Categories
NOVA ZELANDA

DIA 3: NORTHLAND: TE PAKI GIANT DUNES + NINETY MILE BEACH + KAURI COAST I WAIPOUA FOREST. Nit a Kauri Coast

I en el tercer dia del viatge ens desplaçarem cap al sud de la regió de Northland, en direcció a la mateixa Auckland i posteriorment a la Península de Coromandel. Sortirem de Cape Reinga i de seguida farem la primera aturada, a Te Paki Giant Dunes. Més al sud també ens aturarem a la Ninety Mile Beach, una platja coneguda perquè per ella s’hi pot conduïr en marea baixa. La propera parada ja no serà fins a la costa de Kauri Coast, on visitarem alguns boscos de kauris. Finalment, ens aturarem per passar la nit a un Camping enmig d’aquesta zona dels boscos.
Índex:
1. Ninety Mile Beach
2. Kauri Coast
3. Waipoua Forest

1. Ninety Mile Beach

Què veure a la regió de Northland és la pregunta que ens vàrem fer quan vam decidir visitar aquesta part de l’Illa Nord de Nova Zelanda, després de visitar Cape Reinga, el punt més al nord del País dels Núvols. I tenim que dir que de seguida ens vàrem donar compte de que seria possiblement un dels llocs que no oblidaríem mai més, en part degut a la possibilitat de veure un dels símbols del païs: els seus famosos kauris.

La nostra primera parada de la ruta d’avui és Te Paki Giant Dunes, a només 19,4km del camping on hem passat la nit (Tapotupotu Campsite). Hi arribem després de recórrer un tram de carretera no asfaltat, que ens demostra que l’autocaravana també pot circular per aquest tipus de carreteres, encara que sigui a menys velocitat i prestant més atenció.

Te Paki Giant Dunes

No massa conegudes pels viatgers, passejar per les Dunes Te Paki és una de les coses que fer a Northland que no et pots perdre. Amb 7 kilòmetres quadrats de dunes, aquesta zona del cap és perfecta per gaudir d’un passeig i conèixer un dels paisatges més sorprenents del país en el que les gegantines dunes de sorra daurada dónen pas al mar.

Te Paki Giant Dunes

L’entrada és gratuïta i al ser un espai natural, que no està tancat, no té horaris. Malgrat això, et recomanem sempre que sigui possible arribar a primera hora del matí o a última hora de la tarda per evitar els turistes que vénen amb alguna agència a practicar sandboard. Encara que els últims kilòmetres es recorren per una carretera que no està asfaltada, no tindràs cap problema encara que portis una autocaravana. Al final de la mateixa carretera veuràs un petit aparcament gratuït on podràs deixar el vehicle. Les dues es formen als costats del rierol Te Paki, per lo què a vegades si aquest porta molta aigua, tindràs que creuar-lo. No és gens fondo, però sí que tindràs que mullar-te els peus per a poder accedir a les dunes si aquest porta un xic d’aigua. No hi ha senders marcats. La única manera de conèixer el lloc és pujar a les dunes, sempre portant aigua i protector solar i una vegada en la zona més alta, gaudir de les increïbles vistes. La visita et portarà més o menys una hora si puges a la duna més alta.

Te Paki Giant Dunes

Després de pràcticament una hora gaudint de les Te Paki Dunes, posem rumb al següent punt de la ruta que no és altre que la Platja de les 90 Milles, una de les més famoses de la Illa Nord i inclús ens atreviríem a dir, del país, a la que accedirem per una entrada a uns 90 kilòmetres de les dunes.

Te Paki Giant Dunes

Ahir coneixíem Cap Reinga, la part més al nord de Nova Zelanda, que a més del seu gran simbolisme i importància, és el final d’una abrupta costa de quasi 110 kilòmetres. En la part contrària, ens hi trobem la famosa Ninety Mile Beach o platja de les 90 milles, 90 kilòmetres (no milles) de dunes de sorra a les que es pot accedir per varies entrades, incloses les Te Paki Dunes que hem visitat anteriorment. Aquesta, tanmateix, no és coneguda per les seves dunes, sinó per ser una de les poques platges en les que es pot conduïr a Nova Zelanda. Aquesta platja es considera “una carretera”, encara que únicament es pot recórrer amb marea baixa i un 4×4. En cas de fer-lo en un altre moment o amb un altre tipus de vehicle, serà sota la teva responsabilitat. No seria la primera notícia que llegim d’un cotxe que es queda atrapat a la sorra.

Ninety Mile Beach

És important tenir en compte aquesta dada per varies raons: com hem comentat, la platja de les 90 milles comença just a Te Paki, però aquest accés està únicament habilitat per a 4×4’s per lo què és impossible accedir amb qualsevol altre tipus de vehicle. Això també passa en vàries de les altres entrades, per lo que si vas amb un turisme o en autocaravana, la millor opció o almenys la que nosaltres vam prendre, és l’entrada que hi ha al costat del Ninety Mile Beach Holiday Park, en la West Coast Road. Des d’aquesta carretera podràs accedir perfectament a la platja, deixar l’autocaravana i entrar caminant a més de veure les vistes des d’un petit mirador. En el cas de que vulguis accedir amb el teu vehicle, també podràs fer-ho, sempre sota la teva responsabilitat.

Recorda que únicament es recomana conduïr per la Platja de les 90 milles amb 4×4 i 2 hores abans o després de la marea baixa. Pots consultar l’horari de les marees a Google o en alguna pàgina com “Metservice”, també súper pràctica per consultar el temps a Nova Zelanda. També has de saber que cap companyia de lloguer de cotxes o lloguer d’autocaravanes et cubrirà en cas de qualsevol contratemps conduïnt en una platja, per lo que això també és algo a tenir en compte abans de decidir si tens l’experiència o no. Una altra de les coses importants és que en la zona d’accés que et recomanem no hi ha cobertura Spark, per lo que no tindràs internet ni possibilitat de fer trucades.
Platja de les 90 milles
Platja de les 90 milles

Tal i com comentàvem anteriorment, la nostra decisió passa per recórrer els 90 kilòmetres que ens separen de les dunes Te Paki fins a la última entrada a la Platja de les 90 Milles, un recorregut que fem en un parell d’hores, envoltats d’un paisatge que sembla d’un altre món i que a partir d’ara, serà una constant en aquest viatge a Nova Zelanda. Un cop arribats i després de deixar l’autocaravana en el parking gratuït, ens endinsem en un dels paisatges més espectaculars de les Terres del Nord de Nova Zelanda, gaudint d’una platja amb una gran longitud i paisatges increïbles que l’envolten.

Platja de les 90 Milles

Després de dues hores, durant les que aprofitem per menjar enfront a la platja, decidim abandonar la Platja de les 90 Milles posant rumb a un altre dels llocs a veure a Northland: la Kauri Coast o Costa Kauri, 110 kilòmetres de costa, entre les zones de Kaipara i Hokianga, en les que es poden veure els famosos boscos de kauris, un dels símbols de Nova Zelanda.

2. Kauri Coast

El primer a tenir en compte és que al llarg de la Kauri Coast es poden visitar diferents boscos, entre els que destaquen el Bosc Waiporua i el Trounson Kauri Park. En el nostre cas i per la ruta que estem fent, des de la zona nord de l’illa al sud, el primer amb el que ens trobarem és amb Waiporua i per lo tant, serà el primer que visitem. Per arribar fins aquí, recorrerem 130 kilòmetres des de la platja de les 90 milles, en uns 90 minuts de trajecte, que inclouen un petit ferry que s’ha d’agafar en la localitat de Rawene. El preu d’aquest ferry és de 40NZD per la nostra autocaravana i 2NZD per adult i el trajecte és d’uns 15 minuts (surt un ferry cada mitja hora aprox.).

Ferry a Rawene

I així, després de creuar aquesta llengua d’aigua, en 15 minuts, arribem a Narrows, des d’on continuem la nostra ruta per Northland ara sí, endinsant-nos de ple en la Kauri Coast, un dels llocs que veure a Nova Zelanda imprescindibles, on ens comencem a sentir com en Jurassic Park, envoltats de la vegetació més impressionant en la que predominen les falgueres gegants. I així, envoltats de la naturalesa més salvatge, arribem a Waipoua Forest, per després de deixar l’autocaravana en el parking, endinsar-nos en un dels boscos més bells de Nova Zelanda.

Com comentàvem anteriorment, aquest tros de costa de 110 kilòmetres, amaga en els seus boscos alguns dels preuats kauris de Nova Zelanda, els arbres més grans del país que poc a poc i després de la colonització britànica, han anat desapareixent, sobretot després de la tala indiscriminada. Encara poden veure’s en algunes zones més de Nova Zelanda, de les que et parlaré en els pròxims dies, és en la Costa Kauri on es poden veure els exemples més grans i també més famosos. Aquests arbres, degut a la seva estructura i aparença, han estat i segueixen sent cobdiciats per molts per a la construcció de barques o cases, i inclús per a decoració, algo podràs veure en les botigues de moltes localitats en les que s’exhibeixen peces úniques de kauri a preus tant excessius com la qualitat del seu protagonista.
Kauri Coast

Degut a aquesta tala indiscriminada, actualment s’intenten preservar i cuidar al màxim els exemplars de kauris que encara es poden trobar en el país, per lo que per això fa falta ésser molt minuciós amb certs aspectes, perquè la nostra visita no els hi provoqui cap mal. Per això s’han de seguir certes normes que veuràs en l’entrada dels boscos de kauris:

  • Netejar-te les sabates/botes amb els raspalls que hi ha en les màquines
  • Xafar fort sobre les plaques que t’impregnaràn les soles de desinfectant
  • A més d’aquest procés, és important no sortir mai dels senders marcats, tocar els arbres o deixar qualsevol tipus de deixalla o escombraries.
Sistema de protecció per els kauris

3. Waipoua Forest

Dins de la Kauri Coast, un altre dels llocs que veure a Northland, hi ha dos boscos de kauris principals, el Bosc Waipoua i el Trounson Kauri Park, als que pots accedir de forma gratuïta. El més famós és Waipoua Forest que fou declarat en l’any 1952 reserva forestal després de la tala indiscriminada de la que hem parlat anteriorment i que actualment és controlat per els iwi, una tribu local de la que pots conèixer molt més en el Centre de Visitants de Waipoua. Dins de Waipoua hi ha diferents senders que et porten fins als kauris més famosos del bosc:

  • Tane Mahuta: Si estàs fent la ruta que fem nosaltres pels llocs a veure a Northland, tane Mahuta serà la teva primera parada dins del Bosc Waipoua a més d’un dels llocs que veure a Northland que no et pots perdre. D’entre 1500 i 2000 anys de vida, aquest és el kauri més antic del món i té el nom maorí del déu del bosc. Per a poder arribar-hi únicament has de seguir el curt sender de pocs metres i apropar-te als dos miradors des dels que podràs observar aquest increïble arbre de quasi 52 metres d’alçada i 14 metres de diàmetre.
Tane Mahuta a Waipoua Forest
  • Te Matua Ngahere, Four Sisters, Yakas: A 1 kilòmetre de Tane Mahuta, que pots recórrer en cotxe, es troben els kauri Walks, tres senders de diferent durada que et porten als tres kauris mencionats anteriorment. El primer d’ells és de 40 minuts i et porta fins a Four Sisters, un kauri de 4 troncs, d’aquí el seu nom, que estan units per la base. Encara que no és el més longeu ni tampoc el més gran, s’ha de dir que veure 4 troncs units per una mateixa base no és una cosa gens habitual.
Four Sisters

El segon dels senders és d’uns 20 minuts i et porta fins a Te Matua Ngahere, conegut com el “pare del bosc” ja que té 30 metres d’alçada i quasi 17 metres de diàmetre, fent d’aquest el kauri amb el tronc amb més diàmetre del món.

Te Matua Ngahere

El tercer dels senders és el que et porta fins a Yakas, el setè kauri més gran del món, al que pots arribar després d’endinsar-te en el bosc durant una hora més o menys i encara que és un dels que més ganes teníem de fer, ja que vam llegir que el recorregut és molt atractiu, en aquest moment estan acondicionant la zona, per lo què està restringit l’accés.

Waipoua Forest

Tingues en compte que encara que la guia Lonely Planet s’indica que a Waipoua Forest tanca a les 6 de la tarda, nosaltres no hem vist rètols ni res que impedeixi l’accés, per lo què interpretem que pots venir a qualsevol hora del dia, sempre que hi hagi llum per a poder gaudir del lloc.

Com comentàvem anteriorment, en la Kauri Coast també pots visitar el famós Trounson Kauri Park, que està a uns 11 kilòmetres al sud de Waipoua Forest. Aquest bosc de 450 hectàrees pots conèixer-lo a través d’un sender circular que passa al costat de varis exemplars de kauris, tots ells espectaculars, però menys impressionants que els que pots veure a Waipoua Forest. Degut a això i que en el nostre cas ja és més de mitja tarda, decidim deixar aquesta visita i anar directament al què serà el nostre allotjament d’aquesta nit. Si tens temps o fas el recorregut en sentit contrari, creiem que aquesta pot ser una visita que complementi perfectament a Waipoua Forest, ja que encara que resulti menys impressionant, l’experiència de passejar pel bosc t’assegurem que és realment màgica.
Trounson Kauri Park

I així, després d’aquesta increíble visita que ens ha portat a conèixer un dels llocs més impressionants de Nova Zelanda, posem camí a Kauri Coast Top 10 Holiday Park, el nostre allotjament a Northland, a 20 kilòmetres de Waipoua i uns 30 minuts de trajecte.

Kauri Coast Top 10 Holiday Park, en la Kauri Coast

El motiu pel qual hem escollit aquest allotjament és la possibilitat de veure cucs lluminosos, com els que veurem més endavant a Waitomo, en un dels senders que hi ha en el càmping. I després de l’experiència, tenim que dir que encara que no se’n veuen molts, és totalment recomanable sobretot si encara no has estat a les coves, ja que aquí com diem, únicament se’n veuen molts pocs. Lo que no sabíem ni intuïem és que estem davant d’un dels cels més increïbles que haguem vist mai. Això ens recorda amb lo afortunats que som i l’increïble viatge que ens queda encara per recórrer.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 5h i 24min, en un trajecte final de 356,00 kilòmetres):

I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit del segon dia, en aquest cas es tracta, com hem dit abans, del Kauri Coast Top 10 Holiday Park, que es troba de ple a la Kauri Coast.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *