Categories
LA TOSCANA

11. CORTONA + AREZZO + SIENA

Durant el matí acabarem la visita a Cortona, ja sigui a dins del casc històric o a les atraccions de les afores. Un cop finalitzem la visita a Cortona, anirem fins a la capital de la província, Arezzo, i la visitarem. El seu centre històric val molt la pena. Es tracta d’una preciosa ciutat medieval que fou l’escenari de la pel·lícula “La Vida es Bella”. Passarem la nit a Siena o als seus entorns, pensant en la ruta que farem l’endemà.
Índex
1. Arezzo
2. Nit a Siena

1. Arezzo

Si vas a viatjar a la Toscana, després de visitar Florència, Pisa, Siena o la famosa campinya toscana, hauries de reservar-te una mica de temps i donar-li una oportunitat a altres petites ciutats. Una d’elles és Arezzo, la preciosa ciutat medieval que va servir d’escenari per a La vida es bella. T’expliquem què veure a Arezzo en un dia.

Arezzo

Més enllà dels llocs a veure a Arezzo, la nostra recomanació és que no deixis de recórrer els seus carrerons en calma. La Toscana està per gaudir-la i no només entre turons i vinyes.

Començarem la visita per la Basílica de Sant Francesc amb un dels cicles de frescos renaixentistes més bells d’Itàlia. Hi ha grans artistes del Renaixement italià que no han arribat a tenir tanta fama, però que en Italia son tant coneguts com Miquel Àngel, Rafael o Leonardo. Un d’ells és Piero della Francesca, un artista del segle XV originari de Sansepolcro, a pocs kilòmetres d’Arezzo.

Basílica de Sant Francesc

Aquí, a Arezzo, va deixar una de les seves obres mestres: el cicle de frescos La llegenda de la Vera Cruz, en la capella Bacci de la Basílica de Sant Francesc. Després de quinze anys d’investigació per combatre la sulfatació, una “enfermetat” que els estava deteriorant, en el 2016 es va realitzar una restauració i llavors ja es varen poder admirar en tot el seu “nou” esplendor. Els efectes cromàtics, els jocs de llum, el realisme de les figures… hem de fixar-nos en tots els detalls i dedicar-li tot el temps que mereix a aquest cicle de frescos que comença amb la mort d’Adam i acaba amb l’exaltació de la Vera Cruz i el seu retorn a Jerusalem. En la seva pàgina oficial ho pots consultar tot: horaris, preus,…

Els horaris per accedir al temple son de Dilluns a Divendres de 9:00 a 13:00h i de 14:00 a 18:00h; i els Diumenges de 9:00 a 13:00h. Els preus per accedir a la Basílica i per veure els frescos son de 8€. Fan visites guiades de 25 persones cada 30 minuts.

Capçalera de la Basílica de Sant Francesc

El primer que tens que veure a Arezzo, a part de la Basílica anterior, és la Piazza Grande. Tota bona ciutat medieval té la seva plaça major i Arezzo no seria menys. La Piazza Grande d’Arezzo té totes les cartes per a ser un caos: inclinada, irregular, amb elements arquitectònics de totes les èpoques – romànics, gòtics, renaixentistes, barrocs – però, com per art de màgia, resulta de lo més armoniosa.

Piazza Grande d’Arezzo

Si et col·loques en el seu centre i mires al teu voltant, al principi estaràs una mica aclaparat, això sí… Et trobaràs amb el preciós àbsis romànic – en part restaurat en el segle XIX – de Santa Maria de la Pieve; amb la font pública del segle XVI; amb el palau barroc del Tribunal; amb el Palau de la fraternitat dels laics, gòtic avall i renaixentista en la planta superior, i amb els porxos de les Logge Vasari, del segle XVI. Quina barreja artística, oi?

Piazza Grande d’Arezzo

Per cert, el Palau de la fraternitat dels laics el reconeixeràs per la seva espadanya amb rellotge del segle XVI que indica també els dies, les fases lunars i els moviments del Sol.

Palau de la fraternitat dels laics

En la Piazza Grande és on hi tenen lloc els grans esdeveniments de la ciutat, entre ells el mercat d’antiguitats, una vegada al mes, i, sobretot, la Giostra del saracino (justa del sarraí), una evocació històrica medieval que es remunta al segle XIII, ni més ni menys.

Logge Vasari a la Piazza Grande

Com dèiem, a la mateixa plaça hi ha l’església de Santa Maria de la Pieve, la qual té el seu àbsis en la mateixa plaça. Tanmateix, l’entrada està en un dels carrers principals d’Arezzo: Corso Italia. Per arribar a ella, es passa per un carreró molt característic: Via di Seteria.

Església de Santa Maria de la Pieve, vista des de la Piazza Grande

La seva façana romànica és una meravella. El què més crida l’atenció son les seixanta-vuit columnes desiguals en la part superior, i els baix-relleus del segle XIII amb representacions al·legòriques dels mesos a sobre del portal principal. Per suposat, tampoc has de perdre’t el preciós campanar de principis del segle XIV.

Façana principal de l’Església de Santa Maria della Pieve
Interior de Santa Maria della Pieve

Val la pena entrar, i a part de l’església i el seu interior, contemplar el políptic de l’Altar Major, una altra de les joies de l’església del segle XIV.

Els horaris per entrar a l’església son de 8:00 a les 12:30h i de les 15:00 a les 18:30h. L’entrada és gratuïta.

Si no falta la plaça major, tampoc pot faltar la Catedral d’Arezzo, encara que a diferencia de lo habitual, no es trobi en aquesta plaça major: està en la part alta de la ciutat. La Catedral Gòtica de San Donato també té elements de tots els segles. La façana és neogòtica i l’escalinata que porta a ella és del segle XVI. I dins no ens hem de perdre l’arca de marbre de San Donato, del segle XIV però encara gòtica, a sobre de l’altar major; el fresc de La Magdalena, de Piero della Francesca, del segle XV, a sobre de la porta de la sagristia i, just al costat, la gran tomba del bisbe Guido Tarlati, del segle XIV.

Catedral d’Arezzo

L’horari d’obertura de la catedral és de les 6:30 a les 19:00h.

Interior de la Catedral

Continuarem la nostra visita a la ciutat anant fins al Palazzo Pretorio, que es troba en la Via dei Pileati, i que ens sembla dels més bonics i originals d’Arezzo. La seva façana està decorada amb una gran quantitat d’escuts d’armes tallats dels capitans i podestàs de la ciutat. Actualment és la seu de la Biblioteca i del Museu Medieval, però anteriorment va servir de presó durant 326 anys.

Palazzo Pretorio

Seguirem cap a la Fortezza Medicea, la qual és la denominació de les fortaleses construïdes pels Mèdici en diferents llocs del centre d’Itàlia. Les podem trobar a Siena, Cortona, Arezzo i normalment des d’elles es tenen unes vistes fantàstiques de la ciutat. Recomanem arribar fins a ella per les vistes panoràmiques que ofereix de tots els voltants d’Arezzo.

L’horari per visitar la Fortalesa és durant els mesos d’estiu els dies entre setmana de 13:00 a 17:00h (excepte dimarts que està tancat), i el cap de setmana de 10:00 a 17:00h. El preu de l’entrada és de 4€ (2€ l’entrada reduïda).

Fortezza Medicea

També val la pena la visita a Casa Vasari. El Museu Casa Vasari d’Arezzo està dedicat al pintor, arquitecte i escultor Giorgio Vasari. Aquest artista va néixer i viure en aquesta ciutat, concretament en la mateixa casa on ara es troba el seu museu. D’aquesta forma, aquest lloc permet conèixer com era la casa d’un artista del Renaixement, amb algunes sales decorades amb frescos del propi pintor o dels seus alumnes. També es poden veure fins a 50 pintures d’altres artistes.

L’horari d’accés al museu és de dilluns a dissabte de 9:00 a 19:30h (dimarts tancat), i el diumenge de 9:00 a 13:30h. El preu de l’entrada és de 4€ (2€ l’entrada reduïda).

Museu Casa Vasari

Creiem que val la pena acostar-se a l’Anfiteatre Romà d’Arezzo. Actualment només queden les ruïnes, però tot i així, recomanem la seva visita per veure el què fou en el seu dia un anfiteatre amb forma el·líptica de 120 metres. Fou construït a finals del segle I amb pedra arenisca i maons i tenia una capacitat de fins a 10.000 persones. L’anfiteatre es pot veure des de fora o es pot combinar la visita amb la del Museu Arqueològic per 6€, ja que es troba ubicat al seu costat.

Anfiteatre Romà d’Arezzo

Com en tota bona ciutat italiana, no falten esglésies a Arezzo. A més de les que ja s’han citat, n’hi ha unes altres tres de molt interessants. Una és la Basílica de Sant Domènec, sobre tot per el seu crucifixe del segle XIII d’un dels grans artistes italians de l’època: Cimabue. Una altra és l’abadia de les Santes Flora i Lucila, amb un altre crucifixe, en aquest cas de principis del segle XIV. I l’última, ja en les afores d’Arezzo, és el Santuari de Santa Maria de les Gràcies, amb el seu altar major renaixentista en marbre i terracota.

Basílica de Sant Domènec amb el seu crucifixe de Cimabue

I per finalitzar amb la visita turística a Arezzo, us anunciarem els dos museus principals que s’han de veure a Arezzo. Un és el Museu d’art medieval i modern, amb obres toscanes des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX, ubicat en un edifici renaixentista. L’altre és el Museu arqueològic nacional Gaio Cilnio Mecenate, ubicat a tocar l’Anfiteatre Romà. D’aquest últim és força interessant la secció Etrusca: no ens hem de perdre la Cràtera de Euphronios (del segle VI a.C.), un gran atuell de ceràmica grega trobada en una tomba etrusca amb la representació d’Hèrcules lluitant contra les amazones. Ella sola val l’entrada al museu. En la secció romana els “vasi corallini” o “terre sigillate”: atuells de ceràmica típics de la zona pintats de vermell corall. Des del museu també es pot accedir a les restes de l’anfiteatre romà.

Cratere di Euphronios

Sabies que Arezzo és la ciutat on es va ambientar la pel·lícula “La vida es bella” de Roberto Benigni? Sí, Guido Orefice, el protagonista, vivia aquí amb la seva dona Dora i el seu fill Giosuè abans de ser deportat al camp de concentració nazi.

2. Nit a Siena

Visitat Arezzo serà el moment d’anar a buscar el nostre allotjament. Hem pensat contractar-lo a la ciutat de Siena pensant en l’etapa que realitzarem el dia de demà, ja que està previst sortir des de Siena per una carretera panoràmica. Es troba a la Via Porrione, nº110 de Siena (All’Ombra della Torre).

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (98,20km / 1h 40min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *