I avui passarem del Sud de Vietnam al Centre de Vietnam. Anirem a l’aeroport de Ho Chi Minh per a volar fins a Da Nang, on ens vindrà a buscar un transport privat que ens durà a fer una ruta durant el dia abans d’allotjar-nos al poble de Hoi An. Primer visitarem el Museu Cham de la mateixa ciutat de Da Nang. Seguirà la visita a les muntanyes de Marbre de la zona de Da Nang, i acabarem la ruta amb la visita a la platja anomenada China Beach, que és on van desembarcar els soldats americans per a la guerra. Un cop arribem a Hoi An, calculem que a mitja tarda, ens quedarà temps suficient per conèixer per sobre la ciutat i fer-hi el primer passeig per adonar-nos de la seva singularitat i bellesa. Acabarem el dia veient la posta de sol des del riu Thu Bon en un passeig en barca molt bonic. |
Índex: 1. Museu Cham de Da Nang 2. Muntanyes de Marbre 3. China Beach 4. Hoi An |
1. Museu Cham de Da Nang
Ens vénen a buscar ben d’hora a la recepció de l’Hotel Vien Dong de Ho Chi Minh. Ens porten a l’aeroport de la ciutat (Aeroport Internacional de Tan Son Nhat), on agafarem un vol que ens durà fins a la ciutat de Da Nang, ubicada en el centre de Vietnam. Adjunto l’enllaç del trasllat privat cap a l’aeroport de Ho Chi Minh
I un cop arribem a l’Aeroport Internacional de Da Nang tenim contractat un trasllat privat que ens ha de portar a Hoi An al final del dia, però durant el mateix dia farem un seguit d’excursions per tres llocs d’interès de la zona de Da Nang. Primer de tot, el transport privat ens conduïrà fins al centre de la mateixa ciutat de Da Nang, on visitarem el Museu Cham de la ciutat (Da Nang Museum Cham Sculpture). De l’aeroport al centre hi ha uns 4,5 kilòmetres (amb uns 10 minuts hi arribem). Es tracta d’un petit museu amb una col·lecció d’escultures i d’objectes d’interès cultural, com vestits i instruments.
Un edifici colonial a l’aire lliure a Da Nang alberga la major col·lecció de talles de Cham del món. El Museu d’Escultura Cham de Da Nang va obrir la seva primera galeria al 1919, i en les dècades posteriors, la col·lecció ha crescut fins a incloure més de 300 peces. Moltes d’aquestes escultures i artefactes de terracota, arenisca i bronze representen deïtats hindús, així com Linga i Yoni.
Entre els elements més importants del museu es troben les peces de pedra arenisca: estàtues de déus i animals, pedestals i altres elements decoratius agafats dels temples Cham. El museu també té una exposició sobre la cultura Cham moderna, que inclou fotografies, roba i clips de pel·lícules.
L’horari de visites del museu és de 7:30 a 17:00h. Per tenir més informació adjunto la pàgina web.
2. Muntanyes de Marbre
Visitat el Museu de Da Nang, el xofer ens porta cap a les Muntanyes de Marbre en el mateix municipi de Da Nang. Del museu a les muntanyes hi ha uns 10,3 kilòmetres (hi arribem de seguida en uns 15 minuts).
Hi ha més opcions per arribar a les muntanyes de marbre de Da Nang. Una altra opció és fer-ho agafant l’autobús nº1 que cobreix el trajecte Da Nang – Hoi An, i té parada just enfront de les Muntanyes de Marbre. La durada del trajecte en bus és d’uns 15 minuts des de Da Nang i de al voltant de 40 minuts des de Hoi An i costa entre 12.000 VND i 25.000 VND. Una altra opció per arribar a les Muntanyes de Marbre és llogar una moto el cost de la qual és d’entre 100.000 VND i 150.000 VND el dia o bé agafar un taxi des del centre de Da nang i Hoi An per uns pocs euros. La quarta opció és utilitzar l’aplicació Grab (l’Uber del Sudest Asiàtic). I per últim, una alternativa molt còmoda és contractar aquesta “Excursió a les Muntanyes de Marbre des de Da Nang”. |
El preu de l’entrada ordinària a les Muntanyes de Marbre és de 40.000 VND, i amb ella podrem pujar a Thuy Son (Muntanya de l’Aigua) per qualsevol dels seus dos accessos. El camí situat en la part oest de la Muntanya de Marbre està composat de 156 graons, mentres que el camí de l’est té 108 graons, ambdos son complicats de pujar, per això recomanem la visita a primera hora. També hi ha la possibilitat d’estalviar-nos les escales i pujar en ascensor. Per això ho podrem fer pagant un suplement de 15.000 VND (30.000 VND la pujada i la baixada). Del conjunt que formen les Muntanyes de Marbre, només s’ha de pagar entrada a Thuy Son o Muntanya de l’Aigua, la visita a la resta de les muntanyes és gratuïta. L’horari de visita a les Muntanyes de Marbre és de les 7:00 a les 17:30h.
Us recomanem començar la visita a les Muntanyes del Marbre per la porta 2. Encara que aquest camí és el que té més escales, la pujada val la pena. A més en el tram final s’ubica una espectacular escultura d’un drac. Entre tots els racons que visitar en les Muntanyes de Marbre per ordre de recorregut aconsello no perdre-us les següents:
Pagoda de Ling Ung i Torre Xa Loi
Un cop pugem les escales ens dóna la benvinguda un gran buda blanc que forma part de la Pagoda Ling Ung, un lloc custodiat per dos dracs ferotges.
Si seguiu el camí de l’esquerra arribareu a un mirador en el que s’hi troba la Torre Xa Loi, pertanyent a la Pagoda de Ling Ung, una bonica construcció de 15 metres d’alçada realitzada en pedra amb orientació cap a la costa que data de 1997.
Cova Tang Chong
Just al costat de la pagoda Ling Ung es troba la cova Tang Chong, una de les més sorprenents de les Muntanyes de Marbre.
Us aconsello recórrer tots els secrets d’aquesta cova. Pujant una petita escala, just al principi, podreu admirar un buda que mai us haguéssiu imaginat que estigués allí. A nosaltres aquest “secret” ens el va ensenyar una de les senyores encarregades del manteniment de la cova.
Cova Hoa Nghiem
Previ a l’accés a la cova central de les Muntanyes de Marbre, la cova “Huyen Khong”, hi trobarem una petita cova amb una talla d’una Buda femenina molt popular a Vietnam, coneguda també com la dehesa de la Misericòrdia.
Cova Huyen Khong
Baixant unes escales custodiades per quatre estàtues que representen a ferotges guerrers, arribareu al que és sens dubte el lloc més impressionant de les Muntanyes de Marbre, la cova “Huyen Khong”, una enorme cavitat amb un ambient místic que sens dubte us envoltarà.
Aquesta gran cova està presidida per un enorme buda amb les cames creuades en actitud de meditació. No és estrany trobar en aquest lloc a fidels resant a aquesta gran imatge. Com a curiositat us explicaré que aquesta cova va servir com a hospital del Vietcong en el 1968, per lo què en la part de la dreta de la cova hi trobareu unes plaques que commemoren als herois vietnamites que varen morir en aquest lloc.
Pagoda de Tam Ton
La pagoda de Tam Ton és una de les que més conviden a la relaxació de les Muntanyes de Marbre ja que es troba ubicada en un lloc idíl·lic envoltada de plantes tropicals.
Pagoda Tam Thai
Després d’aquest recorregut podreu abandonar les Muntanyes de Marbre per l’entrada 1, junt a la qual es situa la Pagoda Tam Thai, el temple més antic del complexe ja que data de 1630. Aquest lloc posseeix uns frescos que representen el naixement i il·luminació de Buda. A més, enfront de la mateixa es situa un simpàtic i bell buda.
I finalment, també trobem un mirador des de la Muntanya de l’Aigua (Thuy Son), amb vistes als entorns i al poblet de sota el qual viu dedicat a la talla del marbre:
3. China Beach
I el cotxe amb el xofer ens espera a l’entrada de les muntanyes quan hi baixem per anar a la tercera de les atraccions de Da Nang que volem visitar. Es tracta de la platja de China Beach. És una platja de sorra blanca famosa pel desembarcament dels soldats americans durant la guerra.
Actualment la platja no es diu així, perquè el govern de Vietnam va prohibir que es digués així en el 2012. Actualment la platja es diu My Khe, i es troba a uns 7,6 kilòmetres de les Muntanyes de Marbre.
4. Hoi An
I continuem amb la nostra ruta, aquest cop sí, anant fins a Hoi An on tenim el nostre allotjament i on ens hi passarem dues nits (i 3 dies). De China Beach fins a Hoi An hi ha uns 25 kilòmetres (hi tardem uns 35 minuts per arribar-hi). El primer que fem és acomiadar-nos del xofer particular que hem tingut en el dia d’avui, i anar al nostre Hotel a deixar-hi les maletes. L’hotel és diu Vinh Hung 3 i es troba a 5 minuts a peu del centre històric d’aquesta ciutat.
Hoi An és sens dubte, la ciutat més bonica de Vietnam, la que més vàrem gaudir, la que més ens va enamorar, un destí imprescindible en qualsevol viatge a Vietnam. Els seus carrers son un veritable espectacle, centenars de fanalets per tot arreu, temples meravellosos, botigues de barrets típics vietnamites, cafès, sastreries o un passeig en barqueta per el riu Thu Bon son només algunes de les coses que fer i veure a Hoi An. Un poble pintat quasi en la seva totalitat de groc, un lloc ple de màgia, vida i història, on sembla que el temps s’ha aturat en el segle XIX. La ciutat dels fanalets de mil colors segur que es convertirà en un dels vostres llocs preferits de Vietnam. Situada en el centre del país, en la província de Quang Nam, aquesta ciutat costanera, coneguda en el segle I com a Lam Ap Pho (Ciutat de Champa), va arribar a ser un dels majors ports comercials del Sudest Asiàtic durant els segles XVI i XVII. Quan el riu Thu Bon va començar a sedimentar, els comerciants varen decidir abandonar la ciutat, deixant un llegat històric i arquitectònic que va fer que la UNESCO l’anomenés Patrimoni de la Humanitat.
El primer que vàrem fer a Hoi An quan hi vàrem arribar va ser anar a donar un volt i passejar pel seu petit centre històric. Dic “petit”, perquè no és necessari desplaçar-nos en cap mitjà de transport per a la seva visita. Es pot anar d’una punta a l’altra caminant de bon grat.
Hoi An, com hem dit, fou un important centre de comerç entre els segles XV i XIX, i allí s’hi assentaren els immigrants xinesos en el sud de Vietnam. Varen construïr salons d’assamblees en la ciutat, on poder socialitzar i fer-hi negocis. Cada saló es va construïr per a un grup ètnic diferent. Actualment només en queden cinc. En el Casc Històric és on es troben quasi tots els punts d’interès que veure a Hoi An. Podeu recórrer-lo lliurement, però si voleu visitar alguna de les seves centenàries cases de famílies influents, les seves antigues assamblees o els seus museus tindreu que comprar un ticket. Aquest ticket permet l’entrada a 5 dels 22 monuments que veure a Hoi An i teniu varis dies per gastar-lo. Costa 120.000 VND (uns 4,55 €) per persona i podeu comprar-lo en l’oficina de turisme que es troba just a davant del pont cobert japonès.
Les seves famoses cases baixes amb façanes grogues tenen una combinació d’influències d’estil asiàtic, especialment xinès i japonès, amb estil europeu. Les parets son llises i la fusta també hi és present. Els fanalets s’encarreguen d’adornar encara més la ciutat penjant entre els edificis a ambdós costats del carrer. Segons la UNESCO, un total de 1.107 edificis componen el Centre Històric de Hoi An. Podria explicar-vos molts detalls sobre aquest lloc però lo millor és que ho experimenteu vosaltres mateixos passejant pels seus carrers. Un aspecte molt positiu del centre històric de Hoi An és que el tràfic no és com en altres llocs de Vietnam. De fet, durant gran part del dia i la nit, els cotxes hi tenen prohibit l’accés. Només veuràs alguna bicicleta o moto. Passejar pel el seu centre històric de nit és algo imprescindible que fer a Hoi An. La llum del sol se’n va però centenars de fanalets s’ocupen de donar llum als carrers, creant una atmosfera plena de màgia. Et recomano molt tota la zona al voltant del riu, ja que és la que més ambient té.
Quan portem una bona estona anant amunt i avall, ens n’adonem que el capvespre s’acosta. Ja ens dedicarem demà a la tarda de visitar a fons el Centre Històric entrant en algun dels seus monuments, però avui, és el dia que gaudirem de Hoi An quan es va fent fosc. Així doncs, ens relaxem i anem a caminar cap a les ribes del riu Thu Bon per a realitzar un passeig en barca i contemplar la meravellosa posta de sol de Hoi An. Ens trobem amb multitud de barquers que ofereixen un passeig de mitja hora. Algunes barques eren de motor, però a mesura que avançàvem cap al pont de les llums les barquetes eren ja les tradicionals de fusta on volíem pujar-hi.
Vàrem negociar el preu de mitja hora de passeig i una espelma de paper per cadascú. El moment del dia era perfecte, doncs el sol s’estava amagant i la llum era preciosa. Lo dolent és que no estàvem sols. El riu semblava una pista dels cotxes de xoc, però en barques de xoc. Tot ple de turistes!!!
Tot i així, us recomanem 100% a que feu el mateix, i sobretot, a la mateixa hora. Doncs quan el sol acaba de pondre’s, la gent comença a tirar els fanalets de paper que contenen una espelma i l’aigua s’omple d’espelmes flotants. Les llums del pont i de tot Hoi An comencen a encendre’s i el resultat és aquesta meravella que veieu en les fotos.
Com podeu observar, el passeig en barca per el riu Thu Bon és una de les coses a fer a Hoi An que més ens van agradar. Si voleu, podeu reservar aquí aquest creuer amb sopar per el riu Thu Bon.
Ja era de nit, el cel estava negre però Hoi An brillava amb tota la seva força. Si de dia aquesta ciutat ja ens havia enamorat, de nit ens va deixar sense paraules. No podíem deixar de fer-los-hi fotos i vídeos a les làmpares de les barques que navegaven per el riu, als fanalets que la gent llençava, a les llums que adornaven els carrers i restaurants, a les botigues… Tot era espectacular.
Vàrem creuar dos o tres cops el pont de les llums i vàrem contemplar tot aquest espectacle des de dalt. Ens vam quedar una bona estona embadalits veient les barquetes passar una i altra vegada. Només creuar el pont ens trobem amb el mercat nocturn de Hoi An, que es monten totes les nits a partir de les 18-19 hores. El mercat és bastant gran i en els seus posts hi podreu trobar souvenirs i provar la gastronomia local. Hi sol haver-hi molt d’ambient en el mercat nocturn…
Vàrem passejar una bona estona pels carrers fins a trobar les botigues de fanalets que s’han fet famoses a instagram. Els propietaris farts de que la gent es fes fotos i no comprés res han decidit cobrar 1$ per persona per a tot aquell que vulgui fer-se la foto. Ja us avanço que hi havia cua…
Al cap d’una estona de passeig, vàrem anar a sopar, i després de sopar vàrem seguir passejant una bona estona pels carrers de Hoi An i guardant les imatges en la nostra retina.
I ja era l’hora d’acomiadar-nos del Casc Històric de Hoi An, i així ho vam fer. Ens en vàrem anar a l’hotel i vam anar a fer-nos una capbussada a la piscina que hi havia. La millor manera d’acabar el dia…
Adjunto un mapa de google maps amb l’itinerari concorregut en el dia d’avui i amb el marcatge de les atraccions i monuments més importants que hem vist o visitat (de l’Aeroport de Da Nang fins a Hoi An):