Categories
LA TOSCANA

16. SORTIDA A CINQUE TERRE

Finalitzat el nostre viatge per la Toscana, en el dia d’avui comença la nostra aventura per visitar la regió de Cinque Terre en la província de La Spezia. Agafarem un tren des de Florència que ens portarà a La Spezia, i d’allí un altre tren regional que ja ens durà al poble de Cinque Terre on pernoctarem, anomenat Monterrosso al Mare. En aquest primer dia visitarem el poble on ens allotjarem i realitzarem alguna visita més per l’entorn. Comencem.
Índex
1. Viatge de Florència a Cinque Terre
2. Monterrosso al Mare
3. Corniglia

1. Viatge de Florència a Cinque Terre

El primer que farem serà acostar-nos a l’estació de tren de Santa Maria Novella de Florència (molt a prop d’on tenim l’allotjament), per tal d’agafar un tren que ens durà a la població més gran propera a Cinque Terre, que és La Spezia (també la capital de la seva província). Florència es troba a 170 kilòmetres de Cinque Terre, i et deixarà a la Spezia en poc més de dues hores per uns 15 euros.

Hi ha trens directes cada dues hores a La Spezia, porta d’entrada a Cinque Terre, i altres que fan transbord en l’estació de Pisa Central. Pots comprovar els horaris i fer les reserves amb antelació des d’aquí (Omios).

Un cop arribats a La Spezia, situada a uns 10 kilòmetres de Cinque Terre, agafarem un tren regional que en uns 10 minuts ens pot deixar a Riomaggiore i amb uns 20 minuts a Monterrosso, el poble més gran i amb els hotels més assequibles d’aquesta zona, per això tindrem l’allotjament aquí.

Tren regional a Cinque Terre

El preu del tren, que funciona de 5h del matí fins a la 1h de la matinada, és de 5 euros el trajecte i té una freqüència de 20 minuts. Si aniràs a realitzar més de 4 trajectes al dia et pot resultar rentable comprar la Cinque Terre Card que costa 16€ al dia o 29€ pels dos dies i que inclou l’entrada a les rutes de senderisme.

Adjuntem la taula dels horaris del tren regional, vàlida fins al mes de Març de 2023:

Taula dels horaris del tren regional
Ens interessa comprar la tarjeta Cinque Terre Train Card, que dóna accés a les rutes de senderisme juntament amb viatges il·limitats en tren en els trens Cinque Terre Express en la línia Levanto-Cinque Terre – La Spezia. La tarjeta costa 18,20€ la d’un dia, 33€ la de dos dies, i 47€ la de tres dies (adults). Els descomptes estan disponibles per a nens, sèniors i famílies.

Adjuntem una taula amb el quadre de preus de la tarja Cinque Terre 2023, vàlids entre el 18 de març i el 5 de novembre:

Una altra opció per anar de La Spezia a Cinque Terre és agafar el vaixell que funciona d’abril a octubre i para en els 4 pobles de la costa (Vernazza, Manarola, Riomaggiore i Monterrosso), ja que Corniglia és interior. El preu del vaixell és d’uns 30 euros i pots baixar i pujar en qualsevol dels pobles durant tot un dia. Encara que la freqüència del vaixell (cada hora) és menor que la del tren, val la pena fer almenys un dels trajectes per mar per tenir les millors perspectives d’aquests pobles de conte.

Adjuntem l’horari del vaixell per Cinque Terre vàlid des del 25 de març al 21 d’abril de 2023:

Els bitllets per els vaixells estan disponibles en les taquilles properes als punts d’embarc, no es poden reservar i es compren el dia de sortida. Amb el bitllet d’un dia (39€ per adult, 15€ pels nens), és possible visitar tots els pobles de Cinque Terre:

Una altra opció per moure’t pels pobles és llogant un cotxe o una moto, encara que no és molt recomanable perquè les carreteres estan plenes de corbes i els aparcaments estan allunyats del centre dels pobles.

Vaixell a Cinque Terre
La intenció que tenim nosaltres en aquesta sortida de 3 dies a Cinque Terre és visitar al dia sencer del mig mitjançant vaixell els tres pobles de Cinque Terre on el mateix hi arriba (pobles de Vernazza, Manarola i Riomaggiore). El dia d’arribada visitarem amb tren el poble on tenim l’allotjament (Monterrosso al Mare) i per la tarda, el poble on no hi arriba el vaixell (amb tren també), Corniglia.
Producte d’aquesta planificació, no serà útil que ens comprem la Cinque Terre Train Card, ja que no farem més de 4 trajectes al dia. El què sí ens comprarem és el passi pel vaixell per tot un dia (el dia del mig) que utilitzarem visitant els pobles des del mar. Igualment comprarem, l’accés a les rutes de senderisme de 2 dies, pel dia de l’arribada i per l’endemà. Adjuntem el quadre amb els preus de cada cosa i els totals:
ActivitatAdultsNensFamíliaTotal
Caminada per 2 dies (Cinque Terre Card)—–—–31,50 €31,50 €
Vaixell per 1 dia39,00 € x 2 adults15,00 € x 2 nens—–108,00 €
Bitllets senzills de tren5,00 € x 2 adults x 4 viatges5,00 € x 2 adults x 4 viatges—–80,00 €
Total219,50 €

Aquest serà el total que ens gastarem amb transports i permisos, 219,50€.

2. Monterrosso al Mare

Un cop arribem amb tren a Monterrosso al Mare, anirem a buscar el nostre allotjament. Està ubicat a la Via Padre Semeria, 46, de Monterosso al Mare (Appartamentino Nadia), a 4 minuts a peu de l’estació de tren. Un cop allotjats estarem a punt per anar a visitar el poble més gran de Cinque Terre, Monterosso al Mare.

Cinque Terre a Itàlia és l’objectiu de més d’un viatger i el somni de molts altres. Formada per 5 pobles, Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore, que esquitxen els penya-segats amb les seves cases de colors, aquesta franja costanera és coneguda per ser un dels llocs més visitats, encantadors i fotografiats del país, en el que podràs gaudir d’acolorits pobles, paisatges de postal i una gastronomia que estem segurs, passarà a formar part dels grans atractius d’aquest viatge. Encara que inicialment pugui semblar fàcil organitzar un itinerari, algunes de les característiques especials de la zona, fan que sigui important tenir un mínim d’informació perquè al final, el teu viatge sigui un èxit, i puguis preparar-lo d’una forma còmoda i tranquila i lo més important: gaudir-lo al màxim sense grans preocupacions.
Monterosso al Mare

Monterosso és conegut per ser el poble que conta amb més infraestructures, tant hoteleres com de restauració. Monterosso és un dels llocs més utilitzats com a base per a conèixer els pobles de Cinque Terre. Encara que segons la nostra experiència aquest potser és el menys bonic si el comparem amb la resta, sí que creiem que val molt la pena visitar-lo ja que a més de ser el més gran, conta amb un centre històric amb un encant especial que estem segurs, acabarà sorprenent-te. A més d’això, el poble conta amb les platges més àmplies de la zona, per lo que si busques passar unes hores estirat torrant-te al sol, sens dubte, aquesta és la millor opció per fer-ho.

Si arribes amb tren, et recomanem seguir aquesta ruta:

  • Via Fegina – Platja Fegina
  • Estàtua Il Gigante
  • Convent dels frares Caputxins
  • Estàtua de Sant Francesc d’Assís, on hi ha un mirador des del que podràs gaudir d’una de les millors vistes.
  • Centre històric de Monterosso: Piazza Giuseppe Garibaldi i Església de San Giovanni Battista.
Centre històric de Monterosso al Mare
A més d’aquests llocs et recomanem dedicar un temps a recórrer la zona del centre històric, que és la més coneguda, i en la que hi trobaràs multitud de botigues i restaurants. El centre històric es troba a uns 10 minuts a peu del nostre allotjament. Calcula estar-te a Monterosso durant un temps de visita de 2 a 3 hores. Tingues en compte que el tren et deixarà a Via Fegina, enfront de la platja, per lo que per arribar a la zona del centre històric tindràs que fer un agradable passeig per la costa.
Platja de Fegina, a Monterosso al Mare

La platja de Fegina és de les poques platges de sorra, i la platja més gran a tota la zona de Cinque Terre. Val la pena fer-hi un bany.

3. Corniglia

Visitat Monterosso al Mare, anirem fins a l’estació de tren per agafar el tren per anar a Corniglia, l’únic poble de Cinque Terre que no té sortida al mar. Per això el visitem en aquest primer dia. També el podríem visitar a l’últim dia, però preferim no anar tant estressats per marxar. Es tracta del poble més petit. Situat en un turó a més de 100 metres d’alçada, envoltat de vinyes i oliveres, que li dónen un aspecte únic i poc comú en la zona. Tingues en compte que si arribes amb tren ho faràs a la part baixa del promontori, per lo que per accedir fins la localitat hauràs de pujar 382 graons (Scalinata Lardarina), algo extenuants, però amb la gran recompensa de deixar-te en un dels pobles més bells d’Itàlia. Però no et preocupis, si aquesta opció no encaixa amb la teva forma física, sempre pots agafar l’autobús (1,5€ el ticket si el compres en les taquilles o gratuït si tens el Cinque Terre Card) i estalviar-te la pujada, per fer un trajecte d’1 kilòmetre.

Un cop estiguis en el poble et recomanem que facis un passeig sense mapa per a descobrir tots els encants i fer aturades en els següents llocs:

  • Església de San Pietro
  • Piazza Largo Taragio
  • Cappella dei Flagellati
  • Oratorio dei Disciplinati di Santa Caterina
  • Mirador
Corniglia
Malgrat hi ha viatgers que no visiten aquest poble o prescindeixen d’ell si tenen el dia apretat, nosaltres et recomanem que no te’l perdis, i animar-te a què el visitis i descobreixis el seu encant sempre que tinguis temps. Conta amb un temps de visita de 1 hora (i 2 hores si puges caminant per les escales). Al no tenir accés directe al mar, aquest poble no podràs visitar-lo si estàs fent un recorregut en vaixell per Cinque Terre ja que no té parada.
Scalinata Lardarina de Corniglia

A part de visitar el poble, a Corniglia hi pots realitzar dues activitats que valen molt la pena de fer. Per una banda, pots recórrer part del Sender Blau per la costa, i per altra, et pots donar un bany a la platja de Guvano.

La platja de Guvano es troba en el municipi veí de Vernazza, però està més propera al poble de Corniglia. Es troba a 1 kilòmetre del poble cap a l’oest, i s’hi accedeix pel Sender Blau (tram del sender que va de Corniglia a Vernazza). Es tracta d’una platja salvatge i amb aigües cristal·lines. Totalment recomanable, ja que és una de les més boniques de veure a Cinque Terre. És una platja de sorra barrejada amb graves i còdols.

Platja de Guvano, prop de Corniglia
Ara parlarem del sender blau de la costa de Cinque Terre. Es tracta de la ruta de trèkking més famosa a fer a Cinque Terre. Té un total de 12 kilòmetres de longitud i uneix els 5 pobles de Cinque Terre pel camí més curt i de menor dificultat. El tram més popular és el camí de l’Amor de 1km que voreja el mar entre Riomaggiore i Manarola. Per fer qualsevol dels trams has de comprar la Cinque Terre Card, comprant únicament els accessos a la ruta de trekking. Nosaltres hem comprat la tarja abonament per fer caminades familiars en dos dies (el dia d’arribar i el dia central), tenint que pagar 31,50 € per tots quatre.

Els 12 kilòmetres estan repartits en bàsicament 4 rutes:  
1) Riomaggiore – Manarola: 900 metres. Se l’anomena Via dell’Amore. És la ruta més light i famosa de totes.
2) Manarola – Corniglia: 3 kilòmetres (es necessita la Cinque Terre Card)
3) Corniglia – Vernazza: 4 kilòmetres (es necessita la Cinque Terre Card)
4) Vernazza – Monterosso al Mare: 4 kilòmetres (es necessita la Cinque Terre Card)

Com que hem comprat l’accés als camins per durant els dos primers dies, tant de Monterosso al Mare com de Corniglia podem fer algun tram del sender blau, el què més ens interessi. També hi ha la possibilitat d’anar a la platja de Guvano Beach (al costat de Corniglia) mitjançant el corresponent tram del sender blau.

Adjuntem el recorregut del dia d’avui en un mapa de google maps, a modo indicatiu. També, per veure les atraccions de Cinque Terre, heu d’anar al mapa de la pàgina d’inici del viatge, on hi son totes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *