Categories
NOVA ZELANDA

DIA 16: VISITA ALS GLACIARS: GLACIAR FRANZ JOSEF + LAKE MATHESON + GLACIAR FOX. Nit a Fox Glacier

L’objectiu en el dia d’avui és visitar els 2 millors glaciars de que disposa Nova Zelanda: el Glaciar Franz Josef i el Glaciar Fox. Entremig visitarem també el Lake Matheson que disposa de vistes impressionants als entorns i al Mount Cook.
Índex:
1. Glaciar Franz Josef
2. Lake Matheson
3. Glaciar Fox

1. Glaciar Franz Josef

El Glaciar Franz Josef és el primer dels objectius del dia d’avui. Ben d’hora pel matí ja ens acostem a la zona dels glaciars. De l’allotjament a l’últim pàrking per iniciar la caminada hi ha només uns 6,1 kilòmetres (uns 10 minuts en autocaravana). El tenim a tocar! Quan travessem el poble de Franz Josef veiem lo animat que està, i és que no podem negar que aquesta zona és una de les més visitades del país, sobretot en aquesta època, i per lo tant i com no podia ésser d’una altra forma, les infraestructures també son molt més àmplies que no en altres llocs que hem visitat anteriorment. No ens parem i continuem la petita ruta fins arribar al parking del Glaciar Franz Josef, a aquestes hores també força animat, on deixarem l’autocaravana i ens plantarem enfront el mapa per decidir quin és el sender al que volem enfrontar-nos: mitja hora fins al primer mirador o una hora i mitja fins al final. La decisió és fàcil: El segon i més llarg per a poder donar les gràcies per l’increïble dia que podrem gaudir en la zona dels glaciars.

Glaciar Franz Josef

Conegut, junt al glaciar Fox, per ser els glaciars més propers a l’oceà del món, a més expliquen amb la característica d’existir gràcies a les nombroses pluges de la Costa Oest i la neu que s’acumula, formant seccions de gel a més de 20 metres de profunditat, que van lliscant poc a poc per la vall. Malgrat això, no podem oblidar que degut al canvi climàtic, el Glaciar Franz Josef està sofrint un retrocés impressionant que podràs anar veient i entenent gràcies als panells informatius que hi ha al llarg de tot el sender.

Sender cap al glaciar Franz Josef

Donat a conèixer per primera vegada per Julius Haast en l’any 1865, aquest li va donar el seu nom actual, encara que no podem negar que la llegenda que envolta al Glaciar Franz Josef és molt més romàntica i agradable a les orelles. Expliquen els maorís que un jove travessava les muntanyes quan va relliscar d’una d’elles i va morir. La seva nòvia, al saber-ho, no va poder deixar de plorar formant lo què avui coneixem com el Glaciar Franz Josef i que en maorí es coneix com Hine Hukatere o “llàgrimes de la jove de l’allau”.

Sender cap al Glaciar Franz Josef

Com comentàvem anteriorment, en el Glaciar Franz Josef pots realitzar diferents camins, sent els dels miradors els més concorreguts i famosos. Dins d’aquests dos, pots fer el de 40 minuts, o el segon que és d’uns 90 minuts i arriba fins al mirador final del glaciar. Sempre que tinguis temps, et recomanem realitzar el més llarg, ja que les vistes finals son molt més impressionants. De totes formes, pensa que el segon és una continuació del primer, per lo què si veus que amb els 40 primers minuts en tens suficient, només has de tornar al pàrking.

De camí al mirador final de la glacera
Mirador final del Glaciar Franz Josef

El recorregut d’ambdós és totalment pla i no presenta cap dificultat, per lo que no tindràs cap problema en realitzar-lo complet. Malgrat això, si vols tenir una experiència més completa, pots optar per reservar aquest Passeig guiat de 3 hores per la vall de Franz Josef Glacier. Després de la nostra experiència tenim que confessar que ens ha agradat moltíssim i encara que no podem negar que hi ha glaciars en el món molt més espectaculars, el Glaciar Franz Josef és molt especial i et recomanem dedicar-hi un parell d’hores a conèixer-lo.

Vistes del Glaciar Franz Josef
Helicòpter en el Glaciar Franz Josef
Encara que nosaltres no ho varem fer degut al seu preu i a la inestabilitat del temps, fer un vol en helicòpter en el Glaciar Franz Josef és una de les activitats més demandades en aquesta zona de Nova Zelanda. En cas d’estar interessat en realitzar aquesta activitat és important anar monitoritzant el temps i en cas de viatjar en temporada mitja o alta, contar amb una reserva anticipada per evitar quedar-te sense places. A més, alguns dels vols, també conten amb caminades sobre el glaciar, algo que fa l’experiència molt més completa. Adjunto alguna de les excursions amb helicòpter amb aterratge sobre la neu i petita caminada. Els Tours més econòmics son per uns 180€. Hi ha un Tour Combinat dels 2 glaciars, el Franz Josef i el Fox, per 237,22€/persona.
Glaciar Franz Josef

Després d’una caminada llarga, de quasi 90 minuts i amb un cel pràcticament clar, som quasi a mig dia quan acabem de visitar el Glaciar Franz Josef. I així decidim apropar-nos al llac Matheson, on arribarem al cap d’una estona després de recórrer els 30 kilòmetres que ens separen d’ell. Deixem la autocaravana en el parking de l’entrada i decidim que ha arribat el moment de vorejar el llac, un sender d’una hora i mitja aproximadament, des del que si hi ha sort i està el cel completament clar, es poden veure unes vistes impressionants del Mount Cook, reflexat en les aigües del llac.

Adjuntem la caminada d’aproximació al glaciar Franz Josef, en un mapa de google maps:

Si disposes de més temps per passar a la zona del poble de Franz Josef, et recomano que visitis els Tatare Tunnels. La durada de la visita és 1 hora i mitja aproximadament, i l’entrada és gratuïta. Els Tatare Tunnels son unes coves en les que pots veure-hi glowworms pel teu compte. Per arribar allí, primer haureu de recórrer una pista d’uns 2 kilòmetres de durada que us portarà uns 30 minuts en cada sentit. Els túnels s’utilitzaren primerament per a portar aigua a una mina d’or i, més tard, es reaprofitaren per portar aigua a la població de Franz Josef des de la central propera que varen construïr. Al final de tot podreu veure els glowworms. N’hi ha moltíssims menys que en les coves de Waitomo però els veureu tant de prop com vulgueu, això sí tingueu en compte que son molt sensibles als sorolls i a la llum. La nostra recomanació és que apagueu els frontals de tant en tant i quan comenceu a veure les llums blaves dels glowworms ja aneu amb els frontals apagats fins al final del túnel. Allí hi ha una sortida vallada per la que entra llum natural i hi ha alguns glowworms que podeu observar sense tenir que encendre els frontals. Quan se’ls il·lumina amb llum artificial, apaguen la seva llum i tarden a encendre-la lo què vol dir que no podràn atraure a les seves preses fins llavors.
Tatare Tunnels, a Franz Josef

2. Lake Matheson

Conegut com el llac del mirall, aquest és, junt al Glaciar Franz Josef i el Fox, les visites imprescindibles de la zona. Avui les estem fent totes tres. Encara que com diem, la característica principal d’aquest llac és el reflexe que es produeix en l’aigua del Mount Cook els dies clars, també s’ha de contar amb un altre factor: el vent. I és que no ha de bufar res per a poder-nos emportar aquesta postal que tantes vegades es pot veure a internet i que per desgràcia, tant poques vegades es té la sort de viure-la. Malgrat això, per lo què hem llegit, encara que nosaltres no vam tenir molta sort, el millor moment per intentar-ho és a primera hora del matí o a última de la tarda, quan el vent sol estar més calmat. Recorda que al seguir en la zona de la West Coast, les sandflies segueixen estant pràcticament en tots els entorns, per lo què és important seguir portant repel·lent i utilitzar màniga llarga i pantaló llarg per evitar al màxim les picades.

Sender cap al Llac Matheson

En el nostre cas i encara que la idea inicial era fer el sender complet d’una hora i mitja, a l’arribar al primer mirador i veure que per l’aire no es reflexa cap de les muntanyes de la serralada i a més el cel s’està “encapotant” bastant, decidim descansar una estona en la zona, gaudint del passeig fins a mig llac. En el cas de que et passi el mateix, no deixos de fer encara que sigui un tram, ja que únicament per la vegetació que envolta el llac, ja aquest sender val la pena.

Les vistes que no hem vist del Llac Matheson, amb el Mount Cook al fons

En resum: hi ha varis trails que es poden fer en la zona del llac:

  • Jetty View Point: És el més curt de tots i es fa en uns 45 minuts (anada i tornada son 2,4 kilòmetres). És un bonic passeig, però no ens sembla imprescindible. Lo que realment val la pena son les vistes del llac amb el reflexe del que et parlava abans.
  • Lake Matheson View Point: Fa la volta completa al llac i es fa en aproximadament una hora i mitja (son 4,4 kilòmetres).
  • View of Views Lookout: Son 2,1 kilòmetres i es fa en uns 40 minuts.
  • Reflection Island Lookout: Són 2,4 kilòmetres i es fa en uns 50 minuts.

Si tens temps de sobra en aquesta zona la nostra recomanació és que et perdis perquè hi ha trails molt bonics en els que podràs gaudir a tope de la naturalesa.

Adjuntem la passejada que hem realitzat, pràcticament plana, envoltant el llac Matheson fins a l’aparcament on hem deixat l’autocaravana, en un mapa de google maps:

3. Glaciar Fox

Després de visitar el Llac Matheson, continuem la nostra ruta i anem per visitar el segon glaciar del dia, el Glaciar Fox. No tardem més de 10 minuts en recórrer el tram que ens porta al primer dels miradors del Glaciar Fox, que lamentablement està tancat per restauració. Decidim en aquest moment que lo millor és continuar un kilòmetre més i anar al següent mirador, on després de recórrer un dels trams de carretera més impressionants de Nova Zelanda en autocaravana, deixem la mateixa en el pàrking.

Fox Glacier Road

Un cop aquí ens toca recórrer un sender de 30 minuts anada i tornada per arribar a les vistes del mirador final del Glaciar Fox, que ens ha portat per un dels senders més bonics que hem fet en aquests dies i que ens demostren la poca raó que tenien tots els que ens havien dit que aquesta visita no valdría la pena, ja que únicament per el camí, envoltats de vegetació, val la pena cada minut.

Sender del Glaciar Fox

Més petit i també més tranquil que el seu veí Franz Josef, tant el poble com el glaciar, son llocs que veure a Nova Zelanda imprescindibles, que et recomanem no perdre’t. Encara que existeixen diferents senders, de diferents durades i dificultat, en el nostre cas ens hem decantat pel River Walk Lookout Track, de 20 minuts anada i tornada, que discorre a través d’un bosc realment impressionant, amb el regal final d’unes vistes sublims del glaciar.

Fox Glacier
Helicòpter en el Glaciar Fox
Encara que nosaltres no ho vàrem fer degut a la inestabilitat del temps i les males previsions i a l’elevat preu de l’activitat, fer un vol en helicòpter per el Glaciar Fox, a l’igual que comentàvem en el Glaciar Franz Josef, és una de les activitats més demandades en aquesta zona de Nova Zelanda. En cas d’estar interessat en realitzar aquesta activitat és important anar monitoritzant el temps i en cas de viatjar en temporada mitja o alta, contar amb una reserva anticipada per evitar quedar-te sense places. Adjunto l’enllaç per fer l’activitat de l’helicòpter en el Fox Glacier. Els preus son més o menys els mateixos que en el Glaciar Franz Josef: els tours més econòmics a la vora de 180€/p i existeixen tours combinats als dos glaciars per uns 237,22€/p.

Després de mitja hora fent aquest sender i gaudint de les últimes vistes del Glaciar Fox, tornem a la carretera posant rumb al següent punt del dia d’avui, que és un altre mirador, anomenat Peak View Point.

Adjunto un mapa de google maps amb el recorregut a peu fent l’acostament al glaciar Fox en el dia d’avui:

Peak View Point

Es tracta d’un view point que s’arriba des del poble de Fox Glacier, a uns 8,3 kilòmetres (a Google s’anomena Fox Glacier Viewpoint). Quan varem arribar en aquest view pont des del poble no teníem ni idea de la vista tant curiosa que anàvem a trobar-nos allí. I és que en dies clars es pot veure fins i tot el Mount Cook. A més d’un berenador súper agradable, en el Peak View Point et trobaràs una espècie de “telescopi” (salvant molt les distàncies) amb el que podràs saber els noms de tots els accidents geogràfics que tens en la gran serralada muntanyosa que et trobes a davant. En un principi, ens va semblar que havíem vingut en aquest punt per a res, però la realitat és que va merèixer molt la pena passar una estona “jugant” amb aquell “aparell” que ens feu les vegades de telescopi.

Peak View Point
Peak View Point

I després de gaudir d’aquest últim mirador del dia, ens n’anem a buscar el nostre allotjament en el poble de Fox Glacier, concretament el càmping “Fox Glacier Top 10 Holiday Park & Motels”.

Adjuntem el recorregut que hem realitzat en el dia, així com les principals atraccions visitades, en un mapa de google maps (hi hem destinat un total de 1 hora i 33 min, en un trajecte final de 69,00 kilòmetres):

I per finalitzar, anunciem el càmping on ens allotjem la nit d’aquest dia, en aquest cas es tracta, del Fox Glacier Top 10 Holiday Park & Motels, en el poble de Fox Glacier.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *