Categories
NORUEGA

5. Lofthus: Hardangerfjord + Hardangervidda Scenic Route

El nostre primer dia a les immediacions del Hardangerfjord servirà per conèixer més a fons una de les seves branques (Eidfjord) i fer la totalitat d’una nova ruta escènica anomenada Hardangervidda. En una de les seves aturades visitarem la cascada més coneguda del país, anomenada Voringsfossen.
Índex:
1. Sorfjord
2. Eidfjord
3. Hardangervidda

1. Sorfjord

Passarem dues nits a Lofthus, en un dels millors llocs per gaudir del seu paisatge i les seves vistes sobre el Hardangerfjord: el Camping de Lofthus. Lofthus disposa d’alguns atractius turístics per visitar, com per exemple la Edvard Grieg’s Composer Hut, la cabana on composava Edvard Grieg, ara localitzada al pati de l’Hotel Ullensvang. L’accés és gratuït.

Edvard Grieg’s Composer Hut

El compositor més conegut de Noruega, Edvard Grieg (1843-1907), va passar molts estius a Hardanger, i la regió li va proporcionar inspiració artística. A Lofhtus va fer construïr una petita cabana, en la que solia escriure música. Avui en dia, la cabana es troba al jardí de l’Hotel Ullensvang i es pot accedir a ella de forma gratuïta després de concertar una cita amb la recepció de l’hotel.

A Lofthus també ens hi trobarem el Skredhaugen, un museu de granges a l’aire lliure tradicionals. N’hem vist molts a Noruega. Pràcticament a cada vall i a cada fiord n’hi ha un. L’entrada al Skredhaugen també et pot servir per el museu Hardanger Folk Museum (el qual hi passarem en dies posteriors).

Skredhaugen

És un museu a l’aire lliure fundat per l’artista Bernhard Greve. Edificis i interiors tradicionals de Hardanger. Exhibicions d’art i art popular. Idíl·lic pati amb ovelles, es troba a molt poca distància del centre de Lofthus.

A Lofthus també hi ha caminades panoràmiques, com la del Fruit Trail (camí de fruites). Es tracta d’un camí turístic on observar la flora del lloc. És una caminada de dificultat fàcil que passa entre els horts fruiters. Es pot accedir al Fruit Trail des de molts llocs: del Lofthus Camping, de l’Hotel Ullensvang, d’Ullensvang Gjesteheim, del Hardanger Youth Hostel i des del supermercat a Lofthus. Al començar per el supermercat de Lofthus, has de creuar la carretera RV13 i seguir la ruta per a vianants i/o ciclistes cap al sud fins al creuament amb l’església d’Ullensvang. Agafa el carrer a mà esquerre i passa l’alberg juvenil Hardanger Folkehøgskule i creua una zona residencial. Aproximadament 1km després de l’alberg juvenil, creua el pont i segueix la carretera a mà esquerre. Aquest camí passa per les finques fructícoles de Opedal. Aproximadament 1km després del pont, agafa un camí de terra a mà dreta i continua passant algunes granges. El camí de terra gira a l’esquerra i s’atura i s’uneix a una carretera asfaltada. Segueix el camí asfaltat a mà dreta, fins que s’acabi. Des del final hi ha una pista empinada que baixa fins al Lofthus Camping. Des del càmping, una carretera asfaltada va cap al sud, passa per l’escola d’Opedal i retorna al supermercat després d’aproximadament 1,5km. Sortint de l’Hotel Ullensvang és possible accedir al Fruit Trail des del supermercat o des de l’Escola Opedal.

Fruit Trail a Lofthus

Pots allargar el viatge agregant el passeig fins al River Valley. El Fruit Trail i el River Valley Trail son aproximadament 3 hores d’anada i tornada junts. Pots estacionar el cotxe junt al supermercat de Lofhtus. Durant les vacances escolars pots aparcar també a l’Opedal School. El camí està marcat i senyalitzat amb mapes i informació. Té una longitud de 7 kilòmetres, una dificultat de fàcil, un desnivell total de 100 metres, i es realitza en 2 o 3 hores anada i tornada.

El camí al llarg dels horts fructícoles és particularment bonic durant la floració al mes de maig, o abans de que es cullin les pomes a la tardor. És accessible tot l’any, la major part és camí asfaltat i es pot fer sobre rodes.
Fruit Trail a Lofhtus

L’església Ullensvang Church és una església amb encant a Lofthus. Es tracta d’una església gòtica on fan concerts de música al vespre alguns dies de la setmana.

També tenim per recomanar una caminada un xic més exigent que l’anterior: aquesta s’anomena HM Queen Sonja’s Panoramic Hiking Trail. Es tracta d’una de les rutes de senderisme més boniques i populars de Noruega. T’apropes a la poderosa naturalesa i gaudeixes de les boniques vistes des d’una de les caminades preferides de S.M. la Reina Sonja. La ruta de senderisme panoràmica de la reina Sonja, coneguda a Noruega com “Dronningstien” (Camí de la Reina) a Hardanger, s’ha convertit en una de les rutes de senderisme més populars de Noruega, donada l’espectacular vista del Sørfjorden durant tota la caminada. El sender condueix a través de les altes muntanyes entre Kinsarvik i Lofhtus. La caminada dura entre 6 i 9 hores i té un desnivell total de 1.100 metres, és a dir, una caminada força exigent. Però seràs recompensat amb els contrastos únics en el paisatge de Hardanger: el terreny varia des del bosc fins les altes muntanyes i els exhuberants horts amb milers de pomers. A més, tindrem una vista fantàstica sobre el Sørfjorden, parts de la glacera Folgefonna i la naturalesa escènica.

HM Queen Sonja’s Panoramic Hiking Trail

La ruta de senderisme de 16 kilòmetres de llarg que connecta Kinsarvik i Lofhtus es pot recórrer en ambdues direccions. La majoria dels excursionistes escullen començar a Røte, prop de Kinsarvik. Shuttlebus Hardanger ofereix servei de transport entre l’inici i el final de Dronningstien.

I de Lofthus ens desplaçarem cap al nord, fins a Kinsarvik, on es troba una de les esglésies de pedra més antigues del país, la Kinsarvik Church. Església de pedra construïda al voltant de l’any 1160. És un exemple d’arquitectura romànica, amb arcs normands. Solia ésser l’església principal de Hardanger. L’església ha sofert modificacions al llarg dels segles, però les últimes restauracions del segle XX van intentar accentuar el seu caràcter medieval.

Kinsarvik Church

I de Kinsarvik ens podem acostar al Husedalen Valley. Des de l’aparcament es poden fer caminades i veure vàries cascades de la vall. Tres cascades imponents a visitar: Tveitafossen, Nyastolfossen, i Nykkjesoyfossen. El paisatge i les cascades de Husedalen simplement et deixaran sense respiració. Les cascades estan a prop l’una de l’altra al llarg de la ruta de senderisme des de Kinsarvik fins a l’altiplà de la muntanya Hardangervidda. Una caminada des de l’estacionament fins la cascada més alta. L’àrea és de fàcil accés i és una bona alternativa per a caminades de qualsevol longitud. Hardanger Fossasti (camí) és un passeig lleuger que comença a Kinsarvik. Segueix el camí al llarg del riu i llegeix els panells informatius al llarg del camí. Pots aparcar prop del circuit de karts i del camp de tir, abans de creuar el riu Vivippo. La caminada llarga té una longitud de 5km (anada), un ascens total de 700 metres i un temps total de caminada de 3 a 6 hores. Es pot realitzar des de maig a octubre més o menys.

Caminada a Husedalen Valley

2. Eidfjord

Ens dirigirem seguint la riba del Hardangerfjord en direcció a Eidfjord. Aquesta branca del fiord es diu Eidfjorden. Al cap de 30 kilòmetres de Kinsarvik arribem a Eidfjord, per la riba sud del Eidfjorden. A Eidfjord i voltants passen moltes coses, hi ha multitud d’atractius turístics que podem visitar. Començarem comentant els atractius del mateix poble d’Eidfjord. Per una banda, només arribar, ens podem fixar en la església nova i l’església antiga de la comunitat (The Old & New Churches). A prop també hi ha una galeria d’art, l’Art Galleri N. Bergslien, la qual està connectada amb l’Hotel Voringsfoss. Els seus horaris d’obertura durant els mesos d’estiu son de les 11:00 a les 17:00h.

També hi ha varies caminades que podem realitzar. Una d’elles és la caminada Hæreid Iron Age Burial Site. És una caminada que transcorre entre monuments vikings. Pots obtenir un mapa a l’oficina de turisme, tractant-se de la ruta groga (aproximadament son 75 minuts de caminada). Part del paisatge de la caminada està format per la major col·lecció de cementiris antics de l’oest de Noruega, amb 300 tombes que daten del 400 al 1000d.C.

Caminada Hæreid Iron Age Burial Site

Una alternativa és una altra caminada que us proposem, la Lægreid, la caminada de la cultura local, de 1 hora de temps. Es tracta de la ruta blava. El mapa el podeu trobar a l’oficina de turisme del poble.

A part de caminades Eidfjord és un bon lloc per visitar-hi… platges! Sí, la de Krakeskarvet és la que és més propera al centre de la població. Es troba a 1km. A 2km del centre s’hi troba la platja de “The Eidfjord Lake”, i a 3km del centre es troba la platja de “Stavanes Beach”.

The Eidfjord Lake
Platja de Krakeskarvet
Eidfjord

Als afores d’Eidfjord et recomanem que t’arribis fins a unes famoses granges de muntanya, des de les quals es tenen unes grans vistes de l’emplaçament i del fiord. Es tracta de les Kjeåsen Mountain Farm. Per arribar-hi s’ha de fer un trekking de 1 hora i mitja (anada) i salvar un desnivell de 550 metres, amb una longitud del camí de 2km. Per fer la ruta anada i tornada pots invertir un total de 3 a 4 hores. Pots aparcar el cotxe a la Sima Powerplant. Molt per amunt del fiord, a una alçada de 600 metres, les dues granges es troben a Kjeåsen. Pots conduir i caminar per gaudir de les vistes espectaculars. Avui en dia, per suposat, és un còmode viatge en automòbil a través d’un túnel, que la companyia elèctrica de Sima va obrir amb voladures, però fins al 1974 no hi havia camins a Kjeåsen, només, una caminada difícil fins a les granges.

Kjeåsen Mountain Farm

La construcció de la central elèctrica de Simadal va començar al 1973 i va finalitzar al 1981. Els “temps moderns” varen arribar a Kjeåsen amb la carretera i les obres de construcció. La carretera va servir per augmentar l’afluència de turistes, i Kjeåsen és ara un dels llocs turístics més visitats de la comunitat. El camí a la granja comença a Simadal, a uns 8km d’Eidfjord. Es tracta d’una finca privada, i s’ha de respectar.

Kjeåsen Mountain Farm

Si has pogut visitar les granges també val la pena visitar l’Estació d’Energia Elèctrica, la Sima Power Station. Es pot visitar perquè hi ha un museu.

Sima Power Station

3. Hardangervidda

I l’última atracció que us recomanem a Eidfjord, però per nosaltres la més important, és l’inici de la carretera panoràmica escènica nacional de Hardangervidda. Té una longitud de 67 kilòmetres i comença al poble d’Eidfjord i acaba a Haugastol. És un viatge de contrastos, des de vastos altiplans muntanyosos fins als paisatges de fiords de l’oest de Noruega. La cascada Vøringsfossen i Måbødalen constitueixen una transició brusca i repentina d’est a oest. Hardangervidda té una gamma d’experiències variades per oferir. La ruta escènica Hardangervidda està oberta al tràfic durant tot l’any. El viatge et portarà a través de l’altiplà de gran alçada més gran del nord d’Europa. Aquí hi trobaràs vastos altiplans, valls profundes i exhuberants, altes muntanyes, glaceres en la distància, cascades i fiords de color blau verdós. Experimenta Vøringsfossen, la cascada més famosa de Noruega. L’aigua que cau per la vessant de la muntanya en una caiguda lliure de 182 metres és una vista impressionant. La vall de Måbødalen és una part espectacular de la ruta i es pot admirar des de la finestreta del cotxe. També té una flora rara i bonica. A dalt de l’altiplà de l’alta muntanya, veuràs un panorama impressionant amb el glaciar Hardangerjøkulen al fons. El terreny és molt adequat per el senderisme. En l’altiplà de Hardangervidda també hi trobarem una de les majors manades de rens salvatges d’Europa. Amb paciència i una mica de sort, podràs veure a aquests increïbles animals en el seu entorn natural.

Hardangervidda

Iniciem la ruta, doncs, a Eidfjord, i després d’Eidfjord arriba el poble de Øvre Eidfjord a 7km del primer. Aquí trobem l’empresa d’esports d’aventura de “Best Adventures”, la qual fa tours de caiac pel fiord. Experimentaràs el fiord de Hardanger de prop lliscant silenciosament sobre l’aigua. Pots escollir entre diferents alternatives de tours. Lliscar tranquil·lament sobre l’aigua, amb una vista fantàstica del fiord i la muntanya, és una experiència única. El tour clàssic de 3 hores és l’excursió més popular. Tots els recorreguts comencen en el centre d’Eidfjord i s’endinsen en l’estret braç del fiord Simadalsfjorden. Envoltada de muntanyes escarpades, aquesta és una part imponent i tranquil·la del fiord de Hardangerfjord. En aquest recorregut de 3 hores, tindràs molt temps per explorar la naturalesa i la vida silvestre dels voltants, inclús pots veure petites balenes, foques o àguiles marines! Aquestes visites guiades per Best Adventures son adequades per a participants amb o sense experiència prèvia en caiac. Totes les excursions començaran amb una introducció a les tècniques de rem i el nivell del recorregut s’adaptarà als respectius participants. Alternativament, pots reservar un recorregut en caiac de mig dia, que inclou un dinar a l’aire lliure. Aquesta excursió segueix la mateixa ruta que el recorregut clàssic de 3 hores. A més, inclou una acollidora aturada per dinar en una petita i idíl·lica platja. O pots escollir el tour de dia complet, que també inclou una estada en la platja i un dinar a l’aire lliure. El límit d’edat més baix per a participar en aquests tours és de 10 anys. També es poden llogar els caiacs de mar, per un o varis dies, sense guia. Per el lloguer de caiac sense guia, és necessari tenir experiència certificada en caiac i una edat mínima de 18 anys.

Best Adventures al Hardangerfjord

En el mateix poble hi ha el Centre del Parc Nacional de Hardangervidda (Norwegian Nature Center – Hardanger). Aconsellem la seva visita. El Norwegian Nature Center Hardanger és un modern centre d’experiències culturals i històriques a Øvre Eidfjord. En tres pisos, pots explorar atractives exhibicions sobre la naturalesa, el clima i el medi ambient. També pots seguir l’espectacular pel·lícula panoràmica “Fiord-Muntanya-Cascada”. El Norwegian Nature Center és també el centre de visitants oficial del Parc Nacional de Hardangervidda. L’exposició està dissenyada amb un viatge en el temps i segueix la història dels orígens de la terra des de fa 2.900 milions d’anys fins a l’actualitat. Aquí pots explorar estacions interactives interessants i educatives, tipus de roques, minerals, fòssils, models, aquaris, videos temàtics i il·lustracions. Al veure, tocar i escoltar, aprendràs activament. Un dels aspectes més destacats és el cinema modern amb la seva gran pantalla panoràmica. La pel·lícula “Fiord-Muntanya-Cascada” que es mostra aquí fou produïda en col·laboració amb el cineasta noruec Ivo Caprino i et dóna la sensació de volar sobre el paisatge en un hel·licòpter. Aquí pots veure el Hardangervidda, el Hardangerfjord, cascades espectaculars, congostos empinats, llacs de muntanya, glaceres i una flora i fauna vives des de dalt i a prop. El restaurant i el cafè Hardangerviddahallen està just al costat del centre de visitants. Aquí podràs gaudir d’un bon àpat. El restaurant ofereix menjar noruec i plats elaborats amb ingredients locals, com bistec de ren o truita de muntanya.

Norwegian Nature Center Hardanger, a Øvre Eidfjord

Els horaris d’obertura del centre son de les 10:00 a les 18:00h. Els preus per accedir-hi son de 160kr els adults i 85kr els nens entre 3 i 15 anys.

Des d’Øvre Eidfjord surt la vall de Hjølmodalen, en la qual s’hi troba una impressionant cascada, la Valurfossen. Per arribar-hi s’ha de caminar aproximadament unes 3 hores des de Hjolmoberget (temps d’anar i tornar).

Valurfossen

A Øvre Eidfjord t’has de dirigir cap a Hjølmo i seguir aquesta carretera (no apta per a vehicles de més de 6m) aproximadament 10 kilòmetres a través d’un paisatge espectacular, lo què fa d’aquest recorregut una experiència en si mateixa. Des de la carretera pots veure la cascada de Vedalsfossen a mà dreta. Aparca el teu vehicle en l’aparcament superior de Hjølmaberget (junt al riu Berdølo) i segueix el camí marcat aproximadament 1h i 30 minuts fins al salt d’aigua de Valurfossen, que cau 272 metres cap a la vall.

Hjølmodalen

Nosaltres vam continuar la carretera escènica sense desviar-nos, i entrar, a la vall de Måbodalen. De seguida ens trobem amb l’antiga carretera que va de Måbo a Fossatromme (Old Road Måbodalen). És un total de 5 kilòmetres aproximadament i es tracta d’una ruta d’autèntica enginyeria vial.

Old Road Måbodalen

Una forma original de recórrer la carretera sinuosa és amb un trenet turístic anomenat “The Troll Train”. És un tren que recorre la Old Road, i surt d’Eidfjord. Surt cada hora i el trajecte és d’uns 25 minuts. Nosaltres fem el recorregut íntegrament amb el nostre cotxe de lloguer, i de seguida arribem a un dels enclavaments més espectaculars del país, la cascada de Vøringsfossen! És la cascada més coneguda del país, i un gran mirador i àrea de descans de la ruta escènica de Hardangervidda. La cascada i la transició dramàtica entre el fiord i l’altiplà de la muntanya causen una gran impressió. Vøringsfossen és potser la cascada més coneguda de Noruega. Grans quantitats d’aigua cauen aquí des de 182 metres des de l’altiplà de Hardangervidda fins la vall de Måbødalen. Si desitges veure Vøringsfossen des del fons de Måbødalen, pots aparcar a Fossatromma i seguir l’antic camí fins a l’antic sender senyalitzat de 1872 que condueix a la cascada. La cascada pot ésser molt sorollosa, especialment quan la descàrrega és gran, i el plugim de la cascada pot fer que l’experiència sigui bastant agradable en més d’un sentit. Des de la carretera principal es tarda una mitja hora en caminar cap a la cascada. L’arquitecte de la intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Vøringsfossen

Des de les espectaculars plataformes d’observació prop del Fossli Hotel i des del nou pont esglaonat que creua el riu sobre la cascada, pots veure grans quantitats d’aigua caure a la vall de Måbødalen. Hi ha espectaculars miradors a prop del Fossli Hotel, a 1km de la ruta escènica Hardangervidda. Norwegian Scenic Routes va començar a construïr varies plataformes d’observació en el 2015, i totes les plataformes d’observació prop de l’Hotel Fossli i un pont esglaonat que creua el riu sobre la cascada ja estan acabades. Hi ha un camí a través del congost que va a la cascada de Vøringsfossen. És una caminada fantàstica a través d’un paisatge salvatge. La cascada està parcialment o totalment congelada durant l’hivern. Quan hi ha molta neu, no és segur anar als miradors del Hotel Fossli. Això és degut a que les tanques de seguretat poden quedar totalment cobertes per la neu.

Vøringsfossen

Com hem dit, l’aparcament de la cascada Vøringsfossen està a Fossli, a uns 20 kilòmetres del centre de Eidfjord. Camina per l’àrea de Vøringsfossen, inclòs l’antic pont Vøringsfoss (des de 1915) i el nou i espectacular pont esglaonat (des de 2.020). Recomanem entre mitja hora i 1 hora per el passeig per la zona de Vøringsfossen. La caminada no és difícil, però algunes parts poden estar molt relliscoses i necessitaràs un bon calçat. Comença en el gran aparcament de Fossli, camina cap a les plataformes d’observació i segueix el camí a l’esquerra cap al nou pont esglaonat. Continua pel camí cap al vell pont de pedra, segueix el camí vell i baixa cap al riu, llavors continua fins al nou pont esglaonat i camina cap a les plataformes d’observació i retorna a l’estacionament.

Vøringsfossen, amb l’Hotel Fossli a dalt de tot
Plataformes amb l’Hotel Fossli de lluny

Prop de la cascada es troba el Måbødalen Agricultural Countryside Museum, el Museu del Paisatge Cultural de Måbødalen que gestiona l’entorn històric-cultural de la vall de Måbødalen. Amb les antigues cases, les tanques de pedra, les piles de desbrossament, els camps de fenc, els sistemes de reg, els cultius, els camins, les carreteres i els ponts, el paisatge cultural mostra les petjades de l’activitat humana en la vall. El pati de la granja a Måbø és un petit pati amb dues petites granges en la part superior de la vall. Durant els últims cent anys, hi ha hagut dues cases residencials, dos graners i una estació de bombers al llarg de l’antic camí que creua el pati. S’han restaurat edificis, camins i ponts. El museu ha convertit tot el fons de la vall en una àrea d’exposició, on 21 panells informatius transmeten la història de la utilització i el desenvolupament dels recursos a Måbødalen.

Måbødalen Agricultural Countryside Museum

Es pot fer un trekking pel voltant del museu, de fet, és molt recomanable. Es pot fer una ruta circular de 3h entre el Måbø Museum – Måbøberget – Fossatromma – Måbø Museum. Son 3 hores d’anada i tornada per els 1300 graons d’un dels antics camins des de Eidfjord fins a Hardangervidda. La caminada comença en el Museu Måbø, on aparcaràs el teu automòbil. Passes el museu, continues més cap a la vall i creues un riu per un pont. A partir d’aquí comença la pujada en zig-zag d’aproximadament 1.300 graons ben conservats cap a la cima. Continues cap a Fossatromma i tornes per el mateix camí. Per una descripció i un mapa, visita outdooractive.com.

Caminada pels entorns del Måbø Museum

Visitada Vøringsfossen, varem continuar la ruta escènica Hardangervidda fins a Haugastol, passant per Dyranut, que és el punt més alt amb vistes panoràmiques (1.250 metres), amb vistes del Hardangerjøkulen Glacier i de Hardangervidda. Més endavant ens trobarem amb Halne Fjellstugu, un allotjament a peu de carretera amb grans vistes. És un autèntic mirador de la zona, ubicat a 1167m d’alçada. I abans d’arribar a Haugastol ens trobem amb Fagerheim Fjellstugu, un altre allotjament a peu de carretera on s’obtenen grans vistes (es troba a 1.150 metres d’alçada). Arribats a Haugastøl, varem girar cua i vam retornar desfent la carretera panoràmica fins a Lofthus.

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (241,00Km / 4h i 35 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *