Categories
LA TOSCANA

10. MONTEPULCIANO + MONTEFOLLONICO + TREQUANDA + RAPOLANO TERME + CORTONA

Acabarem de visitar Montepulciano si és que no vàrem poder acabar la visita en el dia anterior, o potser podem deixar els voltants de la població pel dia d’avui al matí. La idea del dia d’avui és fer una ruta de sortida de la Val d’Orcia que finalitzi al poble de Cortona. Passarem per altres tres poblets petits amb encant per visitar els seus cascs històrics medievals, i finalitzar la jornada en el poble emmurallat de Cortona, que és on hi tindrem l’allotjament (ja en la Província d’Arezzo).
Índex
1. Montefollonico
2. Trequanda
3. Rapolano Terme
4. Cortona

1. Montefollonico

Sortirem de Montepulciano per la carretera SP17 en direcció nord, per, al cap de 14 minuts (i 8,8 kilòmetres recorreguts) fer aturada al poble de Montefollonico. El llogaret de Montefollonico, una fracció del municipi de Torrita di Siena, està situat en la cima d’un turó entre la Valdichiana i el Vall d’Orcia. La seva creació es remunta a l’any 1000, en plena Edat Mitja, encara que hi ha moltes troballes que testifiquen assentaments des de la prehistòria. El nom deriva de “Fullonico”, és a dir, del primer assentament de muntanya situat prop del Conventaccio (Abadia dels monjos casinesos del segle VIII) que, aprofitant la proximitat d’una “rasa”, realitzaven l’activitat de “follatura”, és a dir, l’elaboració i tenyit de la llana. Probablement, els habitants en busca de protecció varen pujar el turó, on la primera fortificació del qual data del segle VI, i el nom del lloc es va transformar en “Monte a Fullonico”, del que deriva Montefollonico. Però, a principis de 1200, com a castell fortificat de frontera, va adquirir una gran importància estratègica per a la República de Siena, a la que va romandre fidel durant més d’un segle.

Montefollonico

Avui, Montefollonico segueix sent un lloc de pau i serenitat per els seus habitants, i un refugi tranquil per els pocs amics que l’han descobert. Generalment exclòs dels circuïts turístics clàssics, Montefollonico ha mantingut intacta la imatge del petit poble que encara marca les estacions amb els ritmes del camp. Les antigues muralles, la majoria de les quals encara existeixen, contenen petites joies d’arquitectura “menor”: l’Església de San Leonardo, que és un dels exemples més importants d’arquitectura romànica en el territori de Siena; l’Església de San Bartolomeo, que data del segle XII i és potser la més antiga del lloc; i el Palau de Justícia, que en la façana té el Rellotge Públic.

Església de San Leonardo, a Montefollonico

2. Trequanda

Havent passejat pel carrer principal del poble de Montefollonico, i poc més, podrem continuar la nostra ruta fins al següent poble, Trequanda, enmig de paisatges típics de la Toscana.

Trequanda és un poble encaramat en un dels fascinants turons de Valdichiana de Siena. Antigament estava protegit per muralles massisses, i avui en dia l’envolten les atmosferes autèntiques que aquesta part de la Toscana ens ofereix. Els primers habitants d’aquests turons foren els Etruscos, dels quals queden rastres dels seus antics assentaments, no només en les troballes arqueològiques, sinó també en els noms dels llocs.

Trequanda

Per a conèixer el centre històric, es pot accedir per una de les dues portes del recinte emmurallat que s’han conservat: la Porta al Sole, que domina les interminables campinyes, i la Porta al Leccio, que s’obre cap als boscos de Leccio (alzines). En el poble es troba el majestuós Castell dels Cacciaconti, amb la seva alta torre de pedra blanca i els seus murs emmerletats. En la fortificació hi ha un màgic jardí italià i un airejat pati. En el centre històric, en la Piazza Garibaldi, s’hi troba l’Església romànica dels Sants Pietro i Andrea, amb la seva particular façana, en l’interior de la qual es troba una urna historiada del segle XVI de l’escola de Siena, utilitzada per conservar les restes de la Beata Bonizzella Cacciaconti.

Castello de Cacciaconti, a Trequanda

No lluny del centre hi ha també un edifici únic, anomenat Torre del Molí, un colomar de finals del segle XVIII en l’interior del qual es poden veure uns cinc-cents nius de terracota disposats com en un tauler d’escacs i que estaven destinats a albergar coloms.

Església romànica dels Sants Pietro i Andrea, a Trequanda

Si t’interessa més informació, pots visitar la pàgina web del poble de Trequanda, aquí.

3. Rapolano Terme

I continuarem la ruta cap al poble de Rapolano Terme. Hi ha uns 20,6 kilòmetres per carreteres secundàries (uns 26 minuts amb el cotxe). Rapolano Terme es troba en el cor de Terre di Siena a pocs kilòmetres de la ciutat del Palio. Es tracta d’una terra aparentment escabrosa, com es presenten els pobles dispersos al voltant de les aspres i argiloses Crete Senesi. Amaga un cor càlid, format per les seves aigües termals, que flueixen des del subsòl carregades de propietats beneficioses. Sembla que inclús Giuseppe Garibaldi, mentres estava en una banyera de travertí que encara existeix, va trobar alleujament a les seves ferides en aquests miraculosos manantials. Entre banys calents, hidromassatges i banys de fang, pots escollir unes vacances que alternen el relax amb una visita a un territori que és una icona en la Toscana.

Rapolano Terme

Des del poble de Rapolano es pot gaudir d’un esplèndid panorama de la campinya toscana. Entrant per la Porta Nuova i travessant la Piazza Matteotti es pot arribar a la part més antiga de la ciutat, el “Castellare”, amb l’Església de San Bartolomeo (on cada any es monta el Pessebre Monumental), el Palau Cacciaconti i el Palau Pretorio, actualment la seu del Municipi. En les afores del centre es troben els dos famosos balnearis termals: les històriques Termas Antica Querciolaia, que conserven la piscina de travertí on es va curar Giuseppe Garibaldi, i les Termas de San Giovanni, amb les seves piscines termals envoltades de suaus turons d’argila i un horitzó de vinyes i oliveres.

Termas Antica Querciolaia

Per quins decideixin viure un dia d’aventura amb la seva família, el Parc d’Aventures Saltalbero ofereix itineraris acrobàtics entre els arbres, dividits per edat i grau de dificultat, però també un àrea de relax per aquells que simplement desitgin descansar a l’ombra dels roures.

Si t’interessa obtenir més informació, aquí t’adjuntem la pàgina web del poble de Rapolano Terme.

Parc d’Aventures Saltalbero

4. Cortona

Visitat Rapolano Terme, ens dirigirem a l’últim emplaçament del dia, el poble petit emmurallat de Cortona, en la província toscana d’Arezzo. La nostra intenció és dedicar unes hores aquest poble tant bonic. Situat molt a prop d’Arezzo i Montepulciano, per nosaltres és un dels imprescindibles que veure en la Toscana. Aquest petit poble emmurallat va saltar a la fama després d’aparèixer en la pel·lícula “Bajo el Sol de la Toscana”, i és que recórrer els seus carrerons d’origen medieval és una autèntica delícia. Ara t’explico què veure i fer a Cortona.

Des del nostre punt de vista la catedral de Cortona (el Duomo) no té un exterior gaire cridaner, no pot comparar-se per res amb la catedral de Siena o Lucca per exemple. Tot i així és l’edifici religiós més important del poble i la decoració del seu interior és bastant rica. La plaça en la que es troba serveix també de mirador.

L’horari d’obertura del Duomo és de les 8:00 a les 19:30h. L’entrada és gratuïta.

Catedral de Cortona

Prop de la Catedral es troba el Museu Diocesà, ple d’obres d’artistes com Fra Angelico, Luca Signorelli o Pietro Lorenzetti. L’objecte més antic del museu és un sarcòfag de marbre del segle II i que representa la “batalla de Dionisio”. Una altra obra important és la pintura “La Anunciació de Fra Angelico” i a més el museu alberga una sala dedicada exclusivament a les obres de Signorelli i el seu taller, artista natal de Cortona.

L’horari d’obertura del Museu és de les 10:30 a les 13:30h i de les 14:00 a 18:30h. El preu per entrar-hi son 6€ (4€ l’entrada reduïda). S’inclou l’audioguia amb l’entrada.   

Pintura de La Anunciació de Fra Angelico

Un dels llocs imprescindibles de veure a Cortona és la Piazza della Reppublica, la plaça central de Cortona. En ella s’hi troba l’edifici més bonic i representatiu del poble: el Palazzo Comunale. Es tracta de l’Ajuntament, que fou construït en el segle XIII, i en ell hi destaca la seva torre campanar i la gran escalinata. És una plaça preciosa i amb molt d’encant, que convida a asseure’s en algun dels seus bancs o cafeteries a simplement veure la vida passar.

Piazza della Reppublica

Junt a la Piazza della Repubblica es troba la bonica Piazza Signorelli, més petita però envoltada tota ella de bonics edificis. El seu nom està dedicat a l’artista Luca Signorelli, que com hem comentat abans va néixer a Cortona. Alguns dels edificis que més ressalten a la plaça son el Teatre Signorelli del segle XIX i el Palazzo Casali, que alberga actualment el Museu dell’Accademia Etrusca. Aquí hi trobaràs varis objectes arqueològics i aprendràs sobre el passat etrusc de Cortona.

L’horari de visita del Museu és tots els dies de 10:00 a 19:00h, i el preu per accedir-hi és de 10€ (7€ bitllet reduït).

Museu dell’Accademia Etrusca al Palazzo Casali

Una altra de les coses a veure a Cortona son les seves diverses esglésies repartides per el seu centre històric, com l’Església de San Francesco, l’Església de San Cristoforo o l’Església de San Niccolo. Et recomanem que et dirigeixis caminant cap a totes elles per així perdre’t pels estrets carrers de Cortona.

Interior de l’Església de San Niccolo a Cortona

Ja a les afores del centre es troba la Basílica de Santa Margherita, una església d’estil neogòtic. Es troba situada sobre un turó després d’un tram bastant empinat, per lo que si no vols arribar-hi a peu també pots fer-ho en cotxe. Des del centre de Cortona fins a la basílica hi ha uns 17 minuts a peu, per un tram en pujada. L’interior té una bonica decoració i destaca el blau del seu sostre. A més, les vistes dels voltants des d’allí son precioses.

L’horari d’obertura de la Basílica és de 7:00 a 20:00h tots els dies.

Interior de la Basílica de Santa Margherita, als afores de Cortona

La Fortezza Medicea és la denominació de les fortaleses construïdes pels Mèdici en diferents llocs del centre d’Itàlia. Les podem trobar a Siena, Cortona i Arezzo i normalment des d’elles es tenen unes fantàstiques vistes de la ciutat. Si visites la Basílica de Santa Margherita et recomanem arribar-te fins a aquesta fortalesa per les vistes panoràmiques que ofereix. S’anomena la Fortezza Medicea di Girifalco. Es troba a dalt del mateix turó que la Basílica, a 5 minuts d’aquesta.

Els horaris per accedir a la fortalesa son de 10:00 a 20:00h tots els dies d’estiu, i el preu d’accés és de 5€ (3€ l’entrada reduïda). Val la pena entrar-hi.

Fortezza del Girifalco de Cortona

El Santuari de Santa Maria delle Grazie al Calcinaio fou construït per Francesco di Giorgio Martini i en ell hi destaca la seva cúpula. De fet, està considerat una de les obres del Renaixement més importants de la regió i encara que queda algo allunyat te’l recomanem si disposes de temps. El Santuari es troba a 20 minuts a peu del centre de Cortona, cap al sud. La millor manera d’arribar-hi serà amb cotxe, per l’Strada Provinciale 34.

Santuari de Santa Maria delle Grazie al Calcinaio

I finalment, hem de dir que a uns 4 kilòmetres del centre es troba un lloc curiós i que no tothom decideix visitar. Es tracta del convent franciscà Le Celle, que fou construït en el segle XIII i en el que hi va habitar Sant Francesc d’Assís. La construcció va començar amb una petita ermita, a la que després se li va afegir un santuari, un refectori i 5 sales per els monjos. El conjunt d’edificis es troba envoltat de bosc i fora de l’estiu es pot veure una petita cascada.

Els horaris d’obertura del convent son tots els dies de 8:00 a 19:30h.

Convent Franciscà Le Celle

I fins aquí amb les atraccions i monuments a visitar al poble i voltants de Cortona. Anirem a buscar el nostre allotjament que es troba a la Via del Giardino, nº10 (Le Residenze Ristori) , en ple centre històric a 2 minuts a peu de la Piazza della Repubblica.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (103,00km / 2h 8min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *