Categories
NORUEGA

4. Stavanger – Lofthus: Ryfylke Scenic Route + Røldal Stave Church

Marxem de Stavanger satisfets ja que afrontem una nova jornada d’autèntica road-trip que ens portarà per noves carreteres, i una nova ruta escènica nacional, la de Ryfylke. Després passarem per Røldal per visitar la seva església espectacular de fusta, i acabarem el dia arribant a la població de Lofthus, en el Hardangerfjord (branca del Sorfjord).
Índex:
1. Ryfylke Scenic Road
2. Røldal

1. Ryfylke Scenic Road

Sortim de Stavanger per anar a buscar el ferry que ens creuarà de Lauvvik a Oanes, on s’iniciarà la ruta escènica nacional anomenada Ryfylke. Abans d’arribar a Lauvvik, però, passarem per dues poblacions que poden merèixer una aturada al nostre camí. De Stavanger a Lauvvik hi ha uns 42 kilòmetres, i entre els mateixos, dues poblacions, Vaulen i Sandnes que tenen alguna atracció interessant. En el cas de Vaulen, és important saber que conta amb una de les platges més visitades de la zona de Stavanger, la Vaulen Beach. S’ubica al Gandsfjorden. Es tracta d’una zona considerada com idíl·lica, on ens hi trobarem fins a sis petites platges de sorra enfront el Gandsfjord.

Vaulen Beach

Seguint la nostra ruta, passem per Sandnes, on l’atracció més important és la seva església comunal, un edifici neogòtic de maons construït al 1882.

Sandnes Church

I arribem a Lauvvik per agafar el ferry cap a Oanes. És un trajecte de 26 minuts que ens portarà a l’inici de la carretera panoràmica escènica nacional. L’empresa que l’opera és “Norled”, i aquesta és la seva web.

Arribats a Oanes podem dir que aquí ja comença la nostra Scenic Route anomenada Ryfylke. Recorrerem de Oanes a Håra, éssent una longitud d’uns 260 kilòmetres, i amb un desnivell màxim de 972m. El recorregut inclou el pas de 2 ferris. Hi ha un punt on el recorregut es bifurca en dues branques, per tornar-se a ajuntar més endavant. La nostra intenció és recórrer la branca oest, ja que al nostre entendre és més paisatgística.

La ruta es tracta d’un recorregut per la frontera entre l’arxipèl·lag i els pàrams de les terres altes, des de Lysefjorden fins a Sauda i per el port de muntanya fins a Røldal. El recorregut per la Scenic Route Ryfylke és un viatge ple de contrastos. Aquí hi trobaràs muntanyes altes i àrides, vessants exhuberants, vessants escarpades i fiords profunds. La muntanya Saudafjellet mostra característiques naturals distintives. És aspra, resistent i inflexible. Atès que Ryfylke és una ruta llarga i variada, val la pena prendre’s el seu temps. Hi ha moltes oportunitats per a desviaments curts i descansos en el camí, ja sigui que estiguis interessat en obtindre més informació sobre la història industrial de Sauda o simplement vulguis explorar un dels petits i encantadors pobles costaners com Sand.

Scenic Route Ryfylke

La ruta escènica noruega Ryfylke viatja entre Oanes al Lysefjorden fins a Håra. La carretera entre Helandsbygd i Røldal normalment està tancada de novembre a juny. Els tancaments anteriors han començat entre el 21 de novembre i el 20 de desembre. Les obertures anteriors han tingut lloc entre l’1 de maig i el 16 de juny. És important tenir en compte que inclús quan les carreteres s’han obert per a la temporada d’estiu, és possible que encara estiguin tancades durant algun temps per la nit. La primavera és una temporada volàtil en les muntanyes, i quan fa mal temps, la carretera pot tancar-se amb poca antelació. Les seccions de la carretera, particularment sobre la muntanya a Røldal, son estretes amb varies corbes. Actualment no existeix una longitud màxima per els autobusos, però es recomana l’ús d’autobusos més curts.

Molts turistes troben el seu camí a Ryfylke. L’àrea alberga algunes de les atraccions naturals més espectaculars que Noruega té per oferir. Preikestolen i Kjeragbolten, amb el fiord Lysefjorden al fons, son destinacions populars per a fer senderisme i motius fotogràfics. Però la zona també té moltes altres destinacions de senderisme úniques que son poc conegudes. En els dies assolellats, hauríem de considerar anar d’excursió a Reinaknuten i Skomakernibå. Des d’ambdues cimes tindràs una vista impressionant de gran part de Ryfylke, inclosos el llac Tysdalsvatnet i Jøsenfjorden. El sender circular a Ritlandskrateret, el cràter de Ritland, és una experiència única en la que contemples el cràter d’un meteorit que va xocar contra la Terra fa 500-600 milions d’anys. També pots caminar fins a Hovlandsnuten prop de Sauda. Aquí, els sherpes de Nepal han construït sòlids graons de pedra per a facilitar la caminada.
Røldalsvatnet, a Ryfylke

El primer mirador-àrea de descans que ens trobarem serà l’anomenat “Høllesli”, a 5 minuts de Oanes. És un mirador sobre el Lysefjorden, que ja coneixem. Un camí ens porta a través d’un paisatge excavat en la roca cap a la majestuosa vista del Lysefjorden. El mirador de Høllesli es troba entre el pont Lysefjord i el túnel de Høllesli. Per ajudar-nos a caminar amb seguretat cap als millors punts panoràmics, s’han col·locat unes baranes que serpentegen al llarg de les roques. La intervenció és de l’arquitecte Lie Øyen Arkitekter.

Høllesli

Continuem la ruta per la carretera 523 i en les immediacions de Tau agafarem una nova carretera que ens portarà cap a l’est, es tracta de la carretera 13, en la qual farem una petita desviació a l’alçada del llac Tysdalsvatnet. La desviació és l’antiga carretera de Gamle Tysdalsvatnet-veien (son uns 5 kilòmetres el desviament). Hi ha un mirador al costat del llac on s’observa la muntanya Reinarknuten. Reinarknuten s’eleva 787 metres sobre el nivell del mar en el costat sud del llac inferior Tysdalsvatnet a Ryfylke. Per arribar a aquest popular destí de senderisme, s’ha de prendre la carretera fins a la zona de cabanes, a quatre kilòmetres al sud-oest de Reinaknuten, on es poden veure túmuls o murs de cimentació de granges de muntanya que daten de l’Edat Mitja. Des de l’aparcament, un camí senyalitzat condueix a la cima. Abans de l’ascensió a Reinaknuten, podem contemplar el congost de Skomakarjuvet fins Tysdalsvatnet, una emocionant oportunitat per a fer fotografies.

Vistes del llac Tysdalsvatnet des de Reynaknuten

Tornem a agafar el vial principal de la carretera 13 i ens duu fins a Hjelmelandsvågen. Des d’aquest poble farem una petita parada per observar el Josenfjorden per una banda, i donar la opció de realitzar una caminada per l’altra. La caminada s’anomena “Prestavegen”, la qual és un camí al costat de Riskedalsvatnet. És l’antiga via principal entre Årdal i Hjelmeland, i era el camí que el capellà feia a cavall des de la rectoria a Hjelmeland quan es donaven sermons a Årdal. El passeig comença en l’antiga església d’Årdal i segueix la carretera de Prestavegen durant 1,2km al llarg de l’idíl·lic llac Riskedalsvatnet. El passeig per un camí de grava és ideal per a famílies i apte per a cotxets de nadons, etc… Hi ha un gran cobertís adossat junt al llac, amb una zona de foc i possibilitats per a fer barbacoes. Hi ha uns petits turonets en el camí, però en la seva majoria segueix les ribes del llac.

Prestavegen

També hem de dir que des de Hjelmelandsvågen agafarem un ferry per creuar el fiord Josenfjorden. El ferry creua fins a Nesvik en un trajecte de 10 minuts, i sortides cada 20 minuts des de les 6:00 a les 22:00h. És de l’empresa “Norled”. Per saber exactament els horaris, clica aquí.

Creuat el fjord, seguirem la nostra ruta fins a l’encreuament de les dues branques de la carretera escènica. Això succeeix al municipi de Skogen, a 30 minuts de Nesvik. Aquí hauríem d’agafar el trencall cap a l’esquerre, però farem una petita desviació cap a la dreta per arribar al proper espai mirador-àrea de descans anomenat Lovra. El mirador Lovra es troba amagat en el bosc al sud de Sand en el municipi de Suldal (es troba a 3km del trencall anterior). Des d’aquí hi ha un esplèndida vista de l’istme de Lovraeidet i el fiord. Per arribar al mirador s’agafa el camí estret que surt de l’apartador de la carretera. La intervenció és de l’arquitecte Helen & Hard.

Àrea de Lovra

Tornarem 3 km endarrere per agafar la carretera de la branca oest de la ruta, i continuarem fins a l’àrea de Ostasteidn. Es troba molt proper, a 6,6km del trencall de les dues branques. El mirador està situat en el paisatge on l’artista noruec Lars Hertervig va trobar-hi els seus motius. L’àrea de descans de Ostasteidn emergeix en el cantó oest de Sandsfjorden, inmediatament després del pont de Sandsfjord. L’arquitectura de la zona està inspirada en l’art de Hertervig. Una passarel·la condueix a les instal·lacions per asseure’s orientades al nord amb una bonica vista de Sandsfjorden, o a un banc junt a la roca, que ofereix un refugi natural dels vents del nord-oest. L’estudi d’arquitectura de la intervenció és KAP-Kontor for Arkitektur og Plan.

Ostasteidn
Ostasteidn

Continuarem la nostra ruta fins al pròxim mirador-àrea de descans, anomenat Ropeid, a 11,6km de l’anterior. Ropeid és una península en el municipi de Suldal a Rogaland. En la península s’hi troben varis llogarets més petits, així com un moll per a vaixells expressos que porta als viatgers a Sauda i Stavanger. L’edifici té grans panells de vidre que fan un contacte proper tant amb el fiord com amb la vessant de la muntanya. L’intervenció arquitectònica va a càrrec de Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Ropeid
Ropeid

Continuem la nostra ruta pel Saudafjorden en direcció a Sauda. Les vistes del fiord des de Sauda son espectaculars.

Saudafjorden

Quan queden uns 9 kilòmetres per arribar a Sauda, passem per una cascada espectacular anomenada Honganvikfossen.

Honganvikfossen

La cascada coneguda com a Honganvikfossen sembla suspesa sobre l’extrem nord del Saudafjord a Ryfylke. Molts coneixen les cascades amb un nom diferent, Brudesløret (el vel de la nòvia), i és particularment cridanera a la primavera i la tardor, quan flueix una major quantitat d’aigua. Es pot veure la cascada des de la carretera troncal Fv520, que forma part de la ruta escènica noruega Ryfylke, just abans de que la carretera entre Sauda i Ropeid entri en un túnel. Si et vols aturar, pren la desviació que et porta al peu de la cascada.

Seguim amb la ruta i 3,8km més al nord de la cascada (abans d’arribar a Sauda) tornem a trobar-nos amb una altra cascada i en aquest cas, un mirador-àrea de descans de la ruta escènica Ryfylke. S’anomena Svandalsfossen, i és una cascada impressionant, d’uns 180m d’alçada. La cascada Svandalsfossen és una atracció molt coneguda ubicada entre la ciutat industrial de Sauda i el ferry Ropeid. La cascada Svandalsfossen és un gran espectacle quan el riu corre alt. Els 540 graons apropen als visitants a la poderosa cascada i l’exhuberant i màgica vegetació que caracteritza la zona. La intervenció està feta per l’estudi Haga & Grov AS Sivilarkitekter MNAL.

Svandalsfossen
Svandalsfossen

I continuant amb la ruta, arribarem a l’últim dels miradors-àrea de descans, anomenat Allmannajuvet, a 14 kilòmetres de la cascada anterior, un cop havent passant la localitat de Sauda. Els edificis senzills en el congost estan dissenyats en un estil de construcció industrial per encarnar la història de les mines del lloc. Les mines de zinc de Allmannajuvet son una explotació minera en desús a Sauda. Les mines varen estar en funcionament des de 1881 fins a 1899. Durant aquests anys es varen extreure un total de 12.000 tonelades de mineral de zinc. Avui, la zona minera és un museu. La instal·lació consta d’una galeria, un edifici de cafeteria, banys i aparcaments, camins i escales. La cafeteria i galeria de Allmannajuvet estan obertes de finals de juny a finals d’agost de 10:00 a 17:00h. Es pot participar en una visita guiada per el camí miner i l’interior de la mina tots els dies durant la temporada turística, a les 11:00, 13:00 i 15:00h. Us heu de registrar en el cafè o enviar un missatge a facebook.com/saudaferie el dia anterior. Et proporcionaran un casc i una llanterna. Has de portar bon calçat. El guia parla anglès i noruec i el recorregut dura aproximadament 1,5 hores. L’entrada és de 170kr pels adults, 120kr pels nens i una entrada familiar (2+2) a 450kr. La intervenció arquitectònica està feta per l’estudi Zumthor & Partner (Atelier Peter Zumthor & Partner).

Allmannajuvet

2. Røldal

Només ens queden uns 35km per finalitzar la ruta panoràmica fins arribar a la població de Håra. Un cop allí, continuarem la nostra ruta dirigint-nos a la població de Røldal, en la qual hi ha dos atractius que mereixen una aturada. Per una banda hi ha una de les millors esglésies de fusta del país (Røldal Stave Church), i per l’altra hi ha un museu a l’aire lliure de cases i granges (Røldal Bygdemuseum). La nostra intenció és arribar-nos a Røldal per visitar la seva església de fusta. Røldal es troba a 4km de Håra.

L’església de fusta de Røldal fou construïda al voltant de 1200 i és coneguda per el seu crucifix, que segons la llegenda, té poders curatius. L’església està ubicada en el centre de Røldal i fou un dels destins de peregrinació més importants de Noruega en l’Edat Mitja, i inclús fins a 1835. L’església fou construïda entre 1200 i 1250, i segons la llegenda “sua” un cop l’any a “Olsok” (6 de juliol després del calendari julià), i la suor té poder curatiu. L’església està bellament decorada i segueix sent l’església parroquial de Røldal. Es fan visites guiades durant la temporada d’estiu. Hi ha varis senders de peregrinació en connexió amb l’església. El preu de l’entrada és de 80kr pels adults i entrada gratuïta pels nens menors de 15 anys. Durant l’estiu, està oberta de 10:00 a 18:00h.

Røldal Stave Church

Visitada l’església ens disposarem a continuar el tram final de la nostra ruta en el dia d’avui, accedint a una de les branques del Hardangerfjord, per la carretera E134 que ens duu a la població de Skarde i d’allí la carretera 13 que ens introduïrà a la branca del Hardangerfjord anomenada Sorfjord i amb uns 50 minuts arribarem a Lofthus, el poble on tenim l’allotjament en el dia d’avui. Aquests 50 kilòmetres que recorrerem per la banda est del Sorfjord també formen part d’una carretera panoràmica amb múltiples aturades. El dia d’avui ha estat força llarg i extens i preveiem un altre dia per explorar i aprofundir en les vessants del Sorfjord.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (333,00Km / 7h 14min):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *