentada des de 1348. En l’interior s’hi troben frescs de Vincenzo i Francesco Rustici i, en l’altar principal, una Verge de l’escola de Siena del segle XIV.

Església de San Niccoló

En els boscos de Casole d’Elsa, entre Casole i Chiusdino, hi trobaràs el Parc Selva di Sogno, ple d’escultures i pintures murals, nascut de la fantasía de Deva Manfredo. Un lloc encantat on la naturalesa és un marc i una obra al mateix temps, un bosc de roures on les pedres i els vidres de colors cobren vida i encaixen armoniosament en l’ambient, creant un racó del món perfecte per a meditar i fer passejades relaxants. Per a més informació podeu visitar la seva pàgina web aquí.

Parc Selva di Sogno

Com en la millor tradició de Siena, també aquí es porta a terme el Palio de Sant’Isidro. És una cita ineludible en tots els estius on es disputa la carrera de cavalls, que assigna la victòria a un dels sis barris participants amb esdeveniments en tot el poble i el mercat d’artesania. Durant l’època nadalenca tots els habitants porten a escena un pessebre vivent enorme, que s’ha convertit en un espectacle a l’aire lliure que atrau a molts visitants. Si voleu més informació del poblet de Casole d’Elsa, podeu visitar la seva pàgina web aquí.

I finalment, ens acostarem a l’últim poble per visitar en la ruta del dia d’avui, que no és altre que Monteriggioni.

4. Monterrigioni

Es troba a 20,50km de Casole d’Elsa, a poc més de vint-i-cinc minuts amb cotxe. Aparcarem en un aparcament fora muralles. Podem aparcar al Parcheggio Castello o al Parcheggio Cipressino. Aquests aparcaments tenen unes tarifes de 3€ per 1 hora, i 5€ per 24 hores.

Si et vols imaginar un poble que mantingui quasi per complet la més pura essència de l’època medieval, aquest és Monteriggioni.

Monteriggioni

En realitat, més que un poble es tracta d’una petita fortificació medieval situada sobre un turó el qual alberga un dels pobles més bonics de la Toscana. El castell de Monteriggioni el trobes en la província de Siena ocupant un dels múltiples turons que s’extenen per aquest suau i bonic paisatge toscà. No deixis de gaudir de la teva primera visió panoràmica de Monteriggioni. Segons et vagis acostant, lluny, a dalt del turó et serà fàcil endevinar la configuració d’aquest molt petit poble emmurallat.

Monteriggioni

Amb una fortificació quasi rodona construïda entre 1213 i 1219, aquesta muralla medieval conserva els seus murs i les seves 14 torres. Amb dos portes d’accés, una mirant a Roma i l’altra a Siena, quan entris a Monteriggioni no esperis trobar-te una localitat de grans dimensions. Al contrari, en realitat son dos carrers i una gran plaça, la de Roma, on és fàcil imaginar-se l’ambient que es respirava en l’època medieval. En aquells temps aquest castell cumplia una important funció defensiva durant les conteses entre Siena i Florència.

L’edifici més destacat de la citada plaça és la seva església romànica de Santa Maria de l’Assumpció.

L’església romànica de Monteriggioni

Construïda en el segle XIII, manté una campana de l’any 1299, i conserva una pintura del segle XVII en la que es representa a la Verge del Rosari.

Però la teva visita a Monteriggioni sobretot es centrarà en un passeig per les muralles, en concret, per aquells trams on s’hi ha instal·lat una moderna estructura metàl·lica que permet recórre’ls. Des de dalt de les muralles veuràs que en l’interior de la fortificació le cases es veuen envoltades per algunes zones de jardins. Això et portarà a suposar que en les èpoques de setge estaríen ocupades per hortes que servirien per assegurar la manutenció dels assetjats. I així mateix, des de les muralles tindràs vistes excel·lents panoràmiques dels suaus i acolorits paisatges de la Toscana que envolten a Monteriggioni.

Muralles de Monteriggioni

Com veuràs, es tracta d’un dels pobles més interessants per visitar en un viatge per la Toscana.

Monteriggioni
Monteriggioni

La visita a Monteriggioni serà força ràpida. Creiem que en 1 o 2 hores ja haurem vist i passejat per tot el poble (muralles i centre històric).

5. Siena

I ja se’ns ha fet l’hora d’anar a buscar el nostre allotjament a la ciutat de Siena. Es troba (Siena) a uns 20,60km de Monteriggioni (uns 23 minuts amb cotxe). El nostre allotjament es troba a la Via Montanini, 28, davant de l’església de Santa Maria de les Neus, en ple centre històric (a 70 metres de la Piazza Salimbeni).

L’allotjament és un alberg, i es diu Albergo Cannon d’Oro. Com hem dit, està ubicat en el carrer comercial via Montanini, en el traçat urbà de l’antiga i prestigiosa Via Francigena. Malgrat d’estar solament a 200 metres de la Piazza Il Campo i molt a prop del convenient estacionament nº4 de pagament i gratuït (Via Pian d’Ovile – Viale Vittorio Veneto). Podem arribar a l’alberg en cotxe per a descarregar el nostre equipatge comunicant el número de matrícula a l’arribada (ja que l’entrada és ZTL des de Piazza Matteotti).

Per tant, deixarem aparcat el cotxe (un cop hem descarregat el mateix davant de l’allotjament), en l’aparcament gratuït de Viale Vittorio Veneto (s’anomena “Parcheggio Pubblico Gratuito Il Campino”), que es troba a l’oest del centre històric, a uns 10-12 minuts del nostre allotjament.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (95,40km / 2h 1min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *