Categories
LA TOSCANA

6. SIENA + CARRETERA CRETE DI SENESI + ASCIANO I ABADIA DE MONTE OLIVETO MAGGIORE + BUONCONVENTO + MURLO + ABADIA SAN GALGANO + MONTALCINO

Avui serà un nou dia de road-trip per la Toscana. Començarem sortint de Siena per una famosa carretera panoràmica que ens portarà fins al poble de Asciano on ens acostarem a un punt panoràmic on captarem fotos icòniques de la Toscana. Visitarem una de les abadies més evocadores encara en funcionament, i seguirem la ruta visitant dos petits pobles típics toscans, Buenconvento i Murlo. Ens acostarem a una fantàstica nova abadia aquest cop mig en runes, i acabarem el dia en el poble on tindrem l’allotjament, Montalcino, un poble emmurallat on hi destaca la Fortezza di Montalcino, i representa la nostra entrada a la mítica Vall d’Orcia.
Índex
1. Carretera panoràmica Crete di Senesi
2. Asciano i Abadia de Monte Oliveto Maggiore
3. Buonconvento
4. Murlo
5. Abadia de San Galgano
6. Montalcino

1. Carretera panoràmica Crete di Senesi

Una vegada visitada Siena, seguim la ruta amb cotxe per la Toscana. Anirem a buscar la carretera panoràmica de Crete di Senesi, la qual comença en el poble de Taverne d’Arbia i acaba en el poble de Asciano. Diuen que és la carretera més famosa per fer una ruta en cotxe per la Toscana, veurem. El poble de Taverne d’Arbia es troba a 11,90 kilòmetres del centre de Siena, cap a l’est. Arribats a Taverne d’Arbia, anirem a buscar la carretera SP438, que és la que ens durà fins a Asciano enmig de paisatges típics de la Toscana. El trajecte total de la carretera son uns 18,70 kilòmetres que es fan, sense parar, en uns 21 minuts. A veure quan ens hi estarem i quantes vegades hi pararem…

Carretera panoràmica Crete di Senesi

La carretera us encantarà perquè en tot moment estarem veient els paisatges verds de vinyes, els camins amb xiprers,… Hi ha alguns miradors en els que pots parar per a fer fotos i quedar-te hipnotitzat amb les infinites dunes del paisatge. Encara que sigui una carretera més llarga que la carretera principal, val la pena agafar-la per així gaudir de la campinya. Us adjuntem l’enllaç amb la seva pàgina web, aquí.

Carretera panoràmica Crete di Senesi

2. Asciano i Abadia de Monte Oliveto Maggiore

I finalment arribem a Asciano, on farem una petita aturada per visitar l’indret. Asciano és un antic poble immers en les famoses “Crete Senesi”. El territori d’Asciano va estar habitat des de l’antiguitat, com ho demostra el descobriment d’una necròpolis etrusca. En canvi, de la vida en l’època romana queda un gran fragment de paviment de mosaic del segle IV d.C., conservat en el cor del centre històric. Les primeres notícies d’Asciano en la època medieval es remunten a principis del segle VIII i es refereixen a la disputa entre els bisbes de Siena i Arezzo per la possessió d’algunes esglésies, incloent la Parròquia d’Asciano. Associada al Senyoriu dels Tolomei durant el segle XIII, el poble a mitjans del segle XIV, va tornar sota el control directe de Siena fins al 1554 quan, juntament amb Siena, va passar a formar part dels Mèdici.

El poble encara mostra el típic traçat medieval, per on és agradable caminar, sense presses, per descobrir racons amagats que s’obren a places inesperades o edificis històrics antics. Entre els nombrosos llocs d’interès val la pena visitar la Basílica de Santa Àgata, així com les Esglésies de Sant Agustí i Sant Francesc. Aquest últim custodia un gran retaule provinent del taller de la Robbia, que representa una “Verge i el Nen amb Àngels” i una pila baptismal de marbre realitzada per Antonio Ghini.

Basílica de Santa Àgata a Asciano

Continuant per els carrers del centre històric s’arriba a la pintoresca Plaça del Gra amb la seva font del segle XV, que mostra les al·legories d’una fascinant cultura medieval, i al Palau del Podestá, amb els seus antics escuts.

Palazzo del Podestà

També t’aconsellem visitar el Museu del Palau Corboli que conserva, en l’interior d’un edifici medieval molt valuós, una col·lecció important d’obres organitzades en dues seccions: Art Sagrat i Arqueologia. El “Daily Telegraph” l’ha escollit entre els 15 petits museus més bonics d’Itàlia. També és de considerable interès el Museu Cassioli: l’únic dedicat plenament a la pintura de Siena del segle XIX. Construït en el 1991 gràcies a l’important llegat d’obres de la família Cassioli, originària d’Asciano, i implementat en el 2007 exposant nombroses obres propietat del Liceu Artístic “Duccio di Buoninsegna” de Siena, el Museu es troba en un valuós edifici de principis del segle XX.

Museu Cassioli

Visitat Asciano, continuarem la nostra ruta en direcció a l’esplèndida Abadia de Monte Oliveto Maggiore, però pel camí encara ens pararem en un altre punt panoràmic d’interès: anirem a buscar la carretera SP60 i el seu trencall amb l’accés a l’Agriturismo Baccoleno (a 6 kilòmetres al sud-est d’Asciano), on apareix el punt panoràmic a modo d’icònica vista de la Toscana. És un turó esplèndid on ens hi podríem passar moltes hores, contemplant també el pas del capvespre.

Punt panoràmic a l’entrada de l’Agriturismo Baccoleno

I ens dirigirem a l’Abadia de Monte Oliveto Maggiore, un esplèndid complex monàstic amb nombrosos tresors d’art. L’abadia ha estat fundada a principis del 1300 per Beato Bernardo Tolomei, un noble de Siena que va abandonar el luxe i les riqueses per dedicar-se a una vida de pobresa i soledat. L’abadia fou també un important centre religiós, però també cultural i econòmic, éssent particularment famosa i vital durant el període del Renaixement. Tant per fora com per dins la visita a l’abadia val molt la pena.

Abadia de Monte Oliveto Maggiore

L’estructura de l’abadia de Monte Oliveto Maggiore segueix l’esquema clàssic de les abadies benedictines: una església, un claustre principal i altres més petits, una sala capitular i un refectori. En aquest cas, es va afegir una gran biblioteca. La visita comença amb l’Església, construïda a principis del segle XV. Com molts dels edificis religiosos de Siena de la mateixa època, té l’aparença d’una pinacoteca, o més aviat d’un museu d’art sacre, on a més d’esplèndides pintures es poden admirar estàtues i magnífiques obres de Fra Raffaele da Brescia (1520). De l’església es passa al Gran Claustre, completament pintat al fresc per Luca Signorelli i Antonio Bazzi, conegut com Sodoma. Des d’aquí es segueix entrant en el refectori i pujant les escales que condueixen a la sala capitular i a la gran biblioteca.

Interior de l’abadia

Durant la visita és aconsellable assistir a la Missa cantada, oficiada per els Monjos Olivetans en Cant Gregorià. Pels amants del vi informem que l’Abadia conta amb una bodega on els monjos venen el vi de la seva producció.

Els horaris d’obertura turística de l’abadia durant l’estiu és de 9:30 a 12:40h i de 14:30 a 17:00h. El preu de l’entrada és de 5€.

3. Buonconvento

Visitada l’abadia, ens acostarem al petit poble de Buonconvento, el qual el visitarem (es troba a 9,2 kilòmetres de l’abadia, que es fan amb uns 13 minuts en cotxe aprox.). Buonconvento és un dels pobles més bells d’Itàlia, segons la classificació elaborada per ANCI. Sempre tancat dins d’un recinte emmurallat construït en el 1379, el poble medieval estava originalment provist de només dues portes d’accés situades en els extrems del carrer principal: Porta Senese en la banda nord, que encara conserva els marcs originals de fusta amb ferratges, i la Porta Romana en el cantó sud, que fou destruïda en el 1944 pels alemanys durant la retirada.

Il Centro més antic està travessat, de nord a sud, per el carrer Soccini, anomenat així en memòria d’una antiga família.

Buonconvento

El territori de Buonconvento alberga dos museus de gran interès: aquell de Mezzadria Sienesa, que explica la història del món rural que va caracteritzar els camps fins els anys setanta, i el Museu d’Art Sacre de la Vall de Arbia, que recull les obres mestres de la pintura sienesa dels segles XIII al XVII.

També val la pena visitar l’Església de San Pietro y Paolo, on –segons fonts historiogràfiques- va morir en el1313 l’Emperador del Sacre Imperi Romà, Arrigo VII. L’església és molt més antiga; de fet una pedra de marbre en el cantó esquerre de la façana té gravada la data del 1103, que podria correspondre als fonaments. En l’església hi ha algunes obres pintoresques de l’escola sienesa (totes del segle XV), incloent una taula pintada que representa la Verge amb el Nen de Matteo di Giovanni; una taula de Pietro di Francesco Orioli; i un fresc de Sano di Pietro que representa la coronació de la Verge.

Església de San Pietro y San Paolo

4. Murlo

Visitat Buonconvento ens acostarem a Murlo, un poble encara més petit que Buonconvento. Es troba a 11,2 kilòmetres de distància que es recorren en uns 13 minuts en cotxe. Aparcarem el mateix en un lloc habilitat a fora de les muralles. El poble de Murlo ens parla ja des del seu nom, de la seva naturalesa, ja que el llatí “murulus” significa en realitat “lloc emmurallat”, i només cal veure les boniques parets de maons que envolten el poble. El característic poble medieval està situat en la cima d’un turó amb vistes a la Vall de Crevole cobert d’espessos boscos, en una posició fronterera entre Val di Merse (a la que pertany Murlo) i la zona de Crete del Vall Arbia amb vistes a la vall Ombrone i al turó de Montalcino des d’una magnífica posició.

Murlo

La zona fou habitada des de temps molt antics, els orígens del lloc estan relacionats a la civilització etrusca, com ho demostren les troballes de Poggio Civitate i Poggio Aguzzo. El Castell de Murlo, amb una típica estructura d’un poble fortificat, és del segle XII, quan era el centre principal del Feu dels bisbes de Siena o del Bisbat. El plànol del Castell que veiem avui en dia representa les transformacions realitzades a finals del segle XVI després de la caiguda de la República de Siena, i revela l’estructura de l’antiga fortalesa amb les muralles coronades per petites vivendes que envolten el Palau Episcopal (actual seu de l’interessant Museu Arqueològic, on es pot admirar el notable Antiquarium Etrusco de Civitate), l’edifici de les presons i la catedral.

Museu Arqueològic de Murlo

És molt interessant l’Ermita de Montespecchio, ubicada en la localitat homònima: les parets de l’edifici, construïdes en l’Alta Edat Mitjana, tenen una inclinació major que aquella de la Torre inclinada de Pisa. Si voleu més informació sobre el poble, us adjuntem el link de la seva pàgina web, aquí.

5. Abadia de San Galgano

Continuarem la ruta en cotxe dirigint-nos a l’Abadia de San Galgano, a 35,60 kilòmetres de Murlo, a l’oest (es fan amb uns 43 minuts). Ja veureu que val la pena l’escapada. En el tram de Toscana entre els pobles de Chiusdino i Monticiano es troben les espectaculars restes de l’Abadia de San Galgano, que és la seu de un dels monestirs més importants en la Toscana. Després de prendre l’hàbit cistercenc, el noble cavaller Galgano Guidotti, va fer construïr en el 1180 una capella en el Mont Siepi, on va decidir morir com a ermità. Llavors, els monjos cistercencs varen construïr allí un oratori i un edifici en honor del monjo Galgano, que s’havia convertit en Sant. Així va sorgir el Monestir de San Galgano, un esplèndid edifici, considerat avui en dia com un dels exemples més prestigiosos de l’arquitectura cistercenca-gòtica italiana. En el 1300 l’abadia fou devastada per les tropes comandades per Giovanni Acuto i en el 1400 va començar el període de decadència, que va culminar amb la decisió d’abolir les ordres monàstiques.

Abadia de San Galgano
Interior de l’Abadia de San Galgano

La propera Ermita de Montesiepi amb el seu misteri de “Excalibur”, l’espasa que San Galgano va clavar en una roca quan va decidir deixar la seva vida de senyor i tornar-se un ermità. El gest de pau de Galgano (l’espasa incrustada en la roca) i la seva breu i intensa vida eremítica, varen commoure als seus contemporanis, i ja en el 1185, apenes quatre anys després de la seva mort, el Papa Lucio III el va proclamar Sant, mentres que el Bisbe de Volterra, Ugo Saladini, va ordenar que se l’enterrés junt a la roca que encara conservava la creu-espasa, únic senyal religiós de la seva vida, i que es construís una capella sobre ella. La capella va adquirir immediatament la forma rodona característica que encara avui la distingeix.

Ermita de Montesiepi, on hi ha l’espasa clavada de San Galgano

Visitada l’abadia i l’ermita, tornarem a agafar carretera toscana per dirigir-nos a l’últim dels pobles que veurem en el dia d’avui, i en el qual hi tenim el nostre allotjament per passar-hi la nit: Montalcino. Es troba a 59,2 kilòmetres de l’abadia (a una hora de cotxe aproximadament), on gaudirem dels paisatges de la Toscana.

6. Montalcino

Montalcino és un poble amb un gran patrimoni cultura. Estic segur que quan vegis tot el què hi ha per veure en ell, el voldràs incloure en la teva ruta per la Toscana. Montalcino es troba situat a sobre d’un turó, com moltes altres ciutats i pobles de la Toscana. És d’orígen medieval i està envoltat d’una muralla defensiva que es conserva en bon estat. Un cop travessis els seus murs, et trobaràs una localitat preciosa on regna la tranquil·litat. Amb tant sols passejar pels seus carrers, els seus edificis et faran viatjar en el temps. Montalcino té també una gran tradició vinícola i és el lloc d’orígen de l’afamat vi Brunelli.

Conta que per veure tots els llocs turístics de Montalcino necessitaràs només un dia com a molt. Podem començar a visitar el poble durant la tarda i acabar-lo de visitar durant l’endemà al matí, com nosaltres vulguem.

Algo important que has de tenir en compte és que per visitar tot el què veure a Montalcino tindràs que deixar el cotxe aparcat fora del casc històric. T’aconsello que aparquis el cotxe en el parking de “Piazzale Fortezza” ja que l’accés al casc històric des d’allí a peu és més còmode. Si ja tens el cotxe aparcat, començarem a visitar els llocs turístics de Montalcino.

Montalcino, prop del Parking Piazzale Fortezza

Començarem la visita a Montalcino per la seva Fortalesa, anomenada Fortezza o Rocca di Montalcino. És el monument per excel·lència a veure a Montalcino. Es tracta d’una fortalesa defensiva amb uns murs i torrasses molt imponents, fets de pedra. Està a dalt de tot del turó, per lo que tindràs que preparar les teves cames per arribar fins allí. La veritat és que el lloc és molt bonic i des de les seves torres podràs gaudir d’unes vistes espectaculars. Ja en el seu interior, has de saber que algunes parts no poden visitar-se a causa del seu deteriorament. El pati té l’accés lliure, però si vols recórrer tota la part alta de la Fortezza i la capella tens que comprar un ticket. Algo que ens va semblar curiós és que dins de la Rocca di Montalcino hi ha una vinoteca anomenada “La Fortezza” on pots degustar el vi Brunello i comprar les entrades per a la visita.

L’horari d’obertura turística de la Fortezza di Montalcino és tots els dies de 9:00 a 20:00h. El preu per veure tota la part alta i la capella costa uns 4€.

Fortalesa de Montalcino

Ens acostarem a la Catedral de Montalcino (també coneguda com el “Duomo”), la qual no és tant antiga com altres catedrals de la Toscana. I lo cert és que tampoc és tant espectacular com la de Siena o Florència, per exemple. És un edifici molt gran, amb unes columnes i una torre de pedra enorme que dibuixen aquesta típica estampa medieval. Veuràs que l’interior és bastant auster, encara que alberga algunes joies de l’art sienès en el seu altar principal, així com en la Capella del Sufragi i la seva pila baptismal. L’entrada és gratuïta.

Duomo de Montalcino

També en el centre històric podràs visitar la Piazza Garibaldi. És una plaça petita amb un aire toscà molt encantador. En aquest lloc és on pots visitar la famosa Església de Sant Egidi. També dónen a aquesta plaça altres llocs interessants que veure a Montalcino, com el Palazzo dei Priori i el Teatro degli Astrusi, ambdos edificis amb una arquitectura pintoresca. Això sí, al Teatro degli Astrusi només pots visitar-lo si compres entrada per a veure algun espectacle.

Piazza Garibaldi

A la Piazza, ens aturarem a contemplar amb detall l’Església de Sant Egidi, perquè és una de les preferides dels habitants de Montalcino. Fou construïda sobre les restes d’una altra antiga església que es va enderrocar per poder continuar amb les obres de la Fortezza. És un temple petit, d’estil romànic i gòtic. L’exterior no té grans decoracions i segueix una mica l’estela dels edificis de la zona. Però el seu interior guarda una curiositat i és que la forma del seu sostre és a dues aigües. Està subjectat per una sèrie de bigues de fusta i acompanyada de varis arcs que dónen a l’altar major. Aquesta zona, la de l’altar, té una decoració austera, però podràs veure restes de frescs en les parets molt bonics. La visita a aquesta església és gratuïta.

Interior de l’església de Sant Egidi

Sense anar molt lluny de l’església de Sant Egidi arribaràs a la Piazza del Popolo. L’edifici principal d’aquest lloc a visitar a Montalcino és el Palazzo dei Priori, l’Ajuntament. De seguida veuràs que l’edifici és molt estret i lo que més destaca és la seva torre medieval, molt alta i també estreta amb el seu rellotge i campanar.

Piazza del Popolo

I anirem cap al Il Cappellone. Aquest lloc és també conegut com la Loggia de Montalcino. Arribaràs allí tant sols caminant uns metres des de l’ajuntament. Si tens temps, t’animo a que et passis a visitar-lo i vegis la seva peculiar arquitectura.

Loggia di Montalcino

Ens arribarem fins el Santuario Madonna del Soccorso, que es troba fora de les muralles de la ciutat, prop d’una de les seves portes. És veritat que tindràs que allunyar-te una mica del centre històric per a veure aquest lloc turístic de Montalcino, però el passeig val la pena. Té una història molt peculiar, perquè sembla ser que abans de la seva construcció, algú va col·locar en aquest terreny un quadre de la Verge amb el Nen i els Sants Pere i Pau. Aquesta “aparició” fou presa com una senyal per construïr aquí el temple, la missió mística del qual era protegir a la ciutat.

Per fora, el temple sembla que sigui més petit, però el seu interior et sorprèn per la seva amplitud. També té una decoració molt laboriosa i amb un fotimer de detalls que segur que us encantarà. La zona de l’altar també és molt bonica, d’estil barroc. A més, en els voltants del Santuari hi ha un jardí en el que pots descansar mentres contemples les precioses vistes a la Toscana.

Santuari Madonna del Soccorso

Un altre temple de Montalcino amb una arquitectura molt bonica és l’Església de San Agostino. És d’estil romànic i, encara que la decoració de la seva façana sigui senzilla, destaca un rosetó de marbre blanc preciós. Junt a l’església hi trobaràs el Museu Riunuti. Antigament era un convent, però avui alberga una col·lecció d’obres d’art de l’escola sienesa.

Església de San Agostino

Just al costat del Museu Riunuti podràs visitar el Museu Cívic de Montalcino. Ocupa part de l’antic convent de Sant’Agostino. En el seu interior s’exposen obres que van des de l’Edat Mitja fins al segle XX, entre pintures, escultures i fotografies.

L’horari d’accés al Museu és tots els dies de les 10:30 a les 19:00h. Els preus per accedir-hi son de 10€ (8€ l’entrada reduïda).

Museu Cívic de Montalcino

I fins aquí l’exposició de les atraccions del poble de Montalcino. L’endemà continuarem amb una de les perles del poble però que està als afores i la visitarem quan continuarem la roadtrip. Es tracta de l’Abadia di Sant’Antimo.

Anirem a buscar el nostre allotjament, ubicat a la Via S.Saloni, nº31 de Montalcino (Residenza Palazzo Saloni), a uns 200 metres del Palazzo del Priori.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (163,00km / 3h 25min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *