Categories
LA TOSCANA

13. FLORÈNCIA

Passarem el primer dia sencer visitant la ciutat de Florència. Hem subdividit el centre de Florència en zones a visitar. Visitarem primer de tot un dels grans imprescindibles de la ciutat, el Duomo, en el qual hi ha a part de la Catedral de Sta. Maria in Fiore, el Campanile de Giotto, el Battistero de San Giovanni, el Museo dell’Opera del Duomo i l’església de Santa Reparata. Tot això amb el mateix bitllet (comprarem, a part de la Firenze Card, el Brunelleschi Pass). Seguirem amb la zona de Sant Llorenç, visitant la Capella dels Mèdici, la Basílica de Sant Llorenç i la Biblioteca Medicea Laurenziana. A la zona de Santa Maria Novella visitarem la Basílica del mateix nom i la Farmàcia de Santa Maria Novella. Ens acostarem al centre del centre, passejant pels carrers històrics i visitant la Piazza della Repubblica, l’Església di Orsanmichele i el Mercato Nuovo. Acabarem el dia creuant el Ponte Vecchio i gaudint de les vistes de la ciutat des de la Piazzale Michelangelo.
Índex
1. Zona Duomo
2. Zona Sant Llorenç
3. Zona Santa Maria Novella
4. Zona Centre
5. Zona Oltrarno

Florència és la ciutat de l’art per excel·lència a Itàlia, i una de les ciutats més visitades del país. El bressol del Renaixement, els dominis dels Mèdici i la seu del museu més visitat. Amb aquestes pinzellades, que et deixeran amb la boca oberta, prepara’t per meravellar-te amb places, esglésies i art en cada cantonada. Si és el teu primer viatge a Florència no vull que et col·lapsis amb els preparatius. Ja sabem que hi ha molts llocs a visitar a Florència, per això, en aquesta ruta t’ensenyaré els llocs d’interès tenint en compte quan temps necessites per veure’ls. En aquest article del viatge hi trobaràs una ruta pels llocs imprescindibles que veure a Florència en 3 dies. Et donaré consells i trucs per estalviar-te les interminables cues de la ciutat. Portes una vida somniant amb viatjar a Florència i t’assegurem que no et defraudarà. Prepara’t, perquè t’enamoraràs en 3 dies i voldràs tornar.

1. Zona Duomo

Començarem la ruta dels llocs que veure a Florència dirigint-nos a la Piazza del Duomo el més aviat possible, un bon moment per a fer fotos sense gent del Battistero di San Giovanni, la Catedral de Santa Maria del Fiore i el Campanile de Giotto. La Piazza del Duomo de Florència és la plaça on està representat el poder eclesiàstic de la ciutat. És igual quantes vegades passis per ella, que quedaràs impressionat de tanta bellesa els cops que facin falta.

Una alternativa per començar la nostra visita a Florència seria la contractació d’un Free Tour per la capital toscana, un tour de 2 hores amb el punt de trobada a la Piazza dell’Unita Italiana. El Tour acaba a la Piazza della Signoria. El realitza l’empresa Civitatis: Free Tour per Florència.
Piazza del Duomo

El primer monument que tenim la intenció de visitar és la Cúpula de la Catedral realitzada per Brunelleschi. Per visitar la cúpula els horaris son de 8:15 a 17:15h, i ens trobarem amb els 463 graons del mirador de la cúpula. Durant la pujada gaudiràs de més a prop de les pintures de Giorgio Vasari i Federico Zuccari que representen el Judici Final i que adornen l’interior de la cúpula.

Pintures de la cúpula de Brunelleschi

Has de saber que visitar la Catedral de Florència és gratis. Però no així visitar la seva cúpula. Està considerada un dels grans reptes arquitectònics de la història i es que es va tardar 40 anys en saber com tancar la cúpula, fins que Brunelleschi va ensopegar amb la forma. La cúpula de Brunelleschi està plena de frescos. Amb l’entrada gratuïta de la catedral, pots veure la cúpula des de sota, però si vols pujar per veure els frescos des de més a prop, has de pagar entrada. Fa uns anys, només es podia comprar l’entrada de la cúpula de la Catedral, el Baptisteri i el Campanile en la “Ticket office” del costat del Baptisteri. Però des de la pandèmia del Covid, per pujar a la cúpula de la Catedral s’ha de comprar l’entrada online i seleccionar dia i hora. La cua per pujar a la cúpula és diferent a la cua d’entrada gratuïta de la catedral. És molt important que tinguis clar que sense hora prèvia no podràs pujar a la cúpula més important que veure a Florència en tres dies. Com hem dit, la pujada a la cúpula de la Catedral de Brunelleschi son 463 graons. L’últim tros és molt empinat per lo que es requereix que estiguis en una forma física acceptable. Des de lo més alt, podràs admirar de prop els frescos i les boniques vistes a Florència.

Les vistes des de dalt la cúpula son impressionants

En realitat, la veritable icona de la ciutat (sempre junt amb el David de Miquel Angel), és una part específica de la Catedral. Clar que no una part qualsevol sino la més vistosa: la seva cúpula. Té un rècord de tamany: amb els seus 114,5m d’alçada exterior i 100m d’alçada interior i amb els seus 54,80m de diàmetre exterior i 45,50m de diàmetre interior, fou la cúpula més gran del món en la seva època i segueix sent-ho avui en dia la més gran construïda en paleteria. Fou la primera cúpula octogonal de la història aixecada sense utilitzar armadura prèvia i sense cap estructura de suport – el Panteó, en el que està inspirada, té la cúpula rodona -.

Cúpula de Brunelleschi

Si tens ocasió, busca documentals o textes sobre la tècnica de construcció de la cúpula: al·lucinaràs. El seu projecte fou una veritable revolució, un veritable desafiament a les tècniques arquitectòniques conegudes fins a la data. Brunelleschi va utilitzar mètodes que encara no s’han comprès del tot (no va deixar apunts sobre ells) i va idear màquines també revolucionaries per portar-los a terme. I això que era… rellotger! L’arquitecte més gran del primer Renaixement italià ni tant sols havia estudiat arquitectura…

Pujant a la cúpula de Brunelleschi

Pujar els graons de la cúpula del Duomo de Florència, ajupir-se, ficar-se en les seves entranyes i, finalment, admirar els seus frescos des de prop i la catedral des de dalt, és absolutament obligatori.

Hi ha 3 passis diferents per entrar en les atraccions de la Piazza del Duomo. Per una banda, hi ha el “Ghiberti Pass”, que inclou l’entrada a 3 atraccions (Baptisteri + Museu + Església de Santa Reparata) i val 15€ pels adults, i 5€ pels nens de 7 a 14 anys; hi ha el “Giotto Pass” que inclou l’entrada a 4 atraccions (Campanile + Baptisteri + Museu + Església de Santa Reparata) i val 20€ pels adults i 7€ pels nens de 7 a 14 anys; finalment, el què ens interessa a nosaltres, hi ha el “Brunelleschi Pass” que inclou l’entrada a 5 atraccions (Cúpula + Campanile + Baptisteri + Museu + Església de Santa Reparata)  i val 30€ pels adults i 12€ pels nens de 7 a 14 anys. Adjuntem la web amb els horaris, preus, etc…
Ubicació de les atraccions i de les seves corresponents entrades, a la Piazza del Duomo

Un cop havent gaudit de la pujada i les vistes a la Cúpula de la Catedral, anirem a accedir a la resta de les atraccions. Un bon pla serà entrar al Baptisteri de San Giovanni, i fixar-nos amb el seu sostre on està representat el Judici Final amb mosaics del segle XIII. A partir de les 8:30 obre l’impressionant Battistero, que es va construïr en marbre blanc i verd, com els altres dos edificis principals de la plaça, i té en el seu interior un preciós mosaic bizantí. Encara que el lloc més destacat d’aquest edifici hexagonal son les impressionants Porta del Paradís de Ghiberti, realitzades an bronze, que mostren escenes de l’Antic Testament, situades en una de les parets exteriors.

Baptisteri de San Giovanni

Es tracta d’una joia romànico-gòtica, amb parts renaixentistes, construïda sobre un baptisteri del segle IV-V i amb parts “reciclades” de la “Florentia” romana – pot que d’algun edifici pagà. Una barreja explosiva! Com hem dit, a fora, el què més crida l’atenció son les seves portes de bronze decorades amb relleus: la més antiga (de principis del segle XIV), la Porta Sud; la segona, la Porta Nord; i l’última, la més “nova”, ja completament renaixentista, la que Miquel Àngel la va rebatejar com la “Porta del Paradís”.

Porta del Paradís del Baptisteri de San Giovanni

Amb l’exterior ja hauràs al·lucinat, prepara’t per l’interior. La pila baptismal és una meravella medieval però, en quan aixequis els ulls cap a la cúpula, no podràs dirigir-los cap a altre costat. Allí està el preciós mosaic, un dels més grans del món en la seva època, amb, entre altres escenes religioses, l’enorme Crist Pantocrator i el judici universal. Un racó de Florència que no et pots perdre.

Sostre del Baptisteri de San Giovanni

L’horari del Baptisteri és de 8:30 a 19:45h. El preu està inclòs a la Brunelleschi Pass, així com als altres dos passis també.

Visitat el Baptisteri, podem optar per pujar també al Campanile de Giotto, un dels millors miradors del centre històric, junt al de la cúpula de la Catedral. També pots entrar a la catedral i pujar per últim al Campanile després de la visita a la Catedral, ja que hauràs pogut descansar més estona entre les dues pujades (cúpula i campanar). El Campanile és un xic més baix que la cúpula de la Catedral, amb uns 414 graons. Giotto és un altre d’aquests artistes que no son molt coneguts fora d’Itàlia però en el seu país és tota una eminència. És un dels grans pintors del segle XIV i, per a molts, el gran precursor del Renaixentisme. Però també fou arquitecte i, com a tal, fou escollit com a mestre major d’obres de la Catedral de Florència, després de la mort de Arnolfo di Cambio, el primer mestre. Això sí, la seva obra es va concentrar quasi exclusivament en el campanile (el campanar), ja que tres anys després de l’encàrrec va morir.

Campanile de Giotto

No va arribar a finalitzar la seva obra, però aquest cos massís de 15 metres de base –decorat amb els mateixos marbres de colors de la catedral- es completaria seguint, en part, el seu projecte. Aviat es convertiria en l’obra mestra del romànic a Florència i un dels campanars més bonics d’Itàlia. De baix relleus a nínxols amb estàtues de grans escultors, com Donatello, no li falta de res! L’alçada total del campanar de la catedral de Florència és de 84,70 metres. En lo alt hi ha una terrassa panoràmica amb vistes precioses sobre la cúpula i el centre de Florència.

L’horari del campanar és de 8:15 a 19:45h i està inclòs als tres passis explicats anteriorment.

Visitats la Cúpula, el Baptisteri i el Campanar, serà l’hora d’entrar al Duomo de la ciutat de Florència! Com sabeu, l’entrada és gratuïta i els horaris d’accés son de 10:15 a 16:45h. Per fer-te una idea de la importància de la Cattedrale di Santa Maria del Fiore (així s’anomena en italià), et diré que és la segona catedral més gran d’Itàlia, després de la catedral de Milà, i que, quan es va consagrar, en el 1436, era la més gran d’Europa, així que del món en aquella època. Quan es va consagrar hi cabia a l’interior tota la població de Florència: uns 30.000 habitants.

Catedral de Florència

Quasi 150 anys portà la construcció d’una obra en la que hi treballaren alguns dels arquitectes i artistes més importants de la seva època: Arnolfo di Cambio, Giotto, Andrea Pisano, Andrea di Bonaiuto, Francesco Talenti… Dedíca-li tot el temps que puguis en una obra d’aquesta magnitud. Cada detall enganxa. Les portes, en particular la de l’”ametlla” – la porta della mandorla -, la façana, les seves escultures,… Per cert, encara que “encaixi” molt bé, la façana no és de l’època de l’església, és neogòtica, i es va aixecar a finals del segle XIX. Només et diré que la nostra intenció és dedicar-li un matí sencer a tot el complex de la Piazza del Duomo.

Façana Catedral de Florència

Si per l’exterior tens una bona estona per contemplar-la, prepara’t pel seu interior. De primeres pot semblar molt discret i auster, però ens hem de fixar en els detalls i apropar-nos a la cúpula.

Interior de la Catedral de Florència

El terra de marbres de varis colors; les vidrieres (ni més ni menys que 44, el conjunt de vidrieres més important d’Itàlia), dissenyades per grans artistes de l’època, com Donatello; frescos com el del Monument equestre de Niccolò da Tolentibo de Andrea Castagno (un altre gran mestre renaixentista); l’altar major i el crucifix de fusta del segle XV… I llavors, l’interior de la cúpula. 3600 m² de frescos: la superficie més gran pintada al fresc en la història. La va pintar un dels artistes més estimats pels Mèdici, Giorgio Vasari, junt amb Federico Zuccari, en el segle XVI. El “Judici Universal”, especialment les escenes de l’Infern, no et poden deixar indiferent.

L’horari de visita de l’interior de la Catedral és de les 10:15 a les 16:45h, i l’entrada és gratuïta.

La catedral de Santa Maria de la Flor no és la primera ni la segona, sinó la tercera catedral de Florència i totes es varen aixecar en el mateix lloc. De la primera, Sant Llorenç, no queden restes. Però els de la segona, la basílica paleocristiana de Santa Reparata, es poden visitar simplement baixant l’escala en l’interior de la catedral actual que salva els dos metres i mig de diferència de nivell entre les dues esglésies. Una església que tenia que tenir un aspecte semblant a San Apolinar el Nou a Ràvena.

Església de Santa Reparata

Les excavacions que es portaren a terme entre 1965 i 1973 varen treure a la llum el terra amb els seus mosaics amb decoracions geomètriques i un gall d’indi símbol de la immortalitat i moltes làpides, entre elles, probablement les de dos Papes. Considerant tot el què hi ha “a dalt”, pot ser que no et sembli gran cosa, però, ja que està inclòs a tots els passis de l’entrada, val la pena passar-hi.

L’entrada està inclosa en qualsevol dels 3 passis. No té entrada gratuïta com la Catedral.

El següent atractiu de la Piazza del Duomo i que a més està inclòs en tots els passis del Duomo, és el Museu dell’Opera del Duomo de Florència, un museu que s’ha renovat totalment fa poc i que s’ha convertit en un dels imprescindibles de la ciutat.

Museu dell’Opera del Duomo

Museu que conta amb 28 sales. La grandiosa reconstrucció a tamany real de la façana original de la catedral, del segle XIV. Tots els projectes que es presentaren en el temps per ella. Maquetes a gran tamany i videos per explicar les tècniques de construcció de la cúpula, incloent la gran llanterna construïda després de la mort de Brunelleschi amb el seu projecte gràcies a una màquina projectada per Leonardo da Vinci, i el tambor i la decoració del tambor de la galeria, mai acabada per la desaprovació de Miquel Angel. Els originals de les escultures del campanar, de les portes de la catedral i de les del baptisteri, obres de Miquel Angel, Donatello i moltíssims grans artistes. No és un museu catedralici qualsevol: en les seves tres plantes hi ha 750 obres d’art i la major concentració d’escultura monumental florentina.

Museu dell’Opera del Duomo

A més, al final, hi ha sorpresa: una altra terrassa panoràmica amb vista a la cúpula de Brunelleschi.

Els horaris d’obertura del museu son de 8:30 a 19:45h, i el preu de l’entrada està inclòs a qualsevol dels 3 passis de visita del Duomo.

Visitat el Complex del Duomo de Florència, ens podem acostar al “View on Art Rooftop Cocktail Bar”, ubicat a la Via del Mèdici, 6. Es tracta d’un bar amb terrassa al terrat que ofereix vistes sobre la cúpula de la Catedral, i és popular per les seves hamburgueses i els seus còctels. La ubicació de la terrassa i les seves vistes, és el millor d’aquest lloc. Ah! Si hi voleu anar millor que ho reserveu amb antelació.
View on Art Rooftop Cocktail Bar

2. Zona Sant Llorenç

Ens acostarem a la zona de la Basílica de Sant Llorenç. Tant parlar dels Mèdici i dels seus Palaus, i arriba el moment de presentar-los-hi els teus respectes. Tingues en compte que estàs a Florència perquè ells hi varen estar abans i varen decidir que anirien a convertir-la en la joia que és avui en dia. Què menys que apropar-te a donar-los-hi les gràcies, no?

Ens plantem en les Capelles dels Mèdici, Cappelle Medicee, davant de les seves imponents tombes. Ull, que estan fetes per Miquel Angel, que son imponents i perfectes. Abans, al·lucinaràs amb els flascons de relíquies que atresorava la família. La Capella dels Prínceps i la Nova Sagristia, dissenyada per Miquel Àngel son una meravella i un dels llocs que no pots deixar de conèixer en aquesta capella.

Sostres i cúpula de la Capella dels Mèdici

Encara que l’accés a les capelles dels Mèdici és independent, com l’entrada, formen part de la Basílica de Sant Llorenç. Si et sobra una mica de temps, no deixis d’entrar a admirar els seus púlpits, obra de Donatello.

L’horari d’accés a la Capella dels Mèdici és de les 8:15 a les 18:50h, tots els dies (excepte el dimarts que està tancat). El preu de l’entrada és de 9€ (2€ l’entrada reduïda), però entraràs gratis si disposes de la tarja Firenze Card. Adjunto la pàgina web per obtenir més informació i on podràs comprar l’entrada online.

La tomba de Llorenç el Magnífic, obra de Miquel Àngel
Com vam comentar en un article de la pàgina principal del viatge, ens farem amb la Firenze Card, una tarja abonament amb un preu de 85€ i una validesa de 3 dies des de que entres en la primera atracció.

Les Capelles dels Mèdici es varen convertir en museu estatal en el 1869, però la seva història, profundament entrellaçada amb la de l’església de Sant Llorenç, a la que estan connectades, es remonta molt més enrere. El museu està composat per la Sagrestia Nuova (Sagristía Nova), amb un programa escultòric i arquitectònic dissenyat per Miquel Àngel; la Cappella dei Principi (Capella dels Prínceps), un mausoleu monumental decorat íntegrament amb marbres policromats i pedres semiprecioses; la Cripta que alberga les tombes dels Grans Ducs de Mèdici i els seus familiars; i la Cripta Lorenesa, que juntament als restes de la família Lorena alberga el monument funerari a Cosme el Vell, “Pater Patriae”. El museu també conserva una part del preciós Tresor de la Basílica de Sant Llorenç, inclosos tapissos sagrats (parati sacri) i magnífics reliquiaris.

Visitada la Capella, la nostra intenció és entrar també a la Basílica de Sant Llorenç. És anomenada l’església dels Mèdici. L’entrada et val per la Basílica, la Sagristia Vella, el Claustre, el Museu del Tresor de la Basílica, la Cripta i el Soterrani Monumental. Els horaris d’accés son de les 10:00 a les 17:00h, i el preu és de 9€ per tot el complex (les Capelles dels Mèdici van a part, com hem dit abans). Entrareu gratuïtament si disposeu de la tarja Firenze Card.

Basílica de Sant Llorenç

Com podeu comprovar, la seva façana de pedra fa que sigui molt diferent a les altres esglésies importants de Florència. Es poden apreciar perfectament la Sagristia Vella de Brunelleschi, la Sagristia Nova de Miquel Angel i la Capella Medicea. Adjuntem la seva pàgina web per obtenir més informació.

Des del claustre de Bunelleschi s’accedeix a la Biblioteca Medicea Laurenziana, construïda pels Mèdici i dissenyada en part per Miquel Angel (especial atenció a l’escalinata i a la sala de lectura). Aquest edifici alberga una enorme col·lecció de manuscrits, papirs i llibres. Hi ha una entrada combinada per la Basílica i la Biblioteca.

Biblioteca Medicea Laurenziana

La Biblioteca Mediceo Laurenziana és espectacular. També forma part del complex de la Basílica de Sant Llorenç, encara que també conta amb una entrada independent.

L’horari d’obertura de la Biblioteca és dilluns, dimecres i divendres de 8:15 a 13:45h, i dimarts i dijous de 8:15 a 17:15h. Per entrar a la biblioteca s’ha de reservar, i les reserves només es poden fer per telèfon, trucant al +39 055 2937911 (durant l’horari de la biblioteca). Adjuntem pàgina web per a més informació i actualització d’horaris i accessos, aquí.

Un cop visitat la totalitat del complex de Sant Llorenç (Capella dels Mèdici, Basílica i Biblioteca), passarem per davant del Palau Mèdici Riccardi, ubicat a la Via Camillo Cavour, 3. Es tracta d’un palau del segle XV dissenyat per Michelozzo per a la família Mèdici, amb una famosa capella i un museu.

Palau Mèdici Riccardi

Aquest fascinant palau representa la unió de l’arquitectura renaixentista primerenca amb el Barroc tardà, éssent tot un paradigma pels espectadors. El palau conta amb dos patis, una capella i una bonica galeria. Hi destaca la seva imponent façana la qual està dividida en 3 pisos. No us perdeu la magnífica cornisa volada. Els carreus encoixinats graduals li dónen un toc d’esveltor a l’estructura. L’utilització d’aquests carreus destacava riquesa i poder, ja que era molt difícil de fer i era molt costós. Sense deixar de mencionar les finestres ogivals amb arcs que es varen convertir en el segell de l’arquitectura civil renaixentista.

3. Zona Santa Maria Novella

Continuarem la passejada fins la zona de Santa Maria Novella, per tal de visitar l’església de Santa Maria Novella i la Farmàcia de Santa Maria Novella. De camí ens passarem pel Mercat Central, el qual està ple de productes frescos i de gran qualitat. Si coincideix amb l’hora d’algun àpat, ens hi podem acostar per degustar la gastronomia típica i de qualitat en algun dels seus posts.

Mercat Central de Florència

Arribem a la Piazza Santa Maria Novella per la Via del Giglio, després de passejar uns cinc minuts des de la zona de la Basílica de Sant Llorenç. Observem l’Església de Santa Maria Novella amb la seva espectacular façana de marbre. No es tracta d’una reposició de façana, sinó que es tracta de la façana original del segle XV, i sembla ser que fou el model per a les altres.

Façana de Santa Maria Novella

Més enllà de tenir la façana original, en el seu interior t’esperen Ghirlandaio, Giotto, Miquel Angel o Brunelleschi. Tampoc et pots perdre la Capella dels Espanyols, completament coberta amb un cicle de frescos del segle XIV. També t’espera el claustre verd, el claustre dels morts i el refectori (amb un altre cenacolo), el museu… Després de la Catedral, creiem que és l’església de Florència imprescindible de veure.

Interior de Santa Maria Novella

L’horari d’obertura de l’església és de dilluns a dijous de 9:30 a 17:30h, divendres de 11:00 a 17:30h, dissabte de 9:30 a 17:30h i diumenge de 12:00 a 17:30h. L’entrada és de 7,5€ (5€ l’entrada reduïda), i gratuïta si disposes de la tarja Firenze Card. Adjuntem la pàgina web perquè tingueu la informació actualitzada.

Visitada l’església i el seu complex, ens encaminarem a menys de cinc minuts del lloc, on es troba la Farmàcia de Santa Maria Novella, la Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. I està allí des de que la varen fundar els frares dominics en el 1221. Encara que no compris res, apropa’t-hi a donar-hi un cop d’ull. S’hi accedeix per la Via della Scala, 16, i els horaris d’obertura son de les 10:00 a les 20:00h.

L’interior de la Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella

4. Zona Centre

Ens dirigirem al centre del casc històric de la ciutat, i passarem per dos palaus renaixentistes, el Palazzo Strozzi i el Palazzo Rucellai. El Palazzo Strozzi ens el trobarem de camí a la Piazza della Repubblica, en la Via degli Strozzi, a 2 minuts de la Piazza anterior. El palau és un exemple perfecte de casa florentina renaixentista. Filippo Strozzi, després de que els Mèdicis l’exiliéssin a Lyon, va retornar al 1434 i va decidir financiar la construcció d’un impressionant palau per celebrar la grandesa de la seva família. Per edificar-lo, el més gran que s’hagués vist a Florència, varen enderrocar moltes cases que els Strozzi havien comprat, i inclús convocaren a astrònoms perquè decidíssin quin dia era el més propici per a posar-hi la primera pedra.

Palazzo Strozzi des de la Via della Spada

Les obres, dirigides primer per Benedetto di Maiano i, llavors, per Simone del Pollaiolo, començaren en el 1489. Als dos anys, en el 1491, va morir Filippo Strozzi. Els seus hereus varen seguir amb l’imponent projecte malgrat de les moltes dificultats econòmiques, però, mentrestant, tornaren a sorgir les rivalitats amb la família Mèdicis. En el 1538, Cosme I de Mèdicis va confiscar el Palau, es van interrompre les obres i la última façana, avui en dia, segueix sense estar acabada.

A 200 metres a l’oest del Palazzo Strozzi, es troba el Palazzo Rucellai, en la Via della Vigna Nuova. Aquest edifici, fou comissionat per la rica família Rucellai i realitzat entre 1446 i 1451 per Rossellino, seguint el projecte de Leon Battista Alberti. Aquest, va dissenyar el palau respectant els cànons que ell mateix havia descrit en el manual de Re Aedificatoria. El resultat fou un edifici renaixentista típic per la sobrietat i armonía de les proporcions, tant que es va convertir en el punt de referència per l’arquitectura civil renaixentista.

Porta en la façana del palau

En ell, es varen inspirar, entre altres, Michelozzo i Rossellino. La façana, amb el seu encoixinat uniforme d’estil romà, es divideix en tres nivells, en ordre ascendent per la seva complexitat. La planta baixa està decorada amb columnes dòriques, el primer pis amb pilastres jòniques i el tercer amb pilastres corinties, que, per estilitzar el palau, decreixen progressivament cap als pisos més alts i, en tots els nivells, s’alternen amb finestres amb arcs amb columnes que recorden l’estructura del Coliseu. Enfront del palau, Leon Battista Alberti, per celebrar l’enllaç que, en 1460, va unir a Bernardo Rucellai i Lucrezia De’Medici, va realitzar una àmplia galeria d’estil renaixentista. En el seu frontó, per a representar a les dues famílies, es varen col·locar les veles arriades de Fortuna, escut dels Rucellai, i l’anell de la família Mèdicis, que es conserven encara avui.

Palazzo Rucellai

Vistos els dos palaus renaixentistes, arribarem a la Piazza della Repubblica, una cèntrica plaça porticada i amb moltíssima vida. Durant l’Edat Mitjana fou el lloc on s’instaurava el mercat de la ciutat i popularment entre els florentins se la coneix encara com la Piazza Vittorio per l’estàtua de Vittorio Emanuelle II. És una plaça històrica amb molt d’ambient, per prendre un cafè o sopar directament. Es tracta de l’antic centre de la ciutat, on queden cafès elegants molt antics, com el Caffe Gilli. També s’hi troba una petita maqueta en 3D de tot el centre històric, la columna de l’Abundància i com hem dit ja, l’estàtua de Vittorio Emanuelle II.

Piazza della Repubblica

Et recomanem que, ja que estàs per aquesta zona, passegis pels seus carrers per contemplar els bonics edificis que hi ha, així com la bonica església d’Orsanmichele. Té una façana espectacular plena d’estàtues de sants, i els interiors estan plens de detalls. Es troba a la Via dell’Arte della Lana.

Només es poden fer visites guiades en grup els dimarts i els dissabtes, en les següents hores: 10:30; 12:00; 14:30; 16:00h. El preu per accedir-hi és de 2€. Adjunto la seva pàgina web per més informació.

Interior de l’església de Orsanmichele

I caminant a dos minuts de l’església, trobarem la Piazza del Mercato Nuovo, on s’hi troba el mateix Mercato Nuovo. Es tracta d’un antic mercat cobert del segle XVI, on es troba la figura del Porcellino que és una estàtua de bronze d’un porc senglar (s’anomena la Fontana del Porcellino), del que explica la llegenda que si fregues amb la mà el seu musell, tornaràs a Florència.

Loggia del Mercato Nuovo

5. Zona Oltrarno

De la Loggia del Mercato Nuovo, ens dirigirem al Ponte Vecchio, el qual es troba a 200 metres seguint la Via Por Santa Maria. Es tracta d’un dels símbols de la ciutat de Florència i un dels imprescindibles a veure, considerat per molts com un dels ponts medievals més bonics del món. Considerat com el més antic d’Europa, aquest pont de pedra, enamora a primera vista per les seves cases penjades de colors ocres en ambdos laterals, les seves cuidades botigues de joies i per les vistes al riu des de la seva part central. Com a curiositat, fou dels pocs ponts que no es varen destruïr durant la Segona Guerra Mundial i per ell hi creua el famós corredor vasariano, un passadís que utilitzaven els Mèdicis per anar del Palazzo Vecchio al Palazzo Pitti, sense tenir que sortir al carrer.

Ponte Vecchio, un dels llocs a visitar a Florència

Un cop creuïs el pont estaràs en el Barri de Oltrarno (a l’altra banda del riu Arno), que es caracteritza per les seves cases de poca alçada, els seus carrers estrets i els seus imponents palaus del segle XVI. La nostra intenció és pujar i acabar el dia a la Piazzale Michelangelo. És l’autèntic mirador de Florència, ideal per ser-hi al capvespre i veure la posta de sol (o la sortida de sol). Per arribar-hi s’ha de caminar uns 20 minuts a peu des del Ponte Vecchio. També és possible arribar-hi amb les línies d’autobús 12 i 13, que van des del centre a la Piazzale Michelangelo. Des d’aquesta plaça tindràs les millors vistes panoràmiques de Florència, a més de poder gaudir d’un ambient únic i una posta de sol que et deixarà sense paraules, encara que si vols fer bones fotografies, sense contrallum, és millor que hi pugis al migdia.

Capvespre al Piazzale Michelangelo

La plaça fou construïda com a homenatge al gran artista Miquel Àngel i en el centre hi ha còpies del David i de les quatre estàtues de Miquel Àngel que es troben a la Capella dels Mèdicis. La nostra intenció és arribar una mica més d’hora que al capvespre, no només per veure la plaça i les vistes, sinó per dirigir-nos a un altre dels nostres imprescindibles de Florència, que és la Basílica de San Miniato al Monte, una obra mestra del romànic florentí.

Basílica de San Miniato al Monte

Es troba a 8 minuts caminant des de Piazzale Michelangelo. És l’única església romànica de la ciutat, amb l’estructura original del segle XIII i uns mosaics bizantins únics.

Mosaics Bizantins a l’àbsis de l’església

T’assegurem que aquests 8 minuts caminant (des de Piazzale Michelangelo), i el seu corresponent esforç en pujada (també hi ha autobusos que hi poden arribar), val la pena. En un primer cop d’ull, la façana de marbre et semblarà com les de la resta (refer façanes d’església és marca de la casa a Florència), però quan hi entris, et donaràs conte que no. A més, des d’aquí també s’obtenen unes vistes espectaculars de la ciutat de Florència. Ja ho veieu, val més arribar a Piazzale Michelangelo amb una mica de temps si volem fer-ho tot, abans de que es pongui el sol…

L’interior romànic de San Miniato al Monte

Els horaris d’obertura de la basílica son de dilluns a dissabte de 9:30 a 13:00 i de 15:00 a 19:00h, i diumenge de 8:15 a 13:00h i de 15:00 a 19:00h. L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web per l’actualització de l’informació d’horaris i varis per si us interessa.

Visitada la Basílica de San Miniato al Monte, i havent passat una estona molt agradable a Piazzale Michelangelo, arribarà el moment de donar per finalitzada la jornada d’avui i entornar-nos-en al nostre allotjament.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, a modo indicatiu. També, per veure les atraccions i monuments de la ciutat de Florència, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *