El dia d’avui el dedicarem completament a explorar Golden Bay, una badia situada en la costa Nord-Oest de l’Illa Sud de Nova Zelanda. Començarem el dia visitant Te Waikoropupu Springs, les aigües més cristal·lines del món, o això és el què diuen. Després ens acostarem a conèixer la meravellosa platja de Wharariki Beach, i caminarem fins al Cape Farewell Track. Ja a mitja tarda, ens en tornarem cap a Nelson i d’allí farem la carretera Wai-Ti Valley Road, que ens portarà als Nelson Lakes. Passarem la nit al Lake Rotoiti. |
Índex: 1. Te Waikoropupu Springs 2. Wharariki Beach 3. Cape Farewell Track 4. Wai-Ti Valley Road 5. Nelson Lakes |
1. Te Waikoropupu Springs
Com hem dit, aquest dia el dedicarem íntegrament a explorar Golden Bay, una badia situada en la costa nord-oest de l’Illa Sud de Nova Zelanda. Començarem el dia visitant Te Waikoropupu Springs, les aigües més cristal·lines del món. I llavors ens acostarem a conèixer la meravellosa platja de Wharariki Beach, per nosaltres la platja més bonica i salvatge que haguem vist fins ara. Abans de posar els nostres ulls a Golden Bay, gaudirem d’un viatge per carretera increïblement panoràmic. A menys de 20 minuts de Kaiteriteri, gaudim de les vistes de la carretera SH 60 al seu pas per Takaka Hills, conegut també com “muntanya de marbre”. Hi ha miradors senyalitzats al llarg del camí.
En la zona, si disposes de temps, no et pots perdre les meravelles subterrànies de Harwoods Hole (176 metres de profunditat) i les coves de Ngarua. |
Les fonts de Te Waikoropupu (també conegudes com Pupu Springs) son les fonts d’aigua dolça més grans de Nova Zelanda i les fonts d’aigua freda més grans de l’hemisferi sud, amb un índex de claredat de 75m, lo que significa que també contenen una de les aigües més clares mai mesurades. Les fonts es troben a l’altre cantó del turó, prop de la ciutat de Takaka, i son un “wahi tapu” (lloc sagrat) per la tribu maorí local. Pots fer un passeig tranquil pels passadissos i llegir els panells interpretatius al llarg del camí. Hi ha una caminada circular de 45 minuts.
Es troben a 61 kilòmetres de Kaiteriteri (1 hora i 10 minuts de trajecte). Adjunto l’enllaç de l’emplaçament.
2. Wharariki Beach
A mesura que la carretera condueix cap a l’oest, les fabuloses vistes de Golden Bay et mantindran entretingut. L’enorme badia de sorra és famosa per les seves vieires. Collingwood és l’últim assentament de qualsevol tamany abans de Farewell Spit, una llarga llengua de sorra de 34 kilòmetres de llarg que envolta els trams superiors de la badia. L’arenal és un santuari d’aus i uns aiguamolls d’importància internacional i està molt protegit. Triguem uns 25 minuts a arribar a Collingwood. Hi ha una empresa que es diu Farewell Spit Eco Tours, a Collingwood, que et poden portar en un viatge inoblidable al far històric, la colònia d’alcatraços i al punt més septentrional de la Illa Sud, el Cap Farewell.
En el cantó del cap Farewell del mar de Tasmania es troba la platja Wharariki, un lloc bonic i salvatge on el vent i les onades han creat enormes formacions rocoses i de dunes de sorra. Les corrents son perilloses, per lo què no es recomana nedar, per lo què la millor experiència a Wharariki és sens dubte una caminada a cavall, encara que també molts opten per fer un curt passeig de 20 minuts cap a la platja per capturar les extraordinàries formacions rocoses amb la càmara.
Si t’interessa fer una passejada a cavall pels entorns i la platja de Wharariki, t’has de posar en contacte amb l’empresa “Cape Farewell Horse Treks”, ubicada a Collingwood. |
Es tracta d’una platja de sorra, famosa per la seva formació rocosa en forma d’arc, a la que s’hi accedeix per un dels tres coneguts senders que hi ha. Un passeig fàcil per la costa més espectacular de la regió, passant per terres de cultiu i boscos.
Uns quants dies a Golden Bay simplement no son suficients i et recomanem prendre’t un temps per submergir-te en tot lo què hi ha per oferir-te. Hi ha moltes botigues d’artesania local i menjar artesanal, cascades i passejos per la naturalesa, llocs de rodatge de “El Senyor dels Anells” i, si et sents més aventurer, inclús pots gaudir del teu propi sopar a Anatoki Salmon. |
El camí cap a Wharariki Beach passa per prats agrícoles i a través d’una secció de bosc costaner, abans d’arribar a la bonica costa assotada pel vent. El millor moment per visitar-la és durant la marea baixa, quan pots caminar al llarg de la platja i contemplar costes espectaculars, cavernes, illes i enormes dunes de sorra al llarg del camí. De Collingwood a Wharariki Beach hi ha uns 28,30 kilòmetres (uns 33 minuts de trajecte). Els últims 6 kilòmetres fins al gran aparcament de la platja (Wharariki Beach Carpark) son de grava i en principi la via està en bon estat. De l’aparcament surt el sender que ens porta a la platja, en uns 15 minuts hi som (1 kilòmetre de longitud).
3. Cape Farewell Track
La nostra intenció és, un cop coneguda la platja, continuar pel mateix camí que ens ha de portar al Cape Farewell. Se’n diu Cape Farewell Track. Son 1,7 kilòmetres d’anada i la tornada la fem pel mateix camí. En total, contem que hi ha 1 hora i mitja anar i tornar, per un camí amb unes vistes espectaculars de platges, formacions rocoses i penyasegats. En el 2020, es va establir l’Ecosantuari Wharariki en les 2,5 hectàrees més al nord del cap, envoltat per una tanca a prova de depredadors per a protegir aus marines, plantes nadiues estranyes, cargols gegants i “geckos”. A prop del Cape Farewell també hi ha un aparcament destinat a tot tipus de vehicles. Si t’interessa desestimar la caminada de Wharariki Beach fins al cap, pots anar a aparcar en aquest aparcament, també amb accés per una pista de terra i grava.
4. Wai-Ti Valley Road
Hem de tenir en compte que la nostra intenció pel dia d’avui també està en la tornada “cap a les zones més civilitzades”, en aquest cas, cap als Nelson Lakes. Això, desfent tota la ruta del dia d’avui i part de la del dia d’ahir fins a Nelson, allargant fins al Llac Rotoiti, és d’un mínim de 3 hores i quart. No ens allargarem més en aquesta descoberta que hem realitzat avui de la platja Wharariki i del Cape Farewell, i agafarem el camí de tornada fins a l’aparcament on tenim l’autocaravana. El camí de retorn és superespectacular i té el seu timing. Passat Nelson, seguint per la SH 6, seguirem fins a Belgrove, on trencarem per la carretera Wai-Ti Valley Road que ens durà en qüestió de uns 40 minuts fins al Lake Rotoiti, que és on anem avui a allotjar-nos (enmig dels Nelson Lakes).
Els últims kilòmetres de la nostra etapa d’avui discorren per la Wai-Ti Valley Road, una carretera preciosa amb unes vistes impressionants a les cimes de les muntanyes nevades del sud. Estava clar que un trosset de l’illa sud s’anava a quedar per sempre en els nostres cors viatgers. I és que hi ha paisatges que sabem que no es poden trobar en cap altre lloc del món. Avui n’hem tingut una bona mostra.
5. Nelson Lakes
I amb les últimes llums del dia arribem al Llac Rotoiti, ja dins del Nelson Lakes National Park. I quin capvespre! Realment impressionant. Fou, sense cap mena de dubte, un dels millors capvespres de tot el viatge. Podríem haver-nos quedat hores i hores asseguts en aquest moll de fusta mirant a l’horitzó, inclús quan ja no hi havia pràcticament llum.
En aquesta zona del llac Rotoiti hi ha varis campsite bonics per quedar-se. Nosaltres vam triar a Jetty Campground, que està bastant a prop i té unes vistes del llac molt espectaculars.
Dins del Nelson Lakes National Park, hi ha moltes rutes de senderisme per fer. De les mateixes, ens decantaríem per la que puja al Mount Robert. Es tracta d’una ruta circular que en realitat uneix dues rutes (Paddy’s Track i Pinchgut Track). Recomanen començar a fer la pujada per Paddy’s Track i acabar per fer la baixada per Pinchgut Track. Son 9 kilòmetres, la ruta és circular i es tarda al voltant de 5 hores. Per si teniu ganes i temps. Us deixo la web oficial del Mount Robert per si voleu més informació. |
A prop, a la població de St. Anaud, hi ha el Centre de Visitants dels Nelson Lakes. Val la pena entrar-hi i documentar-se amb la informació que disposen. Adjunto l’enllaç amb la pàgina del Parc Nacional. L’horari d’obertura del Centre de Visitants és de 8:00h a 16:30 hores. |
Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 5 hores i 36 min, en un trajecte final de 336,00 kilòmetres):
També adjunto el recorregut realitzat a peu des de l’aparcament de la platja de Wharariki Beach fins al Cape Farewell (recorregut d’anada, el de tornada és el mateix), en un mapa de google maps:
I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, del Jetty Campground, al poble de St. Anaud, a la vora del llac Rotoiti (Nelson Lakes).