Categories
LA TOSCANA

12. SIENA + VALL DI CHIANTI (SR222) + FLORÈNCIA

En el dia d’avui descobrirem la Vall de Chianti, que és considerada com el cor de la Toscana. Coneixerem a vàries poblacions de la vall i el seu famós vi. Sortirem de Siena per buscar la carretera panoràmica SR222 que va fins a Florència i ressegueix la vall de Chianti, passant per poblacions medievals dignes d’una aturada o visita. La carretera ens portarà a gaudir d’alguns dels paisatges més bonics de la Toscana. Passarem per Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Volpaia, Panzano in Chianti, l’Abadia a Passignano, Montefioralle, Greve in Chianti, Impruneta,… Abans d’Impruneta visitarem una bodega espectacular obra de Renzo Piano. Farem nit ja a Florència, havent tornat el cotxe de lloguer.
Índex
1. Carretera panoràmica SR222 – Vall de Chianti
2. Castellina in Chianti
3. Radda in Chianti
4. Volpaia
5. Panzano in Chianti
6. Badia a Passignano
7. Montefioralle
8. Greve in Chianti
9. Bodega de Antinori del Chianti Classico
10. Impruneta
11. Florència

1. Carretera panoràmica SR222 – Vall de Chianti

La ruta per la Toscana en cotxe continua entrant a la zona de la Vall de Chianti. Ho farem per mitjà d’una carretera panoràmica, la SR222, que ens portarà a gaudir d’alguns dels paisatges més bonics de la Toscana. La Vall de Chianti és una zona que malgrat estar considerada el cor de la Toscana, és menys turística que les anteriors zones que haurem visitat. Aquí et proposem fer la ruta SR222 i visitar les petites poblacions que t’indicarem, com Castellina in Chianti, Radda in Chianti, Volpaia,… on coneixeràs de primera mà la cultura pròpia de la zona i com no, el seu vi, que és un dels productes més apreciats tant pels locals com per els viatgers.

La carretera SR222 s’anomena la “Chiantigiana”, i comença a 8km al nord-oest de Siena, a tocar el poble de Montarioso. D’aquí ja l’agafarem i la farem tota, fins a les immediacions de Florència. La carretera té un total de 61,70 kilòmetres i es recorre (sense aturades) amb uns 80 minuts. La nostra intenció, però, serà que l’exploració de la mateixa (dels seus poblets i paisatges toscans) ens ocupin la major part del dia.

Paisatges de la Chiantigiana

2. Castellina in Chianti

La primera aturada la farem al cap de 17,5 kilòmetres després d’haver començat la Chiantigiana, en el poble de Castellina in Chianti. El poble apareix recolzat sobre una vessant de turons. El cor del poble està constituït per l’antic Fort projectat en la segona meitat del segle XV per Giuliano da Sangallo. Caminant per el carrer Ferruccio es pot respirar una mica de l’antiga atmòsfera de Castellina. I al final d’aquest carrer es troba l’església de San Salvatore reconstruïda en estil neoromànic després de la seva destrucció durant la Segona Guerra Mundial.

Castellina in Chianti

Castellina in Chianti s’estén en un territori amb nombrosos boscos i fauna silvestre, però sobretot hi ha moltíssims restes de la civilització etrusca. Entre les troballes més importants es troben el Túmul de Montecalvario, apenes fora del poble. Està format per quatre tombes orientades cap als punts cardinals, el túmul és conegut des del segle XVI. Cap al nord, prop de San Donato in Poggio encara es pot apreciar l’antiga necròpolis que encara funciona. Una petita necròpolis fou localitzada en els entorns de Poggino que conservava mobles i objectes funeraris del segle VI a.C. Moltes altres troballes es conserven en el Antiquarium, en l’interior del Fort Municipal de Montecalvario del segle XVI. Sembla que l’àrea, més tard ocupada també pels Romans, ha estat abandonada en el segle I a.C. després d’un incendi devastador.

Per últim, és interessant la Parròquia Santa Agnes en Chianti, reconstruïda en gran part després dels danys soferts durant la Segona Guerra Mundial. De l’edifici medieval roman la base del poderós campanar, i a l’interior hi ha una obra de Bicci di Lorenzo que representa a una Verge amb el Nen i Sants.

Rocca di Castellina in Chianti

Per altra banda, si visiteu la població no us perdeu la seva Via delle Volte (el carrer de les voltes). Si voleu més informació de la població, us deixem amb la seva pàgina web, aquí.

Via delle Volte

3. Radda in Chianti

Seguirem la nostra ruta per la Chiantigiana i després del poble de Castellina ens desviarem cap a l’est per la carretera SR429 en direcció a Radda in Chianti, a 10,9 kilòmetres (uns 14 minuts amb cotxe).

Radda in Chianti és un típic poble de Chianti immers entre vinyes. La vista, des del turó en el qual en l’Edat Mitjana ha estat construïda Radda, de fet, s’extén en una trama que sembla infinita amb fileres de vinyes. El poble està situat en una zona d’antics assentaments i el seu orígen etrusc està testificat per les troballes arqueològiques recentment descobertes. En la època medieval, Radda fou la seu de la Lliga de Chianti, una aliança político-militar creada per la República de Florència en el 1384 amb la missió de defensar i administrar el territori de Chianti en nom de la República.

Radda in Chianti

L’existència de Radda està documentada des del segle IX a.C., però la primera referència al seu castell es remonta al segle XI. A finals del segle XIII, Radda va passar a formar part dels dominis de Florència.

El cor del poble, dominat per lo què queda del castell original, és la Plaça Ferrucci, on es troba el Palau del Podestà (segle XIV), seu històrica del Municipi des del 1865, i la Prepositura de San Niccolò amb la seva façana d’estil neogòtic. Un cop en el poble no deixis de gaudir d’un passeig entre els petits carrers del centre, a més d’apreciar les suggestives hortes envoltades de murs de pedra seca, pots imaginar-te lo què és l’essència de Chianti: l’agricultura que dissenya el paisatge.

Si voleu més informació de la població, us deixem amb la seva pàgina web, aquí.

Piazza Ferrucci, amb el Palau del Podestà
 

4. Volpaia

I ens acostarem al petit poble de Volpaia, per visitar-lo i contemplar els magnífics paisatges toscans. Volpaia es troba al nord de Radda, a 7,4 kilòmetres per una carretera local amb boniques vistes. Val la pena poder-hi arribar.

Els dibuixos geomètrics de les vinyes i dels xiprers, el color platejat de les oliveres, les frondoses rouredes, creen un entorn encantador on la mà de l’home ha treballat amb armonía amb la naturalesa. Ens trobem en els turons de Chianti Senese, la terra del Gall Nero, d’on sorgeix l’encantador poble de Volpaia, envoltat d’uns panorames excepcionals.

L’antic castell de Volpaia, d’orígen medieval i d’impacte inalterat, és un llogaret de Radda in Chianti, que junt amb Gaiole i Castellina in Chianti, formava l’antiga lliga militar florentina de Chianti. Volpaia, situada a més de 600 metres d’alçada en la creta d’un turó que divideix dues valls, fou un punt estratègic i l’escenari de segles de lluita entre les repúbliques de Florència i Siena.

Volpaia

A més de custodiar un antic i renombrat art del vi i del menjar, Volpaia conserva moltes altres coses del seu passat, incloent algunes relíquies sagrades com la Capella de Sant’Eufrosino, una petita església construïda al voltant de mitjans del 1400 d.C., i un destacat exemple renaixentista en la zona del Chianti. El paisatge on es troba Volpaia és un dels més bells dels turons toscans. També presenta nombrosos itineraris per a excursions, perfectes per endinsar-se en el paisatge passejant en modo agradable envoltats de naturalesa, una síntesis de totes les peculiaritats que han fet famós a aquest territori en tot el món, amb excel·lents pauses gastronòmiques i vinícoles, per suposat.

Capella de Sant’Eufrosino, a Volpaia

5. Panzano in Chianti

Visitada Volpaia retornarem a la carretera panoràmica SR222, i en 20 minuts arribarem al pròxim poblet amb interès: Panzano in Chianti. Aquest poble i els seus voltants es poden explorar en cotxe, en bicicleta, moto o a peu. Posseeix esplèndids paisatges plens de verdor destacant els seus meravellosos turons. El poble està ubicat estratègicament en la línia que separa el Val di Pesa i el Val di Greve. En la cima del turó s’estén el nucli cultural de l’edat etrusca.

Panzano in Chianti

Quan visiteu aquest poble heu de gaudir de les especialitats regionals: el bistec a la florentina, la brustecca, i crostini… i, per suposat, que no falti el vi Chianti. Es poden visitar les fàbriques dels productes de la zona, agrícoles i artesanals. En aquest poble hi ha una carnisseria famosa de la regió (la bistecca és un dels plats típics de la Toscana), la Antica Macelleria Cecchini.

No us heu de perdre el petit mercat de cada diumenge pel matí, el gran mercat artesanal cada primer diumenge del més, i el “Vi al Vi” degustació de vi cada tercer cap de setmana de setembre. Sembla ser que en la ubicació de l’actual Panzano, en l’època romana sorgia un “castrum”, lloc fortificat o castell. Els monuments que s’han de veure a Panzano in Chianti son l’Església de Santa Maria Assunta, el Castell, i el Centre Històric, tots de l’època de major esplendor del poble: l’edat mitja.

Església de Santa Maria a Panzano in Chianti

6. Badia a Passignano

En aquesta alçada de la ruta, tornarem a fer una petita desviació de la carretera panoràmica per arribar-nos a l’abadia Badia a Passignano, una altra de les abadies toscanes que valen la pena visitar. Es troba a menys d’un quart d’hora del poble anterior. L’abadia es troba en el poble de Passignano, del que rep el seu nom. Aquest impressionant conjunt monàstic fou fundat en el segle XI i actualment pertany als dominis de la família Antinori, una família amb una llarga història ja que, posseeix 27 generacions dedicades totes elles al vi i amb unes 32 marques entre vi blanc i ví negre. Però han estat varis els personatges cèlebres que varen viure o visitar aquest lloc durant una temporada, destacant sobretot: Galileo Galilei i San Giovanni Gualberto.

Badia a Passignano

L’aspecte exterior d’aquest bonic conjunt és com el de una ciutadella de forma quadrada decorada amb una torrassa en cadascuna de les cantonades. Ja en el seu interior, hi trobareu una àmplia avinguda que es troba envoltada d’alts xiprers, que us portaran al seu bonic pati interior, des d’on podreu veure la majoria dels edificis que composen aquesta preciosa Abadia.

Els edificis més destacables dins d’aquest complexe i que no us podeu perdre, son: el seu bonic i important Monestir, el qual posseeix obres de gran qualitat com la famosa “La Última Cena”, una obra meravellosa i de gran valor i l’Església de San Michelle Arcangelo. En aquesta abadia, a més, podreu visitar la seva bodega, sempre amb reserva prèvia ja que, sol estar bastant ocupada durant tot l’any i a més, per un preu una mica més elevat, podreu assistir a una degustació i provar els seus magnífics vins. Per arribar fins a l’abadia, amb el trajecte de cotxe, passejareu a través de sinuoses carreteres que se sitúen entre vinyes, xiprers i oliveres, fins arribar a aquest fantàstic lloc que us encantarà i no oblidareu. És un lloc fantàstic, pels amants del vi i de l’història, l’art i dels grans conjunts religiosos de gran importància.

Els horaris d’accés al complexe son de les 10:00 a les 12:30h i de les 15:00 a 17:00h (el dimarts tancat). Es pot fer una visita a l’església i una visita guiada al Monestir. Imprescindible reservar amb antelació per telèfon. Adjuntem la pàgina web on ho explica tot.

Badia a Passignano

7. Montefioralle

I tornarem a acostar-nos a la Chiantigiana, però ens aturarem abans al poble de Montefioralle, ubicat a 2Km abans de Grève in Chianti. Montefioralle és un dels burgs toscans més bonics que visitar en la zona del Chianti. Una petita aglomeració de cases, amb muralles medievals que les encerclen i el seu castell en lo més alt com un diamant.

Montefioralle s’ubica en la cima d’un turó, des de la que es pot admirar la vall de Greve i els majestuosos turons de Chianti. La ciutat està dominada pel seu castell, atravessat per una carretera que connecta el fons de la vall amb l’anomenada “Strada dei Poggi”, una ruta panoràmica que va des de la Val d’Elsa fins a les torres de San Gimignano, fins la conca on es troba Florència i fins el turó que alberga Fiesole. Vinyes, boscos que semblen pintures, granges i masos de pagès que completen l’idil·li d’una terra que et deixa sense paraules.

Montefioralle

El Castell de Montefioralle es va originar a partir de la torre que es troba en lo més alt, al voltant de la qual cases i carrers de la ciutat es varen disposar en successius anells concèntrics. El poble està circumdat per una fortificació de planta el·líptica, directament conservada i parcialment restaurada. L’església de Santo Stefano s’ubica en el punt més alt del poble, i externament conserva la construcció del segle XVII-XVIII. En la nau principal hi ha algunes obres d’art de gran valor, entre elles un entallat del segle XIII que representa a la Verge i al Nen, i una bonica Trinitat entre quatre sants, probablement obra del Mestre de la Epifanía de Fiesole, datable cap a finals del segle XV.

Chiesa di Santo Stefano

La Pieve di San Cresci, construïda en el segle X, es troba immediatament fora de les muralles. També en els voltants, val la pena visitar el Castell de Verrazzano, situat al nord-est a uns 7 kilòmetres, imperdible tant per la seva arquitectura com per la bodega que el gestiona i que et portarà de passeig per la bodega amb degustacions de vins i formatges. El poble estava situat al llarg d’una carretera que servia d’unió entre les tres valls principals de la zona: Val d’Elsa, Val di Pesa i Val di Greve. Amb el temps, Greve es va construïr riu avall i el poble va perdre gradualment la seva importància fins que es va quedar solament com una bonica joia de bellesa encaramada en el turó. Avui es troba en la zona de Chianti Classico. No us perdeu passejar pel seu casc antic i les boniques vistes que es tenen des d’ell.

Casc antic de Montefioralle

8. Greve in Chianti

I com hem dit, Greve in Chianti està a tocar Montefioralle, en la Chiantigiana ben situat. Greve in Chianti és l’únic poble de la província de Florència que es troba totalment dins de la zona de Chianti. En l’antiguitat Greve era solament un petit centre del territori anomenat Agro di Florentia. Fóren els romans els primers en viure de forma permanent en aquest lloc no molt lluny de la Via Cassia. L’orígen de Greve en Chianti, com lo què és avui, es remonta a la primerenca Edat Mitja. Va sorgir el “mercatale” a Greve, una zona comercial molt poblada i caracteritzada per la presència de parròquies, esglésies i castells, futures vil·les senyorials i granges, en l’època del domini florentí. Ja a finals del segle XIV la zona produïa un vi molt apreciat per les famílies aristocràtiques de Siena i Florència, que amb el temps varen enriquir cada cop més el territori de Greve amb les seves inversions i, en alguns casos, amb intervencions directes en l’economia agrícola local. Després de la unificació d’Itàlia, el “mercatale” de Greve es va convertir en Municipi i es va afirmar com un dels centres més importants de Chianti.

Greve in Chianti

El primer que veurem a Greve in Cuianti és la Plaça Matteotti, amb la seva particular forma triangular, la qual és el cor de Greve in Chianti. La plaça està envoltada d’encantadores logies arquejades, animades per botigues, tavernes i fondes en les que es poden degustar i comprar productes típics de la zona. En el centre hi ha una gran estàtua de Giovanni Verrazzano, el famós explorador nascut just aquí a Greve; en la plaça també s’hi troba l’Església Santa Croce que custodia valuoses obres, entre elles un tríptic de Bicci di Lorenzo que representa a la Verge amb el Nen i els Sants. És important el Museu del Vi, un itinerari a través de la història, la cultura i la tradició del famós vi negre produït aquí des de fa segles. També suggerim una visita al convent de Sant Francesc que és la seu del Museu d’Art Sagrat de Greve in Chianti amb una sorprenent col·lecció de pintures, escultures i mobles dels segles XIV i XIX.

Piazza Matteotti de Greve in Chianti

9. Bodega de Antinori del Chianti Classico

Sortirem de Greve in Chianti i de la carretera panoràmica Chiantigiana, per fer l’última incursió en el Chianti, en aquest cas, per anar a visitar una de les bodegues més importants de la zona. Es tracta de la bodega de Antinori nel Chianti Classico, obra de Renzo Piano. No te la pots perdre, té un munt de detalls impressionants, com l’escala helicoidal que puja des de l’aparcament fins al restaurant de la segona planta, l’acer corten de les parets, els detalls de decoració de la botiga, etc…

Bodega de Antinori del Chianti Classico

L’horari d’obertura per fer les visites i les degustacions és de les 10:00 a les 18:30h. Hi ha molta varietat de visites que es poden fer i us les adjunto amb la seva pàgina web, aquí.

Bodega de Antinori del Chianti Classico

10. Impruneta

Vista o visitada l’espectacular bodega, ens acostarem a l’últim poble de la Vall de Chianti que bé mereix una aturada, per petita que sigui. El poble ja es troba molt proper a la ciutat de Florència. És Impruneta. Impruneta és també coneguda gràcies a la gran i antiga tradició en la producció de maons i terracotes. La terracota d’Impruneta s’ha convertit, al llarg dels segles, en un element característic de l’arquitectura i del paisatge toscà, així com un producte famós i exportat a tot el món.

Des de l’Edat Mitjana, Impruneta ha estat naturalment vinculada als esdeveniments polítics i econòmics de la propera Florència. El veritable propulsor d’Impruneta ha estat des de llavors el famós Santuari de Santa Maria, fundat en el 1060. De fet, probablement hi va haver un lloc de culte aquí des de l’època dels Etruscos. L’actual basílica fou fundada després del descobriment de la imatge sagrada de la Madonna i que ara es conserva en l’interior del santuari. En el seu interior es conserven destacades obres de Michelozzo i Luca de la Robbia.

Basílica de Impruneta

El culte a la Madonna de Impruneta ha afavorit al llarg dels segles l’acumulació de diverses donacions conservades avui en el Museu del Tresor de Santa Maria, que es troba en l’interior de la Logia. El punt de trobada del poble, a més del mercat tradicional i les festes del poble, és la cèntrica Plaça Buondelmonti, també coneguda gràcies a una famosa il·lustració gràfica de Jacques Callot del 1620, que la representa durant la Fira de San Luca. Des de la plaça, amb un breu passeig, es pot arribar al Forn Agresti. Aquest complexe, de propietat municipal, és important no només pel valor històric del conjunt d’edificis, que es remonta a principis del Segle XVIII, sinó també perquè aquí es conserven les eines, els motlles i els models utilitzats fins fa unes dècades, quan el forn encara estava en funcionament. Avui en dia, no només és un centre de documentació de la terracota d’Impruneta, sino que també és un lloc on es realitzen concerts, mostres i degustacions. Si voleu tenir més informació d’Impruneta, aquí us adjunto la seva pàgina web.

La Fornace Agresti

11. Florència

Visitada Impruneta ja serà l’hora de finalitzar la carretera panoràmica SR222 i arribar-nos a l’aeroport de Florència per retornar el cotxe de lloguer. Un cop fet aquest tràmit, des del mateix aeroport fins al centre de Florència agafarem el tramvia o l’autobús, els dos mitjans de transport que podem utilitzar per fer aquest trajecte:

  • La línia T2 del tramvia et deixa en el centre de Florència en tant sols 26 minuts (et deixa a la Piazza dell’Unità italiana just al costat de l’estació de Santa Maria Novella). El problema del tramvia és que tindrem de comprar un bitllet addicional per cada maleta gran que hi portem. El preu del tramvia és de tant sols 1,5 euros.
  • Com hem dit, també podem agafar l’autobús: hi ha un servei d’autobús directe, “Vola in Bus” operat per BusItalia ara, que uneix l’aeroport amb l’estació central de tren de Santa Maria Novella en uns 20 minuts. Aquesta estació és molt cèntrica i des d’ella pots anar caminant a quasi qualsevol punt de la ciutat. El bitllet d’anada costa uns 6€ i es poden comprar a bord del conductor sense cost addicional. Els autobusos surten de l’aeroport cada 30 minuts.

Un cop arribem a la zona de Santa Maria Novella, anirem a buscar el nostre allotjament (Max Appartments), ubicat al costat de la Porta al Prato, a la Via del Ponte alle Mosse, a uns 12 minuts a peu de l’estació de tren de Santa Maria Novella. Aquí hi passarem les properes 4 nits (per disposar de 3 dies sencers per visitar la ciutat de Florència).

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, així com els kilòmetres recorreguts i el temps destinat per això (131,00km / 3h 9min). Si voleu veure les atraccions i monuments visitats de cada una de les ciutats i pobles, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *