Categories
LA TOSCANA

15. FLORÈNCIA

Arribem a l’últim dia que ens passarem a Florència i l’últim de la Toscana. La idea del dia d’avui és acabar de visitar la resta d’imprescindibles de la ciutat, començant per la Galeria dels Uffizi, considerat el millor museu de Florència, amb obres de Leonardo, Miquel Àngel, Raphael o Boticelli. Sortint de la Galeria ens passarem pel Museu Galileo, un museu pels amants de les ciències ja que està ple d’instruments científics i invents. Tots dos museus entren amb la Firenze Card. Després tornarem a creuar el Ponte Vecchio i ens endinsarem en el barri de l’altra banda del riu Arno (Oltrarno), on visitarem el famós Palazzo Pitti i els Giardinos di Bóboli, passejarem pel carrer Maggio on gaudirem de les vistes de grans i varis palaus com el de Bianca Cappello, entrarem a la Basílica de Santa Maria del Sant Esperit, i a la Capella Brancacci, per finalitzar en el pont de Santa Trinitat amb les grans vistes al Ponte Vecchio i als seus entorns. Considerarem acabar el dia pujant a la Plaça Michelangelo per veure la increïble posta de sol de Florència i les descomunals vistes de la ciutat. Una altra alternativa seria fer un passeig en barca pel riu Arno, però ja ho explicarem…
Índex
1. Zona Uffizi
2. Zona Oltrarno
3. Final del dia

1. Zona Uffizi

Lo primer que farem avui serà anar a visitar un dels millors museus de la ciutat, la Galeria degli Uffizi. La Galeria dels Uffizi alberga la major col·lecció de pintura del Renaixement d’Itàlia, per tant és el museu més important de la ciutat. En aquest apartat t’explicaré les obres mestres del Renaixement que has de buscar quan visitis la Galeria dels Uffizi. Ja veuràs que, després de llegir-lo, entendràs perquè és el museu més visitat d’Itàlia junt amb els Museus Vaticans. També, compartiré amb tu alguns consells pràctics perquè els Uffizi és un museu amb vàries peculiaritats. També heu de tenir en compte que, segons el nostre criteri, Florència és una ciutat que no s’entén si no tens nocions bàsiques d’arquitectura i art. Una opció és visitar la Galeria dels Uffizi amb una visita guiada en espanyol, aquí. Si no vols fer la visita guiada, també pots estalviar-te les cues d’entrada si reserves l’entrada per lliure online.

T’explico que la Galeria dels Uffizi té vàries particularitats. La més trascendental és les cues immenses d’entrada. El meu consell és que li dediquis unes dues hores a visitar la Galeria dels Uffizi. Amb aquest temps, podràs recórrer totes les sales amb calma. Les sales estan seguides i no tindràs que recórrer grans passadissos.

Galeria dels Uffizi

Ara sí, t’explicaré les 10 obres dels Uffizi que no t’has de perdre, és a dir, son les nostres imprescindibles, les que et recomanem nosaltres:

1. El Tondo Doni, de Miquel Àngel. El Tondo Doni també se la coneix com la Sagrada Família. És un dels quadres més curiosos que veure en la Galeria dels Uffizi perquè és rodó i el marc és de fusta tallada. Miquel Àngel el féu en el mateix període que el David. Es representa a Josep, Maria i el Nen amb la Sagrada Família. El marc també el va dissenyar Miquel Àngel. El Tondo Doni fou un encàrrec que el banquer Agnolo Doni li feu a l’artista.

El Tondo Doni, de Miquel Àngel

2. L’Anunciació, de Leonardo da Vinci. Si t’agrada Leonardo da Vinci, en els Uffizi hi trobaràs el major recopilatori de quadres de l’artista. L’Anunciació és una de les seves obres més importants per la qualitat dels detalls. En ell, es representa el moment en el que l’Àngel comunica a María que donarà a llum a un fill de Déu. Quina és la curiositat d’aquest quadre? Da Vinci es va atrevir a utilitzar una tècnica anomenada anamorfosis. Es tracta d’una il·lusió òptica en la que els objectes semblen deformats. Està fet expressament perquè juga amb el punt de vista des del que s’ha de mirar el quadre. En aquest quadre, el braç de Maria sembla deformat, però si l’observes des de la dreta la proporció és normal. Comprova-ho tú mateix!

L’Anunciació de Leonardo da Vinci

3. Escut amb el Cap de la Medusa, de Caravaggio. Al visitar la Galeria dels Uffizi també hi trobaràs algunes de les genialitats de Caravaggio. L’escut amb el Cap de la Medusa és una obra tràgica. Una de les teories és que Caravaggio es va autoretratar en aquesta obra. Quan estàs davant d’aquesta obra, Caravaggio sap transmetre el seu dolor. L’artista va pintar sobre llenç a Medusa i després la va enganxar a l’escut. Segur que et sorprèn veure el quadre sobre una superfície còncava.

Escut amb el cap de Medusa, de Caravaggio

4. La Primavera, de Botticelli. La primavera és una de les obres més famoses de Botticelli. La protagonista és la dona com a figura mitològica. Botticelli va representar a deeses, ninfes i a les espècies botàniques de la Toscana. El quadre està ple de personalitat i armonia. Considero que és una obra dels Uffizi plena de sensibilitat. Quan estiguis davant d’ella, fíxa’t en els suaus moviments i en els trets delicats de cada una de les figures.

La Primavera, de Botticelli

5. El naixement de Venus, de Botticelli. El naixement de Venus és un dels quadres més representatius del Renaixement. De fet, el museu dels Uffizi l’utilitza molt a mode de promoció. Igual que el Louvre utilitza a la Mona Lisa. Botticelli va rebre dels Mèdici l’encàrrec de representar la història del naixement de Venus. La deesa pagana Venus representa la fertilitat en la mitologia grecorromana. I perquè va tenir tanta trascendència aquest quadre? És dels pocs quadres de nus femenins del segle XV. Personalment, és un quadre que sempre et sorprèn per els colors brillants.

El naixement de Venus, de Botticelli

6. La Madonna, de Giotto. És important que al visitar els Uffizi t’aturis en la Madonna de Giotto perquè va marcar un abans i un després en la història de l’art. Al mestre, se’l considera el primer pintor modern perquè fou el primer en representar a les persones amb sentiments. Fins llavors, les figures es pintaven sense expressió i planes. Giotto fou un dels artistes que varen desencadenar el Renaixement. Fou un encàrrec a Giotto en el segle XIV per el retaule de l’altar major de l’església de Ognissanti.

La Madonna, de Giotto

7. Retrat dels Ducs de Urbino, de Piero Della Francesca. Piero della Francesca fou un dels grans pintors del Renaixement. En aquest quadre, retrata a Federigo da Montefeltro i Battista Sforza, els Ducs d’Urbino. El retrat està fet de perfil perquè el duc va perdre l’úll dret en un torneig. Aquesta forma de retrat lateral és la que s’utilitza en la estampació de monedes. Quan estàs davant el quadre, crida l’atenció la sensació de profunditat del paisatge en comparació amb els ducs en un primer pla.

El retrat dels Ducs d’Urbino de Piero Della Francesca

8. La verge amb el Nen i dos Àngels, de Filippo Lippi. Filippo Lippi fou un monge carmelita que es va enamorar de la monja Lucrezia Buti. Després d’anys de romanç, ambdos abandonaren la vida religiosa i varen tenir dos fills. Es creu que el retrat de la Verge és en realitat el retrat de Lucrezia. Botticelli fou alumne i amic de Filippo Lippi. Aquest quadre va servir d’inspiració per a Botticelli i altres artistes que buscaven la dolçor i el moviment en les seves obres. És un dels quadres estrella que veure en els Uffizi.

La Verge amb el Nen i dos Àngels, de Filippo Lippi

9. La Verge de la Cadernera, de Rafael. Una de les característiques de les pintures de Rafael és la dolçor de les expressions humanes. En la Verge de la Cadernera es percep la complicitat i l’amor entre els personatges. Aquest quadre crida l’atenció pel color intens dels vestits i del paisatge, que fan que destaqui per sobre de la resta.

La Verge de la Cadernera de Rafael

10. La Venus de Urbino, de Tiziano. No es podia acabar aquesta llista d’obres dels Uffizi sense mencionar a la Venus de Urbino. Fou un encàrrec que el Duc de Urbino li va fer a Tiziano. Sabíes que està ple de simbologia? L’objectiu era que Tiziano aconseguís representar els valors de “la dona del Renaixement”: sensualitat, fidelitat i maternitat. Per el primer, utilitza a Venus que és la deesa del amor. Per a la fidelitat, s’afegeix el gos al quadre. I per a la maternitat, es dibuixxa al fons una nena amb la seva cuidadora.

La Venus de Urbino, de Tiziano

Espero que aquest recorregut pels Uffizi t’hagi resultat útil per saber què veure en la Galeria dels Uffizi i en quines obres t’has de fixar.

Els horaris de la Galeria dels Uffizi son de dimarts a diumenge de 8:15 a 18:30h (el dilluns està tancat). L’entrada per lliure als Uffizi costa 20€ (entrada regular d’estiu), i 2€ l’entrada reduïda per joves de 18 a 25 anys, i gratuïta per menors de 18 anys. Les visites guiades a la Galeria dels Uffizi costen al voltant de 57€ pels majors de 7 anys, i pels menors gratis. Tant si compres l’entrada online com si fas la visita guiada, t’evitaràs les cues de la Galeria dels Uffizi. Amb la tarja abonament Firenze Card entres gratuïtament. Adjuntem la pàgina web perquè tinguis més informació. Recorda que si reserves l’entrada per la web oficial et carreguen 4 euros més per la gestió.

Sortint dels Uffizi ens passarem pel Museu Galileo, museu ideal pels amants de les ciències, ja que està ple d’instruments científics i d’invents. Es troba a tocar amb la Galeria dels Uffizi. El Museu Galileo de Florència (també anomenat Museu de Història de la Ciència) recull tot tipus d’eines i instruments científics des del Renaixement fins al segle XX. És un dels museus més importants del món en el seu camp. Des de 1930 el Museu de la Història de la Ciència està ubicat en el Palazzo Castellani, un dels edificis més antics de Florència. Es té constància de la seva existència des del segle XI.

Museu Galileo de Florència

Els objectes més antics del museu provenen de les famílies Mèdici i Lorraine. Entre aquests objectes hi trobareu artilugis matemàtics, òptics, astronòmics, quirúrgics o de navegació. També hi ha una petita col·lecció de rellotges de butxaca en la que hi trobarem algun de finals del segle XVI. Entre els objectes més valuosos del Museu Galileo s’hauria de destacar el telescopi amb el que en el 1609 Galileo va descobrir, entre altres coses, els monts lunars i els satèl·lits de Júpiter. Un altre dels objectes més importants és el primer baròmetre de mercuri, inventat en el 1634. Com a curiositat, en el museu es troba a mode de relíquia el dit cor de Galileo, separat del cos en el 1737 quan es traslladaven les seves restes a la cripta familiar.

Qualsevol aficionat a la ciència i als invents gaudirà de la visita. En el Museu Galileo podreu veure multitud d’invents i fer petites experiències interactives (com aprendre a calcular l’hora amb un astrolabi).

Museu Galileo de Florència

L’horari d’obertura del museu és de 9:30 a 18:00h, i el preu d’accés és de 10€ per l’entrada general (6€ pels nens i joves entre 6 i 18 anys). Amb la tarja abonament Firenze Card hi entres gratuïtament. Adjuntem la pàgina web.

Sortint del museu anirem en direcció al Ponte Vecchio per endinsar-nos al barri de Oltrarno, però abans de creuar el pont, tindrem present la ubicació del Corredor Vasariano. Avui dia (primavera del 2023) el corredor no es pot visitar, està tancat al públic, però veurem més endavant…

El Corredor de Vasari o Corredor Vasariano és una estructura d’un kilòmetre de longitud, fou creada per raons pràctiques amb la funció de vincular les oficines dels Mèdici amb l’actual Galeria dels Uffizi i el Palazzo Pitti que era la residència de la família. En aquesta veritable innovació arquitectònica va començar a prendre forma la més antiga col·lecció d’autoretrats del segle XVI fins al segle XX, a més d’una col·lecció de pintures que daten del segle XVII al segle XVIII i on es narren episodis importants de la història de Florència. Actualment aquest corredor estret inicia s’inicia en el segon corredor de la Galeria dels Uffizi i s’extén a lo llarg del Arno, sobre el Ponte Vecchio, travessant l’església de Santa Felicita fins arribar al Palazzo Pitti. El recorregut del Corredor de Vasari acaba en el Jardí de Bóboli, al costat de la Gruta del Buontalenti.

Corredor Vasariano

Curiositats del Corredor de Vasari: Sabíes que en el Ponte Vecchio abans de les joieries s’hi trobava el mercat de la carn de Florència? Explica la llegenda que la família Mèdici no considerava que travessar aquesta zona amb males olors fos una cosa digna de la noblesa, per lo tant, varen expulsar els carnissers i exhortaren als orfebres a ocupar el pont amb les joieries, un ofici, segons ells, més apropiat.

El Corredor de Vasari ofereix una visita per descobrir la història del passatge i de la ciutat. Una de les coses que més impressiona del Corredor Vasariano és la seva posició elevada i privilegiada que brinda la possibilitat de creuar per alguns dels llocs més bells del centre històric de Florència caminant pràcticament sobre els caps dels transeünts. El mirar per les petites finestres del Corredor, dóna la sensació de “espiar” la gent que camina pel carrer. Probablement el motiu de la seva construcció fou caminar en absoluta discreció i seguretat, mirant el què succeïa a fora sense ésser notat.

Corredor Vasariano, al pis més alt del Ponte Vecchio

2. Zona Oltrarno

I ara sí, entrem a Oltrarno i ens dirigim a una de les meravelles de la ciutat, el Palazzo Pitti, i posteriorment, als Jardins Bóboli. Una de les visites més interessants que pots fer a Florència és visitar el Palazzo Pitti i els jardins Bóboli. Ja sabràs que hi ha museus de Florència que son imprescindibles si és la teva primera vegada en la ciutat com l’Acadèmia o la Galeria dels Uffizi. I què passa amb el Palau Pitti? És un lloc que poca gent inclou en la seva ruta. Val la pena dedicar unes hores del teu viatge al Palau Pitti i els jardins Bóboli? En aquest apartat, et descriurem com pot ésser la visita al Palau Pitti, i com que el recinte és enorme, també et donaré tota la informació pràctica perquè sàpigues com organitzar la visita.

Palazzo Pitti

Encara que el Palazzo Pitti i els jardins Bóboli es solen visitar junts, s’han de pagar entrades diferents. Tens la opció de veure solament un d’ells si vas just de temps. Fíxa’t que la taquilla (“Ticket Office”) no està a l’entrada del Palau Pitti sinó cap a la dreta. En la taquilla pots comprar el ticket del Palau Pitti, dels jardins Bóboli o ambdues. Un cop tinguis les entrades, ves cap a l’accés d’entrada. Per estalviar-te les cues d’entrada et recomano reservar l’entrada per avançat. Tingues en compte que dins del Palau Pitti no et trobaràs panells informatius, així que, si vols entendre el què veus, una bona opció és reservar la visita guiada en castellà. Adjuntem la pàgina web del Palau perquè obtinguis més informació.

L’entrada del Palazzo Pitti costa 16€ (entrada general). L’entrada als jardins Bóboli costa 11€. L’entrada combinada entre Palazzo Pitti i jardins Bóboli costa 22€, és una bona oferta. Els menors de 18 anys entren gratis en ambdós llocs. Els horaris del Palazzo Pitti son de dimarts a diumenge de 8:15 a 18:30h (tanca els dilluns).

Palazzo Pitti

Déixa’m que comenci explicant-te quatre dades interessants del Palazzo Pitti. Els Pitti eren una família de banquers adinerats de la Florència del segle XV. En l’any 1458, Luca Pitti va manar construïr el Palau Pitti per viure. Aleshores, el palau era més petit de lo què és avui en dia. Quan arriba l’esplendor al Palau Pitti? Quan els Mèdici el compren per traslladar la seva residència del Palau Vecchio cap al Palau Pitti. Això passa en l’any 1549 i contracten a Vasari per remodelar el palau. De les exigències dels Mèdici, es construeixen els jardins Bóboli i el “corredor Vasariano”. Els Mèdici volien arribar d’un palau (Pitti) a l’altre (Vecchio) sense tenir que sortir al carrer. Al visitar el Palazzo Pitti, podràs veure gran part de les obres d’art propietat dels Mèdici. A Florència et donaràs compte de que tot gira al voltant dels Mèdici. I és que aquesta influent família era la que movia els fils de la ciutat. També, varen finançar moltes obres dels mestres del Renaixement. Per visitar el Palazzo Pitti tranquil·lament necessitaràs força temps. Calcula unes dues hores. De fet, es considera que dins del palau Pitti hi ha 5 museus o col·leccions diferents (el ticket és conjunt per a totes elles).

Façana dels Jardins de Bóboli, del Palazzo Pitti

La Galeria Palatina i els apartaments reials

En la meva opinió, la teva visita hauria de girar entorn a aquesta part del Palau Pitti. En la Galeria Palatina recorreràs 28 sales on s’exposen objectes de gran valor i quadres de grans pintors. No s’exposen en vitrines estil museu, sinó que decoren les estances del palau. Això és algo que ens agrada ja que li dóna autenticitat al palau. Pots veure els quadres de Rubens o Botticelli col·locats on els tenien els Mèdici i al mateix temps gaudir de les estances que de per si son meravelloses. A més, passaràs per 14 estances reials on es conserva gran part del mobiliari original. En aquestes estances varen viure membres dels Mèdici, els Habsburg i els Saboya. Aquesta part del Palazzo Pitti és molt interessant i diferent al reste de museus de Florència que veuràs.

Galeria Palatina

El museu de la Plata

A aquest museu se’l coneix com “el Tresor dels Mèdici”. És una col·lecció de joies semiprecioses i peces de plata de Lorenzo de Mèdici.

El museu dels carruatges

S’exposen carrosses i carruatges d’entre els segles XVII i XIX. Porta un temps tancat per reformes.

El museu dels vestits i la moda

Aquesta és la col·lecció de vestuari de teatre d’entre el segle XVI fins al segle XXI. També, veuràs alguns dels vestits fúnebres de la família Mèdici. També porta un temps tancat per reformes.

El museu d’Art Modern

És una exposició de quadres d’entre els anys 1800 al 1939. Està situada en la segona planta del Palazzo Pitti, on varen viure els Saboya. Si t’agrada l’art, aquesta part és imprescindible per a tu. En el meu cas, després d’haver estat en els Uffizi, no em crida tant l’atenció com la Galeria Palatina.

Palazzo Pitti

Després de visitar el Palazzo Pitti, entrarem als jardins Bóboli. Us quedareu de pedra al veure lo grans que son. I a més fan pujada! La millor opció és escollir una ruta curta per veure lo més important. Els jardins Boboli son tant extensos que podries passar-te unes altres dues hores aquí. Així que, si arribem en aquest punt tú també estàs cansat, ves cap al mapa que hi ha a l’entrada i escull una de les rutes per prioritzar. Al visitar els jardins Boboli passaràs per diferents fonts, com la Font de Neptú o la Font de l’Oceà. També, hi han grutes i fins i tot un llac. Una de les zones que més us agradarà és el Passadís de Rames dels jardins. La intimitat del passadís és un iman per a totes les parelles.

Jardins Bóboli

Els punts més interessants dels jardins de Bóboli son, a part dels descrits fins ara, la Grotta Grande, la Grotto di Buontalenti, el Jardí dels Cavallers, i el passeig per l’Avinguda Viottolone, plena de xiprers i escultures.

Font de Neptú
Aleshores, val la pena visitar el Palazzo Pitti? Creiem que val la pena visitar el Palazzo Pitti si estaràs a Florència uns 3 dies o més. Per una ruta per Florència en 3 dies, la visita al Palazzo Pitti i els jardins Bóboli la podràs encaixar bé. En canvi, si estaràs menys dies a Florència, lo millor és que et centris en passejar pels carrers de la ciutat i entrar a l’Acadèmia i als Uffizi. Si vas just de temps, comença la visita al Palazzo Pitti per la Galeria Palatina i els apartaments reials. Son preciosos. A partir d’allí, ja decideixes si continues amb la resta del palau o vas cap als jardins Bóboli.

Espero que l’experiència en el Palazzo Pitti i els Jardins Bóboli t’hagi ajudat a fer-te una idea del què visitaràs. És important que tinguis en compte que és un recinte gran perquè gestionis bé el temps.

Si t’ha agradat la visita als Jardins Bóboli, hi ha la possibilitat de visitar uns altres jardins històrics, els Giardino Bardini, pels quals l’entrada està inclosa en la de la Galeria Palatina del Palazzo Pitti. Des dels jardins, tens unes grans vistes sobre el casc històric de la ciutat. L’horari d’obertura dels jardins son de 10:00 a 20:00h, i l’entrada està inclosa en l’entrada al Palazzo Pitti i els jardins Bóboli.
Vistes des dels Giardino Bardini

Continuarem el nostre recorregut visitant el casc urbà del barri de Oltrarno, amb cases de pedra de poca alçada, estretes, i imponents palaus del segle XVI. Anirem a trobar el carrer Maggio per recórre’l també, on es troben varis palaus, com el de Bianca Cappello. Actualment és un hotel-residència d’època.

Palazzo Bianca Cappello

Seguirem el nostre recorregut i anirem a buscar la Basílica de Santa Maria del Sant Esperit, considerada la última obra mestra de Brunelleschi, amb varies obres d’art en el seu interior. També és una opció per si hi han inclemències meteorològiques (si el cel o la temperatura no acompanyen en el teu pas per Oltrarno), hi ha una solució en forma de… església. Sí, sempre hi ha una església a prop d’on estiguis a Florència que mereix ésser visitada. L’església del Santo Spirito és un edifici renaixentista pur (amb la façana modificada), dissenyat per el mateix Brunelleschi (el de la cúpula del Duomo). En el refectori t’hi trobaràs amb un d’aquests “cenacoli” de Florència, un fresc representant l’Últim Sopar. I, en la sagristia, un crucifix de fusta tallat per Miquel Àngel (que no solament esculpía pedra).

Interior de l’església del Santo Spirito

Els horaris d’accés a l’interior de l’església son de dilluns a dissabte de 10:00 a 13:00h i de 15:00 a 18:00h, i els diumenges i festius de 11:30 a 13:30h i de 15:00 a 18:00h. El preu per entrar-hi és de 2€. Adjuntem la pàgina web perquè pogueu tenir més informació.

Molt a prop de la Basílica del Sant Esperit, hi ha l’església de Santa Maria del Carmine, amb la seva Cappella Brancacci. No et confonguis perquè lo què et diem que visitis és la capella i té entrada independent, està gestionada per l’ajuntament. Durant el segle XV, les parets i sostre de la capella foren decorats amb frescos per Masaccio i Masolino primer, i Filipponi Lippi, després. La capella és coneguda com la “Capella Sixtina del Primer Renaixement”.

Interior de la Cappella Brancacci

Els horaris d’obertura de la capella son de dilluns a dissabte de 10:00 a 17:00h (dimarts tancat), i diumenge de 13:00 a 17:00h. El preu per entrar-hi és de 8€ (de dimecres a divendres) i 10€ (de dissabte a dilluns), i amb la Firenze Card hi entres gratis.

3. Final del dia

I fins aquí arriba el recorregut planificat per la visita a la ciutat de Florència. Finalitzarem en el barri de Oltrarno, arribant-nos en el pont de Santa Trinitat, obtenint unes grans vistes del Ponte Vecchio i els seus entorns. Es tracta del pont d’arc el·líptic més antic del món.

Vistes des del pont de Santa Trinitat en direcció al Ponte Vecchio

Considerarem acabar el dia pujant a la Plaça Michelangelo per veure la increïble posta de sol de Florència amb les descomunals vistes de la ciutat. Si ja en varem tenir prou el primer dia, una alternativa seria fer un passeig en barca pel riu Arno. Aquí l’adjuntem. El punt de trobada és la Piazza Mentana, i els horaris son a les 9:30h i a les 18:00h. El preu és de 65€ pels adults, i 55,25€ pels nens entre 3 i 14 anys.

Passeig en barca pel riu Arno

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, a modo indicatiu. També, per veure les atraccions i monuments de la ciutat de Florència, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son tots.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *