Categories
LA TOSCANA

5. SIENA

Avui dedicarem tot el dia a visitar la ciutat de Siena, ja que com a mínim és necessari el dia sencer per a poder gaudir d’una de les ciutats més boniques d’Itàlia. Es tracta del centre històric que té més encant de tota la Toscana. Com podeu suposar, també és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Índex
1. Siena

1. Siena

Una de les primeres coses que us recomanem fer a Siena, és una completa visita guiada per la ciutat, per si vols conèixer a través d’un guia expert i en espanyol, tota la història de la ciutat. Et deixem l’enllaç aquí.

Aquesta petita ciutat, sempre a l’ombra de la seva veïna i germana gran Florència, és un dels llocs que veure a la Toscana més imprescindibles. Sense tenir la massificació turística de Florència, en ella podràs coneixer amb tranquil·litat el seu enorme patrimoni històric i artístic, en la que el temps sembla haver-se aturat en l’edat Mitjana.

Començarem la nostra visita pel cor del casc històric, la Piazza del Campo, la qual està ubicada a 200 metres del nostre allotjament. La Piazza del Campo, ubicada en el cor del centre històric de la ciutat, és l’icona de la mateixa i un dels llocs que veure a Siena més bonics. Envoltada d’edificis històrics com el Palau Públic, aquesta plaça en forma de petxina té la seva fama mundial per la celebració de la carrera de cavalls del Palio, una festa d’orígen medieval, en el que cada barri de la ciutat competeix amb un cavall i que se celebra dues vegades a l’any, el 2 de juliol i el 16 d’agost.

Piazza del Campo, Siena

En la plaça també mereix especial menció la Torre del Mangia, la més alta de Siena, des de la que tindràs unes fantàstiques vistes de la plaça i tota la ciutat, regalant-te una perspectiva única. Altres llocs destacats de la Piazza del Campo son la Cappella della Piazza de finals del segle XIV i la Font Gaia del segle XIV, situada en el centre de la Piazza del Campo. La Loggia della Mercanzia (antic mercat medieval) es troba també a la plaça.

Piazza del Campo, amb vistes des de la Torre del Mangia

La nostra intenció també serà accedir al Palazzo Público i pujar a la Torre del Mangia, la més alta de Siena. El Palazzo Público és l’Ajuntament i està fet de maons del segle XIII amb una torre que acull el museu municipal (Museu Cívic de Siena) i la seva col·lecció de frescos.

Els horaris per visitar el Palazzo Público son de 10:00 a 18:00h i el preu per entrar és de 10€. Si voleu pujar també a la Torre del Mangia, el preu puja fins als 15€ per ambdues atraccions (que en realitat son tres: l’ajuntament, el museu i la torre).

La Torre del Mangia és una torre de pedra quadrada de 87m d’alçària construïda entre 1325 i 1348, amb un campanar dedicat a la Verge Maria.

Els horaris per pujar a la Torre son de 10:00 a 19:00h, i el preu son 10€, tot i que si vols visitar l’Ajuntament amb el seu Museu Cívic, hi ha un bitllet combinat per 15€, com hem dit abans.

Torre del Mangia

Molt a prop de la Piazza del Campo es troba el Palazzo Piccolomini. L’edifici és molt bonic, amb unes vidrieres precioses. I per la seva arquitectura i decoració, recorda a altres palaus de la família Mèdici. Actualment és la seu de l’Arxiu de Siena i del Museu de Biccherna. Aquí podràs gaudir d’una col·lecció d’obres d’art d’un valor incalculable d’artistes sienesos, així com d’unes vistes precioses a la Val d’Orcia.

Palazzo Piccolomini

Al costat del Palazzo Piccolomini, ens trobarem la Loggia del Papa, el qual és un edifici renaixentista on et cridarà l’atenció seran els 3 arcs gegants que dónen la benvinguda a l’edifici. Sembla ser que fou manat a construïr per el Papa Pius II, amb intenció d’honorar a la seva família. Junt a la Loggia del Papa podràs visitar també l’església de San Martino.

Loggia del Papa

I ens arribarem a la Piazza del Duomo, on es troba la Catedral de Siena, Duomo o Catedral de Santa Maria de l’Assumpció, declarada Patrimoni de la Humanitat i considerada com una de les esglésies més boniques del món, és un altre dels llocs que visitar a Siena imprescindibles. Construïda entre 1215 i 1263, en estil gòtic italià, impressiona per estar tota construïda en marbre blanc i verdós i en el seu interior, per el terra de marbre amb incrustacions i panells representant episodis bíblics. A més, en el seu interior tens varies obres d’art com el magnífic púlpit, l’altar i varies escultures de varis dels grans mestres de l’època, entre les que sobresurten les dedicades a Sant Pere i Sant Pau, obra de Miquel Àngel.

Encara que per nosaltres el lloc més especial de la catedral és la Biblioteca Piccolomini, amb impressionants frescos en parets i sostre, que et farà recordar per un moment a la Capella Sixtina. La millor opció per visitar tot el complexe catedralici de Siena és reservar aquesta entrada d’accés ràpid que inclou la catedral, el baptisteri, la cripta, la biblioteca Piccolomini, el Museu dell’Opera i el Facciatone (Mirador Panorama) o comprar la tarjeta OPA Si Pass. Heu de comptar amb una visita que durarà entre 2 i 3 hores. Adjuntem la pàgina web perquè pugueu reservar l’entrada amb antelació, aquí.

L’horari d’accés al complexe de la catedral és de 10:00 a 19:00h. Els preus son de 8€ (6€ l’entrada gratuïta) per entrar a la catedral.

Duomo de Siena
Comprarem amb antelació, la tarja OPA Si Pass, que inclou l’accés al Complexe de la Catedral de Siena,i té una durada de 72h. Les avantatges que té la tarja és que podràs accedir a tots els monuments del complexe de la Catedral de Siena. Es visita la cripta, el baptisteri i el Museu de l’Obra del Duomo. També es contemplen unes vistes impactants des de lo alt de la catedral. El preu de la tarja és de 15€.
Interior de la Catedral de Siena

Dins del Complexe de la Catedral, anirem a visitar el Mirador del Panorama del Facciatone, situat al costat de la catedral, que té les millors vistes del centre històric i és un altre dels llocs que veure a Siena. Aquest mirador, és en realitat una part de la façana de la que anava a ser la nova catedral de Siena i que per una epidèmia de pesta no es va poder acabar. Per gaudir de les vistes de Siena i de la Piazza del Campo, tens que entrar per el Museu de l’Òpera i pujar més de 200 graons per unes estretes escales. Tingues en compte que en temporada alta, les cues poden arribar a una hora, per lo que és recomanable anar-hi a primera hora.

L’horari de visita al Facciatone és tots els dies de 10:00 a 19:00h. El preu per entrar al Facciatone està inclòs dins la tarja OPA Si Pass.

Vistes del Duomo des del Facciatone

El Baptisteri de Sant Joan, construït en estil gòtic en el 1390, és una altra de les joies i llocs que visitar a Siena. L’interior està ple d’art, en el que destaquen els seus frescos, que cobreixen sostres i parets, i sobretot la impressionant pila baptismal de bronze i marbre realitzada per grans mestres del renaixement com Donatello o Lorenzo Ghiberti.

L’horari de visita per accedir al Baptisteri és de les 10:00 a les 19:00h. El preu està inclòs en la tarja OPA Si Pass.

Battistero San Giovanni, a Siena

Després de visitar el complex del Duomo de Siena, continuarem explorant altres racons del casc històric de la ciutat. Ara li tocarà el torn a la petita Piazza Salimbeni, situada en ple casc antic i envoltada de varis edificis històrics, és un altre dels racons més bonics de Siena. Entre els edificis que l’envolten, el Palazzo Salimbeni és el més important i en el que es troba la oficina central de la Banca Monte dei Paschi di Siena, un banc amb més de 500 anys d’història. Els altres dos edificis d’aquesta plaça rectangular son el Palazzo Tantucci i el Palazzo Spannocchi.

Palazzo Salimbeni en la Piazza Salimbeni

Un altre dels palaus que val la pena veure a Siena és el Palazzo Tolomei, d’estil gòtic. Es tracta d’un dels més antics de la ciutat ja que fou originalment construït en el segle XIII i va pertanyer en el seu dia a l’adinerada família Tolomei. No sabem si és per aquest motiu, però actualment aquí es troba la seu del banc Cassa di Risparmio di Firenze.

Palazzo Tolomei, de Siena

Recorrerem el centre històric cap a l’oest per anar-nos a topar amb la Basílica de Sant Domènec, construïda en el segle XIII i ampliada en el XIV, és un altre dels llocs que veure a Siena imprescindibles. Aquesta enorme església d’estil gòtic i d’aspecte sobri, en consonancia amb l’esperit de les ordres mendicants, destaca pels varis frescs sobre la vida de Santa Catalina, que es poden veure en el seu interior, molt vinculades a aquesta església i Siena, i un tavernacle on es conserva el cap incorrupte de la Santa, així com les seves relíquies.

L’horari d’accés a la Basílica és tots els dies de 7h a les 18:30h.

Basílica de Sant Domènec

Al costat mateix de la Basílica es troba la casa natal de Santa Caterina de Siena (la santa de la ciutat), el qual és un complexe d’edificis religiosos que han donat lloc al conegut com a Casa Santuari de Santa Caterina. Construït entre 1683 i 1700, aquí podem destacar el crucifix i l’oratori, on es pot veure la cel·la de la santa i algunes relíquies. És un lloc molt tranquil i bonic, amb bones vistes, i a més amb entrada gratuïta.

L’horari d’obertura del Santuari és de 9:00 a 17:30h.

Casa-Santuari de Santa Caterina de Siena

I a prop del Complexe de Santa Caterina, hi ha el Castell de Santa Bàrbara, anomenada també Fortalesa Medicea. El castell de Santa Bàrbara és una fortalesa construïda per la poderosa família dels Mèdici en el 1563 i en la que en l’actualitat s’hi ubica un parc públic conegut com la Lizza, ideal per a córrer o passejar. Encara que l’aspecte el converteix en un dels llocs que visitar a Siena, son les seves magnífiques vistes de tota la ciutat amb el Duomo, les que resulten al final les grans protagonistes. La Fortalesa es va construïr amb la intenció d’evitar atacs per part dels sienesos contraris al mandat florentí. Si t’acostes a veure-la, podràs contemplar les seves 4 torres de defensa i la muralla central. Veuràs que et passaràs l’estona a la fortalesa envoltats de naturalesa i grans vistes.

Vistes panoràmiques de Siena des de la Fortalesa dels Mèdici

Després de gaudir de les vistes, ens dirigirem a la Piazza del Mercato, amb una arcada central del segle XIX, coneguda com a Tartarugone, és una de les places més importants que veure a Siena. Situada darrere del Palazzo Púbblico, aquesta enorme plaça s’omple de gent durant el mercat que es celebra cada diumenge, en el que es venen tot tipus de productes frescos i de qualitat. A més, la plaça té la particularitat d’estar oberta per un dels cantons, lo què permet tenir unes bones vistes de la campinya Toscana.

Piazza del Mercato, Siena

En definitiva, passejar per els carrers empedrats i estrets plens de botigues, restaurants i tallers artesanals del centre històric, és sense cap mena de dubte, una de les millors coses que fer a Siena. Entre edificis històrics, places i palaus, es troben els carrers Bianchi di Sopra, que juntament amb el carrer de la Cittá i els carrers del voltant de la Piazza del Campo, constitueixen la zona més interessant d’aquesta antiga ciutat medieval. Si vols carregar energies amb bona gastronomia italiana et recomanem que t’apropis a la Osteria da Divo o La Taverna di San Giuseppe, dos dels millors restaurants de Siena.

Centre històric de Siena

I acabarem la ruta i visita a Siena contemplant el Palazzo Chigi Saracini, d’estil gòtic, construït en el segle XII, és un altre dels palaus més bonics que veure a Siena. Situat en la Via di Città, aquest palau medieval té una original façana en corba i un preciós pati posterior que en l’actualitat és seu de l’Accademia Musicale Chigiana, una de les escoles de música més prestigioses del món.

Palazzo Chigi Saracini

I fins aquí la visita a Siena, una ciutat preciosa amb un centre històric amb molt d’encant. Només ens quedarà tornar a l’allotjament per descansar una miqueta.

Adjuntem el recorregut peatonal del dia d’avui en un mapa de google maps. Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de Siena, també les trobareu al mapa de la pàgina d’inici del viatge:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *