Categories
ALSÀCIA

Dia 8: Colmar: Església i Plaça dels Dominics + Maison des Têtes + Església de Saint-Martin + Musée du Jouet + Rue des Marchands + Place de l’Ancienne Douane + Rue des Tanneurs + Quai de la Poissonerie + La Petite Venise

I avui passarem la totalitat del dia visitant i explorant Colmar, poble ubicat en el cor d’Alsàcia, que té la fama del poble més bonic d’Alsàcia i on nosaltres hi hem plantat un campament base on ens hi allotgem uns 5 dies. Començarem la visita per l’Església i la Plaça dels Dominics, seguirem per l’Església de Saint-Martin i el Museu del Jouet. Al migdia o tarda passejarem per la Rue des Marchands i la Place de l’Ancienne Douane, seguirem per la Rue des Tanneurs, i arribarem al Quai de la Poissonerie i la Petite Venise, que potser és el més gran dels imprescindibles de Colmar.
Índex:
1. De l’Estàtua de la Llibertat a l’Església i Plaça dels Dominics
2. De la Maison des Têtes a l’Església de Saint-Martin
3. Del Musée du Jouet a la Place de l’Ancienne Douane
4. De la Rue des Tanneurs a La Petite Venise

1. De l’Estàtua de la Llibertat a l’Església i Plaça dels Dominics

Si estàs preparant un viatge per Alsàcia, necessites saber què veure a Colmar, el seu poble principal. Allí és segurament on passaràs gran part del teu temps. De fet, i com nosaltres, moltes persones utilitzen Colmar com a base d’operacions i així descobrir els principals llocs que veure a Alsàcia. Encara que Colmar sigui petit, val la pena que li dediquis entre un i dos dies (nosaltres li dedicarem un dia sencer). I és que, l’encant de Colmar és únic. Prepara’t per passejar per carrers que semblen trets d’un conte i gaudir de les típiques cases alsacianes amb entramats de fusta. En aquests apartats volem compartir amb tu els llocs més importants que visitar a Colmar perquè els tinguis ben apuntats. A més, per Nadal, Colmar s’omple de mercats i s’ornamenten tots els carrers amb llums i motius nadalencs que et faran sentir com en un conte. L’inconvenient de viatjar en dates molt puntuals com el Pont de Desembre o durant els caps de setmana és la gran quantitat de gent que es concentra en tot el centre històric, algo que dificulta en certa manera el passeig pels seus carrers a determinades hores del dia.

Colmar

Començarem la descripció de la ruta turística que farem per Colmar, començant per la Plaça i Església dels Dominics i acabant a La Petite Venise (ruta de nord a sud del casc històric). Abans, però, descriurem un petit atractiu ubicat en una de les rotondes d’entrada a la ciutat, que segurament els dies que hem vingut a dormir a l’allotjament ja l’hem visitada. Es tracta de l’Estàtua de la Llibertat…

L’Estàtua de la Llibertat com a primer imprescindible que veure a Colmar?
Si, així és. Abans d’endinsar-te en el centre històric, has de passar per una de les rotondes d’entrada a Colmar, on s’hi ubica una curiosa rèplica de l’estàtua de la Llibertat, d’uns 12 metres d’alçada i 3 tonelades de pes. Sé que t’estàs preguntant què dimonis fa una rèplica de l’estàtua de la Llibertat en un petit poble de l’est de França. La resposta és molt senzilla: l’escultor que la va crear, Frédéric Auguste Bartholdi, procedia d’aquest poble. De fet, la seva casa natal s’ha convertit en un museu on pots trobar esbossos i altres elements de la seva obra. L’Estàtua de la Llibertat de Colmar és una rèplica de 2004 que commemora el 100 aniversari de la mort de Bartholdi. Un cop hagis visitat aquesta peculiar rotonda, dirigeix-te al centre històric, per conèixer alguns dels imprescindibles que veuràs a Colmar més icònics. Això sí, fixa’t bé en el terra, perquè podràs trobar unes petites plaques daurades triangulars amb la cara de l’Estàtua de la Llibertat. Es tracta d’una altra petita picada d’ullet a l’escultor, i si les segueixes, podràs fer una ruta circular per el Centre de Colmar.
Rèplica de l’Estàtua de la Llibertat en una rotonda d’entrada a Colmar

Doncs ara sí, anem a l’inici de la nostra ruta pel Centre Històric de Colmar. Ens hem de dirigir cap a l’Església i Plaça dels Dominics. Una recomanació que nosaltres aquest cop no varem seguir, és fer un Free Tour per Colmar (el vàrem fer per Estrasbourg perquè disposàvem de 2 dies per visitar la ciutat, però a Colmar no el vam trobar necessari fer), perquè coneixis més dels seus imprescindibles i de la seva història. Però, si no t’encaixa com nosaltres, una bona alternativa és que comencis la teva visita per la Place des Dominicains.

Place des Dominicains

Aquesta petita i bonica plaça s’ubica en ple centre de Colmar i conta amb un dels temple més importants i antics de la regió: l’Església i Convent dels Dominics. Data de 1289 i, tant l’Església com el Convent han tingut diversos usos al llarg de la història. Actualment, l’església ha tornat a ser lloc de culte i l’antic convent s’ha convertit en Biblioteca Municipal. A l’interior de l’Església d’estil gòtic podràs trobar-hi vidrieres del segle XV, un cor d’estil barroc i sobretot un retaule, “La Verge del Roser”, pintat per Martin Schongauer en el 1473.

Un altre dels temples religiosos interessants que veure a Colmar és l’Eglise de Saint-Matthieu, de 1292, que després de la reforma luterana va passar dels Franciscans als Protestants.

La Place des Dominicains és una de les localitzacions estrella de Colmar per Nadal, perquè s’instaura un famós mercat nadalenc. Encara que si el teu viatge no és per Nadal, no et preocupis perquè la plaça com hem dit, és coneguda per l’Església dels Dominics. Val la pena que entreu en el seu interior.

Claustre del Convent dels Dominics
Interior de l’Església dels Dominics

L’entrada a l’Església és gratuïta, però té uns horaris un xic estranys. El seu horari d’obertura és de 10:00 a 13:00 i de 15:00 a 18:00 hores. Tots els dies excepte dilluns i dimecres.

2. De la Maison des Têtes a l’Església de Saint-Martin

Ens arribem a la Rue des Têtes, i concretament en el seu nº19, on hi trobem la Maison des Têtes. Es troba a uns 240 metres de la Place des Dominicains. Es tracta d’un dels imprescindibles més curiosos de Colmar: La Maison des Têtes o Casa dels Caps. La seva curiosa façana, amb més de cent cares, crida l’atenció als turistes. La Maison des Têtes és un dels principals punts d’interès de l ciutat. Data de 1609 i en l’actualitat és un hotel i restaurant, per lo què dormir o menjar en ella és la única forma de visitar-la per dins. En la seva façana, a més dels seus més de 100 caps, hi destaca una estàtua de bronze, un toneler, firmada per el mateix Bartholdi. Sí, el mateix que t’explicava més amunt que firma l’Estàtua de la Llibertat, una autèntica celebritat de la localitat.

Maison des Têtes

La Maison des Têtes és un preciós edifici renaixentista de Colmar. Com hem dit, està ubicada en el número 19 de la Rue des Têtes. En l’actualitat, aquesta casa està declarada com a Monument Històric de França. Adjunto la pàgina web del monument. Es tracta d’una casa burgesa del 1609 que en la seva façana hi té esculpits 106 caps de pedra. L’hotel del seu interior té una decoració actual i elegant, i el restaurant és de cuina creativa i va rebre la seva primera estrella Michelin en el 2.022.

Maison des Têtes

I des de la Rue des Têtes ens podem escapar un moment fins al Museu Unterlinden, una de les joies de la ciutat. El museu es troba a 120 metres al nord de la Maison. El Museu Unterlinden, ubicat en un antic convent de monges dominiques del segle XIII, és el Museu més important que visitar a Colmar. Aquest museu, situat entre els millors de França, té com a gran joia el Retaule de Isenheim del segle XVI, obra de Matthias Grünewald. A més d’altres obres mestres d’aquest pintor renaixentista alemany, el museu té peces importants dels segles XV i XVI de pintors alemanys, alsacians i suïssos. Adjunto la seva pàgina web.

Museu Unterlinden
Museu Unterlinden

Els horaris d’obertura son de dimecres a dilluns de 9:00 a 18:00 hores (dimarts tancat), i el preu de l’entrada és de 13€ pels adults (pels nens és gratuït). Cal dir que amb l’abonament del Pass’Alsace et surt l’entrada gratuïta.

A 250 metres baixant de la Place des Dominicains, ens trobem a un altre monument dels imprescindibles de la ciutat de Colmar. Es tracta de l’Església de Saint Martin (o Collégiale de Saint Martin) que està ubicada a la Plaça de la Catedral.

Col·legiata de Sant Martí

D’un color i un encant especial, l’església data del segle XIII, encara que s’han trobat restes d’una església anterior en excavacions recents. Originàriament, es tractava de l’església d’un col·legi dedicat a aquest sant, Sant Martí. El seu estil és gòtic, encara que conta amb una torre renaixentista, reconstruïda després d’un incendi en el segle XVI. La col·legiata es va construïr entre el 1235 i el 1365. Els més de 130 anys de construcció, donàren lloc a aquesta imponent obra gòtica. El cert és que, encara que a Colmar tothom la coneix com “la Catedral”, no pot arribar a considerar-s’hi.

Col·legiata de Sant Martí

La façana destaca per la seva torre de 70 metres d’alçada, mentres que en l’interior de tres naus hi trobaràs unes vidrieres del segle XIII, l’orgue i unes boniques capelles laterals.

Interior de l’Església de Saint Martin

Els horaris d’obertura son de dilluns a dissabte de 8:00 a 18:45h i els diumenges de 10:00 a 19:00h excepte quan fan misses. L’entrada és gratuïta. Adjunto la pàgina web.

En la Place de la Cathedrale també s’hi troba la “Salle du Corps de Garde” o la Casa de la Policia, antic ajuntament i post de guàrdia de la policia. Un altre dels edificis més famosos d’aquesta plaça és la Maison Adolphe, la casa més antiga de la ciutat construïda en la segona meitat del segle XIV.
Maison Adolphe

3. Del Musée du Jouet a la Place de l’Ancienne Douane

I ara ens acostarem a un dels museus més apassionants i educatius de Colmar: el Musée du Jouet, ubicat a 450 metres al nord de la Place de la Cathedrale (uns 6 minuts a peu), encara dins del casc històric. El Museu presenta una col·lecció de joguines des del segle XIX fins als nostres dies, que diuen molt de l’evolució de la nostra societat. Inaugurat en el 1993 i ubicat en un antic cinema local, el Museu del Juguet de Colmar rep a petits i grans per a un recorregut lúdic i temàtic per les joguines que han marcat la nostra infància. Aquest museu municipal està gestionat per l’associació MAJEPT (delegació de servei públic). Aquest equip treballa amb passió per enriquir, conservar i revitalitzar les col·leccions de joguines antigues del museu. L’equip també conta amb les nombroses donacions de particulars sensibles a la conservació del nostre patrimoni infantil.

Musée du Jouet

Els horaris d’obertura del museu son de 10:00 a 18:00 hores pels mesos estivals. El preu de l’entrada és de 6,5€ pels adults i 5€ pels nens, i l’entrada és gratuïta si disposes del Pass’Alsace. Adjunto la seva pàgina web.

Sortint del Museu, anirem a buscar la Rue des Marchands, que segons el nostre criteri es tracta del carrer més famós i fotogènic de la ciutat. És un altre carrer imprescindible que veure a Colmar, a més d’ésser un carrer molt bonic. Aquest carrer es troba envoltat de cases tradicionals alsacianes senyorials entre les que hi destaquen la casa Pfister, la Casa Schongauer, la Casa Weinhof i el Museu Bartholdi, on va néixer el  creador de l’estàtua de la Llibertat de Nova York. També hi ha qui et recomanarà visitar el Museu Bartholdi, però personalment no em sembla atractiu a no ser que t’agradi l’arquitecte.

Rue des Marchands, vora Nadal

Recórrer aquest carrer empedrat és una passada ja que et vas trobant cases de colors amb entramats de fusta, petits negocis i un sense fi de decoració nadalenca (si véns per Nadal). Després de recórrer tot el carrer i entrar en alguna de les botigues amb més encant, arribaràs en un creuament amb la Gran Rue on podràs fer una fantàstica fotografia de postal. El racó és preciós.

Encreuament de la Rue des Marchands i de la Gran Rue
Un altre dels carrers més bonics que veure a Colmar és la Petite Rue des Tanneurs, un estret carrer envoltat de cases tradicionals de tres pisos amb entramats de fusta del segle XVII i XVIII.
Petite Rue des Tanneurs

Una menció especial es mereix la Casa Pfister que es va construïr en el 1537 i fou la primera casa renaixentista de Colmar. La va construïr el barreter Ludwig Scherer que es va fer ric pel seu ofici. Només la seva façana és una autèntica obra d’art: té dos pisos de fusta, una torre octogonal i pintures amb escenes profanes i bíbliques. És una de les cases més boniques de la ciutat al tindre una façana de dos pisos amb galeries de fusta i varis murals religiosos. Aquest lloc és tant important a veure a Colmar que el trobaràs en el número 11 de la Rue des Marchands. Es pot entrar al seu interior, per fer-hi un recorregut amb les visites guiades diàries que fan de 10:00 a 18:00 hores. Adjunto la seva pàgina web.

Maison Pfister

Aquesta casa es va construïr en el segle XV. Sí, som 100% conscients de que l’orígen d’aquesta casa convida a la imaginació, a l’estil dels contes clàssics. Però és que, a més, la seva façana sembla indicar-nos que és un lloc màgic al més pur estil Disney. D’aquesta fantàstica façana hi destaca el seu balcó de dues alçades de fusta, que combina amb la pedra arenisca de tons terrosos.

Maison Pfister
Detalls de la Maison Pfister

I continuem la nostra ruta fins arribar al final de la Rue des Marchands i trobar-nos amb la Place de l’Ancienne Douane. D’aquesta acollidora placeta hi ha poc a explicar, simplement has de passar per ella per gaudir de les cases que l’envolten, el seu ambient i per suposat, la petita font que corona el seu centre. Aquesta petita font representa a Lazare de Schwendi, un senyor i militar medieval. L’estàtua original es va perdre durant la 2ª Guerra Mundial, per a ésser substituïda per l’actual rèplica temps després.

Place de l’Ancienne Douane

La Place de l’Ancienne Douane, al nostre entendre, és la plaça més bonica que visitar a Colmar. L’edifici més important i que dóna nom a la plaça és el Koifhus, un enorme edifici d’estil gòtic construït en el segle XV i que està considerat l’edifici públic més antic de la ciutat, que va funcionar com a magatzem, mercat i antiga aduana, en el que s’examinaven els productes que s’enviaven a Itàlia. De fet, la planta baixa servia de magatzem i aduana, mentres que la planta superior s’utilitzava per a les reunions comercials. L’edifici Koifhus data de l’any 1480.

Per Nadal es monta en aquesta plaça el mercat nadalenc més bonic de Colmar i en el que es concentren més posts de menjar.

Als voltants d’aquesta plaça també hi trobaràs algun dels millors restaurants de Colmar, com el Bistrot Gourmand i La Soi.

Font Schwendi a la Place de l’Ancienne Douane
Edifici Koifhus, a la Place de l’Ancienne Douane

4. De la Rue des Tanneurs a La Petite Venise

Continuem la nostra ruta pel carrer Rue des Tanneurs. Si hi ha algo que ens agrada fer en un poble com Colmar, és passejar sense rumb pels seus carrers per empapar-nos de l’essència del lloc. Sense cap mena de dubtes, la Rue des Tanneurs, és un dels carrers principals d’aquest pintoresc lloc i la indicada per començar a vagar pel centre.

Rue des Tanneurs

El carrer de Tanneurs i els seus entorns estan envoltats de cases del segle XVII i XVIII. Aquesta zona conformava un barri dels curtidors i és avui, sens dubte, una de les zones amb més encant de Colmar. Passegem fins al final del carrer de Tanneurs, que dóna a la Quai de la Poissonerie, ja a la zona dels canals. Ens dirigim a la zona dels canals per descobrir un dels majors imprescindibles de Colmar: el Quai de la Poissonerie o el moll dels pescadors.

Quai de la Poissonerie

Aquesta zona està plena de pintoresques cases de colors amb bigues de fusta vista i és un dels barris més famosos de la ciutat. Sobretot, perquè el carrer de la Poissonerie, a un costat del canal, ens connecta amb un altre dels imprescindibles que veure a Colmar més famosos: la Petite Venice. El Quai de la Poissonerie és on residien els antics pescadors i barquers. Colmar contava antigament amb un moll on es venia el peix i, en la Rue de la Poissonerie, també s’emmagatzemava. En el 1706 va haver-hi un gran incendi que va destruïr l’entramat original de les cases del carrer. Per sort, s’han anat restaurant i és un dels carrers amb més encant de la ciutat.

Quai de la Poissonnerie

I ja som a La Petite Venice. La Petite Venice és l’imprescindible que veure a Colmar que més amor-odi ens produeix. Aquesta zona és, simplement, espectacular. Però també és, la zona més concorreguda de turistes de Colmar. I ja t’hem anticipat que aquest poble està sempre molt ple, sobretot per Nadal. Plena de canals, precioses cases de colors i ponts meravellosos, genera una estampa d’una bellesa singular. Però per a poder capturar-la en una fotografia, prepara’t per lluitar pel teu forat. Malgrat que pot estar molt concorregut, no et desanimis! I, sobretot, no deixis de perdre’t pels carrers dels canals, creuar els seus ponts i gaudir de la zona.

La Petite Venice

Lo millor que pots fer és apropar-t’hi a primera hora del dia o a última hora de la tarda, que és quan hi arribem nosaltres. La Petite Venice o Petita Venecia és un barri de casetes de colors a les ribes del riu Launch, que s’ha convertit en un dels llocs que visitar a Colmar més imprescindibles. Com hem dit abans, en aquesta pintoresca zona hi trobaràs precioses cases tradicionals amb entramats de fusta i flors en els balcons, que pertanyíen a la burgesia d’artesans i comerciants que havien fet fortuna amb els seus negocis i que estem segurs, t’enamoraran a primera vista. En els ponts del carrer Rue des Tanneurs i Rue des Écoles, pots fer les fotos del carrer Quai de la Poissonnerie que ompliran de likes la teva conta d’Instagram i també fer un petit passeig en barca pels canals.

La Petite Venise

El barri de la Petite Venise fou originàriament un barri de pescadors. En l’actualitat, és un dels llocs que veure a Colmar més romàntics amb les seves cases de colors i petites barques que et fan un passeig. En la Petite Venise també veuràs restaurants per a passar la velada perfecta a la llum de les espelmes. Ja et pots imaginar que l’experiència no és barata, però si estàs de celebració no se m’acut millor lloc per a sopar.

La Petite Venise

A prop també s’hi troba el Mercat Cobert de Colmar. Aquest és el lloc ideal per a comprar productes típics de la regió. També, tens varis restaurants i bars on prendre algo. Nosaltres som molt fans dels mercats i, si a més, tenen posts de menjar local, encara millor. El Marché Couvert és el mercat cobert del poble i uneix ambdós ingredients, per lo que, per nosaltres, és un dels imprescindibles que veure a Colmar. No t’enganyaré, però, ja que és un mercat bastant “normalet”, però sí que et diu molt de la vida real de la ciutat. A més, pels seus posts podràs trobar menjar i dolços típics, per lo que és una bona opció on menjar a Colmar.

El mercat cobert de Colmar
El Marché Couvert de Colmar
Mercats Nadalencs
Colmar és una de les millors ciutats per a viatjar per Nadal al tenir varis mercats de Nadal situats entre els més bonics d’Europa. Una altra de les millors coses que fer a Colmar és passejar per aquests mercats que habitualment es monten sobre el 22 de novembre fins a finals de desembre i gaudir de l’espectacular ambient nadalenc que s’hi forma. En els petits posts de fusta hi trobaràs tot tipus d’articles, perfectes per decorar la casa durant aquestes dates, posts de menjar i altres que serveixen el vi calent, que et farà molt més agradable i menys fred el passeig. Entre els llocs de la ciutat en els que es monten els mercats s’hi troben: la Place des Dominicains, la Place l’Ancienne Douane, La Petite Venise, al voltant de l’edifici Koïfhus i la Place de la Cathédrale. Si vols refugiar-te del fred disposes del Marché Couvert (l’hem explicat abans), el qual està obert tot l’any, en el que hi pots anar de tapes acompanyat d’una copa de vi d’Alsàcia o comprar algun producte de menjar típic de la regió.
Colmar per Nadal
Aparcaments a Colmar
No és el nostre cas, ja que disposem d’allotjament amb aparcament inclòs molt a prop del Centre Històric, i tenim previst fer totes les visites a la ciutat a peu. Ara bé, has de saber que si ho necessites, a Colmar hi ha previstos aparcaments gratuïts (Parking Lacarré, Parking Dreyfus i Parking Parc des Expositions entre molts d’altres), i aparcaments de pagament (Ajuntament i Parking Rapp). Si vas a allotjar-te aquí com nosaltres, et recomanem reservar un hotel amb pàrking ja que sol ser complicat aparcar en la ciutat sobretot en dates festives.

Adjuntem un mapa de google maps amb el recorregut realitzat en el dia d’avui i el marcatge dels principals imprescindibles a veure en aquest dia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *