Categories
ANDORRA

Dia 1: Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer + Mont Màgic Family Park + Palau de Gel d’Andorra

Arribem al primer dia a Andorra i el primer que farem serà anar a buscar el nostre allotjament per a deixar-hi les coses i així poder començar amb l’itinerari pensat. La nostra intenció en el dia d’avui és visitar a fons el poble de Canillo i els seus voltants.

Entrarem a l’Oficina de Turisme de Canillo, ubicada al centre de la població, en plena Avinguda de Sant Joan de Caselles. Allí ens informaran de tot el què hem de fer si volem visitar un dels highlights del viatge, com és el Pont Tibetà de Canillo.

Oficina de turisme de Canillo

Els horaris de l’oficina son durant els mesos estivals de 9:00 a 18:30h.

Com hem dit, la nostra intenció és visitar el Pont Tibetà, un dels atractius turístics més impactants dels Pirineus. L’impressionant estructura minimalista està situada a la Vall del Riu a més de 1.875m d’altitud i és una de les més llargues del món amb una longitud de 603 metres, una amplada d’1 metre i fins a 158 vertiginosos metres d’alçada respecte del terra. El singular pont per a vianants s’ubica en un dels paratges naturals més espectaculars del Principat d’Andorra. Per visitar el Pont Tibetà de Canillo cal adquirir el tiquet via Pont Tibetà Canillo, o bé comprar-lo a l’Oficina de Turisme de Canillo, que és el que nosaltres hem fet.

Pont Tibetà de Canillo
Pont Tibetà de Canillo
Pont Tibetà de Canillo

L’accés al Pont Tibetà de Canillo només es pot efectuar amb autobús des del poble de Canillo o des del parking del Mirador del Roc del Quer. Amb la compra de l’entrada al Pont Tibetà de Canillo o del Pack Pont Tibetà de Canillo + Mirador Roc del Quer, el transport en autobús és gratuït.

Des de la parada de bus del Pont Tibetà fins a l’inici del Pont cal caminar per un camí de 900 metres de longitud amb unes vistes immillorables de la vall central de la Parròquia de Canillo i de les muntanyes on s’ubiquen les pistes d’esquí de GrandValira.

A nosaltres ens interessa també poder visitar després del pont, el Mirador Roc del Quer, per tant comprarem tot el pack, sortint-nos gratuït el transport en autobús. També cal dir que si volem, l’accés al mirador del Roc del Quer també es pot fer amb cotxe, hi ha un gran aparcament, no així en l’accés al Pont Tibetà. L’entrada individual del pack és de 15,50€, 12,50€ pels menors de 12 anys, i gratuït pels menors de 5 anys. Si només ens interessés pujar al pont tibetà, l’entrada al mateix seria de 13€ pels adults, 10€ pels menors de 12 anys i gratuïta pels menors de 5 anys. El mateix passaria si només volguéssim visitar el Mirador, ens costaria 5€ pels adults, 4€ pels nens menors de 12 anys, i gratuït pels menors de 5 anys.

Els horaris d’obertura del pont tibetà de Canillo son durant els mesos centrals de l’estiu de 10 a 19h. El Mirador del Roc del Quer és de 10 a 20h. Els autobusos tenen una freqüència de 30 minuts pels dies laborables, i 20 minuts pels caps de setmana i festius. La parada d’autobús es troba a la Carretera General (entrada a Canillo Sentit Nord), al costat de la benzinera. Si us interessa més informació sobre horaris, busos, etc…, aquí us deixo aquest link.

Pont Tibetà de Canillo

Visitat el Pont Tibetà, ens dirigirem al Mirador del Roc del Quer, que també és un dels llocs que mai oblidaràs. Tindràs unes vistes panoràmiques que quedaran gravades a la retina per sempre i que, en aquest cas, son molt més que això: gaudeix de l’experiència completa d’estar suspès en l’aire, com si els Pirineus t’abracéssin. Aquest mirador ja s’ha convertit en un dels indrets més famosos d’Andorra. No t’ho pots perdre! El Mirador del Quer és en realitat una passarel·la de 20 metres de llargada. 8 dels 20 metres s’assenten en terra ferma, però els altres 12 s’endinsen en la panoràmica mateixa: aquesta part de la passarel·la està constituïda per un sortint suspès en l’aire, de manera que et farà creure que ets tu qui flota i pot volar. Gran part del paviment és de vidre transparent, remarcant la sensació d’altitud i suspensió.

Panoràmica des del Mirador Roc del Quer

Encara que no estigui a peu de carretera, arribar fins al mirador és fàcil. Després d’enfilar la carretera del port d’Ordino (CS-240), el mirador es troba en el kilòmetre 6,5. Just abans d’arribar, a l’esquerra hi ha una amplia zona d’aparcament. Des d’aquí, el camí del mirador està a uns passos. El punt d’accés està dominat per la presència imponent de les Estructures autogeneradores, un conjunt escultòric que es va realitzar en el 1991, per l’escultor i arquitecte mexicà Jorge Dubon. Els tres tòtems son un clar exemple de la trajectòria vital de l’artista, vistos com un “símbol de la voluntat de l’home enfront a la immensitat de les muntanyes”. Des de la zona, on també hi ha un bar, a uns 10 minuts de baixada, amb un desnivell de 70m, arribem a la plataforma del mirador del Roc del Quer, situada a poc més de 400 metres. Es recomana portar calçat còmode per a fer el recorregut.

Mirador del Roc del Quer, vist des de Canillo

En el mirador crida l’atenció l’escultura que es situa sobre l’extrem: es tracta de la figura d’un pensador, obra de l’artista Miguel Ángel González. La seva actitud calmada i reflexiva convida al visitant a fer el mateix. Està assegut sobre una biga, impertèrrit, com si l’alçada del lloc no li infongués cap tipus de por. Al contrari, li dóna força i seguretat. Però sens dubte, el què fa únic al Mirador del Quer és la seva espectacular vista panoràmica. Sota els peus dels visitants es tituen els valls de Montaup i del Valira d’Orient, tenyits de verd a l’estiu i de blanc en l’època hivernal. Per admirar millor el lloc, hi ha una breu instal·lació en la que s’explica el què el visitant té davant dels seus ulls i com ha estat geològicament el procés de formació d’aquestes muntanyes.

Mirador Roc del Quer
Mirador Roc del Quer

I ja arribada la tarda, la nostra intenció és baixar al poble de Canillo per anar a buscar el telefèric que ens durà a l’espai Mont Màgic Family Park de Canillo, dins del domini de l’estació d’esquí de GrandValira, des del sector de Canillo. Es tracta d’una proposta d’oci per a nens i adults que has de tenir sempre anotada en la teva agenda, doncs obre tant a l’hivern com a l’estiu. Suposa la combinació perfecta d’entreteniment infantil, atraccions emocionants per a adults i naturalesa exhuberant, doncs es troba a l’abric de les muntanyes de la parròquia de Canillo. I gràcies a les instal·lacions permanents de l’estació d’esquí de Grandvalira, et serà molt fàcil passar aquí el dia en família, amb amics o amb la parella.

Mont Màgic Family Park Canillo

Es tracta d’un parc d’aventures i d’oci al mateix temps, amb l’avantatge afegida de la seva ubicació entre muntanyes: a l’hivern està cobert d’un bonic mantell blanc i a l’estiu ho està per una capa verda de vegetació. Les activitats que es poden practicar en Mont Màgic es classifiquen per edats i per èpoques de l’any. A l’estiu, Mont Magic treu el seu costat més aventurer amb atraccions emocionants. És el cas de la gran tirolina, de més de 500 metres de longitud i una velocitat màxima de 80km/h. Tot un repte pels adults al que també es poden sumar els més petits, en modalitat de tàndem amb un adult. Una altra de les atraccions de major emoció és el Màgic Gliss, un tobogan que té 550 metres de baixada i 180 de pujada. El recorreràs en un biplaça sobre rails, gaudint de la seva velocitat i de l’entorn. A més, una novetat és la versió 3D Experience d’aquest tobogan, que es realitza amb ulleres de realitat virtual per explotar les emocions del descens. I si vols viure l’experiència de caure al buit, tens una cita amb BigAirbag: podràs llençar-te des de la seva plataforma, a varis metres d’alçada, per aterrar en un gran coixí inflable que frenarà la teva caiguda amb seguretat. La llista d’activitats d’estiu té molt més: acrojump i llits elàstics perquè saltin els nens, caiac, canoes i patinets a pedal en el llac, esports de precisió com el tir amb arc o el minigolf o inclús experiències de tipus “escape room” en plena naturalesa, com l’Explor Games. També pots realitzar una ruta de senderisme en l’anomenat “Sender de Llegendes”, en el què es parla de mites i contes amb personatges fantàstics de la tradició andorrana.

Mont Màgic Family Park Canillo

L’horari d’estiu del sector és de 10 a 18h aproximadament, amb una hora més per la tarda en els mesos de juliol i agost. En els serveis per el visitant en aquest parc d’aventures, hi destaca el restaurant El Forn i la botiga oficial. Com hem dit abans, en quan a l’accés, només existeix l’opció del telecabina de Canillo (no hi ha carretera per accedir a aquesta zona d’aventures). Els tickets d’aquest telecabina s’inclouen en el “Forfait Peatón”, del què parlem a continuació. L’entrada bàsica a Mont Màgic (coneguda com a “Forfait Peatón”, és un passi diari que dóna dret a dues pujades i dues baixades al recinte en el mateix dia, però sense la possibilitat de pujar a les atraccions o realitzar activitats. L’anomenada “Entrada al Parc”, és la que hauràs de comprar si vols gaudir de les activitats d’aquest parc familiar. Dóna accés (no il·limitat) a bona part de les activitats i serveix d’aquest family park. Per exemple, el Màgic Gliss, el BigAirbag o els inflables. I per últim, per a poder gaudir d’algunes atraccions d’aquest parc, hauràs de comprar un ticket a part. És el cas de la tirolina (amb preu diferent segons es realitzi asseguts, estirats o en tàndem), i el múshing. En la taula de preus hi trobaràs diferents opcions segons l’edat del visitant. Per exemple, és gratis fins als 3 anys. També estan exempts de comprar “Forfait Peatón” els que tinguin el forfait de temporada de Grandvalira i Ordino-Arcalís. Hi ha entrades que s’han de comprar necessàriament en les guixetes, com el ticket per una tirolina en modalitat tàndem, ja que els responsables de l’activitat han de comprovar que es cumpleixen els requisits de pes i alçada. Tanmateix, la gran majoria de tickets i entrades es poden reservar i adquirir online en la web oficial de Mont Magic, una opció recomanable que et permetrà organitzar la teva jornada amb antel·lació. Pots consultar preus i treure les teves entrades en aquesta pàgina.

Mont Màgic Family Park Canillo
Mont Màgic Family Park Canillo

I després d’una tarda d’oci i diversió, la nostra proposta és continuar la mateixa amb més oci i diversió, accedint al Palau de Gel d’Andorra, el qual es troba en el centre de Canillo. El Palau de Gel de Canillo és el principal palau de gel a Andorra… i molt més que això: es tracta d’un centre lúdic esportiu amb instal·lacions i activitats per a famílies, amics, parelles i qualsevol altre perfil d’usuari. Per això, és un referent per l’oci esportiu en qualsevol època de l’any, inclòs l’hivern, ja que el seu interior està perfectament climatitzat. Per exemple, la pista de gel es pot convertir al mateix temps en un circuït de karting i la piscina, en l’espai de joc de caiac polo, entre altres opcions. El Palau de Gel és un gran recinte esportiu dedicat, en bona mesura, a les activitats sobre gel gràcies a la seva gran pista de patinatge de més de 1.800m² i unes mesures de 60x30m. És a dir, dimensions olímpiques, éssent la única d’Andorra d’aquest tipus. Aquesta pista és el principal espai esportiu del centre i és utilitzada tant per clubs esportius com per usuaris individuals. De fet conta amb una gran grada amb capacitat per a 1.500 espectadors, que s’omple per a veure les competicions dels clubs del Principat en diferents disciplines (hoquei sobre gel, cúrling, patinatge artístic, etc…) i per altres esdeveniments esportius o d’entreteniment.

Palau de Gel d’Andorra

A més de la pista de gel, l’altre gran espai esportiu del Palau de Gel és la piscina climatitzada: té unes dimensions de 25×12,5 metres, amb una profunditat d’entre 1,60 i 2,10m. És, per tant, ideal per a practicar nombroses disciplines esportives aqüàtiques, però també per a nedar de manera individual. Com a complement, conta amb una petita piscina per a nens, amb una profunditat de 40cm. A l’estiu, a més, està operatiu el solàrium exterior per a prendre el sol. I els que busquin relax, tindran a la seva disposició sauna i cabina de rajos UVA. També conta amb instal·lacions interiors i exteriors per a practicar esports com el tennis, l’squash i el futbol. Tampoc hi falta un gimnàs, l’Urban Gym, al que els usuaris acudeixen a exercitar-se assiduament o de forma esporàdica. Finalment, també disposa d’un auditori amb capacitat per més de 300 persones i una botiga esportiva. Cal recordar que aquest centre lúdic esportiu està operatiu tot l’any.

Palau de Gel de Canillo

El Palau de Gel està obert de dilluns a diumenge, però cada espai té el seu propi horari d’obertura i de tancament: uns obren les seves portes a partir de les 9:00h i altres poden romandre oberts fins a les 21:00h o inclús fins a les 00:00h en ocasions especials. Per tant, et suggerim que consultis la informació actualitzada sobre l’horari d’accés al públic general en els principals espais del recinte: Pista de Gel; Piscina Climatitzada; i Gimnàs. A l’igual que els horaris, els preus del Palau de Gel son molt variats segons l’activitat, l’espai i la modalitat d’entrada. Per conèixer en detall tot això, et suggerim que visitis la web oficial, i en concret, la pàgina dedicada a cada activitat. Els nens menors de 6 anys no paguen entrada, però han d’anar acompanyats d’un adult.

Palau de Gel
Una alternativa a la proposta d’oci i entreteniment que et proposem per la tarda, és realitzar una visita al Santuari de Meritxell, molt a prop de Canillo (a 3,3km del centre de Canillo). La Basílica Santuari de Meritxell és el temple religiós més important d’Andorra. Sense deixar de banda la seva importància espiritual, aquest lloc de culte a la parròquia de Canillo ofereix més raons per visitar-lo, principalment des del punt de vista artístic i paisatgístic. La festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, patrona de les Valls d’Andorra es celebra el dia 8 de setembre, festa de les marededéus trobades als Països Catalans. És un lloc ple de simbolisme per els habitants del Principat. De fet, a dins es troba la imatge de la Verge de Meritxell, patrona del país. Es tracta d’una talla policromada semblant a la peça original romànica, destruïda en l’incendi de 1972. La importància del temple ha servit perquè el Papa Francesc li atorgués el títol de Basílica Menor el 2014, fet que el va convertir en l’únic lloc de culte amb aquesta distinció al Principat. A partir d’aquest moment, Meritxell forma part de l’anomenada Ruta Mariana, que l’uneix amb altres quatre santuaris de gran importància a Espanya i a França: el del Pilar, el de Montserrat, el de Torreciutat i el de Lourdes. Per aquest motiu, el temple s’ha convertit també en un pol d’atracció per als visitants moguts per la fe i l’espiritualitat.
Basílica-Santuari de Meritxell

El Santuari de Meritxell va patir un terrible incendi el 8 de setembre del 1972. No només van quedar destruïts la talla i altres objectes de valor a l’interior, sinó que el foc va arrasar pràcticament tot el santuari. Ja no queda gairebé res del temple original. Tanmateix, podem meravellar-nos en canvi amb una de les obres més interessants del prestigiós arquitecte Ricardo Bofill. El resultat és, en paraules del propi autor, una “recreació del romànic”, l’estil que formava part dels orígens d’aquesta església i que va deixar una gran empremta al Principat. Un altre dels encants de la Basílica Santuari de Meritxell és la seva ubicació privilegiada en una vall tancada de la parròquia de Canillo. Els colors que envolten el temple, blanc pur a l’hivern i verd intens durant la resta de l’any, contribueixen a la solemnitat i a la pau del complex arquitectònic.

Basílica-Santuari de Meritxell

Pots arribar-hi amb cotxe o mitjançant la ruta 1 i 4 del Bus Rurístic d’Andorra, que entre juny i setembre fa un recorregut per altres monuments interessants de Canillo, com ara l’església de Sant Joan de Caselles o la de Sant Joan d’Encamp. El santuari organitza visites guiades durant els mesos de maig a octubre. També tens accés lliure a l’itinerari de naturalesa fins als oratoris de Meritxell i el poble de Prats. Per tots aquests motius, la Basílica Santuari de Meritxell es convertirà en una parada obligatòria per als turistes interessats en la cultura i les tradicions d’Andorra. Oberta cada dia excepte els dimarts, de 9h a 13h i de 15h a 19h, amb entrada gratuïta. Visites guiades gratuïtes de maig a octubre.

Basílica Santuari de Meritxell

Podem combinar una visita al Santuari de Meritxell amb una petita caminada o trekking per la tarda-vespre. Per exemple, podem fer el Camí de Canillo a Meritxell, que té una durada d’1 hora (en 1 sentit) i presenta un desnivell acumulat d’uns 150 metres aproximadament. La caminada és de dificultat fàcil, perfecte per a fer en família. Té una longitud de 3,80km (1 sentit). Tot el trajecte conta amb punts d’aigua i llocs de descans. El camí connecta l’església romànica de Sant Miquel de Prats, punt inicial de la ruta (en el nostre cas, us proposem començar a la mateixa població de Canillo, concretament en la capella de la Santa Creu), i el Santuari de Meritxell, patrona d’Andorra, en l’altre extrem del sender. El recorregut passa per un prat paral·lel a la carretera i segueix la senda senyalitzada amb marques vermelles fins arribar a un extens camp. En el camí hi trobaràs la Creu dels set braços i poc després arribaràs al poble de Prats. Per arribar a Meritxell has de seguir el camí que és l’antic camí reial. Baixant per el camí, pots començar a divisar el santuari i la creu de terme de Meritxell. Aquesta creu del segle XVI també és coneguda com la Creu de Carlemany i era punt de referència per a tots els peregrins que viatjaven fins al santuari. Seguint la senda et trobaràs amb dos oratoris que t’indicaran que has arribat al final del recorregut i al santuari de Meritxell. El camí de tornada és per el mateix camí.

Església de Prats en la ruta fins a Meritxell

I finalment, donarem per finalitzada la jornada, i adjuntem un mapa de google maps amb l’itinerari en cotxe del dia, amb el marcatge dels punts i llocs d’interès i el kilometratge i temps destinat a la ruta (17 minuts / 10,30 kilòmetres).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *