Categories
NORUEGA

10. Aurland – Dragsvik: Naeroyfjorden + Sognefjorden + Kaupanger Stave Church + Sogn Folkemuseum

El dia d’avui és un dia autènticament de road-trip. Ens acostarem a Gudvangen per visitar aquesta zona del Næroyfjord,i d’allí agafarem un ferry (amb el cotxe) que ens portarà per tot el Sognefjord fins arribar a la riba nord del fiord, a la població de Kaupanger. Allí visitarem dues atraccions força conegudes (l’església de fusta i el museu folclòric de la zona), i continuarem el nostre camí cap a la població de Dragsvik.
Índex:
1. Næroyfjorden i Sognefjorden
2. Kaupanger
3. Riba nord del Sognefjord

1. Næroyfjorden i Sognefjorden

I després d’un bon esmorzar al nostre allotjament, conduïm cap a la població de Gudvangen, al fons del Næroyfjord. La nostra intenció és agafar un ferry, però hi anirem amb temps per tal de poder visitar el poble de Gudvangen i els seus entorns. Gudvangen és un petit poble ubicat en un gran emplaçament.

Gudvangen

El primer que farem a Gudvangen és explorar els entorns relacionats amb el fiord, el Næroyfjord. Conduïrem uns 6 kilòmetres fins a l’església del petit llogaret de Bakka, la Bakka Church. Les vistes des d’allí son descomunals. Val la pena arribar-s’hi.

Bakka Church

La comunitat de Nærøy en la parròquia d’Aurland consta de varis petits pobles: Dyrdal, Styvi, Tufte, Bakka i els habitants de la vall de Nærøy/Gudvangen. L’església està situada a Bakka, un petit poble junt al Nærøyfjord. Hi ha una carretera com hem dit d’uns 6 kilòmetres per a vehicles que hi arriba. També es pot veure l’església des dels vaixells que van i venen. L’església va ser construïda en l’any 1859 i té al voltant de 200 seients. És una església de fusta blanca. Hi ha al voltant de 10 serveis religiosos a l’any. L’església està oberta durant l’estiu.

A Gudvangen hi ha un poble viking que es pot visitar, el Njardarheimr. El llogaret viking de Gudvangen, en el cor del paisatge únic de fiords noruecs declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, és l’escenari de la ciutat de Njardarheimr. “Njardarheimr” significa la llar dedicada al déu del nord Njord. Viking Valley és el nom del concepte en el seu conjunt. Serà un lloc històrico-cultural viu construït temàticament com un poble viking. Aquí es tornaran a explicar les captivadores històries dels vikings i la seva època sense les pluges d’un museu.

Njardarheimr a Gudvangen

En el poble viking Njardarheimr, experimentareu un poble autèntic que mostra com vivien els vikings fa 1000 anys, quan Gudvangen va obtenir el seu nom. Aquí no hi ha actors disfressats, sino vikings reals de totes les edats que tenen la era vikinga com estil de vida. Conèixen la seva història i tenen un coneixement únic sobre la vida vikinga i els encantaria compartir-ho amb tu. Uneix-te a Viking Experience, una visita guiada en el poble. També pots participar en tir amb destral o tir amb arc, parlar amb els vikings i provar algunes manualitats. L’autèntic dinar viking es serveix en la casa de menjars. El poble viking està tancat durant l’hivern, però està disponible per a reservar grups, esdeveniments, etc… Els horaris d’obertura a l’estiu son de 10:00 a 18:00h. Per accedir-hi els preus son de 235kr pels adults i 105kr pels nens de 4 a 15 anys.

Ha arribat l’hora d’anar a buscar el ferry que ens ha de portar a Kaupanger, a la riba nord del Sognefjord, en el qual creuarem la totalitat del Nærøyfjord que és un autèntic espectacle. El trajecte té una durada de 2 hores i 30 minuts, i hi ha vàries sortides durant el dia.

Næroyfjord
Næroyfjord

Bonic, salvatge i dramàtic son les paraules més utilitzades per a descriure el viatge de tres hores al llarg dels fiords Nærøyfjord i Sognefjord. El recorregut en ferry per el fiord Nærøyfjord és una de les atraccions de fiords més importants del món, un fet reconegut per la Unesco quan va agregar el fiord de Nærøyfjord i el fiord Geirangerfjord a la seva llista del Patrimoni Mundial en el 2005. Aquí és d’on la gent ha viscut des de temps immemorials, i el viatge permet veure petites granges aferrades a les vessants de les escarpades muntanyes que se submergeixen en el fiord. Un aire de nostalgia impregna aquest espectacular paisatge de fiords envoltat de muntanyes que arriben als 1800 metres. Els pics nevats que contrasten amb el fiord fosc i profund son part d’una experiència que mai s’oblidarà.

Travessem el Nærøyfjord

Les sortides des de Gudvangen son a les 9:00, a les 12:00, a les 15:00 i a les 18:00 hores un dia qualsevol d’estiu. Els preus son de 431kr pels adults i 929kr pels cotxes amb el conductor inclòs. A nosaltres quatre ens costarà un total de 2.221kr. Si voleu reservar el ferry, feu click aquí.

El braç més salvatge i bonic del fiord Sognefjord. El Nærøyfjord, el braç més bonic i salvatge del Sognefjord, està en la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. Creuers per fiords en un entorn únic, amb muntanyes escarpades cobertes de neu, cascades i granges idíl·liques que s’aferren a les vessants de les muntanyes. El Nærøyfjord té 17 kilòmetres de llarg i el punt més estret té solament 250m d’ample. El pas per Nærøyfjord és un dels viatges per fiords més impressionants d’Europa.
Ferry pel Nærøyfjord i pel Sognefjord
Sognefjord

2. Kaupanger

I arribem a Kaupanger. Aquí ens hi aturarem una bona estona perquè volem visitar alguna atracció o dues. Per una banda, tenim una altra església de fusta històrica per visitar, la Kaupanger Stave Church. L’arquitectura de l’església també és bastant diferent d’altres esglésies de fusta. Hi ha molt poques talles en parets, posts i altres parts de l’interior. Això enfatitza la sensació d’altura que s’obté al entrar a l’església, i és la raó principal per la qual l’església es considera una catedral entre les esglésies de fusta. El fet de que l’església ha estat en ús contínuament, i encara és l’església parroquial, també es suma al seu caràcter únic. La primera església de fusta es va construïr en la primera meitat del segle XI, poc després de que el cristianisme es refermés fermament a Noruega. Una altra església, amb el doble de tamany, aviat la va substituïr. Algun tems abans de 1140, l’església es va cremar. Això va portar a la construcció de l’església existent, probablement entre 1140 i 1150. Es va ampliar, probablement poc després de la seva construcció, el que significa que avui té 22 posts, un tamany total de 102 metres quadrats i capacitat per a 165 persones. L’església de fusta i Kaupanger Manor estan estretament relacionades. Les excavacions arqueològiques varen revelar que la granja es remonta almenys al 1800. Es desconeix com era la granja al principi. De l’Edat de Ferro, els vestigis arqueològics indiquen que la finca es trobava entre les més grans de la zona.

Kaupanger Stave Church

L’horari d’obertura de l’església és de les 10:00 a les 17:00h.

Visitada l’església ens n’anem a visitar un dels millors museus folclòrics del país, el Sogn Folkemuseum – Heibergske Samlinger. Son granges-museu dels pobles del Sognefjord. Es troba a 4,5 kilòmetres de Kaupanger. Els horaris d’obertura del museu son de les 10:00 a les 17:00h, i els preus son de 110kr pels adults, 80kr pels estudiants, i entrada gratuïta pels nens i joves menors de 18 anys.

Sogn Folkemuseum

El Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum és un museu a l’aire lliure amb quasi 40 edificis històrics autèntics, que van des de l’Edat Mitjana fins al segle XX. Benvinguts a un dels museus populars més grans i antics de Noruega. Hi ha una visita guiada de cortesia al museu a l’aire lliure i els seus edificis històrics, de dilluns a divendres a les 12:00h en els mesos d’estiu (de juny a agost). Pots alimentar als animals: fes un recorregut per la granja i apropa’t als seus animals durant l’hora de menjar, tots els dies a les 14:00h, de finals de juny a mitjans d’agost. Experimenta activitats tradicionals, artesanies o treball agrícola tots els dimecres de finals de juny a mitjans d’agost. L’audioguia és gratuïta i està en noruec, anglès i alemany. Durant els mesos d’estiu, el personal del museu, junt amb els voluntaris locals, gestionen una granja a gran escala amb animals com ho féren a Sogn a finals del segle XIX. El museu i els seus edificis històrics es troben en un entorn natural amb camps de fenc, camps de cultiu i pastures, envoltats de boscos. Hi ha senders, parcs infantils i senders naturals, el què fa d’aquesta zona una àrea de recreació atractiva per a grans i petits. Hi ha moltes activitats divertides i àrees de joc perquè els nens i les famílies gaudeixin i aprenguin sobre la naturalesa, la cultura i la vida a Sogn en temps passats.

Sogn Folkemuseum

En l’edifici principal es pot experimentar una àmplia gamma d’exposicions relacionades amb l’agricultura, la caça i la pesca, a més de diverses artesanies tradicionals, roba i tèxtils. Aquí també hi trobareu dues exhibicions per a nens i joves, que retraten la vida dels nens, la infància i la joventut a Sogn, amb àrees de joc cobertes per explorar. L’edifici principal és també la ubicació de la botiga del museu i del cafè del museu orgànic certificat, Kafé Heiberg. La cafeteria ofereix una selecció de begudes fredes i calentes, refrescos, pastissos casolans i productes fornejats, a més d’opcions de brunch i dinar.

A part d’aquestes dues atraccions que hem comentat i vam visitar, a Kaupanger n’hi ha una més que val la pena. Es tracta del Sogn Fjordmuseum, que és un museu de les embarcacions i de la vida marítima al Sognefjord. Els punts més destacats del museu son:

  • Una col·lecció única de vaixells de Sogn
  • Un taller de vaixells reconstruït, complet amb eines tradicionals de construcció de vaixells.
  • Una àmplia gamma d’equips de pesca tradicionals i altres eines històriques relacionades amb la vida en el fiord.
  • Glaværstova, una antiga taverna del poble de Glavær a Gulen. Vine a visitar el pub més antic de Sogn.
Sogn Fjordmuseum

En el moll del ferry de Kaupanger, hi trobareu el Museu del Fiord de Sogn, una subsecció marítima del “Sogn Folkemuseum”. En l’antiguitat, el fiord era una part integral de la forma de vida a Sogn. El fiord era essencial per a proporcionar aliments, treball i transport. Aprengueu sobre aquesta forma de vida única, fent un recorregut per el Museu del fiord de Sogn. En l’edifici principal també hi trobaràs una petita cafeteria i un quiosc. Gaudeix d’una tassa de cafè orgànic acabat de fer o d’un gelat refrescant, just al costat del fiord més llarg i profund de Noruega, el fiord Sognefjord.

Sogn Fjordmuseum

3. Riba nord del Sognefjord

Sortirem de Kaupanger en direcció a Dragsvik, cap a l’oest, seguint la carretera de la riba nord del Sognefjord (carretera nº5 que a partir de Sogndal és la carretera nº13). De Kaupanger a Dragsvik hi ha uns 50 minuts (una mica més d’1 hora) i un petit ferry per creuar (de Hella a Dragsvik).

A un xic menys d’un quart d’hora de Kaupanger, creuarem el centre geogràfic del Sognefjord, la ciutat de Sogndal.

Sogndal

Més endavant trobarem els pobles de Hermansverk i Leikanger, ja en la carretera 13. En el primer ens hi trobarem algunes indústries de la fruita, i en el segon hi trobarem una església de pedra del segle XIII. I finalment arribarem al poble de Hella, que és on sortirà el ferry que ens ha de portar al nostre allotjament de Dragsvik. A Hella hi ha un gran atractiu en forma de cascada, la Kvinnefossen, a uns 2,8 kilòmetres abans de topar amb el poble. Hi ha un aparcament exclusiu pels cotxes que vénen a veure la cascada. Kvinnefossen és una de les principals cascades al llarg del fiord Sognefjord. Hi ha varis miradors des d’on es pot admirar Kvinnefossen. El mirador que més ens agrada és quan amb el cotxe creuem el pont per davant de la cascada. Llavors pots veure lo majestuosa i gran que és realment Kvinnefossen. Té una sola caiguda d’aigua de 120 metres i llavors el riu Kvinna cau en cascada més avall i acaba al fiord Sognefjord.

Kvinnefossen

Vista la cascada, ens n’anem a l’embarcador de Hella a esperar el nostre ferry per creuar el Sognefjord i arribar al poble de Dragsvik. El ferry Hella – Dragsvik és d’un trajecte de només 10 minuts, i l’empresa que l’opera és Norled. El ferry surt cada mitja hora fins a les 21:25h. L’últim ferry surt a les 1:10h.

Ferry Hella – Dragsvik

I finalment arribem a Dragsvik, un poble amb grans vistes del Fjærlandsfjord, un braç del Sognefjord que visitarem el dia següent. El poble està ubicat en una petita península, i el nostre allotjament, el Dragsvik Fjordhotel és allí mateix, amb vistes descarades al fiord.

Dragsvik amb el Fjærlandfjord de fons

El Dragsvik Fjordhotell és un petit hotel ubicat a la península de Dragsvik. És un petit hotel rural amb vistes panoràmiques a la muntanya i al fiord, i una vistassa al glaciar Jostedals, un lloc relaxant i còmode per allotjar-se. Bonic jardí amb àrees de descans per relaxar-se i gaudir de la vista. Rutes i rutes de senderisme properes amb vistes. Curta distància a peu del parc natural. L’hotel es troba junt a la Ruta Turística Nacional Gaularfjell, a 300 metres de la terminal de ferry de Dragsvik i a un curt trajecte en cotxe (10 minuts) o en autobús des del centre del poble de Balestrand al voltant de l’encantador Esefjord cap a Balestrand per idíl·liques carreteres rurals.

Vistes des de Dragsvik

A Dragsvik mateix hi ha un trekking que és força interessant. Es tracta de pujar la muntanya de Tjugatoten. A dalt tens unes vistes d’infart. El cim de la muntanya està a 1.098m d’alçada, i per arribar-hi es triga una hora. La pujada, però, és força dura, s’ha d’estar una mica preparat fisicament. Tjugatoten és un pic de muntanya que s’eleva sobre Dragsvik i Balestrand. Una ruta de senderisme puja per la vessant de la muntanya des de Dragsvik fins a la cima de Tjugatoten. Aquesta és una caminada exigent. En la part superior, té fantàstiques vistes sobre el Sognefjord, inclús cap a Stølsheimen i cap Fjærland i Leikanger. Inici: surt de la carretera principal a Dragsvik en direcció a la zona de vivendes i al taller d’esmalt de Haukaas. El punt d’inici del sender està senyalitzat i hi ha una zona d’aparcament al costat de la carretera. Els primers 400 metres del sender segueixen la pista forestal. La resta del sender discorre per terrenys boscosos i muntanyosos.

Vistes des del Tjugatoten

Un cop hem anat a deixar les maletes al nostre allotjament, el millor que podem fer és arribar-nos al poble més gran que tenim a prop, que és Balestrand. Agafem el cotxe i fem 9,5 kilòmetres (tardarem uns 10 minuts conduïnt) per arribar-hi. Balestrand és una vil·la idíl·lica en el Sognefjord principal amb els seus estrets fiords i el seu pintoresc i exhuberant paisatge muntanyós. Aquí trobaràs altes muntanyes, profunds fiords i pau i tranquil·litat. Podràs gaudir de diverses excursions d’un dia, activitats, rutes de senderisme i experiències culturals i artístiques. Per a més informació sobre Balestrand: www.visitbalestrand.no

Balestrand des del fiord

A Balestrand ens hi trobarem alguns túmuls de tombes vikingues i una estàtua del rei Bele. Segons la llegenda, el rei Bele, rei del país de Sygna, fou enterrat en la tomba més gran d’aquests túmuls a Balestrand. En el 1913, l’emperador alemany Guillem II va entregar aquesta estàtua del rei Bele al poble noruec. A l’altre costat del fiord, també va erigir la gran estàtua de Fritjov Den Frøkne, que es diu que està enamorat de la bonica filla del rei Bele, Ingebjørg. Les estàtues es varen inspirar en el poeta suec Elias Tegner i la seva història “Fritjovs Saga”. Aquí hi havia cinc túmuls funeraris de la era vikinga. En la dècada de 1820, inspirats en la saga, es varen excavar objectes d’antiguitat. L’anomenat “Monticle Bele” fou el més gran d’aquests monticles. En el 1886 es va trobar un cofre de pedra en el fons del monticle, el cofre de pedra fou la única tomba que fou examinada per experts. Aquesta fou la tomba d’un home del Període de Migració (400-550 d.C.) a principis de la Edat del Ferro. Més tard, durant la era vikinga, el monticle es va fer més gran per acomodar la tomba d’un altre home, no se sap quines armes i implements es col·locaren en la tomba amb ell.

Estàtua del King Bele a Balestrand

A Balestrand mateix, també hi trobarem el Sognefjord Aquarium, un aquari original i tradicional. Té 700m², amb 24 aquaris diferents, una exhibició de plàncton, una maqueta de Esefjorden, una sala de cine i la Galeria Munken: 50 quadres de talles de fusta que expliquen la història de la vida en el fiord. Els horaris d’obertura son de 10:00 a 19:00h, i els preus son de 70kr pels adults i 35kr pels nens. Per a més informació: www.kringsja.no/akvarium.html

Sognefjord Aquarium

També ens trobem amb l’Hotel Kviknes, la construcció amb fusta més gran d’Escandinàvia, al costat de l’embarcador de ferrys. Kviknes Hotel és un hotel modern amb ànima i ambient i és, amb les seves 190 habitacions, un dels hotels històrics més rics de Noruega. La família Kvikne és propietària de l’hotel des de 1877. L’hotel està construït en estil “suís”. Hi ha hagut moltes reconstruccions i ampliacions, però res d’això ha alterat el seu caràcter especial. L’hotel té una rica col·lecció de tresors artístics. Les habitacions tenen vistes al fiord i un ambient històric, totes amb un caràcter únic.

Kviknes Hotel

També s’hi troba, a Balestrand, una singular església de fusta de 1897, consagrada a Sant Olaf. Se’n diu la Sant Olaf’s Kirke.

Sant Olaf’s Kirke

Aquesta església construïda en estil d’església de fusta es va completar en el 1897. Pertany a l’Església d’Anglaterra i està sota l’administració espiritual del bisbe de Gibraltar, qui està a càrrec de totes les esglésies anglicanes en el continent europeu. L’església fou erigida en memòria de Margaret Sophie Green Kvikne, la filla d’un vicari de Yorkshire, Anglaterra, que va arribar a Noruega com a pionera del muntanyisme. Es va casar amb Knut Kvikne. Es va dir que mai es va sentir a gust amb els rituals luterans en les esglésies noruegues. Va morir en el 1894, però en el seu llit de mort, Knut li va prometre construïr una església anglicana.

I finalment, una altra cosa que podem fer a Balestrand és una ruta de senderisme anomenada Saurdal. Saurdal a Balestrand és un bon punt de partida per varies caminades de fàcils a exigents en un paisatge muntanyós meravellosament variat. Hi trobaràs valls fluvials, pàrams, roquissars i esplèndides vistes. Per alternatives de senderisme, demana consell en la Oficina de Turisme de Balestrand.

Caminada de Saurdal a Balestrand

La ruta comença en el panell d’informació a Saurdal en la part superior de la carretera de Saurdal i està marcada amb marques vermelles i blanques i túmuls de pedra. La ruta transcorre per valls de muntanya, al llarg de cursos d’aigua i fins a les cimes de les muntanyes. Primer camina per la ruta 5 cap a Munkeggi fins que arribis a una senyal cap a Hanevikstølen. Des d’aquí s’agafa l’antic camí cap a la vall de Saurdal. En la desembocadura del llac Målsnesvatnet, el camí continua sobre el pont i cap a Hanevikstølen, una granja d’estiu que va estar en ús fins al 1955. Des de Hanevikstølen, segueix un camí que puja per la vessant de la muntanya i continua cap a l’altiplà entre Storevarden i Bukkaberg. Aquí pots optar per prendre una desviació cap a Storevarden. A Fagradalen et trobes amb la ruta 9 que et porta més lluny a Spenane (1136m) i Raudmelen (972m) i des d’allí per la ruta 7 cap a Balestrand. O per suposat, pots optar per tornar a Saurdal. Tot el curs d’aigua de Saurdal amb els seus llacs i rius és molt adequat per a la pesca amb canya. En els últims anys, el llac Oddmundsvatn ha tingut una bona població de truites. Aquí es pot pescar amb canya sense llicència.

Saurdal a Balestrand

Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (188,00Km / 4h i 1 minut):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *