Categories
NORUEGA

3. Stavanger: Lysefjorden (Preikestolen) + Stavanger

Avui iniciem un dels dies que tenim marcats en l’itinerari de Noruega i un dels més espectaculars, ja que visitarem a un dels fiords més famosos, el Lysefjord, i no ho farem de qualsevol manera, sinó a lo gran: amb un trekking espectacular fins a la fita del Preikestolen. Veurem altres alternatives de visita del Lysefjord i per la tarda tornarem a Stavanger a acabar de visitar la ciutat, entrant en algun dels seus museus més interessants.
Índex:
1. Lysefjorden (Preikestolen i alternatives)
2. Stavanger

1. Lysefjorden (Preikestolen i alternatives)

L’impressionant fiord de Lysefjord no queda lluny de Stavanger. Tant sols a 45 minuts en cotxe. La intenció que tenim per aquest matí del tercer dia és anar a pujar a la Roca del Púlpit (Preikestolen), una roca que està a 604m del nivell del mar en el fiord de Lysefjord. Es tracta d’un fiord de 40 kilòmetres amb un pont, muntanyes, cascades, prats i una colònia de foques.

Preikestolen i Lysefjorden

Increïble! No és d’estranyar que Preikestolen (la Roca del Púlpit) s’hagi fet famosa inclús a Hollywood. Es tracta d’una caminada de 8 kilòmetres de recorregut. Es tarda unes 4 hores (anada i tornada) en completar-la i és apta per quasi qualsevol persona que tingui una bona condició física. No t’oblidis de portar roba per a fer senderisme i calçat especialitzat amb bona agafada. La roca del Púlpit, o Preikestolen, s’alça 604 metres sobre el fiord Lysefjord. La ruta de senderisme que condueix fins allí és una de les més famoses de Noruega. La millor prova de l’interès que genera aquesta excursió son les més de 300.000 persones que cada any visiten la coneguda formació rocosa. El recorregut, d’uns 8 kilòmetres, comença en el refugi de muntanya Preikestolen Fjellstue. Es disposa d’un aparcament per a cotxes de la gent que va a realitzar la caminada. En aquest refugi de muntanya s’hi arriba des de Stavanger en uns 40 minuts de cotxe. La ruta a peu és de dificultat mitja i fer-la porta fins a quatre hores (anada i tornada). Hi ha excursions guiades tots els dies entre abril i octubre (sempre que les condicions climatològiques ho permetin). També pots admirar el precipici des d’un creuer turístic per el fiord. O apuntar-te a alguns dels plans que inclouen ambdues: creuer i ruta de senderisme. Per realitzar això, que nosaltres ja ho havíem valorat, tindràs que dedicar-hi tot un dia en la teva planificació. Si et preocupa que a l’arribar a Preikestolen pugui haver-hi un fotimer de turistes, surt de ruta per la nit. Això et garanteix a més un moment ple de màgia amb la sortida del sol. Una altra opció és sortir per la tarda. Pots passar la nit en el refugi de muntanya Preikestolen Fjellstue o en l’hotel  Lilland. També et pots quedar a Stavanger i anar-hi en vaixell des d’allí, creuant el fiord Lysefjord.

El Lysefjord des del Preikestolen

La temporada de senderisme va de maig a octubre. Pots sortir d’excursió al Púlpit en qualsevol època de l’any, però si ho fas entre novembre i abril necessites contar amb material específic. I a ésser possible, amb un guia. Pots contractar els serveis d’un expert coneixedor de la ruta en els voltants, així com llogar llanterna frontal i grampons. Si finalment hi decideixes anar per la teva conta, és important que segueixis els consells del personal de la pròpia ruta al sortir des de l’aparcament. La ruta fins al Preikestolen son vuit kilòmetres. El viatge d’anada i tornada tarda en fer-se unes quatre hores. El sender presenta una elevació de prop de 500 metres i alguns trams son bastant empinats. La caminada és de dificultat mitja i és convenient tenir algo d’experiència en senderisme sobre terreny accidentat abans d’iniciar aquesta ruta.

Des del Preikestolen

No obstant, aquesta no és l’única ruta increïble de la zona. Una alternativa al Preikestolen és posar a prova la teva destresa pujant els 4444 graons de l’escala de fusta més llarga del món en el poble sense carreteres de Flørli. Puja l’escala de fusta més llarga del món per a gaudir d’una vista increïble! Tots els dissabtes i diumenges durant l’estiu, Rødne Fjord Cruise et porta en una excursió d’un dia a Lysefjord i Flørli, on t’espera l’escala Flørlitrappene amb els seus 4.444 graons. El creuer surt de Stavanger pel matí, i després de breus parades per embarcar en els molls de Lauvvik i Forsand, continua cap al fiord de Lysefjord. Navega a través de bonics paisatges de fiords, passa el majestuós Preikestolen i arriba d’hora pel matí a l’antic poble de la central elèctrica Flørli.

Escala de fusta de Flørli

Flørli és un idíl·lic centre turístic sense camins que ofereix bonics paisatges, experiències úniques a l’aire lliure, una apassionant història de la energia hidroelèctrica i una acollidora cafeteria. Flørli és millor coneguda per tenir l’escala de fusta més llarga del món, amb 4.444 graons en total. La part superior de les escales està a 750 metres sobre el nivell del mar. L’escalada realment val la pena, ja que les fantàstiques vistes des de la cima inclouen el bonic fiord Lysefjord i les muntanyes que envolten Preikestolen. Rødne Fjord Cruise ofereix vaixells moderns i còmodes amb terrasses, camarots espaiosos i quioscs que ofereixen refrescs, que inclouen cervesa i vi. En funcionament tots els dissabtes i diumenges de maig a setembre.

Rødne Fjordcruise

També hi ha altres caminades i alternatives per a realitzar en el fiord de Lysefjord. Una de les més famoses és la següent: Vols enfrontar-te a un desafiament de veritat? Posa rumb a Kjeragbolten! Es tracta d’un recorregut de gran dificultat, i el camí que porta cap a la roca és molt estret, així que si decideixes embarcar-te en aquesta aventura hauràs de tenir posats els cinc sentits.

A uns 1.084 metres sobre el nivell del mar, Kjerag és el pic més alt del fiord Lysefjord. Aquí pots gaudir de les vistes i fotografiar la famosa roca Kjeragbolten. Kjerag també és una destinació turística molt popular entre els aficionats al salt BASE i els escaladors de muntanya. Kjerag és un destí per practicar el senderisme en temporada. Fins a mitjans de maig, quan s’obre la carretera provincial entre Sirdal i Lysebotn, Kjerag és únicament accessible per els visitants que estan especialment equipats i van acompanyats per un guia turístic. Hi ha molta neu i es necessiten esquís o raquetes de neu. La temporada finalitza quan es tanca la carretera degut a les primeres nevades a l’octubre/novembre. La ruta de senderisme a Kjerag té una durada d’entre sis a deu hores, més o menys, amb prop de 11 kilòmetres de longitud. Assegura’t de que et trobes en bones condicions físiques abans de començar aquesta ruta de muntanya, ja que la seva elevació és de 800 metres. Alguns trams requereixen que llisquis cap avall amb ajuda d’un cable, per lo que es tracta d’una ruta exigent inclús per excursionistes experimentats. Es surt des de la zona d’aparcament a Øygardstøl. Consulta al personal de l’aparcament sobre les condicions climatològiques; ells t’oferiran tota la informació que necessites. En cas de pluja, posa especial atenció perquè el terra pot estar relliscós.
Caminada per Kjerag
Si no tens molta experiència i no et sents segur viatjant sol, et recomanem que t’uneixis a una excursió guiada. Un bon guia pot convertir un mal dia en una fantàstica experiència. No hi ha any que no sigui necessària alguna operació de rescat per auxiliar a algun senderista. Perquè no et passi a tu, prepara’t bé abans de sortir d’excursió. I si no tens experiència fent senderisme, apúnta’t a una excursió guiada. Per arribar-hi, pots agafar el ferry de vehicles des de Stavanger a Lysebotn i seguir des d’allí cap a Øygardsstøl en cotxe o taxi. També pots conduir a través de Sirdalen cap a Lysebotn. A l’estiu, hi ha un servei d’autobusos a Kjerag/Øygardsstøl des de Stavanger. Les sortides son a primera hora del matí, i els viatges de retorn a Stavanger son per la tarda. Consulta altres alternatives per arribar a Kjerag i els seus voltants.
Kjeragbolten

Una altra alternativa és gaudir de les muntanyes des d’un lloc més relaxant: el fiord! Fes un creuer d’un dia des de Stavanger, un recorregut guiat en piragua o caiac, o desplaça’t en el ferri de passatgers que arriba fins…Lysebotn!

Viatja en ferry per automòbils i passatgers entre Lysebotn, Forsand i Lauvvik a Lysefjord a Ryfylke. El ferry és un buc de transport combinat de mercaderies. Té una capacitat de 72 passatgers i 7 cotxes. Els vehicles de més de 3.500kg no poden embarcar-se ni arribar a terra a Lauvvik. La distància mínima al terra per aquests vehicles ha de ser d’almenys 30cm. D’octubre a abril, tots els vehicles i passatgers han de realitzar una reserva prèvia a la web: www.billeter.kolumbus.no, com a màxim a 1 hora abans de la sortida (des del punt d’inici de la ruta). De maig a setembre la reserva ha de fer-se com a màxim 2 hores abans de la sortida (des del punt d’inici de la ruta). Ah! I no hi ha sortides en dissabte. El ferry para en els molls de Lauvvik, Forsand, Bratteli, Bakken, Songesand, Kallali, Flørli, Håheller i Lysebotn. Els horaris de sortida son aproximats i el ferry només es para a certes parades si hi ha passatgers/mercaderies cap a o des de la parada. Per reservar el ferry clica aquí.
Ferry pel Lysefjord

Una alternativa també és conduir l’increíble camí de Lysevegen. Trollstigen no és res comparat amb els girs que tindràs que fer durant la pujada per l’increíble camí de Lysevegen. Si portes el teu cotxe o bicicleta amb tu, intenta pujar les famoses 27 corbes des de Lysebotn cap a l’aparcament de Øygardstøl, que marca el punt d’inici de la ruta a Kjerag.

Lysevegen, amb el Lysefjord
La popular carretera turística Lysevegen a Ryfylke té 27 corbes tancades i va des de Lysebotn, en l’interior de Lysefjorden, cap a Sirdal. La carretera es va construïr com carretera d’obres durant la construcció de la central hidroelèctrica de Tjodan i es va inaugurar oficialment en el 1984. Abans d’això, els vaixells eren l’únic mitjà regular de comunicació amb el món exterior per a la gent de Lysebotn. Des de Lysebotn, la carretera  passa primer a través d’un túnel de 1.100 metres abans de continuar cap a la muntanya al voltant d’una sèrie de 27 corbes tancades. En la part superior de la pujada (640 metres), es troba el restaurant panoràmic Øygardstøl i l’aparcament per pujar a Kjerag. El punt més alt de la carretera està junt al llac Andersvatn, a 950 metres sobre el nivell del mar. El camí està obert durant el període de maig a octubre/novembre (depenent de les condicions de la neu). El Lysevegen és part de la coneguda Suleskarroad des de Telemark a través de Setesdal i Sirdal fins a Stavanger.
Lysevegen
I l’última alternativa que us proposem per la visita al Lysefjord, és la contractació d’un RIB Tour a càrrec de l’empresa Lysefjord Sightseeing. El mateix té una durada de 2 hores i ens costaria 1.199kr per persona. Contractant-lo, veureu Preikestolen (la Roca del Púlpit) del Lysefjord en un tour RIB, obtenint adrenalina i naturalesa. Les sortides son programades des del port de Stavanger quan arriben els creuers. Lysefjord Sightseeing us brinda una experiència emocionant i propera a la naturalesa. Podràs explorar la naturalesa mundialment famosa que envolta Stavanger i el Lysefjord. Aquest és un viatge segur, adaptat a diferents condicions climàtiques, necessitats i requeriments individuals. Totes les reserves es confirmen amb un correu electrònic amb informació pràctica. Stavanger RIB també ofereix viatges organitzats, teambuilding, transport i similars.
RIB Tour al Lysefjord des de Stavanger

2. Stavanger

Realitzada la sortida de mig dia consistent en el trekking al Preikestolen, ens en tornarem a Stavanger i acabarem de visitar la ciutat que ahir ja varem començar a conèixer. En aquesta tarda del dia d’avui comprovarem com els museus aquí utilitzen la tecnologia per a satisfer la curiositat dels seus visitants. La troballa de petroli a Noruega va canviar per sempre el país. Ens posarem un vestit de supervivència en el Museu Noruec del Petroli, i ens submergirem de ple en el sector més important per a l’economia noruega. El Museu Noruec del Petroli és un museu per a tothom. Les seves exhibicions mostren com les operacions en alta mar s’han convertit en la indústria més important de Noruega i ens brinden experiències d’aquesta activitat, així com ens expliquen com es creen, descobreixen i produeixen el petroli i el gas, i per a què s’utilitzen. El museu també proporciona informació sobre els avenços tecnològics i la forma en que el petroli influeix en la societat noruega.

Norsk Oljemuseum

Els objectes originals, els models, les pel·lícules i les exhibicions interactives il·lustren tot, des de la vida quotidiana en alta mar fins la tecnologia i els incidents dramàtics. L’exposició “Bussejadors del Mar del Nord” és una nova exposició sobre els bussejadors pioners en el Mar del Nord. Estacions interactives, pel·lícules i textes expliquen el desafiant treball que tenen els bussos. En el cinema es projecta tot el dia la pel·lícula en 3D “Petrópolis”. Aquí pots experimentar dinosauris aterridors i aventures tecnològiques explicades d’una manera humorística i atractiva. Les exhibicions estan escrites en anglès i noruec i totes les pel·lícules estan en anglès. Hi ha fitxes d’activitats per a nens i activitats per a joves al llarg de les exposicions. Prova la sala de catàstrofes i el tobogan de rescat, si t’atreveixes! En la Botiga del museu trobaràs interessants regals per a joves i grans com a record de la teva visita al museu. La cafeteria del museu Bølgen & Moi serveix deliciosos àpats lleugers en el seu restaurant amb vistes al mar.

El museu està obert de 10:00 a 16:00h, i els preus son de 150kr pels adults i 75kr pels nens de 4 a 16 anys.

Norsk Oljemuseum

També pots posar-te unes ulleres de realitat virtual i viatjar en el temps fins a l’Edat Vikinga en la innovadora “Viking House”. Viking House és un concepte trencador. Per primer cop, tenim un centre de visitants de classe mundial basat en realitat virtual per explicar la història vikinga de la regió de Stavanger. Està situat en el cor de la ciutat de Stavanger. Puja a bord del vaixell viking i uneix-te a l’aventura mentres viatgem en el temps i experimentem, amb l’ús de la tecnologia VR i imatges de vídeo, el món màgic de The Vikings. Escolta i experimenta les grans sagues sobre “Harald Fairhair”, el primer rei de Noruega i la famosa batalla de Hafrsfjord en el 872, on Noruega es va unir en un sol regne. Explora aquesta apassionant història i patrimoni d’una manera nova i immersiva. En el centre de visitants, admira el portal de l’experiència de realitat virtual que està tallat a mà amb bonics dissenys tradicionals de l’era vikinga, et trobaràs amb anfitrions vikings vestits amb roba tradicional i fas un cop d’ull als productes relacionats amb els vikings que venen en la botiga.

Viking House

La Realitat Virtual és una experiència interactiva que té lloc dins d’una realitat generada per ordinador. Quan utilitzes els auriculars VR, veus 360 graus al teu voltant i et sents com si estiguéssis cara a cara amb els vikings. Això et brinda la oportunitat d’experimentar la història d’una manera diferent a la narració tradicional. Viking House utilitza lents Oculus Rift S VR. Aquestes son les ulleres de joc més recents i avançades del mercat dins de la tecnologia VR i obtindràs la millor experiència immersiva. La durada de l’experiència és d’uns 25 minuts. La pel·lícula és disponible en noruec, anglès, alemany i espanyol. Té una capacitat per 28 persones per espectacle, i hi ha un nou espectacle cada 30 minuts. Es recomana entrar-hi a una edat mínima de a partir de 7 anys.

Els horaris del museu son els dijous, divendres i dissabtes de 10:45 a 17:15h, i els preus son de 175kr per persona.

Viking House

I si busques emocions fortes t’has de dirigir al parc d’atraccions Kongeparken, on els ossos son els protagonistes. El parc pot presumir de contar amb la torre de caiguda més alta, els cavallets més grans i la pista de bobsleigh més llarga de Noruega. Kongeparken és un parc d’atraccions a Ålgard, prop de Stavanger. El parc ofereix més de 60 atraccions i aventures diferents per a tota la família i ha estat premiat varies vegades pel seu bon servei i atraccions innovadores. Kongeparken fou inaugurat per Gabriel Ålgård el 16 de maig de 1986 i estava destinat a ésser un parc amb activitats a l’aire lliure com BMX, patinatge sobre rodes, sales de jocs, golf, etc… En el 1997, el parc fou comprat pels seus actuals propietaris, la família Lund, qui tenen més de cent anys d’experiència a través de Lunds Tivoli. La familia Lund li ha donat a Kongeparken el tema dels óssos. Kongeparken és l’únic parc de diversions en el món que té el tema dels óssos. En el 1997 els óssos Brumle i Brumleline es van mudar al parc. El Rei i la Reina dels Óssos viuen en el castell de Kongeparken. En el castell hi trobaràs una de les atraccions més grans del parc: una muntanya russa amb góndoles giratòries. El parc té un BearBotel on el teu ós de peluix pot registrar-se per rebre un tractament de spa, mentres gaudeix del parc.

Els horaris del parc son de les 10:00 a les 18:00h, i els preus son de 429kr pels adults i 249kr pels nens.

Kongeparken

Si t’agrada molt el marisc, pots visitar el Fisketorget (literalment, el mercat de peix en noruec). També pots optar per algun plat de peix fresc i preparat a les mil meravelles en un dels locals adjacents. Et recomanem el restaurant “Spiseriet Vågen”, un lloc encantador per a menjar peix i marisc fresc, on el menú es basa en la pesca del dia. Els entusiastes xefs ofereixen saborosos plats per el dinar i el sopar. L’enfoc està completament en ingredients locals i de viatge curt. L’ambient és informal i acollidor. Amb un servei amable i eficient. El menú de vins és seleccionat professionalment per talentosos experts en vins, i complementen els plats d’una manera única. Possiblement la millor ubicació de la ciutat, amb una bonica àrea de servei a l’aire lliure.

Fisketorget

Els horaris d’obertura son de dilluns a divendres de 10:00 a 17:00h, i el dissabte de 9:00 a 15:00h (el diumenge està tancat).

I fins aquí la nostra descripció de les atraccions de Stavanger que al nostre entendre valen la pena. En el dia anterior vàrem fer una part (atraccions relacionades amb l’aire lliure i el passejar pels carrers), i en el dia d’avui hem fet l’altra part (atraccions tipus museus o espais i recintes).

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (78,20Km / 1h i 29min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *