Categories
NORUEGA

12. Dragsvik – Lom: Sognefjord + Solvorn + Urnes Stave Church + Nigardsbreen Glacier + Sognefjellet Scenic Road + Galdhoppigen Summer Ski Centre + Lom Stave Church

I arriba un dia amb la planificació del mateix força completa. Ens desplaçarem a les muntanyes del Jotunheimen, sortint inicialment en direcció est per la cara nord del Sognefjord. Un cop a Sogndal ens pararem a Solvorn, un poble amb casetes idíl·liques i d’allí agafarem un ferry (sense cotxe) per anar a visitar una de les esglésies de fusta més antigues del país, la Urnes Stave Church. Després d’aquesta visita ens embrancarem en una nova aventura que és caminar sobre un glaciar, en aquest cas, contractarem una excursió d’unes 4 hores per caminar sobre el glaciar Nigardsbreen Glacier. Seguidament després, seguirem una altra de les rutes panoràmiques escèniques del país (Sognefjellet Scenic Road) que ens durà per els paisatges més inhòspits i plens de glaceres a prop de les cimes més altes del país, i finalment la carretera ens portarà al poble de Lom, que és on tenim el nostre pròxim allotjament.
Índex:
1. Sognefjord
2. Solvorn
3. Urnes Stave Church
4. Nigardsbreen Glacier
5. Sognefjellet Scenic Road
6. Lom

1. Sognefjord

Sortim de Dragsvik amb el ferry que ens creua el Sognefjord cap a l’embarcador de Hella. Aquest recorregut fins a Sogndal el varem fer el dia d’arribar a Dragsvik. Son 37 minuts de trajecte per la riba nord del Sognefjord. Ara, que estem més relaxats, potser ho veiem d’una altra manera, potser ho gaudim més.

Sognefjord

2. Solvorn

Un cop a Sogndal ens dirigim cap al nord i no cap a Kaupanger. En qüestió de 20 minuts arribem a Solvorn, un poblet encantador que està sobre la riba del Lustrafjord (un altre dels braços interminables del Sognefjord). A Solvorn aparquem el cotxe i val la pena passejar pels seus carrers i anar descobrint racons, fent temps per abans d’agafar el ferry a Urnes. Ens n’adonem que Solvorn és un poble especial, no és com els altres, sinó que és com si tot ho tinguéssis a mà, i visquis envoltat de casetes idíl·liques. El poble ens va encantar. Solvorn és una petita joia bonica ubicada en el cantó oest de Lustrafjorden. Aquí si vols, pots gaudir d’un dia d’estiu en la platja i saltar des de la torre de busseig. La platja de Solvorn és un bonic lloc on passar el dia. Estacionem el nostre vehicle a l’església de Solvorn, ja que hi ha pocs espais d’aparcament en el moll del ferry i en l’hotel Walaker.

Solvorn

Ens dirigim a peu a l’embarcador de Solvorn per pujar al ferry que ens portarà a Urnes. El trajecte és d’uns 10 minuts. L’últim ferry surt a les 16:50h de Solvorn, i a les 18:00h de Urnes, així que podem estar tranquils. Cada hora en punt surt un ferri de Solvorn, de Urnes torna cada hora però no a en punt, sinó que a i mitja. Els preus d’anada son de 45kr pels adults i 22kr pels nens de 4 a 16 anys. En qüestió de 10 minuts doncs, arribem a l’embarcador de Urnes. Per conèixer els horaris i reservar el ferry, aquí.

El ferry a Urnes

Fes el viatge a través de l’idíl·lic Lustrafjord des de Solvorn cap a l’església de fusta de Urnes en ferry. Aquest és un petit i encantador ferry amb capacitat per a 9-10 cotxes i un total de 60 persones. Com hem vist, Solvorn és una petita joia màgica on pots passejar per les boniques cases petites i gaudir del silenci. A baix per el fiord hi trobaràs una bonica platja amb una torre de busseig, i junt al moll està el ferry amb sortides diàries durant tot l’any des de Solvorn a Urnes. Et recomanem si disposes de més temps, que lloguis una bicicleta a “Eple Bed & Apple”, portar la bicicleta a bord del ferry i explorar Urnes i recórrer la Ruta Romàntica cap a Skjolden. Hi ha varis llocs petits al llarg del camí que necessiten ésser explorats.

Ferry a Urnes

3. Urnes Stave Church

Des de l’embarcador d’Urnes a l’església Urnes Stave Church hi ha aproximadament uns 20 minuts a peu. Urnes Stave Church és una església de fusta, la més antiga de les esglésies de fusta de Noruega, i està inclosa en la Llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. Fou construïda al voltant de 1130 d.C., però les talles distintives en el portal nord son d’una església encara més antiga. Les mostres preses de les bigues base mostren que la fusta fou talada entre 1129 i 1131. A més de l’església actual, hi ha hagut altres dues esglésies de fusta en el mateix lloc. L’últim d’ells fou construït en la segona meitat del segle XI. Parts d’aquest edifici s’han incorporat a l’església actual: un portal, taulons exteriors i una dovella de cantonada, decorada amb soberbies talles que s’han designat com estil Urnes. Les esglésies de fusta son úniques i constitueixen la contribució més important de Noruega a l’arquitectura mundial. L’església de fusta de Urnes, propietat de la Societat per a la Preservació dels Monuments Antics de Noruega, es va agregar a la Llista del Patrimoni Mundial en el 1980.

Urnes Stave Church

L’horari d’obertura de l’església és de 10:30 a 17:45h, i els preus son de 90kr pels adults i 70kr pels nens.

Urnes Stave Church

Visitada l’església i retornats a Solvorn amb el ferry, ens disposarem a continuar el nostre viatge, aquest cop cap a una excursió a la glacera Nigardsbreen que tenim contractada amb antel·lació. Abans, però, us indiquem dues atraccions noves que hi ha per la contrada. Per una banda hi ha el Veitastrond Valley, una carretera panoràmica de Hafslo al glaciar Austerdalsbreen. Arribes en cotxe fins al Tungestolen Parkering. De Haflo al parking hi ha 39 kilòmetres d’anada. Del parking tens unes grans vistes de la glacera Austerdalsbreen.

La Vall de Veitastrond

El millor paisatge de gel d’Europa”, va dir l’alpinista anglès W.C.Slingsby sobre Austerdalsbreen i les tres cascades de gel anomenades Loke, Odin i Tor. Des de Hafslo a Lustre és possible conduir fins a Veitastrond i llavors més endavant fins la granja de muntanya de Tungestølen. Conduir per la sinuosa carretera al llarg del llac de Veitastrandvatnet és en sí mateix una experiència molt especial. Prent-te el temps per veure com els processos d’erosió han polit i esculpit artísticament la roca en el llit del riu. Des de Tungestølen pots seguir un camí al llarg de la vall de Austerdalen fins arribar a la pròpia llengua del glaciar.

Vistes des de Tungestølen

4. Nigardsbreen Glacier

Nosaltres continuem la ruta des de Solvorn a la vall de Jostedalen, on hi entrarem per el poble de Gaupne, que és allà on començarà la ruta escènica, però bé, això ja ho explicarem després. De Gaupne entrem a la vall de Jostedalen i ens dirigim al Breheimsenteret Glacier Center, que és la porta d’accés del Nigardsbreen Glacier. Hi ha uns 32,8 kilòmetres des de Gaupne (un xic més de mitja hora). Abans d’arribar al centre, però, passarem per una altra llengua glaciar, el Bergsetbreen Glacier.

Bergsetbreen Glacier

L’espectacular glaciar Bergset, a tant sols una hora de camí des de la carretera és un dels braços glaciars més bells i impressionants. A l’oest del punt més alt (“Høgste Breakulen”) del glaciar principal Jostedal, 1957 metres sobre el nivell del mar, el glaciar Bergsetbre forma una impressionant cascada de gel que baixa fins la vall de Krundalen. Les persones que s’apropen a peu al glaciar queden impactades per aquesta increïble paret de gel de 1400 metres d’alçada. De fet, existeix un sorprenent contrast entre la vall fèrtil i l’enorme paret de gel. Si vas en cotxe al llogaret de Bergset i estaciones el teu cotxe allí, es tarda una hora en caminar fins a la glacera. Aquesta és una caminada fàcil al llarg d’un camí relativament pla, per lo què és ideal per a famílies amb nens. El guia local de glaciars Normann Kjærvik escriu en el seu llibre “Fjell” (Muntanyes): quan era guia de glaciars en el veí glaciar Nigardsbreen, sempre intentava atreure als turistes a l’altre cantó de la muntanya de Hauganosi al vall de Krundalen i el glaciar Bergsetbre. Vaix pensar que seria una llàstima conduir el llarg camí fins a la vall de Jostedalen sense tenir la oportunitat de veure la joia de la corona, per així dir-ho: el glaciar Bergsetbre.

Al fons, la paret del glaciar Bergsetbreen

Nosaltres, però, varem escollir visitar la llengua glaciar següent al Bergsetbreen, el Nigardsbreen Glacier, per les oportunitats que se’ns donava per realitzar una excursió per sobre el gel. De Gaupne varem conduïr directament al centre Breheimsenteret Glacier Center, que és un Museu – Centre de Visitants del Jostedalsbreen National Park, i és l’autèntica porta d’accés al Nigardsbreen Glacier. Els horaris d’obertura del centre son de les 9:00 a les 20:00h, i els preus son de 95kr pels adults, i entrada gratuïta pels nens menors a 10 anys.

El Breheimsenteret Glacier Center amb el Nigardsbreen Glacier de fons. Impressionant

Aquest edifici únic ofereix molts serveis, tant a locals com a turistes, i té una gran vista del glaciar. El Breheimsenteret és un punt de partida natural per a les aventures en els glaciars de Jostedalen, com el senderisme per els glaciars, la visita guiada al mirador Nigardsbreen, el caiac i el ràfting. L’exposició interactiva cobreix els parcs nacionals de Jostedalen, Jostedalsbreen i Breheimen i es centra en el clima i els glaciars. A més, hi ha un cinema que et porta a un recorregut per els glaciars durant tot l’any. En el restaurant serveixen menjar casolà de productors locals que combina amb la vista de Nigardsbreen, un dels molts braços glaciars que baixen de l’altiplà de Jostedalsbreen. Hi ha una gran varietat de  menjars i pastissos freds i calents, tots fets des de zero, amb sabors únics. El restaurant del dinar pot servir a grups petits i grans, segons ho sol·licitis. Breheimsenteret és també un gran lloc de trobada per a seminaris i reunions. Breheimsenteret té una botiga de regals amb una bona selecció de records. També hi ha una sala d’escalada per a nens, Wi-fi gratis, etc…

Breheimsenteret

I finalment, ens n’anem a començar la nostra ruta pel glaciar Nigardsbreen. Es tracta d’un famós glaciar amb moltes possibilitats i rutes a fer, per categories. Nosaltres varem fer la “Short Blue Ice Hike” de unes 4 hores de temps (realment estàs en el glaciar únicament 1 hora i mitja). Per a nens majors de 12 anys, i val 760kr per persona. El punt de trobada amb el guia és el Nigardsbreen Car Park, al costat del Nigardsbrevatnet. Per arribar a la glacera s’ha de pagar un peatge de 80kr i també agafar i pagar una barca que creua el llac per 60kr pels adults i 40kr pels nens, anar i tornar.

Nigardsbreen Glacier
Caminada sobre el glaciar Nigardsbreen

Aquest és un dels glaciars més accessibles, on es pot observar el gel blau des de molt a prop, i tots els majors de cinc anys poden unir-se als guies en les caminades per el glaciar. Quan condueixis per el pintoresc vall de Jostedalen, arribaràs a Breheimsenteret, el centre del parc nacional, amb una arquitectura inspirada en les formacions dels glaciars. Des d’aquest centre hi ha un curt trajecte en cotxe fins a l’aparcament, i des d’allí es pot caminar al llarg del llac fins el glaciar o creuar el llac en vaixell. Inclús en aquesta baixa altitud de prop de 300 metres sobre el nivell del mar, es té la sensació d’estar en un entorn alpí, inclús polar, entre el llac i la llengua del glaciar, i més avall, en el delta del riu, es poden observar alguns dels processos que formen el paisatge. L’aigua del desgel dels glaciars és un enorme recurs energètic nacional en la generació d’energia hidroelèctrica. Aquest paisatge únic també ha inspirat als artistes a pintar algunes de les principals obres d’art de l’època del romanticisme nacional noruec. Si desitges participar en caminades i caminades guiades per el propi glaciar, comunica’t amb el Breheimsenteret (el centre de visitants) o amb els guies i instructors autoritzats de Jostedalen Breførarlag Ltd.

Caminada sobre el glaciar Nigardsbreen

Nosaltres en varem unir i explorar els tours de gel blau que ofereix Jostedalen Breførarlag en el glaciar Nigardsbreen. Vam participar en una experiència de senderisme memorable en un món de gel blau i altes muntanyes. Els guies de glaciars experimentats de Nigardsbreen ofereixen una àmplia gamma d’excursions ben organitzades per el glaciar en el gel blau, tant per nens de tant sols 8 anys com per aquells que busquen algo més desafiant. Hi ha visites diàries de maig a setembre. Varem comprar les entrades en el Museu del glaciar Breheimsenteret, Jostedalen. No es necessita experiència ni equip especial. Només has de portar roba abrigada i bones sabates. Es recomanen ulleres de sol, protector solar, menjar per emportar i algo de beure, al menys per a les caminades més llargues. Si vols reservar l’excursió que nosaltres varem realitzar, clica aquí. Com hem comentat amb anterioritat, nosaltres vam reservar l’excursió: “Caminada curta de gel blau” (Short Blue Ice Hike) de l’empresa Jostedalen Breførarlag.

Caminada amb Jostedalen Breførarlag pel galciar Nigardsbreen
Caminada amb Jostedalen Breførarlag pel galciar Nigardsbreen

Si et fa respecte això de caminar per sobre el glaciar, també tens la opció de contractar únicament un acostament guiat fins al Glaciar Nigardsbreen. Ho pots fer amb la mateixa empresa que vàrem contractar l’excursió a peu pel glaciar. Experimentaràs els processos glacials que varen esculpir els fiords i el paisatge de Noruega, i escoltaràs la dramàtica història de Jostedalen unint-se a la nostra caminada fins al glaciar. Nigardsbreen és un dels glaciars més famosos d’Europa. És un glaciar de sortida del casquet polar de Jostedalsbreen. Ens trobaríem amb el guia en l’aparcament de Nigardsbreen, a tant sols 3 kilòmetres de Breheimsenteret, i agafem el vaixell per donar un petit viatge d’anada i tornada per el llac glaciar. Des del llac caminarem per les àrees que s’han desfet recentment fins al front del glaciar. A dalt, en el mirador de Nigardsbreen, farem una pausa per dinar i degustarem el xai curat en sal de la vall de Nigarsbreen. L’empresa ofereix dinars per emportar a Breheimsenteret, que son genials per a una caminada com aquesta. L’exposició interactiva i la presentació de diapositives al Breheimsenteret estan incloses en el preu, així que assegura’t de visitar el centre abans o després de la caminada guiada. L’excursió té una durada de 2,5 hores i la distància a recórrer son 15 minuts de viatge en barca més una hora i mitja caminant (només anada). Dificultat de la caminada: mitja. Els preus de l’excursió de l’acostament son de 350kr pels adults i 250kr pels nens de fins a 16 anys.

Caminada d’acostament al Nigardsbreen Glacier
Acostament al Nigardsbreen Glacier

5. Sognefjellet Scenic Road

Realitzada l’excursió de la caminada pel glaciar, és hora de continuar amb la nostra ruta. Partirem des del poble de Gaupne, i realitzarem la Sognefjellet Scenic Road, que té uns 108 kilòmetres i uns 1434 mestres de denivell. La ruta escènica viatja des de la part més interna de Sognefjorden, a través del pas de muntanya més alt de Noruega, i acaba en el paisatge cultural de Lom. La porta d’entrada a Jotunheimen té una llarga tradició com a via pública. Des dels verds prats i l’exhuberant paisatge cultural de Bøverdalen, pots veure vagament les imponents muntanyes a la llunyania. El camí puja suaument per la vall. S’obre pas cap a la cima de 1434 metres sobre el nivell del mar, lo que converteix a aquest camí en el port de muntanya més alt del nord d’Europa. Continuant cap a Sognefjorden, la zona muntanyosa sembla indòmita. Cap a Gaupne, la carretera discorre al llarg del bonic Sognefjorden, les aigües del qual cristal·lines canvien de color de verd a blau en sintonia amb la llum i el clima.

Sognefjellet
Sognefjellet

La Norwegian Scenic Route va de Gaupne a Lom. Val la pena visitar l’església de Lom Stave, i és un bon lloc per marcar el començament o el final del teu viatge. Lom s’ha convertit en una espècies de centre culinari de Noruega i hi ha moltes oportunitats per gaudir d’un bon àpat amb ingredients locals i sabors deliciosos. Les opcions de senderisme a Jotunheimen son infinites, i quasi independentment de on t’aturis, trobaràs alternatives per a tots els gustos. En el punt més alt de la ruta, pots seguir l’antiga Cairn Track (“Vardestien”) senyalitzada des de Krossbu fins a Turtagrø, o caminar per la Mefjell Track (“Mefjellstien”), començant en l’escultura de pedra. En el teu camí cap a Turtagrø, passaràs per Fannaråken i Helgedalsnosi. Aquests pics ofereixen impressionants vistes de les muntanyes més salvatges de Noruega: fins a 23 pics per sobre dels 2000 metres. Si prefereixes turons exhuberants al paisatge muntanyós despullat, hi ha moltes opcions de senderisme en la vall de Fortunsdalen, que serpenteja entre les altes muntanyes.

Krossbu, Sognefjellet

Sortim de Gaupne, que és un poble ubicat en la riba del Lusterfjord, i actua com si fos el seu centre municipal. Per si us interessa, hi ha la Gaupne’s Old Church, una antiga església de fusta per admirar.

Gaupne’s Old Church

Passem pel Hoyheimsvik, un poble amb vistes al Lusterfjord i a la cascada Feigumsfossen. Les mateixes vistes que el poble del costat, Nes.

Vistes de la cascada Feigumsfossen des del poble de Nes (Nes Church)

Arribem a Skjolden que es troba a la capçalera del Lusterfjord, amb unes espectaculars vistes sobre el mateix. A partir d’aquí la carretera començarà a guanyar alçada.

Skjolden i el Lusterfjord

I ens acomiadem a la nostra manera del Sognefjord (braç Lusterfjorden), amb una vista icònica del mateix des de Skjolden. La carretera comença a pujar i arribem a Turtagrø, on comença la vall de Tindevegen. Tindeveneg és una altra carretera panoràmica que va de Turtagrø a Øvre Årdal. Té 32 kilòmetres de trajecte, i a prop hi ha la cascada més gran de Noruega, la Vettisfossen, amb una caiguda d’aigua de 275 metres! Una bonica carretera de muntanya entre Øvre Årdal i Turtagrø, amb excel·lents vistes de magnífics paisatges i els impressionants pics de les muntanyes de Jotunheimen. A solament un curt passeig des de la carretera, pots gaudir de fantàstiques vistes panoràmiques dels pics de Hurrungane i la muntanya Store Skagastølstind en l’est, i dels trams interiors de Sognefjord i Skjolden en l’oest. El camí també s’anomena “la drecera a través de Jotunheimen” i és adequat per cotxes, vehicles recreatius i autobusos més petits (màxim de 10 metres). El camí està obert de maig a novembre. Tindevegen és una autopista de peatge per a motos, turismes, furgonetes camper i caravanes. Val 90kr per cotxe.

Carretera Tindevegen
Carretera Tindevegen

Amb una caiguda lliure de 275 metres, Vettisfossen és la cascada protegida més alta de Noruega. Pots arribar-hi a peu pujant per la bonica Utladalen a Øvre Årdal. Amb la seva caiguda lliure de 275 metres, Vettisfossen és la cascada més alta de Noruega que no ha estat regulada. La cascada està situada en Vettismorki en Årdal, i fou protegida ja en el 1924. En el seu llibre “Under Storen”, l’escriptor i fotògraf Jan Schwarzott la va descriure com la reina de les cascades: “una vegada que la reina t’arriba a tu, ella mai deixarà el teu cor”. Vettismorki marca l’extrem inferior de la vall de Utladalen.

Vettisfossen

Nosaltres, des de Turtagrø, continuarem amb la nostra ruta per Sognefjellvegen. A Turtagrø hi ha el Turtagrø Hotel, un hotel històric amb unes vistes descomunals.

Turtagrø Hotell

I tot seguit arribem a la primera àrea de descans i mirador de la ruta escènica Sognefjellet: Nedre Oscarshaug. Nedre Oscarshaug ofereix un dels millors punts panoràmics al llarg de la carretera que travessa les muntanyes Sognefjellet. Un telescopi de vidre amb els noms dels pics ofereix una visió general del massís Hurrungane circumdant. L’arquitecte de la intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Nedre Oscarshaug
Nedre Oscarshaug

I al costat mateix, arribem al segon dels miradors i àrees de descans, aquest anomenat Oscarshaug. L’àrea de descans renovada ofereix una magnífica vista cap a les muntanyes Hurrungane, amb l’icònic Mount Store Skagastølstind. El nom de l’àrea de descans prové d’un viatge que va realitzar el rei Óscar II per la muntanya en el 1860, on es va construïr una fita en record d’aquest viatge. Des de l’àrea d’aparcament hi ha un camí ben mantingut cap a la fita en la part superior de Oscarshaug. El camí té una barana d’acer simple. L’arquitecte de la intervenció és l’estudi Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Oscarshaug
Oscarshaug

I seguint la ruta 11 kilòmetres més al nord (al cap d’uns 15 minuts conduïnt) arribem a Mefjellet. En el creuament de Storevasskrysset, en el centre de l’altiplà muntanyós, hi trobaràs l’àrea de descans de Mefjellet. Aquí pots gaudir de la vista del glaciar Fanaråken i els pics que l’envolten. L’escultura de pedra de Knut Wold enmig del paisatge de gran alçada és un motiu preferit dels fotògrafs. L’arquitecte de la intervenció és Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Mefjellet
Mefjellet

I conduïnt 5 minuts més enllà, arribem a Sognefjellshytta, el següent mirador-àrea de descans. L’alberg Sognefjellshytta es troba on la ruta escènica arriba al seu punt més alt a 1.400 metres sobre el nivell del mar. L’alberg conta amb una nova sala comú que uneix els dos edificis tradicionals. La combinació de fusta i vidre dispersa la llum a través de l’habitació i imparteix els estats d’ànim canviants del clima i la llum a aquesta altura. Els arquitectes de l’intervenció son Jensen & Skodvin Arkitektkontor.

Sognefjellshytta
Sognefjellshytta

I un minut més enllà, arribem a Fantestein, que és realment el punt més alt de tot el recorregut (1434m), el qual ofereix unes grans vistes.

Fantestein

I 2,4 kilòmetres més al nord arribem a l’alçada del Krossbu Camping, en el punt anomenat Krossbu, que és un punt inicial d’excursions al Smorstabreen Glacier. Grans vistes. A Krossbu hi ha el Krossbu Mountain Lodge, que és un alberg turístic privat amb un entorn majestuós en la ruta 55, la carretera Sognefjellet, el pas de muntanya més alt de Noruega. Krossbu Tourist Cabin és una cabana privada que data de 1901. Hi trobareu més de vint pics de més de 2000 metres sobre el nivell del mar en l’àrea més propera. Smørstabreen, un dels glaciars més grans de Jotunheimen, es troba a poca distància a peu de Krossbu. Possibilitats de realitzar tot tipus d’activitats de muntanya durant tot l’any: esquí, senderisme, caminades per glaciars i pesca, entre altres coses. També hi ha possibilitats d’esquí de fons a Sognefjellet en primavera, fins que la neu es desfà en el més de juny-juliol. La cabana pot oferir tant habitacions com lloc per acampar per a tendes de campanya o caravanes. En el seu interior podreu gaudir d’un agradable sopar en l’ampli menjador o relaxar-vos en un dels agradables salons. Tots els matins serveixen un sòlid esmorzar noruec i et convidem a preparar un paquet de sandvitxos per a l’excursió del dia.

Sognefjellsveien, amb vistes de l’Smorstabbreen Glacier
Sognefjellet (carretera 55)
Vistes des de Krossbu

Continuant amb la ruta escènica, i creuant la vall de Bøvertun, al cap d’uns 13,6 kilòmetres de Krossbu (un quart d’hora) arribem a Jotunheimen Fjellstue, un refugi de muntanya que també ens ofereix grans vistes, i un bon lloc per aturar-nos. El Mountain Lodge té una ubicació idíl·lica al llarg de la carretera panoràmica nacional Sognefjellsvegen (Fv 55), amb una bonica vista del paisatge muntanyós. Aquest és un excel·lent punt de partida per a caminades per la muntanya, des per glaciars, pesca i caça, ciclisme i esquí de travessa durant l’hivern. Jotunheimen Mountain Lodge té el seu propi restaurant que s’enfoca en brindar-te una experiència culinària local. Totes les nits es serveis un sopar de tres plats. També disposa de Cafeteria, Wifi, xemeneia, bar, habitacions amb dutxa/wc,…

Jotunheimen Fjellstue

Seguim amb la ruta fent 2,6 kilòmetres més i arribant a l’àrea-mirador de Vegaskjelet. Vegaskjelet té la forma d’una àrea de descans on la carretera gira cap a l’alberg Leirvassbu en les muntanyes Sognefjellet. El mirador s’ha col·locat directament fora de l’aparcament per elevar-se per sobre dels arbres i les males herbes. Des d’aquí tens una vista dels pics de 2.000 metres de Skarsnebb i Steinetind. L’arquitecte de la intervenció és Carl-Viggo Hølmebakk.

Vegaskjelet
Vegaskjelet

Del mirador de Vegaskjelet surt una carretera que recorre la vall de Leirdalen, i arriba fent uns 14 kilòmetres de ruta, fins al refugi de Leirvassbu, ubicat a 1.400 metres d’alçada. Si teniu temps i voleu, és una bona ruta per contraposar-la amb la nostra carretera panoràmica fins a Lom.

Leirdalen

Leirvassbu és un refugi de muntanya en el Jotunheimen, situat junt al llac Leirvatnet, just a sota de la característica muntanya de Kyrkja, i és un excel·lent campament base i punt de partida per caminar per la muntanya, escalar pics, caminar per glaceres i esquiar en primavera. Leirvassbu ha estat un centre per el senderisme de muntanya des de que es va construïr allí la primera cabana de pedra en 1875. Avui en dia, Leirvassbu pot allotjar còmodament fins a 200 convidats. Es serveix un esmorzar sòlid, en el que aquells que ho desitgin poden preparar un dinar per emportar i omplir un termo. Es pot comprar cafè, pastissos i menjars senzills durant el dia. Per la nit, es serveix un sopar de 3 plats. El bar està obert per a cervesa, vi i licors. L’alberg està destinat principalment als senderistes de muntanya.

Leirvassbu

Continuem des del mirador de Vegaskjelet, i ens arribem a 3km a l’area de Liasanden. Aquesta tranquil·la i protegida àrea de descans en el bosc de Liasand fou la primera àrea de descans que es va completar al llarg de Norwegian Scenic Routes. Aquesta àrea de descans es va inaugurar en el 1997. Després de 25 anys amb molts visitants, l’àrea de descans ha sofert un desgast considerable i necessita una millora. Liasand està tancat degut al fort desgast i la necessitat de renovar el bany i les instal·lacions a l’aire lliure. Serà reoberta en el mes de juny del 2024.

Liasanden

A 5 kilòmetres de Liasanden ens trobem Elveseter, una granja restaurada en un hotel. Val la pena fer-hi una aturada per contemplar l’arquitectura i els entorns. L’antiga granja familiar d’Elveseter ha rebut a hostes des de la dècada de 1870. Al llarg del segle passat, la granja es va transformar en un dels hotels més singulars de Noruega. La família Elveseter sempre ha estat interessada en l’art i, al llarg de varies generacions, l’hotel ha acumulat una col·lecció única de pintures i objectes d’art. Ofereixen als seus hostes una experiència que combina art únic, bon menjar i naturalesa espectacular per a visites memorables. En el magnífic Jotunheimen, just a sota de Galdhøpiggen, es troba un dels hotels més espectaculars de Noruega, Elveseter Hotel. L’antiga granja de domini absolut va acollir als seus primers hostes a finals del segle XIX. Durant els últims 100 anys, la granja es va transformar en un hotel.

Elveseter

El patrimoni cultural ha estat ben cuidat. La família ha acumulat una gran col·lecció de tresors culturals de molts països, donant als salons un ambient especial, on esperen que us relaxeu i us sentiu com a casa. Cada edifici i habitació té els seus noms de la mitologia nòrdica, que apareix com una llar de déus i gegants. Degut a les antigues tradicions de construcció de Gudbrandsdal, totes les cases estan ubicades al voltant del bonic pati, on també es troba Yggrasil, “l’arbre que porta a Elveseter en les seves arrels”. Després d’un dia en la bonica i salvatge Jotunheimen, pots relaxar-te en els salons de l’hotel o visitar Urdabrunnen, el bar de l’hotel, per a buscar saviesa i clarividència, seguit d’un menjar apropiat en Valhall, digne dels antics déus.

Elveseter

Continuem la nostra ruta i ens desviarem de la ruta de la carretera 55 a l’alçada de Galdbygde per endinsar-nos a una carretera panoràmica que ens ha de portar a una estació d’esquí d’estiu, la Galdhøpiggen Summer Ski Centre, ubicada a 15 kilòmetres del trencall amb la carretera 55. La carretera és de peatge i passar-hi té un cost de 100kr per cotxe. L’estació d’esquí d’estiu de Galdhøpiggen està ubicada junt a la muntanya més alta de Noruega amb 2469 metres. El complexe està obert per esquiar i practicar snowboard a l’estiu, de maig a novembre, i atreu a varis equips alpins internacionals. Galdhøpiggen Summer Ski Center és una estació d’esquí glacial que es troba a 1850 metres sobre el nivell del mar, en el Juvbreen, al peu de Galdhøpiggen a Noruega. El centre d’esquí és un dels pocs a Noruega que es troba en un glaciar. El telecadira està assegurat al gel, que està en constant moviment cap a Juvvatnet. L’aigua glacial clara i verda contrasta meravellosament amb el paisatge de permafrost circumdant. El centre d’esquí d’estiu de Galdhøpiggen, comunment anomenat “Juvass”, és el camp d’entrenament preferit de molts equips professionals de tot el món, però durant l’estiu es prenen un descans. Llavors les pistes estan disponibles perquè tu i els teus amics explorin i gaudeixin tot el què vulguin.

Galdhøpiggen Summer Ski Centre

El complexe disposa d’un telesquí amb capacitat per a 1200 persones per hora i una pista de 1400 metres de longitud amb un desnivell de 350 metres. El terreny és molt adequat tant per l’esquí alpí com per al snowboard. És el centre d’esquí més alt d’Escandinàvia. La temporada sol ser des de finals de maig fins a octubre. En el juliol, alberga el major parc d’esquí d’estiu de Noruega, així com el Field Production Camp, la setmana de l’esquí més emocionant de l’estiu. Pots llogar material d’esquí, casc i bastons a l’estació, a bon preu. Si et cansen les pistes disposem d’una cafeteria amb capacitat per a 120 persones, on serveixen menjars i begudes fredes i calentes, així com els millors brioixos fornejats que podràs trobar a més de 1000 metres sobre el nivell del mar. La gran altura fa que el Juvass-bun s’elevi molt més de lo habitual. Recorda comprovar el temps i les condicions abans de venir, i si la carretera està oberta o no, a www.gpss.no

Galdhøpiggen Summer Ski Centre

Seguirem amb la nostra ruta per la carretera 55 abans d’arribar-nos a Lom, i a l’alçada de Røysheim trencarem per la vall de Visdalen Valley. Es tracta d’una vall que comença a Røysheim i acaba a Spiterstulen, fent uns 18 kilòmetres de recorregut de vall. Les vistes en tot moment son espectaculars. Dependrà de si anem bé de temps o no per fer aquesta carretera, però aquí ho deixem anunciat.

Visdalen Valley

I ara sí, Røysheim es troba a 15 kilòmetres i 15 minuts de Lom, el poble on tenim el nostre allotjament en el dia d’avui.

6. Lom

Arribem a Lom encara per visitar i anar a veure alguna que altra atracció. L’atracció més famosa és l’església de fusta antiga anomenada Lom Stave Church. Els seus horaris d’obertura son de 10:00 a 19:00 hores, i els preus son de 100kr pels adults, 60kr pels estudiants, i 40kr pels nens. Lomskyrkja, l’església de Lom, és una de les esglésies de fusta més grans i boniques de Noruega. La impressionant església data de 1158-1159, confirmada a través de la investigació dendrocronològica. Segueix éssent l’església principal de Lom. La part més antiga fou construïda en estil romànic. L’església de fusta de Lom es va construïr extra gran; en l’Edat Mitjana fou l’església principal del districte nord de Gudbrandsdal. Lom també fou una escala important per els peregrins en aquest moment. En el 1634 es va ampliar l’església cap a l’oest, i en el 1663 se li varen afegir les creuetes en l’estructura de construcció, al nord i al sud. La torre fou construïda al mateix temps. La major part del mobiliari és del segle XVIII. El famós tallador de fusta Jakop Sæterdalen és el mestre darrera l’arc del presbiteri i el púlpit. L’església de fusta de Lom té la major col·lecció de pintures trobada en qualsevol església noruega, la majoria d’elles realitzades per Eggert Munch. Mitjançant excavacions arqueològiques en el 1973 es varen fer troballes interessants; més de 2.000 monedes i un missatge d’amor amb runes gravades en un pal.

Lom Stave Church
Lom Stave Church

Un altre dels atractius de Lom és el Lom Rural Museum, el museu de cases i granges a l’aire lliure, ubicat a Presthaugen. Els horaris d’obertura del mateix son de 11:00 a 16:00h i l’entrada al recinte és gratuïta. Lom Rural Museum és un museu a l’aire lliure amb edificis que daten de 1613 a 1860. Té una de les cases d’emmagatzematge tradicionals més grans, anomenada Stabbur, a Noruega. En el magatzem es pot veure una exposició sobre reg i cultiu de cereals: tècniques i mètodes locals que varen convertir a Lom en una de les comunitats productores de cereals més riques del sud-est de Noruega. Els edificis del museu inclouen una casa de camp, una casa d’emmagatzematge, estables, una granja d’inquilins i una granja de muntanya (seter). Durant la temporada es fan activitats per nens de totes les edats i demostracions de tècniques tradicionals de reposteria i artesania. L’església de fusta de Lom, que fou construïda en la segona meitat del segle XII, es troba a prop.

Lom Rural Museum

El Museu Rural de Lom està ubicat a Presthaugen, un bonic i tranquil lloc natural just darrera del Norwegian Mountain Centre i a poca distància a peu de l’església de Lom Stave Church.

I continuant amb els atractius de Lom, tenim el Norsk Fjellsenter, el museu de les muntanyes i del Jotunheimen National Park. Més de la meitat de totes les troballes arqueològiques en el gel en tot el món s’han realitzat en lo alt de les muntanyes al voltant de Lom. El gel ha funcionat com un amagatall confiable. Més de 4.000 objectes de les persones que varen viure aquí abans que nosaltres han estat capturats en el gel. Objectes de fusta, cuir, òs, metall i llana. Una fletxa de 6.000 anys d’antiguitat, una raqueta de neu per a cavalls, una manopla de l’era vikinga, un gos amb el seu collar i el parell de cels prehistòrics millor conservats del món han tingut els seus anys en el gel. El gel es monitoritza i s’han salvat nous descobriments a través d’un programa de salvaguardia d’arqueologia glacial sota els auspicis del consell del comptat de Innlandet i el Museu d’Història Cultural d’Oslo. Es poden veure 100 dels objectes que s’han trobat sota una llum completament nova, en l’exposició “Frozen in Time” en el Norwegian Mountain Centre a Lom.

Norsk Fjellsenter, a Lom

El Norwegian Mountain Centre és un centre de visitants per els parcs nacionals Jotunheimen, Reinheimen i Breheimen i proporciona informació sobre caminades i visites guiades en els parcs nacionals al voltant de Lom, i ets més que benvingut a passar l’estona en el Slingsby Cafè amb la seva galeria d’art i combinats, botiga de llibres i boutique. El centre Norwegian Mountain és un lloc on l’home i les muntanyes es troben i un lloc on pots gaudir de l’aire lliure, sota sostre! Situat just en el cor del poble de Lom, Norwegian Mountain Centre és el teu trampolí cap a les muntanyes i l’aire lliure de Noruega. Explora la nova i emocionant exposició “Spellbound”, amb vikings i vistes, pics i pioners, rens i excursionistes, folclore i contes de fades, inclòs el Centre de Ciències de la Muntanya interactiu. Ets benvingut al Centre Noruec de Muntanya, probablement la millor caminada que mai hagis fet sense fer senderisme. En el centre hi trobaràs: exposicions, centre de ciències, galeria d’art, cafè, llibreria, boutique, i informació; obert tots els dies en el cor de Lom National Park Village; Tarifes de grup. Per obtenir més informació: www.norskfjellsenter.no/en

Norwegian Mountain Centre

Els horaris d’obertura del centre son de les 9:00 a les 19:00h, i els preus per accedir-hi son de 145kr pels adults, 95 pels nens i joves de 4 a 18 anys (ho trobem un xic car).

I finalment, l’últim al nostre criteri, dels atractius de Lom és el Fossheim Steinsenter, un museu geològic original. El Fossheim Mineral Museum és un museu geològic, galeria de joieria, taller i botiga. En el centre de pedra hi trobareu la major col·lecció de minerals i pedres de joieria de Noruega. Aquí s’exhibeixen minerals noruecs de més de 700 llocs, i més de 30 pedres de joieria diferents. En la botiga hi trobaràs joies fetes a mà, souvenirs i artefactes fets a mà amb pedres noruegues.

Els horaris d’obertura del museu és de 11:00 a 16:00h i l’entrada al museu és gratuïta.

Fossheim Steinsenter, a Lom

I fins aquí la jornada del dia, que déu n’hi dó si ha estat complert. Adjuntem un mapa de google maps amb el marcatge del recorregut amb cotxe del dia, així com dels kilòmetres realitzats i del temps destinat (283,00Km / 6h i 12 minuts):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *